Sistemul american este conceput să-l înfrângă pe Trump

”Răul pe care îl trăim vine din excesul de democrație. Oamenii nu doresc virtute, însă sunt fraieriți de pretinși patrioți. În Massachusetts experiența confirmă faptul că oamenii sunt amăgiți de cele mai nocive măsuri și opinii colportate de diverși indivizi, pe care nimeni de acolo nu le poate dezminți”, scria în mai 1787 Elbridge Gerry, delegat la Convenția Constituțională.

În Massachussets, Donald Trump a obținut peste 49% din voturi la alegerile primare, Ted Cruz circa 19%, iar Marco Rubio 18%. Acest stat va distribui numărul delegatilor în mod proporțional. Alte state americane au reguli care îl avantajează mai mult pe primul clasat. În majoritatea statelor din Sud, toți delegații vor merge de partea candidatului clasat pe prima poziție, deșiArkansas va oferi câte un delegat pentru candidații care obțin peste 15% din voturi. În Alabama, învingătorul din fiecare district va lua doi din trei delegați.

Această varietate de reguli electorale deseori ilogice îl poate zăpăci pe un observator străin. Nu este limpede de ce statele au proceduri diferite când vine vorba despre o funcție federală și este și mai greu de înțeles de ce rezultatele mai au nevoie de încă un scrutin până la stabilirea unui învingător. Până la urmă, democrația ar fi mult mai bine pusă în practică printr-un sistem proporțional, ca în Massachusetts”, scrie Leonid Bershidsky pentru Bloomberg.

Eu pun ciudatele reguli pe seama neîncrederii în democrație pe care au manifestat-o părinții fondatori. James Madison gândea că democrația este potrivită în comunitățile mici, acolo unde oamenii se pot aduna și pot conduce direct; comunitățile mari aveau nevoie de ceea ce el numea un sistem republican de reprezentare. Regulile prin care s-a definit acest sistem urmăreau reducerea democrației excesive, pentru că avântul alegătorilor ignoranți conduce la tiranie (Europa secolului 20 a fost martora multor asemenea cazuri). De aceea președintele este ales de un Colegiu Electoral și nu direct de către oameni.

Regulile alegerilor primare nu au fost scrise cu mintea la limitarea ochlocrației. Au fost scrise pentru a ușura găsirea rapidă a unui compromis intrapartinic asupra unui candidat. Rezultatul este că Trump, un candidat puternic fără sprijin majoritar în fiecare stat, are un avantaj clar și o șansă să-și adjudece candidatura finală.

Un lucru pe care l-am înțeles despre politica americană este însă că nu te pui cu părinții fondatori. Orice element intră în sistemul pe care l-au creat nu face decât să duca la întărirea sistemului. Până la urma, excesele democrației sunt acoperite.

Dacă Trump obține nominalizarea partidului fără susținerea majorității republicanilor, ci doar pentru că profită de diviziunile dintre ei, atunci partidul are mari șanse să piarda alegerile generale. Cel puțin așa arată sondajele. Potrivit lor, Hillary Clinton va putea să-l învingă pe Trump în noiembrie.

Ted Cruz, Rubio și John Kasich ar înfrânge-o pe Clinton, spun sondajele. Asta pentru că poziția lor se aseamănă, iar majoritatea republicană îi poate susține fără să se compromită. Nu așa stau lucrurile cu Trump: mulți republicani nu vor să-l voteze. Am vazut asta la evangheliștii din Carolina de Sud, iar unul dintre colegii mei de la Bloomberg a observat fenomenul la cititorii săi republicani de pe Twitter.

Sistemul alegerilor primare republicane îl împinge pe Trump înainte, deși nu este candidatul preferat al partidului. În cele din urmă, regulile sunt făcute în așa fel încât să pedepsească partidul care nu a fost în stare să aleagă un candidat care să-l reprezinte bine. Pedeapsa este cu atât mai dură pentru că vine târziu, permițându-i candidatului nepotrivit să simtă și ceva din gustul victoriei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.