Șoferii și „Cap de copil“ de C. Brâncuși

Mâine seară, în cadrul Nopții Muzeelor, Academia Română expune la Muzeul de Artă Veche Apuseană (din Str. Dr. Nicolae Minovici, nr 3, sector 1) lucrarea „Cap de copil“ de Constantin Brâncuși. Din poziția de partener media, Cotidianul a produs o Ediție specială dedicată evenimentului și lucrării faimosului sculptor român.

Edițiile speciale au fost un produs deosebit al presei române în perioada de înflorire a vieții de pe Sărindar. În aceste zile, în redacția Cotidianul se află expusă o colecție de ediții speciale din anii 1930-1940. Arată ca un muzeu îngălbenit al bombelor de presă din acei ani. Căderi de miniștri, moartea Reginei Maria, sinuciderea baronului von Killinger, moartea lui Octavian Goga și multe altele. Toate alcătuiesc știrile-bombă ale epocii, rămase în edițiile speciale îngălbenite de vreme.

Moda edițiilor speciale a dispărut. Ultima de care îmi aduc aminte a fost cea pe care am tipărit-o la Evenimentul zilei pe 11 septembrie 2001, cînd au fost doborîte Turnurile Gemene. Probabil că au mai existat și alte ediții speciale pe care nu le-am văzut. Dar moda ediției speciale a murit atunci sau ceva mai tîrziu. A fost înghițită de știrile pe mobil, de news alert-uri, de știrile radio și TV.

Reacția ctitoriilor de presă și a ne-cititorilor, toți aflați la volan într-un București stresant și nebun, a fost de o incredibilă diversitate. Unii se temeau că trebuie să plătească. Alții nu-și ridicau privirea din telefon. Din clipa în care opreau la stop, începeau să citească sau să tasteze pe mobil. Unii erau șocați, alții doar mirați că ziarul Cotidianul a reapărut pe print, unii se bucurau de vestea expunerii unei lucrări de Brâncuși. În tentativa noastră de a distribui o Ediție specială Cotidianul, am dat peste oameni care au fost capabili să spună:

– Nu mă interesează nici un Brâncuși și nici un „Cap de copil“!

Dar cea mai teribilă replică pe care am auzit-o a fost aceasta:

– Domule, eu nu citesc nimic!

Ce diferiți și ce agitați sunt bucureștenii în trafic! Parcă ar face parte dintr-un trib de apucați. Numai unii. Alții au umor. Unul chiar mi-a strigat pe geam:

– Vai, ce rău ați ajuns!

Cîteva ore am distribuit o Ediție specială Cotidianul, dedicată expunerii „Capului de copil“ al lui Constantin Brâncuși. A fost o mică-mare experiență pe care o voi repeta.

Oricît ar fi de greu de acceptat, oamenii de la volan nu seamănă cîtuși de puțin cu cei din imaginea noastră despre cetățenii României. Poate că nici cu cea pe care o au politicienii despre ei. Ca să putem răspunde unei întrebări pe care am auzit-o de mai multe ori, ar trebui să ne oprim mai des lîngă oamenii care nu mai au nici un chef să se prefacă. Și care zic uneori:

– Domnule, încotro se îndreaptă țara noastră?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.