
Președintele Comisiei pentru serviciile secrete din Senatul SUA a demisionat din funcție. Decizia senatorului republican Richard Burr a provocat un șoc la Washington, scrie The Hill. ”Chiar a făcut asta?”, a întrebat un coleg republican din aceeași comisie pentru serviciile secrete. ”Wow. Nu știu ce să spun. Chiar nu știam despre asta. A fost un președinte extraordinar al comisiei”, a spus senatorul republican Marco Rubio. ”Mi-aș fi dorit să se întâmple programeze lucrurile astea mai bine”, a spus Rubio, aparent necajit că totul s-a întâmplat înaintea unui vot în comisie. Este vorba despre numirea unui nou șef al comunității naționale de informații, post ocupat în adsministrația Obama de John Clapper, implicat total în afacerea ”Russiagate” și în așa-zisa operațiune Crossfire Razor, capcana întinsă fostului consilier pentru securitate Michael Flynn (fost șef al spionajului militar al SUA), pentru a paraliza administrația Trump.
Agenții FBI i-au confiscat telefonul șefului demisionar al comisiei pentru serviciile secrete din Senat. Mandatul i-a fost înmânat avocatului, iar telefonul a fost ridicat de la domiciliul lui Burr.
Burr a declarat că a demisionat pentru a nu crea probleme în comisia pentru serviciile secrete și nici în Partidul Republican, într-un an electoral. Senatorii republicani au fost foarte discreți în privința demisiei și au spus doar că Burr trebuie să beneficioeze de prezumția de nevinovăție, până la încheierea investigației FBI.
Despre ce este vorba în cazul șefului comisiei pentru serviciile secrete, una dintre cele mai importante din Senatul SUA? Informațiile au ieșit la iveală la jumătatea lunii martie.
Profit de pe urma pandmiei, îmbogățiți în criză
Pe 19 martie, National Public Radio din SUA relata că senatorul republican Richard Burr (foto), șeful comisiei pentru serviciile secrete din Senat, și-a avertizat mai mulți donatori bogați, șefi de mari companii, să se pregătească pentru cele mai rele consecințe ale epdemiei de coronavirus. Se întâmpla pe 27 februarie, când în SUA erau confirmate doar 15 cazuri de gripă Covid-19 și când restul națiunii, dincolo de privilegiații amici și donatori ai lui Burr, nu știa despre această epidemie decât din ce le spunea președintele Donald Trump. Adică: ”Va dispărea. Într-o zi, ca prin minune. S-ar putea să fie mai rău. S-ar putea să dispară. Vom vedea ce se întâmplă”.
”Senatorul Burr (și fără îndoială și alți senatori) știa că președintele dezinformează publicul, dar nu a spus nimic. A ales să le spuna doar donatorilor despre asta. De ce nu și publicului? Pentru că și-ar fi contrazis președintele? De ce?”, se întreab atunci The American Conservative. ublicația ProPublica din SUA a aflat că senatorul Burr și-a vândut acțiuni în valoare de peste un milion de dolari cu câteva săptămâni înainte ca bursa să se prăbușească din cauza epidemiei. El s-a bazat pe informații aflate în urma unui briefing de la finalul lunii ianuarie. La fel, alți senatori au avut acces la acele informații.
”După ce a vorbit public oferind asigurări că guvernul este pregătit să lupte cu virusul, președintele comisiei pentru serviciile secrete din Senat a vândut acțiuni cotate între 628.000 și 1,7 milioane de dolari, pe 13 februarie, în 33 de tranzacții separate. Ca șef al comisiei din Senat, Burr are acces la cele mai clasificate informații ale guvernului despre amenințările la adresa securității. Comisia sa a primit zilnic informări despre epidemie, după cum scrie Reuters. La o săptămână dupa ce Burr a vândut acțiunile, bursa a început să cadă și a pierdut de atunci circa 30%”, scrie ProPublica.
Burr a folosit în interes propriu informații confidențiale pe care le-a primit ca oficial ales. Se pare că Burr a ascuns publicului ce știa și a acționat pentru a scoate cât mai mulți bani, știind înaintea tuturor ce avea să se întâmple cu epidemia. ”Asta nu este doar abuz de încredere, ci și un exemplu flagrant de corupție. Senatorul trebuie să demisioneze si, dacă este cazul, să fie pus sub acuzare”, scrie American Conservative.
Mai mult decât un scandal politic
CBS relatează, pe 15 mai, că acțiunile lui Burr nu sunt doar motiv de scandal politic. Este vorba despre o ilegalitate. Congresmanii americani trebuie să se supună unei legi spaeciale ce le interzice folosirea în scopul cumpărării sau vinderii de acțiuni a informațiilor nepublice pe care le obțin prin natura activității lor.
La întâlnirea din ianuarie, printre cei care le-au oferit informații senatorilor s-a numărat și doctorul Anthony Fauci, cel care conduce acum lupta cu epidemia de coronavirus din SUA, dar, se pare, ajută și campania lui Joe Biden împotriva administrației Trumpo, insistând pe continuarea izolării la domiciliu și pe oprirea economiei, fapt ce reduce drastic șansele de realegere ale lui Trump.Înainte de pandemie, Burr a participat la elaborarea unei legislații care să pregătească SUA pentru posibilitatea unei pandemii și a unui atac bioterorsit.
Cazul senatoarei Loeffler
Nu este un caz singular. Senatoarea republicană de Georgia Kelly Loeffler și soțul său au făcut același lucru. Soțul senatoarei este nimeni altul decât Jeffrey Sprecher, președintele Bursei de la New York. Publicația The Daily Beast scrie că, pe 24 ianuarie, senatoarea a vândut mai multe acțiuni deținute de ea și soțul ei, imediat după o ședință a comisiei de Sănătate din Senat, comisie din care face parte. A fost o ședință cu ușile închise la care a participat șeful Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Loeffler devenise senatoare pe 6 ianuarie, pe un loc vacant. De pe 6 până pe 23 ianuarie, ea nu a tranzacționat nicio acțiune. Însă între 24 ianuarie și 14 februarie a vândut acțiuni în valoare de până la 3,1 milioane de dolari. Este de urmarit si ce se va intampla in cazul senatoarei.
Și s-a mai intamplat și în contextul crizei financiare din 2008. În 2011, presa a relatat despre cum mai mulți congresmani au făcut manevre financiare înainte de criza din 2008 și înainte de adoptarea legislației Obamacare.
În schimb ei știu a arăta cu degetul unde este mai multă corupție..
Dacă sapi bine ei dețin întâietatea cu mult peste alții .
„Îmbogățiții în criză, anchetați de FBI”. – Cu imbogatirea pe timp de criza, la fel se-ntampla peste tot / mai putin … anchetarea !
Daca nu esti in congres nu e o problema. Orice om care stie sa citeasca stirile face la fel se pregateste sa nu piarda bani in criza (vinde anumite actiuni/ stocks , funds) si compara ce va fii la cerere (de exemplu companii care faciliteaza munca la distanta). Nu e nimic deosebit.
Frectie, si democratii ce faceau in perioada respectiva? cumparau? Se promoveaza in media lor ideea ca doar republicanii au facut bani din asta, daca i-ar scarmana un pic si pe democrati sa vezi ce iese de acolo… aveti impresia ca scursura aia de Soros a pierdut? sigur a vandut la timp si acuma cumpara pe nimic
Nu este nici un soc,o zi normala prin Amerika unde unii alesi fac ceva maruntis.Nu cred ca un senator este sarac,niciunul,toti sunt milionari din salariul mizerabil platit de contribuabilii amarati taxati pana la sange.Voi nu aveti asa ceva?