
Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu, a criticat, luni, întrunirea în şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor doar pentru a supune la vot proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor,” în timp ce celelalte pensii speciale rămân neatinse”.
„Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este doar praf aruncat în ochii românilor, iar proiectul a fost gândit să pice la Curtea Constituţională. Ceilalţi pensionari speciali vor fi şi ei mângâiaţi pe creştet, îşi vor păstra privilegiile. Prin urmare, unde este dreptatea? Românii aşteptau cu totul altceva de la reforma pensiilor speciale. PSD şi PNL doar se fac că fac ceva în privinţa asta. Totul este e o campanie de imagine. AUR cere eliminarea tuturor pensiilor speciale sau supraimpozitarea lor drastică, nu cu procentul simbolic, insignifiant, de 15%, aşa cum se vehiculează acum”, afirmă senatorul Claudiu Târziu, într-un comunicat de presă.
La rândul său, deputatul USR Cristian Seidler a afirmat că proiectul privind pensiile speciale şi cel pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor au fost depuse „de faţadă”, astfel încât să fie declarate ulterior neconstituţionale.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Parlamentului, Seidler a susţinut că întreg proiectul de lege „de salvare a pensiilor speciale” riscă să fie declarat neconstituţional, deoarece iniţiatorii ar fi trebuit să elaboreze mai multe acte normative pentru fiecare categorie de beneficiari de pensii speciale.
„Guvernul a depus modificări la modificările propuse tot de dânşii la legea pe care au iniţiat-o tot dânşii. Asta arată lipsa de profesionalism a celor de la Guvern. Dar, înainte de asta, întreg proiectul de lege de salvare a pensiilor speciale este neconstituţional, pe procedură, pentru că, în loc să trimită în Parlament mai multe legi pentru fiecare dintre categoriile de beneficiari de pensii speciale, au trimis o singură lege. Aceasta cuprinde modificări – e o chestiune tehnică – la legi care, conform Constituţiei, au Cameră decizională fie Senatul, fie Camera Deputaţilor. Nu mai au timp până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, peste trei-patru zile, să retrimită acest proiect de lege la Senat. Aşadar, aceste proiect de lege, pe motiv pe procedură, extrinsec, va fi neconstituţional”, a afirmat deputatul USR.
Potrivit acestuia, proiectul în sine ar viza „o salvare a pensiilor speciale”, deoarece, conform amendamentelor, tot ceea ce depăşeşte suma de 4.000 de lei va fi impozitat cu 15%.
„Deci, beneficiarul de pensie specială rămâne cu 85% din tot ceea ce depăşeşte 4.000 de lei. În cazul magistraţilor au reinclus în lege asimilaţii, adică acele persoane care nici măcar nu sunt şi nu au fost magistraţi vor primi pensie specială”, a adăugat el.
Totodată, potrivit celor mai recente amendamente, funcţionarii parlamentari se vor putea pensiona cu cinci ani mai devreme, având „o penalizare de doar 6%”.
În ceea ce priveşte pensiilor aleşilor locale, Cristian Seidler a spus că acestea „rămân bine mersi” şi ar urma să intre în plată de la 1 ianuarie, în cazul în care nu vor fi luate alte decizii.
„Această lege, chiar dacă s-ar aplica în forma propusă de Guvern, ar duce peste 20 de ani la o apropiere de sistemul contributiv, nu la o aliniere cu acesta, pensiile speciale urmând a fi salvate în continuare”, a menţionat el.
Conform deputatului USR, PSD a „copiat la virgulă” proiectul depus de USR în urmă cu peste un an pentru desfiinţarea pensiile speciale ale parlamentarilor, mai puţin expunerea de motive. USR va vota proiectul, a transmis Seidler, care a făcut apel la PSD să refacă expunerea de motive şi să depună fişa fiscală.
„Problema este că nu au copiat şi expunerea de motive, ceea ce Consiliul Legislativ a arătat foarte clar e motiv de neconstituţionalitate, pe lângă faptul că lipseşte fişa fiscală. Aşa că PSD a iniţiat un proiect care este intenţionat neconstituţional şi acela. Asta arată, împreună, pe cele două proiecte de legi, care este adevărata intenţie a PSD ca proiectele de legi să fie depuse de faţadă, dar să fie declarate neconstituţionale ulterior”, a mai afirmat parlamentarul USR.
Cristian Seidler a reamintit că USR şi-a luat angajamentul de a nominaliza la CCR doar judecători care se angajează public să susţină o reformă reală a pensiilor speciale, în sensul eliminării acestora.
„Curtea Constituţională din România ne-a arătat foarte clar că nu are nevoie de motive reale şi de texte constituţionale pentru a declara un text de lege neconstituţional. Poate inventa ce doreşte dânsa şi aici vă aduc aminte că, din cei nouă judecători ai CCR, cinci sunt beneficiari de pensii speciale, iar trei dintre ei sunt eligibili pentru a primi pensii speciale. E o decizie politică, de-a lungul anilor luată de PSD şi PNL de a popula Curtea Constituţională cu oameni care sunt cel puţin din punct de vedere moral în conflict de interese cu orice idee de reformă a pensiilor speciale”, a mai susţinut Seidler.
Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc, luni, în şedinţă comună pentru a supune la vot proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Proiectul, iniţiat de deputatul PSD Alfred Simonis, modifică Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor în sensul abrogării dispoziţiilor capitolului XI care vizează acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii.
Joi, Comisia comună pentru statutul deputaţilor şi senatorilor a dat un raport de adoptare a proiectului, înregistrându-se 8 voturi „pentru” şi o abţinere.
psd și pnl partide de prostănaci fără multă carte, dar specialiști în șmenuri.
‘ Vorba păcătosului ‘, Ciolacu vorbește cu subiect și predicat despre faptul că și în PE sunt pensii speciale (nimic nou) dar …’ motiv pentru care garantat pensiile parlamentarilor aflate în plată , posibil și pentru cei actuali, să fie păstrate de CCR, aia cu ‘condițiile actuale …’ este demagogie curată dacă se citește art 148 din Constituție, ridicol și penibil în același timp !
Nou am dat,noi am luat, Domnul fie binecuvântat!…amin!..