Slugă la doi stăpâni

Nu știu cum sunt unii, dar eu când văd ce se întâmplă cu viteză în țară, mă cutremur.

Aflu că (și) Legea apărării naționale a României nr. 45/1994 trebuie modificată. Proiectul noii legi a fost publicat pe site-ul Ministerului Apărărării Naționale

 https://sg.mapn.ro/transparenta la 1 aprilie 2024, cu termen de (numai) 10 zile pentru transmiterea recomandărilor scrise ale publicului. Proiectul va fi dezbătut la MAPN joi, 16 mai 2024. Citez din proiect:

Art. 1 (2) „Apărarea națională se realizează atât în context național, al apărării colective în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și în cadrul politicii de securitate și apărare comună a Uniunii Europene, cât și în cadrul unor coaliții.”

Art. 4 (3) „Parlamentul României aprobă angajarea unor capabilități militare și nonmilitare pe teritoriul statului român sau în afara acestuia, pentru contracararea amenințărilor hibride, la propunerea Președintelui României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.”

Art. 12 (2) „Forțele destinate apărării execută misiuni stabilite prin Constituție și prin lege, pe teritoriul statului român și în afara acestuia, astfel:

… b) de contribuție la apărarea colectivă,

c) pentru participarea la acțiuni privind menținerea sau restabilirea păcii,” …

(3) „În cadrul misiunilor și operațiilor desfășurate împreună cu forțele aliate sau de coaliție, Ministerul Apărării Naționale, prin Statul Major al Apărării, poate transfera comanda operațională sau controlul operațional al forțelor puse la dispoziție, la nivel operativ și/sau tactic, comandantului aliat sau de coaliție care conduce misiunea sau operația respectivă sau primește comanda operațională sau controlul operațional al forțelor străine, în condițiile prevăzute în transferul de autoritate, care se realizează conform procedurilor stabilite în baza tratatelor la care România este parte.” …

Din Expunerea de motive aflu că, de exemplu:

(2.2) „… adoptarea prezentului proiect de act normativ este necesară și din perspectiva armonizării cadrului normativ incident domeniului apărării, precum și din necesitatea abordării apărării naționale în contextul apărării colective în cadrul Alianței Nord-Atlantice și a Politicii de Securitate și Apărare Comună a Uniunii Europene.”

(2.3) „– realizează cadrul normativ intern necesar implementării deciziilor adoptate în cadrul organizațiilor în care România este membru;”

– corelat asigură cadrul legal pentru transferul de autoritate și completează domeniul Legii nr. 291/2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și al Legii nr. 121/2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, cu modificările și completările ulterioare; …”

Mă uit atunci (din nou) prin tratate și văd că în Trataul privind Uniunea Europeană,

la Art. 4 (2) se spune: „ ….În special, securitatea națională rămâne responsibilitatea exclusivă a fiecărui stat membru.”

Dar tot acolo există Ttlul V DISPOZIȚII GENERALE PRIVIND ACȚIUNEA EXTERNĂ A UNIUNII ȘI DISPOZIȚII SPECIALE PRIVIND POLITICA EXTERNĂ ȘI DE SECURITATE COMUNĂ, cu două Capitole. Citez câteva dispoziții:

Art. 24 (1) „Competența Uniunii în materie de politică externă și de securitate comună include toate domeniile politicii externe, precum și toate chestiunile referitoare la securitatea Uniunii, inclusiv la definirea treptată a unei politici de apărare comune care poate conduce la o apărare comună.” …

(2) “În cadrul principiilor și al obiectivelor acțiunii sale externe, Uniunea desfășoară, definește și pune în aplicare o politică externă și de securitate comună întemeiată pe dezvoltarea solidarității politice reciproce a statelor membre, pe identificarea chestiunilor de interes general și pe realizarea unui grad din ce în ce mai mare de convergență a acțiunilor statelor membre.”

(3) “Statele membre sprijină activ și fără rezerve politica externă și de securitate a Uniunii, în spiritul loialității și solidarității reciproce și respectă acțiunea Uniunii în acest domeniu.” …

Art. 42 (3) “Pentru punerea în aplicare a politicii de securitate și apărare comune, statele membre pun la dispoziția Uniunii capacități civile și militare pentru a contribui la obiectivele definite de Consiliu. Statele membre care constituie în comun forțe multinaționale pot, de asemenea, să le pună la dispoziția politicii de securitate și apărare comune. Statele membre se angajează să își îmbunătățească treptat capacitățile militare. Agenția din domeniul dezvoltării capacităților de apărare, cercetare, achiziții și armament (denumită în continuare „Agenția Europeană de Apărare”) identifică necesitățile operaționale, promovează măsurile necesare satisfacerii acestora, contribuie la identificarea și, după caz, la punerea în aplicare a oricărei măsuri utile pentru întărirea bazei industriale și tehnologice în sectorul de apărare, participă la definirea unei politici europene în materie de capacități și de armament și sprijină Consiliul în evaluarea îmbunătățirii capacităților militare.”

(4) “Deciziile referitoare la politica de securitate și apărare comună, inclusiv cele cu privire la lansarea unei misiuni menționate la prezentul articol, se adoptă de Consiliu, care hotărăște în unanimitate, la propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate sau la inițiativa unui stat membru. Înaltul Reprezentant poate propune recurgerea la mijloace naționale, precum și la instrumente ale Uniunii, după caz, împreună cu Comisia.”…

Art. 45 (1) „Agenția Europeană de Apărare, menționată la articolul 42 alineatul (3) și aflată sub autoritatea Consiliului, are ca misiune:

(a) să contribuie la identificarea obiectivelor privind capacitățile militare ale statelor membre și să evalueze respectarea angajamentelor privind capacitățile asumate de statele membre;

(b) să promoveze armonizarea necesităților operaționale și adoptarea de metode de achiziție performante și compatibile;”….

Înțelegeți în ce ne-am băgat? De ce am alocat 2,5% din PIB armatei? Mai suntem stat independent și suveran? Uniunea Europeană (mai) este o organizație, sau este un stat federal – ilegal?! Eu aș vrea să ieșim și mâine, dacă s-ar putea, și din UE și din NATO.

Și ca să vedem până la ce nivel a ajuns astăzi slugărnicia unor „idioți utili” stăpânilor, la TVR INFO, duminică seara 12 mai, la emisiunea condusă de Monica Ghiurco, un politolog afirma ritos că cine vrea astăzi pace înseamnă că ține cu Putin! Deci, trebuie să vrem război, pentru asta ne pregătim/suntem pregătiți, pentru asta se modifică Legea apărării naționale a României?!

Speranța mea este că „nu mor caii când vor câinii” – dar dacă nu facem nimic pentru asta, suntem niște oameni de nimic.

 

Afrodita Iorgulescu,

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 28
Author

62 de Comentarii

 1. mă, cutremur
  asta ar mai lipsi!

  pentru amatorii de texte normative redam,

  ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 21 din 15 aprilie 2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă
  „Având în vedere proliferarea atentatelor teroriste pe plan internaţional şi îndeosebi a celor îndreptate împotriva intereselor statelor membre ale NATO, în special cele provocate simultan, cu efecte dramatice asupra vieţii şi sănătăţii unui număr din ce în ce mai mare de persoane, aşa cum au fost cele din Turcia, Rusia şi seria de atentate teroriste din data de 11 martie 2004 din Spania, soldate cu aproximativ 200 de morţi şi 1.500 de răniţi,”

  -dobitocii nu auzisera atunci de Federatia Rusa;

  -propunem Academiei modificarea,
  Russia e mai aproape de original,
  Rassia e putin cam prea radical.

 2. Pe scurt se pregrateste terenul pentru interventia Romaniei in Ukraina. Dar sa nu uitam ca noi suntem singurii non-slavi din toata partea asta a europei ( exclus ungurii ei fiind prieteni cu rusii) , astfel rusii nu o sa aiba nici o retinere sa ne arunce o atomica , asa ca exemplu.

 3. ce mirare pe autor….pai tara sa umplut de slugoi la doi staîni…..

 4. Dacă ai un președinte cretin ca al nostru normal să ne bage în război fără știrea noastră!…
  Am cumparat arme pe banii proștilor plătitori de taxe și impozite și acum le dăm gratis altora?…
  Pentru ce?…Pentru un post călduț tovarășului președinte?…
  Români, vi se pregătește exterminarea!…de fapt bățul de floarea soarelui e expert în așa ceva!…

 5. Aflăm că, Focsani-ul vrea sa înroleze vreo 325 de militari. Sunt curios daca se vor prezenta vreo 50 de drogați și vreo 50 de tatuați. După ce clasa politică sorosista a „iepurat” cadrele militare formate cu bani grei de poporul român ca sa apere poporul român, acum nici dracul nu mai vrea să moară pentru averea hoților cu odraslele trimise afara la studii! Țărani tineri și prosti nu mai avem! Au plecat la sparanghel si se întorc cu BMW si-ți rad in fata! Succesuri guys!

 6. Cine se pricepe înțelege ce se petrece.. Vor hotărâ alții pentru România..

 7. cutremur,da,
  România a devenit membru al Organizației Tratatului Atlantincului de Nord, odată cu depunerea instrumentului de aderare la organizație la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii la Washington, D.C., la 29 martie 2004. Ceremonia de ridicare a drapelului României la sediul NATO a avut loc la 2 aprilie 2004.

  -nu le-a trebuit mult sa incline Tricolorul,
  2 saptamani ca Alrahatu nu da de la arabi,
  „şi îndeosebi a celor îndreptate împotriva intereselor statelor membre ale NATO”

 8. @Zuzu
  -Pe scurt se pregrateste terenul pentru interventia Russiei in Romania,
  cu ceva special.

 9. Nu, se pregătește terenul pentru trimiterea trupelor române în Ucraina!

 10. Indiferent că se consideră că sunt sau nu de partea lui Putin, eu vreau și fac tot ce pot pentru pace. Se pare însă că slugile din vârful statului vor să ne bage într-un război pe care nimeni normal la cap din România nu-l dorește. Să meargă ei la războiul ăsta.
  Și, până la urmă, care e problema dacă țin cu Putin în ce privește conflictul din Ukraina? Suntem cumva în război cu Russia? Când s-a declarat?

 11. Cel mai mare pericol este ca armata straina care zice ca ne apara sa ne considere propietatea lor. Si prin forta militara sa ne dea prada de razboi la rusi austrieci francezi englezi…. Armata nu mai avem. Indystrie grea care sa faca tunuri tancuri nu mai avem. Dar avem multi prosti facuti generali de evvreii satanisti care ne conduc.

 12. Cred ca s-a ajuns prea departe, trebuie sa ne trezim si sa luam atitudine fata de cei care conduc vremelnic tara .
  Trebuie ca oamenii sa iasa in strada sa manifeste impotriva acestor politici si sa inteleaga ca nu vor avea de suferit cei care vin cu astfel de tampenii , ci tot norodul va duce greul su va fu carne de tun.

 13. Autoarea are o pozitie profund antiromaneasca, dorind sa iesim din NATO si din UE. Daca eram Elvetia intelegeam punctul de vedere, dar dezvoltarea (banii, know how, investitii straine, valori comune) Romaniei din ultimii 20 de ani se datoreaza in cea mai mare parte apartenentei la NATO si la UE, care este un succes enorm, datorat este adevarat mai mult strategiei SUA si Vestului european, si mai putin meritelor ei eforturilor noastre. Mai putin, nu spun deloc. Integrarea aduce civilizatia occidentala la care tanjim cu totii, pas cu pas, pe plaiurile noastre orientale. Valorile comune la care ne-am angajat sunt implementate si monitorizate cu mai multa abnegatie ca membri ai organizatiilor amintite. Libertatea de miscare in cadrul UE si piata de munca unica sunt bunuri fenomenale care sparg barierele conventionale existente pentru nemembri. Asigurarile de securitate ca membru NATO sunt, mai ales datorita SUA, cele mai puternice de pe planeta. Pur si simplu aiureaza autoarea articolului. Legile la care face referire nu fac decat sa actualizeze, imperfect, cadrul legislativ la noile realitati. E ceva firesc.

 14. Nu Romania o apara ienicerii Romani din NATO ci pe Vandalii din SUA care vandalizeaza Romania shi extermina poporul Roman. NATO l-a assasinat pe Aldo Moro a incercat sa il ucisa pe actualului preshedinte al Turciei, a adus prapadul dictaturii coloneilor din Grecia shi a distrusa multe alte tzari member sau nu ale NATO. Islanda a tzinut 3 referendumuri pentru ieshirea tzari din NATO dar NATO nu-i permite sa iasa. Rusia a creat Romania independenta la 1877 shi atunci SUA au sustzinut Turcia prin furnizarea pustii automate Winchester care a ucis multzi Romani la Plevna.

 15. Despre asta, scriu de câțiva ani buni! Suntem considerați oameni de nimic din totdeauna, abia acum a aflat madam Afrodita! Oare de ce poporul român e considerat laolaltă popor de țigani, escroci și hoți? Ghici madam?!

 16. Pamantul romanilor adica Sudul Basarabiei, Hertza , Insula Serpilor e ocupat de Ucraina …nu de rusi. Va fi ocupat curand de rusi din cauza prostiei romanesti. Romanua trebuia doar sa fie echilibrata si sa scoata toti agentii globalisti din servicii armata si ministere. Multi vor Romanua in razboi ca apoi sa jefuiasca si ei alaturi de rusi. Putin e doar un dobitoc.

 17. Pamantul romanilor adica Sudul Basarabiei, Hertza , Insula Serpilor e ocupat de Ucraina …nu de rusi. Va fi ocupat curand de rusi din cauza prostiei romanesti. Romania trebuia doar sa fie echilibrata si sa scoata toti agentii globalisti din servicii armata si ministere. Multi vor Romania in razboi ca apoi sa jefuiasca si ei alaturi de rusi. Putin e doar un dobitoc.

 18. 1. …@Victor,as spune ca ești idi’ot, dar ma abțin, însă la cât lokum(rahat turcesc) mănânci cu polonicul… dezvoltare datorata apartenentei la ue și nato, integrarea aduce civilizație occidentala(lgbtq, drogati, pedofili, s.a.), asigurări de securitate s.a., înclin sa cred ca ești un rusofob cre’tin.
  2. Dementii ăștia, la ordinul criminalilor americani vor sa ne bage în război împotriva rusilor(a mai făcut-o și antonescu la ordinul nemților și am sfârșit-o tragic) iar tu bați câmpii cu firescul…
  3. Sărmanule, „Pune mana pe carte(de istorie-nota mea) ca nu urzica”(Virgil Ianțu) și mergi de te tratează la mansarda!

 19. nato este o alianta agresiva care reprezinta interesele oligarhiei anglo saxono everiesti. Prin intrarea in nato, Romania a devenit un furnizor de resurse si securitate pentru merika. Pentru polimea care crede ca vine soldatul murikan sa lupte pentru noi se insala profund. Se cauta cu lumanarea sa ne antreneze in razboi prin miscarile pațachinei sorosiste de la Pis’nău ca apoi sa intre armata condusa de popotarul general de baterie de feteasca ăăă, Ionel Ciuca Bătăilor, in masina de tocat carne. Conducerea debil-mintala a statului sa nu se joace in fundul gol in fata maciucii sculate.

 20. @Victore nu trebuie sa astepti modigicarea lehii ca s ate bati cu rusii. E suficient s amergi la Ambasada Ukrainei sa te angajezi ca voluntar, cica se si plateste.

  Chestia cu „civilizatia” occidentala eu zic sa o lasi mai moale, iar povestea ca SUA e cel mai puternic stat din lume spune-o tontilor….Lumea este acum dominata de dorinta de a deveni multipolara s-au saturat de „civilizatia” occidentala, care d efapt este neocolonialism…..Ia uite cum zboara afara din Africa occidentalii…Nigeria, iti dai seama, le-a cerut americanilor „go home”.
  Daca economia americana si datoriile vor ajunge la fundul sacului si cele aproape de 800 de baze militare nu vor mai putea fi sustinute. Romania plateste numai mancarea soldatului american din Romania 300 euro pe zi…adica o pensie minima a milioane de romani, care au muncit pentru tara asta. Un soldat strain primeste in Romania pensia a 30 de pensionari. Un soldat roman are alocatia zilnica de 80 de lei pe zi….Democracy…..

  Uite ce-i, eu nu vreau sa fiu aparata de nimeni, eu vreu sa avem o tara verticala ca Ungaria, care isi vede de interesele propriului popor.

  De ce cuvantul PACE a devenit prohibit si rusofil? Chiar am devenit cretini?

  Daca tu nu stii o sa iti spun eu – pacea NU aduce profituri industriei de armament, mai ales americane…

 21. Or fi constitutionale toate prevederile proiectului de lege ?
  Cine va ataca legea la CCR ?

 22. Lasa tata ca voi ati vrut in NATO. CARE A FOST PROCENTUL CELOR CARE ATI VOTAT CA VRETI IN NATO? 99%?
  VOI V-ATI IMPUSCAT PATRIOTII! Voi sunteti vinovati de ceea ce se intampla acum. Voi va indatorati peste masura si vedeti ca vine nota de plata. Si de nu platiti, va ia si perna de sub cap. Pai voi ati crezut ca Ceausescu a fost un prost cand a platit datoria tarii pt a fi INDEPENDENT. DAR A DAT TARA IN MAINILE UNORA CA VOI. VOI L-ATI IMPUSCAT SI VOI ARUNCATI TARA IN RAZBOI. SI Astazi va bateti joc de oamenii ce vor iesirea din NATO SI UE. INCA MAI VRETI SA STATI CU ASTIA? PAI…CE MAI STATI? TRIMITE-TI COPII LA RAZBOI

 23. ce nu va era clar? rromania o sa poata sa trimita trupe de cotropire in afara tzarii, oricand Imperiul Minciunilor, Organizatia Teroristilor din Atlanticul de Nord sau Uniunea Europeana decide ca trebuie sa „se apere” pe teritoriul altor state, sa „pastreze pacea”, etc. Si nu va faceti sperante ca e „cu aprobarea Parlamentului”… nu o sa gasesti 50 de insi din toti aia 500-600 care sa voteze impotriva, ca majoritatea sunt in buzunarele intereselor straine.

 24. Dupa parerea Afroditei ar fi buna si parerea lui Marte. Si apoi a lui Bacchus.

 25. Inainte să comentați… Mai treceți un pic pe la școală și învățați să scrieți. Bravo Victore. E greu atunci când lumea bârfește despre conspirații, dimineața, la cafea!

 26. Nu de alta… Dar poate vrea vreun rus, american sau european să traducă comentariile și nu o să ințeleagă de ce ne certăm. 😆

 27. Aș paria că Victor e robot.Nu știu cum de nu v- ati prins după limba de lemn pe care o folosește.Mai nou asta face guvernul,minte și dezinformează in favoarea licuriciului nesatul de cheltuit bani pe arme și carne de tun.

 28. „un politolog afirma ritos că cine vrea astăzi pace înseamnă că ține cu Putin!”

  Prin urmare, cine vrea razboi tine cu Victoria Nuland.

 29. Madame , pe matale te satisface că ” Art. 4 (2) se spune: „ ….În special, securitatea națională rămâne responsibilitatea exclusivă a fiecărui stat membru.”/Asta pe ”limba Uie care e tot limba amercană/ NATO, dar fără ARTICOLU 5 .Deci tradus în limba SLUGILOR : ”Când o fi să vină URAGANU gen Saigon 75 , Kabul 21 – Good bay , my love good bay – ca la orice sclavetă – Sedusă și abandonată . NEMERNICILOR : Pe noi nu ne interesează imbecilitățile voastre , decât în măsura în care luați decizii în numele nostru . Pe noi nu ne interesează Atlanticul de Nord , noi avem lăsat cu ”limbă de moarte de la martirii de la OARBA DE MUREȘ , IP, TRĂZNEA , MOISEI etc. Ardealul de nord . Voi nemernicilor vă uitați paliu în partea opusă . Vedeți acolo epurarea etnică la care sunt supuși romțnii din Bucovina de Nord , din Maramuresul istoric , din Basarabia de Nord și de Sud ? Ați scos vreo ONOMATOPEE în această privință :cauCiucă , măcar o cujetare de-a matale -„ĂĂĂĂ . Ciucalacule tu ca șofer al lui Joian spune-i că n-ai bani să faci RCA la PATRIOTU ăla luat la mâna a doua așa că mai bine-l dai mocca la Uc ruina , Oricum Rrromruina matale ia euroi de la cămătari să comande alți bolizi care vor fi tot cu volanul pe dreapta , deci n-avem ce face nici cu alea . Banii ânsă înainte ca la Victorii și Flaviane

 30. Când ajung rușii la granița nu o sa le cer decât un lucru sa îmi de-a voie sa apas pe un buton de Kalibr plin cu uraniu îndreptat spre Parlamentul și Guvernul Republicii in timpul întrunirii.Apoi le fac un cazan mare se sarmale și un grătar cu vreo 100.000 de mii de mici și vin adus din cramele lui Isărescu😁.Hai Vladimir Vladimirovici românii sânt nerăbdători să vă cunoască personal și și punem de.o curățenie.

 31. @Munteanu:

  Este imposibil sa apari pe net fara sa spui prostii.

  In 1877, Romania nu avea nevoie de varsare de singe pentru a fi independenta. Romania era practic independenta de la Cuza incoace, suzeranitatea turceasca fiind simbolica si independenta de drept ar fi venit cu timpul. Altfel, cum iti explici ca, neindependenta fiind, avea armata proprie, diplomatie proprie, moneda proprie, legislatie proprie, etc., etc.?

  Romania a intrat in razboi, fortata fiind de Rusia. Daca ar fi ramas neutra, Rusia ar fi tratat-o ca inamica. Chiar aliata fiind, Rusia i-a smuls o parte din teritoriu. Mai mult, la terminarea luptelor, a refuzat evacuarea teritoriului, ceea ce era practic un act de razboi. Nu a fost un schimb cu Dobrogea, asa cum pretind surlele rusesti, pentru ca Romania nu a solicitat acest schimb si nici nu a fost de acord.

  Oferirea a unei parti din Dobrogea a fost un gest ipocrit din partea Rusiei. Ea stia prea bine ca nu isi va putea adjudeca Dobrogea, desi era victorioasa, pentru ca marile puteri nu ii vor permite jonctiunea cu masa slava din Balcani. Lectia razboiului Crimeiei era proaspata, drept care Rusia si-a oprit marsul spre Constantinopol la somatia Angliei, care a si trimis o escadra navala in Marmara.

 32. @Munteanu:

  Cu armele americane Winchester ti-am mai spus si alta data ca gresesti dar tu persisti in a spune prostii.

  In primul rind, arma Winchester nu a fost una automata, nici macar semiautomata, ci doar una din primele arme cu repetitie. Pentru timpul sau, fata de muschete cu incarcare pe la gura, chiar si fata de cele cu incarcare pe la culata, de exemplu Henry-Martini, care trageau un singur foc, arma Winchester era un propgres. Reversul medaliei a fost acela ca, sub tensiunea cimpului de lupta, oriunde a fost folosita, soldatii erau inclinati sa risipeasca munitia. Ea si-a aratat valoarea insa in lupta din miscare, in special in raidurile de cavalerie.

  Oricum, sistemul nu s-a impus pentru uzul militar, chiar si la categoria sa, deoarece era dificila actionarea levierului de ejectare-incarcare din pozitia culcat, plus ca munitia dispusa liniar, glontul apasind pe capsa cartusului din fata, predispunea la initierea accidentala a munitiei la manipulare energica.

  Livrarea sa catre Turcia nu a fost un act ostil cu intentie Romaniei, asa cum vor trolii Moscovei sa apara azi, ci pura negustorie. Arma a fost si in dotarea armatei romane, din capturi sau prin procurare, intrucit fabrica producatoare livra oricui platea.

 33. Rapiditatea cu care se urmărește modificarea legii apărării naționale este de rău augur pentru România. Pare destul de evident faptul că NATO/UE ( mai este vreo diferență majoră între ele ? ) se pregătește de o intervenție armată în Ucraina. Asta ar însemna că la înaintare vor fi folosite în primul rând trupele statelor limitrofe, Polonia și România, însă puse sub comanda unor comandanți vestici ( francezi ? americani ? britanici ? nu știm deocamdată)

  Românii nu trebuie să se simtă vinovați pentru că au optat în 2003 pentru aderarea la NATO. La vremea respectivă, situația țării era dramatică, după un deceniu de ” nu ne vindem țara” a lui Iliescu. Am pierdut miliarde de dolari în investiții străine, necesare retehnologizării întreprinderilor românești. Iată însă că investitorii potențiali au refuzat să își riște capitalurile fără garanții de securitate. Așa s-au ajuns la un fel de șantaj geopolitic : vreți investiții sau acces la piețe ( prin aderarea la UE ) aderați în prealabil la NATO ! Restul poveștii este cunoscut de toată lumea.

  Acum NATO ne prezintă nota de plată, care pe lângă banii cheltuiți în SUA cu inzestrarea armatei romane, va include foarte probabil și un tribut de sânge…

 34. IDIOTIZAREA ROMANILOR, ACTIUNE PREGATITA 40 DE ANI SI LANSATA IN 1989, A REUSIT.

 35. Când s-a băgat România în NATO,prostimea a fost întrebată dacă vrea?

 36. Romania sau românii au avut dintotdeauna in coaste „prieteni” care nu iau dorit niciodată binele. Nu fac apologia fostului regim comunist, cand am avut in coaste aceiași „ne-prieteni” dar, Ceaușescu a reușit să-și facă relatii „de protecție a României” fără ca vreun picior de soldat strain să calce pe pământ românesc. Astăzi, slugile străinilor care au reușit să pună mâna pe „frâiele țării” nu doar că au vândut țara străinilor dar o umplu pas cu pas de armatele străine, ajungi la parerea de acum vreo 150 de ani a marelui Eminescu „De la Nistru pâ’n la Tisa …….”, asta fac slugile strainilor – proprii conducatori mincinosi și corupți cu țara, mai avem țară ?, NU !. Amintiti-va de celebra expresie „Ion fără țară”, românii au au foarte puțin până acolo, deja circa 6 milioane din cauza corupției clase politice și-au găsit „o țară în altă țară” !!!!!, cei rămași, ce sau pe cine sa mai VOTEZE in țară ?, pe slugile străinilor !!!.

 37. are o poziție geografică mult diferită față de toate țările UE, NATO sau partenerului strategic și de aceea, implicarea ei directă are alt gen de efecte sau consecințe decât în cazul oricărora dintre celelalte state. Spre deosebire de ceilalți, pentru noi riscul ar putea fi vital. De pe această poziție trebuie să discute conducătorii noştri cu celelalte state. La împărțirea riscurilor, la fel ca și a pierderilor sau beneficiilor, nu există egalitate deși se încearcă a ni se vinde acest narativ iar unii dintre noi îl adoptăm și pe gratis. Fără conducători demni, curajoși, care să poarte discuții clare, de la egal la egal cu oricine dintre aliați, România nu poate să se lase folosită, obligată, convinsă sau forțată să ia decizii ce îi pot pune existența în pericol.

 38. Dacă președintele Johannis s-a înscris în cursa pentru șefia NATO pentru a atrage atenția aliaților și a salva România, atunci este un geniu și merită susținut de noi toți dar dacă s-a înscris pentru salvarea UE sau partenerului strategic ori a altor state, atunci este ar putea fi un laș sau un trădător. De la sublim la ridicol nu este decât un singur pas.

 39. Pentru Uni proşti de pe aci, băă, problema este cu jigodismul şi servilismul trădătorilor din politichie, nu avem patrioți, doar oportunişti ticăloşi puşi pe căpătuială, fraierilor !

 40. Din pacate in schema asta ei sunt caii iar noi suntem cainii, adica e aproape imposibil sa putem sa facem ceva pentru a schimba cursul lucrurilor care este defavorabil pentru Romania, care este astfel impinsa intr-un razboi din care are numai de pierdut, si nimic de castigat. Poate doar niste manifestatii de mare amploare pentru pace, neutralitate, independenta, iesire din NATO si din UE, care demonstratii sa faca tot omul de rand sa inteleaga de ce este atat de nociv acest razboi pentru Romania.

 41. Ne-a costat mult intrarea in otan si ue .Iesirea din ue va fi mai crunta decit distrugerile de dupa 90 pentru instalarea economiei de iarmaroc .Sint unii saracii care viseaza la bricsuri asteptind penzii si ajutoare sociale efemere , de patriotism nu vorbesc pentru ca ma gindesc la sovromuri si ceapeuri .

 42. Plus ca trebuie insistat pe respectarea obligatiei prevazute in Constitutie ca imolicarea Romaniei intr-un eventual razboi sa aiba aprobarea Parlamentului, iar alegatorii din circumscriptia de unde a fost votat fiecare parlamentar sa il preseze pe acel parlamentar sa voteze pentru pace si nu pentru razboi, pentru ca interesul romanilor este pacea si nu razboiul. Cum de alte state din NATO (Ungaria, Turcia) nu sunt atat de doritoare de razboi cu rusii? Doar pe noi ne-au gasit mai fraieri si vor sa ne faca teatru de razboi. Trebuie sa ne opunem cu toata puterea. Slava PACII !!!

 43. Dacă aliații sau partenerii noștri nu pot ori nu vor să înțrleagă sau să țină cont de nevoile, doleanțele și interesele noastre vitale, atunci ar fi bine să afle că nici noi nu putem face altfel pentru ei, că nici
  un act și nici o amenințare nu ne poate ține legați. Poate vor manipula unii afirmând că aceasta ar fi trădare. Nu, nu este nici o trădare, este realism, pragmatism, dorință și nevoie de supraviețuire a unei țări și a unui popor. Când fibra unei țări sau a unui popor se află în pericol de pieire, nici un act de salvare nu este, nu poate fi și nu trebuie să fie exclus iar ei știu sau trebuie să știe asta atunci când ne împing de la spate în fața unei asemenea opțiuni. A vrea să trăiești nu este act de trădare căci pentru supraviețuire luptăm toți dar nu la fel, nu oricând, nu cu oricine și nici cu aceleași mijloace.

 44. EXPUNEREA GENOCIDULUI UNIC IN EUROPA APLICAT NOUA CONTINUU SI IN CURS DE 200 DE ANI
  TOCMAI pe Romanii, NATIE fosta fff MARE ca Teritoriu, si ca Numar, sub Imparatul NOSTRU, UNIC din NeFericire GeoPolitico-ISTORICA au fos supusi unui Genocid CONTINUU de peste 2000 de Ani pe Teritoriul LOR Ancestral, imPOSIBIL practic si REAl de OPRIT numai si numai cu Numarul din Ce in Ce mai Mic de Romani RAMASI in Vieti si inHrana SUFICIENTA.
  pe care Neamurile Invadatoare, Care de Care mai Rele si Salbatice l-au TOOOT, To’arashi TAIAT de a ajuns Romania MARE pana in 1940 la Jumatate din Teritoriul Imparatiei lui Boirebista.
  OriCARE alt OM sau Natie NORMAL si NORMALA in „CiriBomFlexeruu’ CREIERULUI” ar ramane impresionat, zguduit pana’n’ Adancul UMAN – daca il mai are – de acest Genocid UNIC in Europa, doar Genociduu’ AmerIndienilor DIN SUA il depaseste.
  Ori, apar, ca Gandacii sau COVIDuu’, din Ce in Ce mai DES Indivizi ca Matale, care arata, scapate printre Dinti cu Fraze ca ‚”ASA VA TREBUIE” GRAVE Deranjamente Mentale, Psihotice, URA far’ de MOTIV pe UN Popor MARTIRIZAT continuu si IN PREZENT, mereu cu Concursul Boierilor LOR,
  amplificabil in RAU A Toata Lucrarea Neamurilor STRAINE venind in Valuri AICI in „Cautarea de Pamant si Apa”, inca de pe cand erau TARABOSTES l-au UCIS pe Primul Nostru IMPARAT Boierebista, Comportament inContinuat mereu si mereu, ACUM fiind la Apogeu.
  INCHEIERE IN-MORALIZATOARE, PEDAGOGICA, POATE SE VA INTELEGE CATE CEVA ESENTIAL

 45. INCHEIERE IN-MORALIZATOARE, PEDAGOGICA, POATE SE VA INTELEGE CATE CEVA ESENTIAL
  Puteai sa fi Indiferent, DAR Dreeacuu’ din Ma_TAalica te-a impins DREEEEPT in Definita LIFTEI.
  LIFTA in Definitia MEA: Individ STRAIN sau ROMAN ReNegatDeGenerat care URASTE Visceral, Psihotic (Far’ de CI DOAR Impusl Remanent in LOCuu’ din Spatele departa al CASEI, al Dejectiilor din CREIER) pe ROMANI, pe TOT CE tine de ROMANI si ROMANIA,
  Atitudine care este Rasista, Fascista, Nazista, si chir Interzisa de Legile Inter NATIONALE BUNE.
  Cu atat MaiMult ma mira Atitudinea de URA pe Paradigma ROMANIA a unor Natii care au suferit si Dansele Persecutii TOTALE de MaiMUltTimp decat Romanii!
  Cestiunea este MultMaiSimpla in Trivialitatea GeoPolitica a Dansii:
  Animalele POLITICE din Turma STATELOR au simtit Animalul POLITIC SLABIT de Genociduu’ UNIC in Europa, de peste 2000 de Ani al ROMANILOR si il ATACA PoliValent, inclusiv trimitand pe Forumurile ROMANILOR, RAMASE putine (Intamplator?) in ultimii Ani Mercenari sau VoluntariinDarjiti ai unui Nationalism FEROCE, MultMai_Fascist_Rasist_Nazist decat au fost PANA si IN WW2 Originalele Italiene,Germane, Moghiore.

 46. BRAVO, “Romania”, se vede si SE VEDE ca esti Persoana GREA in Toate, inclusive in MINTILE-ti amplificate de CARTE inDestula si la Vreme, dupa Modul DiRECT, SIMPLU si CLAR in care te exprimi in Scris.
  Problema GRAVA a ROMANIEI este Cati ca „Romania” MAI-Sunt – cel Putin in Numarul minim Critic STRICT NECESAR Exstentei-in-Contunuare a Statului ROMAN, in Special IN Servicii, ca ACOLO este PUTEREA Reala.
  Asta in General …
  In Particular DE CEi imi pirdeti VOI, Alde „Romania” Postarile mele SAU ii LASATI sa LE piarda pe Tchnnzourakees din SubSoluu’ Stabilimentului COTIDIANUL;RO
  – fie, Auto-VANDUTI la KIL inDe VII
  SAU
  – fie, PUR si SIMPLU „iNDestulDePreaMulti “SIMPLI” si “PURI” si care fac Jocul Zmeckers FIIND IGNARI si InComplet preGatiti, macar cu TOATE Materiile Liceului, dar BINE Asimilate, daca NU si cu MaiMULTA Universitate, TOT, Bine si Complet ASIMILATA?

  O fac absolut DezInteresat si NeProgramat de Nimeni, TOCMAI pentru ca STIU Multe si INTELEG Multe, dupa 70 de Ani de Lecturi LIBERE din Toate Domeniile Cunoasterii, numai si numai din Curiozitate UBICUA si PERMANENTA,
  venita spontan si continuu, de 70 de Ani (79 in Total … … ) “din Adancuri preCum Franta DeGaulleenne”,
  din Pura si Simpla Placere INTERIOARA, dar Imperios Necesara, far’ de Care NU am Pace, “Neam si DELOC” NU am PACEA Interioara.
  Lecturi care ma fac SPECIALIST in a DECELA Imediat SPECIALISTII Adevarati din OriCE Domeniiu deDintre ImPostorii din OriCE Domeniu, ajutat oportun si efficient de Intuitii LIBERE, dar numai si numai dupa ca am uitat TOT dn CE am citit IN Cestie pe Vremuri sau ma FAC a fi uitat, deontologic … 😊

 47. Autoarea poarta numele zeitei frumusetii dar se straduie sa o personifice pe cea a intelepciunii. Nu ii reuseste.

  De-a lungul timpului, dezamagirea a cam luat locul entuziasmului pentru structurile europene. Cu toate acestea, parasirea acestora ar fi un mare neajuns pentru Romania. Daca in 1989, Romania se putea descurca singura destul de bine, pentru ca avea si cu ce si cu cine, acum aceste atuuri au disparut.

  Pentru a renunta la NATO si UE, ar trebui o schmbare prea radicala de orientare politica, ceea ce nu se intrevede deloc posibila. De dragul (unilateral) al Europei, Romania si-a intrerupt legaturile traditionale cu China, singura mare putere care a respectat Romania, dupa aranjamentele parafate la Malta. Oare acum mai poate fi refacut drumul spre China?

  In alta ordine de idei, razboiul nu se decide prin referendum si nici chiar prin Parlament, pentru ca operatiile militare nu se conduc prin dezbateri de la tribuna ci prin decizii ferme.

  Oricum, faptul ca legea apararii este totusi supusa dezbaterii publice, desi destul de in pripa si cu destule neajunsuri, este totusi un lucru bun.

 48. Pentru Romania, Johannes s-a inscris pentru șefia NATO – OTAN, pentru a crea impresie, si atât. Ce, credeți ca stăpânii din occident ii vor deconta turismul ultraluxos, ca fraierii din România ?. O cacealma !. Noi, vorba lui Brâncuși, „când am plecat, v-am lăsat săraci și proști/ acum când m-am ini, v-am găsit și mai săraci și mai proști”. Nu credeți, proviti-va conducători mincinoși si corupți, aleși de voi, vorba lui Brâncuși !.

 49. SIMPLITATEA MISCARILOR DE INCARCARE LA WINCHESTER
  La WINCHESTER,
  – TRAGI inspre tine, INPO in PLAN Vertical un Fel de Inel Eliptic (LEVIERUL) articulat intr-un Punct inainte care are IN el Tragaciul, TIMP in care Cartusul vine, impins de un Arc Spiral dintr-un Tub sub Teava Armei,
  Locul unde stau insirate Cap-Coada un Numar de Cartuse, poate chiar ZECE, presat inspre Levierul Eliptic de un Arc Spiral si INTRA in intr-un Spatiu de dinainte de Detunator, in LINIE cu Teava Armei
  – Impingi INAINTE Inchizatorul eliptic in Care se afla Tragaciul pe care l-ai avut mereu la InDeDEGET si abia ce se incg-hide cu un Tacab=nitLevierul ELIPTIC si Degetul POATE actiona Tragaciul …
  Pare complicat, dar numaiDeScrierea.
  Miscarile sunt DOUA si Ambele IN PLAN VERTICAL.
  Poti foarte Bine TRAGE si INCARCA preCum mai Sus si din Pozitie CULCAT
  Defectul REAL ca s-ar PUTEAinitia FOC cu Varful Glontzului in Fundu’ Cartusului din Fatza DIN TUBul Pralel cu Teava se poate ELIMINA, daca SE VREAcu un Felde Inele subtiri de Pasla, lipite din Fabrica de Fundul Cartuselor, care sa NU impiedicre Lovirea Capsei INITIATOARE de Percutor
  WINCHESTER este TOT CE s-a putut reusi in Rapiditatea FOCului, fara a fi SemiAUTOMATA sau AUTOMATA o Arma.
  SemiAutomat, inseamna ca se incarca prin Recuperarea din Energia Recului si ATAT.
  Se trage Foc cu Foc si se incarca Arma Singura, AUTOMAT, prin Recul da Fiecare FOC.
  La Arme AUTOMATE se poate trage FOC Continuu, cat tii Degetul pe Tragaci apasat, DAR si Foc cu Foc.
  TACTICA GRESITA CU MARI COSTURI UMANE A ARMATEI ROMANE IN CAMPANIA DIN BULGARIA

 50. TACTICA GRESITA CU MARI COSTURI UMANE A ARMATEI ROMANE IN CAMPANIA DIN BULGARIA
  La 1877 Winchester a UCIS_UCIS_UCIS muulti Dorbanti ROMANI si Pahonti RUSI aruncati „EROIC” la Atac , sa ii vaneze Turcii ca pe Iepuri, ei, saracii alergand cu Ranita,INcAMP deshis, CA IN Celebrul TABLOU al lui Grigorescu Scari de Asalt, Pusca cu Levier LATERAL, in LOC sa se fi PISAT cu Sute de Tunuri Redutele Turcesti pana le faceau Moloz …
  EROII Decorati au fost CeiCare s-au catarat pe Scari puse pe Cadavrele CURAJOSILOR de PRIMI la Atac incitati de “Poesiile” EROIC Vesele al lui AlecsandriVeselul Poert SOLAR in Linistea SIGURA a Conacului de la Mircesti
  Asa au RAMAS Ofiterii ROMANI la Stinta MILITARA care a aruncat la Atacul Transeelor GERMANE in Idioate Atacuti alBi=aioneta, iar Aia
  ii secerau cu Mitralierele, pe care Romanii NU le aveau, precum si nici TUNURI Destule, ca SE si FURASERA Banii En Gross de Armata …
  Patriotic Mode …
  Vezi Dsicutia dintre Gheorghidiu cu Maiorul Neamt ranit de Moarte si pe Moarte, din Romanul exceptional cu Ultima Zi de … si Prima si de … … al lui CAMIL Petrescu SCRIITOR Genial,
  NU CEZAR Petrescu, UN Scriete meritoriu si atat

 51. Spuneam la 10:14 cu o admiratie nedisimulata: Stiam ca Afro Dita nu paraseste Olimpul decat in mod exceptional…Dar ca sa coboare intre plebei folosindu-le discursul inept nu ma asteptam…Cand am fost admisi in UE si NATO Afro Dita exulta de bucuria datoriei
  implinite, daca nu cumva era inca o vestala fara de prihana…Afro Dita trebuie sa se decida „ne lasa balta NATO si UE daca suntem atacati de URSS-Rasputin”, asa cum camarazii ei vehiculeaza pe toate palierele sau VOR INTERVENI FERM sa ne asigure GRANITELE?
  Cat de AERIAN/OLIMPIAN poti fi SA ACUZI Occidentul ca „vrea razboi”, cand RAZBOIUL/MACELUL BOLSEVIC a fost declansat de SATRAPU KGB SOVIETIC Rasputin si NU-L OPRESTE NICI DUPA PESTE DOI ANI de GENOCID in forma continuata?
  Gaselnitza inepta cu „cine vrea pace e acuzat de putinism” am mai auzit-o aici la „analisti simandicosi”, unii adevarati PROFI…

 52. @CONTESTATARUL:

  In general, nu dau atentie comentariilor tale, din cauza stilului elucubrant, care il face greu de inteles. Nu rareori, prestatia ta aduce a delir.

  Daca esti sigur asupra explicatiilor tehnice, poti explica si de ce sistemul armei Winchester, lever action, nu s-a generalizat, fiind preferat cel bolt action?

  Ideia de a intercala rondele de pisla este pur si simplu o ineptie pentru uzul militar. Nu iti mai explic de ce pentru ca imi pierd timpul.

  Ma rezum doar sa iti iti spun ca energia de recul, cu variile ei forme de transpunere in mecanisme, este doar unul din procedeele de automatizare a focului, cu utilizare relativ limitata, preferata fiind captarea a o parte din energia gazelor create de arderea pulberii.

  Schimbind planul, ce reprosezi tu romanilor, prin aceeasi ignoranta, s-a petrecut pe toate cimpurile de lupta de la Razboiul de secesiune incoace.

 53. Deci am devenit o mare putere imperialistă și ne permitem să invadăm alte țări…

 54. Mai dar aici sunt mulți angajați ai KGB sau cum îi mai spune acum troli filo rusi care spun ce se dictează de la Moscova. Falși patrioți sunt sponsorizați de prieteni rusofili. Cunoscătorii de istorie au uitat ce popor a fost mai agresiv cu tara noastră. Duceți-vă la Kremlin să vă luați salariu și lăsați România în pace.

 55. Daca doamna autor este profa de matematica de la Cluj, ai sugerez sa se rezume până la maxim ecuații integro-diferentiale pentru că se pare că la geopolitica este repetenta. Auzi sa ieșim din NATO și UE….și ? Sa avem soarta Ucrainei? Nu madam, daca nu ești repetentă, atunci sigur ai carnetul cu coduri KGB in dulap sub setul de chiloți.

 56. Doi talambi ,schingiuind WIKI cu google translator ,se dau in stamba explicand forumistilor cum functioneaza o arma Winchester,
  pe care au utilizat-o in timpul stagiului militar in 1877,nestiind echivalentul militar in romana ale unor parti componente si lasandu-le in engleza !
  Este vorba de ametitii forumului Anonim si CONTESTATARUL ,ambii ,,cum e turcul e si Winchesterul !,,
  Dar se straduiesc sa sa para ,unul mai incult ca celalalt !

 57. @Constantin după tine Mareșalul Antonescu a atacat Rusia ( zici tu, deșii era în fapt URSS – diferența e mare, dar nu pentru un incult) la ordinul Germaniei naziste. Serios? Nu pentru că ne anexasera jumătate din Moldova + Bucovina+Ținutul Herța? Văd că tu mănânci lokum cu tiriplicul. Și îl mai acuzi pe altul că e agent rus. Asta e metoda borfașilor care coborau din tramvai pe ușa din spate cu portofelele călătorilor strigând ” hoții”.

 58. Pretorienii lu PROFI of Faget sunt intr-o mare deruta…Au intrat intr-un flagrant CONFLICT DE INTERESE, ei nestapanindu-si URA ideologica fatza de Occident, fatza de NATO si UE in general si fatza de SUA in special, in timp ce PROFI cu tot devotamentul fatza de URSS si China BOLSEVICA in general si fatza de Rasputin in special, nu a incetat sa laude VALORILE OCCIDENTALE si APARTENENTA NOASTRA NATURALA LA ACESTEA!!!

 59. „la emisiunea condusă de Monica Ghiurco”

  -Monica Ghiurco e condusa de SRI/SIE
  „pacat de ea
  ca avea nishte fese uluitoare”,
  cum ar spune Banciu

 60. @Eu:

  In tehnica, exista multi termeni de origine engleza. Situatia este aceeasi si in alte limbi, chiar si in rusa.

  Situatia se datoreaza dominatiei limbii engleze in stiinta si tehnica. In toata lumea, limba de lucru la conferintele stiintifice din toate domeniile este limba engleza.

  La aceasta situatie, ea singura in masura sa impuna termeni englezesti in alte limbi, se adauga si dificultatea de traducere a termenilor englezesti in limba proprie. Au existat si exista astfel de incercari, rezultind exprimari caraghioase sau greu de utilizat, intrucit nu au puterea de sugestie a celor din limba engleza. Mai conteaza si economia comunicarii. Multe cuvinte englezesti sint monosilabice.

  Ca sa dovedesti ca tu nu esti un talimb si incult, binevoieste si tradu termenii tehnici englezesti pe care i-am mentionat eu. Da si o versiune romaneasca a termenilor tangaj si ruliu. Acestea sint din limba franceza si poate iti este mai usor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.