Sibiul scoate muzicile în piață

Începând de astăzi, până pe 21 mai Sibiul devine scena uneia dintre cele mai rezistente manifestări dedicate jazzului în România. Sibiu Jazz Festival a ajuns la ediția cu numărul 47.

Timp de patru zile, 120 de artiști din 17 țări se întâlnesc la Sibiu, la cel mai longeviv festival de gen din țara noastră. „Până duminică, de la orele 19.00, Piața Mică va răsuna de acorduri de jazz cu influențe orientale, latino sau blues, într-un eveniment care va rămâne în amintirea publicului mulți ani de aici înainte“, promite un comunicat de presă.

Festivalul a debutat la începutul anilor ‘70, la Ploiești, dar în 1974 concertele erau deja mutate la Sibiu. De atunci, sibienii s-au mândrit cu invitați de primă mărime care au urcat pe scena lor. De la Ron Carter, Toots Thielemans, Archie Shepp, Didier Lockwood, Dee Dee Bridgewater, Jan Garbarek la Bill Evans, Charles Lloyd, Birelli Lagrene, Chucho Valdes ori Arturo Sandoval, arhiva lor păstrează repere serioase pentru jazzul ultimei jumătăți de secol.

1974 este anul în care Festivalul de Jazz s-a stabilit la Sibiu

Nonconformismul sonor

Anul acesta, pe scena din Piața Mică vor fi aplaudați artiști internaționali de jazz precum nonconformista Julia de Castro și trupa ei spaniolă, De La Purissima, cubaneza Yilian Canizares, sirienii de la Mozayek Band sau sud-coreenii de la Black Strings.

Vocalistul polonez Grzegorz Karnas este vedeta primei seri de festival, în fruntea quartetului propriu, „Karnas Formula“, ce-i include pe pianistul Michal Tokaj, contrabasistul Michal Jaros şi bateristul Sebastian Frankiewicz. Artistul se doreşte un sincer apologet al insolitului, îmbinând o interpretare acustică, hipnotică, plină de energie, cu o importantă doză de improvizaţie. Publicaţia „The New York City Jazz Record“ îl defineşte drept „Unul dintre cei mai impresionanţi cântăreţi de jazz ai zilelor noastre“.
Duminică, ultima seară de concerte va aduce la Sibiu, în epilogul suitei de recitaluri găzduite de ediţia din acest an, un numeros grup de muzicieni din Siria. Instrumentiştii sirieni de la „Mozayek Band“ vin cu un sound ambiental specific muzicii arabe.

Polonezul Grzegorz Karnas şi trupa sa sunt protagoniştii primei zile de festival

Secțiunea românească

În ce îi privește pe muzicienii de jazz autohtoni, organizatorii asigură că „spectacole incendiare vor susține și artiștii români de la Accord Vibes, Peter Sarosi & Azara, efervescenta Irina Popa, DJazz & Happy Sins și deja cunoscutul sextet Jazzapella. Concertele românilor fac parte dintr-un proiect pilot al Fundației Sibiu Jazz Festival, «Romanian Jazz Meeting». Astfel, muzicienii români de jazz vor cânta în deschiderea concertelor artiștilor internaționali atât joi, 18 mai, cât și vineri, 19 mai“. Astfel, sibienii se laudă deja cu o selecție românească bogată: „începând cu cel mai notoriu şi performant sextet vocal românesc «Jazzappella», coordonat de Zoltan Andras (alături de tenorul lider înscriindu-se în line up-ul grupului Ana Popescu – soprană, Marina Arsene – soprană, Cătălina Oana Beţa – alto, Teo Manciulea – bariton, Ştefan Voicu – bas), continuând cu «Accord Vibes», ce-i reuneşte pe vibrafonistul Alexandru Atanasiu, pe acordeonistul Fernando Mihalache şi pe contrabasistul Cezar Knihinschi, cu Irina Popa – nonconformista tânără vocalistă evoluând în quintetul din care fac parte bateristul Andrei Ilie, pianistul Cornel Cristei, chitaristul Sebastian Nazarevscki, basistul Răzvan Sofronescu, insolitul grup «Djazz & Happy Sins», dar şi virtuozul tânăr pianist târgumureşan Sarosi Peter, împreună cu grupul «Azara», ce îi aliniază în formula de componenţă pe saxofonistul Gabor Szabolcs, pe basistul Gyergyai Szabolcs, pe bateristul Pal Gabor.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.