Sondaj. Ce cred românii despre înfiinţarea unor regiuni

Mai bine de jumătate dintre români consideră că o reformă administrativ-teritorială ar îmbunătăţi calitatea serviciilor publice, un procent similar având aceeaşi părere despre o reformă administrativă care ar include comasarea unor localităţi, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

55.7% dintre respondenţi declară că ar avea o părere bună despre posibilitatea înfiinţării unor regiuni care să reunească mai multe judeţe.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

51 de Comentarii

 1. Infiintarea unor regiuni e o prostie. Regiunea aceasta va avea o resedinta de regiune, iar fondurile vor fi sifonate catre acest oras-resedinta de regiune. Vorba aia: cine imparte, parte-si face.
  Ptr acest motiv, precum si ptr desfiintarea Regiunii Autonome Maghiare, s-a si trecut de la regiuni si raioane la forma administrativa de judete, fapt ce s-a dovedit benefic.
  Treaba cu regiunile va agita din nou apele in judetele hunguresti, care vor dori sa aiba regiunea lor hungureasca. Ca doar nu s-or amesteca ei cu budoh olahii!……[Rumburak]

 2. incepe implementarea teritoriala prin masluirea sondajelor si crearea unui trend favorabil in opinia publica…
  dar au fost intrebati cei chestionati ce inseamna aceasta reforma…stiau ei la ce se refera ? au explicat cei ce au facut sondajul ce insemana aceasta comasare ?
  sunt sigur ca nu…oamenii au zis Da nestiind nici macar la ce se refera (asta daca a fost facut sondajul)
  ca intotdeauna maghiarii vor profita de aceasta „reforma” si cei din asa-zisul „tinutul secuiesc”…cred ca aici se bate pana la urma…ca vorba aia…
  la un momentdat intr-o tara dezbinata …pot sa vina niste „calatori” care si au „pregatit terenul” si au cumparat terenuri si blocuri intregi pentru „Taramul lor fagaduit” 😉

 3. Mai bine ne regionalizam ca UK si avem 3 regiuni, fiecare cu parlamentul si constitutia ei

 4. au mai fost regiuni si s-a dovedit o idee proasta….s-au dezvoltat centre regionale în detrimentul judetelor ,de aia s-au desfiintat…descentralizare se cheama

 5. Am fost intodeauna suporterul ideii DE FEDERALIZARE ( atenție, nu de regionalizare )a României, care să înlocuiască statul național unitar de tip francez , ultra-centralizat și nereprezentativ pentru istoria politică românească.
  Temerile celor care,că Ion Iliescu, au fost împotriva federalizarii și descentralizarii administrative nu sunt întemeiate,ci interesate. Statul federal german,spre exemplu, nu este nici pe departe în pragul disoluției, dimpotrivă,Germania fiind,ca și România, o națiune etnică.

  Adoptarea federalismului ca formulă de organizare statală este periculoasă numai în state care reunesc în granițele lor mai multe etnii ( Belgia, Marea Britanie după anul 2000, etc ).

  Regionalizarea, pe de altă parte, este dorită mai ales de Bruxelles, inamic declarat al statelor naționale membre UE. Că formulă administrativă,regionalizarea este potrivnică deci intereselor naționale ale României.

 6. Regiunle sunt istorice..Romania e stat artificial creat la comanda altora.. Regiunile trebuie să fie autonome, așa precum au fost.. O guvernare democratică nu inseamnă comanda de la centru, finanațarea de la centru și profitul celor de la centru.. Ai propriile interese in funcție de care poți lua propriile decizii. Așa este normal

 7. Unii romani sunt de parere ca regiunile au fost impuse de regimul bolsevic de ocupatie, in anii ’50; ca UE, care impune acum iar regiunile, e un URSS pe steroizi si ca in consecinta este ca si predecesoarea sa doar o INCHISOARE A POPOARELOR.
  Alti romani insa pun botul la sondaje-bidon a caror credibilitate frizeaza zero Kelvin.

 8. „Nu cred în statistici decât atunci când eu le falsific”
  Winston Churchill

 9. Si asa era greu pentru multi de la tara sa se deplaseze in municipiile de judet pentru diverse acte sau servicii . Cu regiunile ar trebui sa se deplaseze si mai departe. Dar cui ii mai pasa de omul de rand daca poti sa iti pui in piept o reforma, fie ea si fara noima?…

 10. interesant cum a aparut aceasta „News.ro” si are bani sa comande sondaje pe banda rulanta… e clar ca merg bine afacerile in pariuri la Superbet. iar daca te uiti pe articolele agentiei de „presa” sunt toate copy-paste-translate de pe agentiile de afara

 11. Regiunile sunt o prostie. Au mai fost si au functionat prost. Actuala impartire este singura viabila. Sondajul este masluit. Bineinteles ca tic alosi de teapa marelui urs unguresc le-ar conveni o mare regiune boz goreasca.

 12. Impartirea Romaniei in Judete-Plase-Comune a fost foarte buna ! Au venit comunistii si – la 1950- au introdus si la noi sistemul sovietic cu regiuni si raioane. Probabil era un preludiu, urma sa ne inghita cu totul dar in 1953 a murit Stalin .
  Ceausescu-Prostul a revenit la regiuni sarind peste plase. Care-si aveau rostul lor, pe care tinerii de azi nu au cum sa-l stie. Aveau ca unitate administrativa Pretura in frunte cu un Prim-pretor si sarcini administrative precise. In 1968 s-a revenit la impartirea in judete (comasate uneori)sarinduu-se peste plase, ingropand multe centre urbane mici in subdezvoltare si mizerie. Nu mai vorbesc de capitale de judet istorice ca Barlad, Muscel-Campulung, Blaj, Sighisoara , Lugoj , Nasaud sau Roman… Cei care vor o noua lege – mai democratic/participativa cum se impune astazi – au o sarcina grea . Au oare capacitatea, informatiile si bunacredinta sa o rezolve corect ?

 13. Postacii nu inteleg ca 41 de judete inseamna bani risipiti. Ori 15 judete ori 8 regiuni. Exista deja regiuni pe asa zisa dezv.economica. Ar trebui doar prefecturi nu si consilii judetene. Digitalizarea va ajuta ca fiecare cetatean sa isi obtina acte si avize fara deplasare. Iar primariile de comune si orase sa detina o sectiune /directie digitala prin care sa isi ajute cetatenii. Dar prin acesta reasezare adm.teritoriala pier mii de bugetari si functionari. Si prin asta sute de mii de voturi Ori guvernul psdpnl nu vrea asta si cheltuie milioane de lei in vant.

 14. Întotdeauna, dar întotdeauna, trebuiește țintită reducerea numărului de paliere birocratice al căror număr maxim optim este de 6.Tot ce depășește această cifră duce la disiparea răspunderii și separarea administrației de populație.Ideea cu regiunile ar fi bună dacă nu ar fi aplicată româneste, adică prin crearea unei birocrații și mai stufoase a „dosarului cu șină”, ca până acum, ceea ce s-ar întâmpla peste tot, inclusiv în maghiaristanul din curbura Carpaților.O regiune e o țara mai mică unde baronul nu mai are rețineri. Dincolo de seducția ideii, trebuie apelat la un pic de memorie gen Dragnea, Morega, Micula, Verestoy și alte arătări cărora un înalt scaun regional le-ar dilata pupilele dar mai ales, buzunarele. Lucrurile nu sunt neapărat simple, mai ales în vremurile astea Aș fi perfect de acord dacă s-ar instituiun control popular permanent în paralel cu confirmarea în funcție la 6 luni, ca-n Elveția și reducerea birocrației la birouri împrăștiate în cu fete la calculator ca-n Estonia, unde îți rezolvi orice în max un sfert de oră.

 15. Inca un sondaj mincinos,daca mai era necesar
  Regionalizarea va readuce Romania la statutul feudal,cu principate si ducate, plus ca va mari distanta intre platitorul de taxe si institutiile regionale,crescand nemultumirea generala
  Judetul a fost unitatea de baza a organizarii Romaniei inca de pe vremea lui Mircea cel Batran,si s-a dovedit imbatabil ca forma administrativ-teritoriala

 16. In contextul socio-economic actual, judetele nu mai au nicio justificare. Ideea a fost buna pe vremea comunistilor cand s-a trecut la dezvoltarea teritoriala „armonioasa” si Romania avea, cat de cat, o economie reala. Indiferent de pacatele comunismului, acesta a fost un lucru bun.
  Singurul motiv pt care politicienii tin cu dintii de structura actuala, este dorinta de a avea mai multe oase de ros. Un aparat birocratic imens, mai multe consilii judetene, mai multe scaune calde pt sinecuristi, teritorii mai usor de controlat de catre mai multi baroni.
  E adevarat ca au existat judete si inainte de comunism, dar din motive similare, organizate in jurul marilor proprietati. De fapt, Romania era la fel de corupta ca si acum. Coruptia e in genele noastre de cand au venit romanii si, mai apoi, turcii.
  Acelasi lucru pentru miile de sate si comune care exista mai mult pe hartie decat in realitate.
  Federatia este o idee total absurda, ar fi sfarsitul Romaniei ca stat unitar. Functioneaza cat de cat in tarile cu nivel de trai ridicat, unde majoritatea oamenilor isi vad de treaba si sunt foarte putin interesati de politica. Vorbesc din experienta. In cazul nostru, nu Germania e cel mai bun exemplu. Nu uitati ce s-a ales de Iugoslavia.

 17. Fara o reforma administrativa ,cu sa zicem regiuni,nici un petent sa nu se astepte la servii de calitate din partea primariilor, nici un angajat al acestora,al primariilor sa nu se astepte la salarii decente si nici un politician ca lucrurile pot continua asa.Reforma se impune.

 18. Nu regiunilor. Poate desfintarea unor judete mai mititele si atasarea la cele din jur, in functie de distanta pina la capitala de judet. Dar multe comune trebuie desfintate si renuntat la personalul umflat care taie frunza la caini. Pentru satele mai indepartate de centru administrativ, primarul poate detasa salariati, odata de doua ori pe saptamana, pentru probleme administrative. IN rest, numai vointa politica sa fie…

 19. Iată că ÎN SCOP se dovedește din nou instrumentul unor interese străine, nu cele ale României. Care interese ? Păi cele ale Washingtonului,care vrea federalizare,dar aceea a UE, nu a unui stat membru sau altul.
  Regionalizarea este una din căile prin care statele membre pot fi slăbite și în timp înlocuite de regiuni ale UE, guvernele naționale putând fi ocolite cu totul. O Europa a regiunilor este așadar ceea ce își doresc liberalii de la Bruxelles, nu o Europa a națiunilor, cum este cazul în prezent.

 20. Regionalizarea s-a mai hotărât prin 2008-2009 dacă îmi amintesc bine, încât, tu din Bacău erai obligat de instanță să mergi la Focșani la tribunal și nu în Iași pentru că legăturile și interesele politice au fost tipluite in defavoarea cetățenilor. Acum încălzesc iar mizeria politica pentru atragerea cetățenilor la vot?!

 21. Dacă suntem cu toții de acord că statul unitar de tip francez nu a funcționat niciodată că lumea în România, nici în trecut,nici în prezent,de ce este federalizarea ” o idee absurdă” ? Numai pentru că unora le lipsesc cunoștințele de specialitate sau pur și simplu nu înțeleg esența conceptului de federalism ? Nu sunt oare statele federale actuale ( SUA,Canada,Germania,chiar și Rusia ) cele mai puternice state din lume ? Aud ?

 22. Or fi vrând românii regiuni, dar nu se poate. Fiindcă țara e împărțită deja în feude. Se știe cine e baronul, cine e interlopul care asigură liniștea baronului și ordinea. Treaba e aranjată, mecanismele de stors bani funcționează. Deci, n-ai cum.
  Altă întrebare.

 23. Trebuie să știi că e de fapt și recomandare a UE, incă inaintea aderării..Iar la fel trebuie să știi că isteria cu ”ungurii fură ardealul” a erupt atunci cînd UDMR a depus un proiect viabil, apreciat și la UE privind regionalizarea cu 16 regiuni autonome.. Atunci a fermentat rahatu in romîn și fricos fiind pentru că deține ceva ce nu merită, a inceput cu manevrele pentru proști.. Oricum e de văzut că altă cale și șansă nu ai..Chiar de crezi sau nu crezi in sondaje, doar iți cunoști felul nației..

 24. Dacă vorbim de state etnice, federalismul nu pune în pericol IN NICIUN FEL unitatea statului respectiv. Yugoslavia și Cehoslovacia au fost state cu etnii și religii diferite. Sârbii sunt ortodocși, croații și slovenii catolici,bosniacii și kosovarii musulmani sau albanezi,samd Numai Iliescu s-au folosit de exemplul eronat al Yugoslaviei pentru a combate ideea federalizării României. Formula statului unitar garanta însă monopolul politic al PDSR și a lui Iliescu personal. Dar este oare Franța un model de organizare statală potrivit pentru România ? Acum francezii sunt la a V a republică, pe care vor să o înlocuiască cu a VI a ! Ce mai model de stat,ce să zic, a fost adoptat și de Ucraina 😊

 25. Sa nu mai fie scoala in fiecare comuna ci o scoala pe regiune. Carciuma lafel. Te duci la oras si bei o bere o data pe luna.

 26. e clar ca rromanii sunt prosti, si pun botul la orice vrajeala… iar sleahta de „comentatori” e aici, aceeasi, si tot timpul la lucru… la „astroturfing” cum se numeste afara, la creerea impresiei pentru altii ca ei reprezinta majoritatea si nu are rost sa te opui. Explicatia de ce sunt impotriva? pentru ca sunt multe exemple in alte state cand comasarea unitatilor teritoriale a dus la formarea unei birocratii abuzive in orasul care o conduce, ce nu v-a reprezenta interesele locale si va lua decizii la centru, care sa aduca beneficii zonelor lor de interese in defavoarea altora. Este aceeasi reteta prin care UE abuzeaza acum de alte state… 5 cretini din Estonia, Letonia si Lituania pot sa-ti interzica tie in rromania sa impusti miile de ursi. Vreti alt exemplu concret? Germania a decis sa impuna niste sanctiuni pe produse din fildes impotriva unui stat din Africa, ca de, elefantii sunt aproape exterminati, iar Presedintele respectivei tzari a spus ca e dispus sa le trimita vreo 2000 de elefanti din suprapopulatia pe care o are

 27. Cei care zic că regiunile ie proaste și județele ie bune ar trebui să înțeleagă că județ și regiune sunt sinonime (adică – pă limba lor – e același lucru).
  Iar cei care zic că județele ie proaste și regiunile ie bune ar trebui să înțeleagă că, fără descentralizare (eu aș zice chiar fără autonomie – adică o federalizare de facto – pentru că eu, investitor în Dobrogea, am nevoie ca taxele mele să fie folosite pentru drumuri construite de la terenurile mele agricole din Tulcea către porturile mele din Constanța, nu înțeleg să trimit taxele mele pentru ca guvernul de la București să aloce bani ca să construiască drumuri prin Oltenia) nu s-ar schimba nimic în afară de apariția unei structuri administrative, așezată peste structurile deja existente care nu vor dispărea.

  @Akornion, singurele state multinaționale din Europa sunt Rusia (ruși+turci), GB (germani + celți) și Elveția (germanici + romanici), celelalte state fiind toate etnice; în toate celelalte state trăiesc minorități (ex. Spania unde celții chiar au un stat al lor și deci poate fi considerat un stat multinațional potrivit definiției generale, însă fundamentele statului spaniol a fost unul etnic și deci nu se încadrează în definiția noastră), dar ele sunt doar tolerate în cadrul unor state naționale pentru etnia majoritară.

 28. @Akornion:ai depasit orice limita in infantilism,federalizarea nu a rezistat nicaieri in lume,fara unitatea de popor si limba
  Exact Cehoslovacia si Iugoslavia sunt cele mai nenorocite exemple

 29. Judetele au fost făcute așa pentru a menține un spirit de competiție printre români în timpul în care s-a construit cam mai tot în România actuală: brăilean-nu mă las la gălățean că nici vrânceanul n-o face, arădean, nu-s mai prejos ca timișoreanul că nici reșițeanul nu se lasă etc. La fel era împărțirea administrativă în Polonia și Ungaria care până în 2020 au comasat județele în regiuni mai mari, echivalente cu cele din Ucraina, Franța, Germania, modelul de împărțitor. La noi deîmpărțitul cere câte 3 județe adunate iar câtul dă cu virgulă pentru că nu s-a hotărât dacă Harghita și Covasna sunt factori comuni sau sumă pe mai departe pentru următoarele operații supra și subunitare al numitorului comun suprastatal.
  https://mangomap.com/pgager2/maps/36880/Europe-Administrative-Boundaries-for-download-#

 30. Rog justitia (bucatica necorupta, chiar daca nu are prea mare putere) sa se autosesizeze pentru fals, uz de fals, raspandire de stiri false si alte infractiuni savarsite de oficinele de sondaj.

  Rog sa fie controlate numerele de telefon de la care s-au primit raspunsuri, coroborate cu declaratiile detinatorilor acelor telefoane. Nu va bazati pe minciuna ca sondajele sunt anonime. Plecand de la numarul de telefon se poate afla numele titularului, deci toata porcaria sondajelor prin telefon e o facatura propagandistica a puterii globaliste.

  In Romania, sub dictatura justitiei corupte, chiar a respira devine o infractiune, dar dosarele penale sunt pregatite diferentiat, in functie de ordinele primite..

 31. Reforma administrativ-teritorială este o necesitate. De la reforma administrraitvă din 1968, noi încă ne mai conducem după legi comuniste , adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. Prin regionalizare s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este destructurarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani.
  A existat un proiect de lege propus de Vlad Benga, deputat USR, privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, prin comasarea satelor și reducerea numărului de județe, care a fost depus la parlament pe vremea cînd presedintele camerei deputatilor era Marcel Ciolacu, dar nu a fost trecut pe ordinea de zi pentru a fi dezbătut pentru a fi îmbunătătit si completat cu amendamente, in vederea adoptării.
  (Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)
  Ulterior, după rotativa guvernamentală din iunie, 2023 proiectul de lege initiat de Vlad Benga a ajuns la senat, dar presedintele Senatului Nicolae Ciucă a dormit in cizmele statului si nu a catadicsit să-l pună pe ordinea de zi, iar acum se lamentează că România se află in situatie precară din cauza deficitului bugetar excesiv datorat inclusiv cheltuielior exagerate cu institutii publice inutile populate cu tot felul de nepotisme la nivel central si local.

 32. Reforma administrativ-teritorială este o necesitate. Din anul 1968 noi încă ne mai conducem după legi comuniste adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. Prin regionalizare s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este destructurarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi bazate pe coruptie s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară. Numai că nu există vointa politică . A existat un proiect de lege propus de Vlad Benga, deputat USR, privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, prin comasarea satelor și reducerea numărului de județe:
  (Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)
  Ulterior proiectul initiat de Vlad Benga a ajuns la senat după rotativa guvernamentala dar presedintele Senatului Nicolae Ciucă nu a catadicsit să-l pună pe ordinea de zi, pentru dezbatere si adoptare cu eventuale amendamente formulate de parlamentari.
  (Vezi si: https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)

 33. Visul subversiv UDMR care probabil a plătit sondajul cu bani de la Ungaria. Scrieți metoda CATI corect Kati. Concluziile sondajului se potrivesc ca nuca-n perete. Contrar expresiei din Ardeal despre ceva ce se potrivește: Intră ca-n Kati.

 34. Unirea face puterea! Se observa lejer ca ideea de „regionalizare”, „federalizare”, „dezintegrare” e sustinuta de tolli. Asta e lesne de observat, trollul, oricat de invatat cu limba romana ar fi, tot a strain miroase. Nu ne trebuie „regionalizare”/”federalizare” nici la nivel de tara, nici la nivel de Europa. Amatorii de imperii sa se retraga! Nota bene: cel dare bate apa-n piua cu „regionalizarea”/”federalizarea”/si orice fel de idee descentralizanta ne este dusman. De la-nceput, acesta trebuie privit cu neincredere si maxima antipatie.

 35. linistit se poate imparti la 2 sau chiar 3 numarul de judete… covasna-buzau-vrancea, hargita-neamt-bacau, mures-bistrita-cluj…

  cea mai potrivita asociere…

 36. Dupa cum se fura dar mai ales CINE ADMINISTREAZA BANII(CEI DIN PARTIDE PLIN DE NEOCOMUNISTI SECURISTI) nu RECOMAND!!!DACA AR FI CREATE NISTE CENTRE CU FUNCTIONARI APOLITICI ALESI PE CRITERIU MORALE SI DE COMPETENTA DARMAI ALES IN LEGATURA CU ANAF,CARE SA VERIFICR SI SA CONTROLEZE SI SA PREZI TE PUBLIC SI PERIODIC RAPOARTE,ATUNCI DA!

 37. Sondajul a fost facut pe specimene care habar nu au de regiunile si raioanele de alta data si de cum malaiul era tras pe spuza resedintelor de regiuni.
  Nu uitati ca traim in Rromanistan, unde furtul si abuzurile sunt ceva normal.
  In plus dau in scris ca hungurimea va sari cu pretentii sa aiba regiune separata. Bineinteles cu jalbele cunoscute la UE M_UE si ‘Stanbul…..[Rumburak]

 38. DACA TREBUIE SA FURE MULT SI IMEDIAT NEOCOMUNISTII FAC REGIUNI!!!DUPA CE NE.AU INDATORAT CU SUTE DE MILIARDE SI VANDUT,VOR SA MAI FURE CA SA NE INDATOREZE SI COPII SI NEPOTII,ASTA CHIAR NU TREBUIE ACCEPTAT ,DE DUS ACASA LA EI SI RECUPERAT TOTI BANII APOI II IMPARTIM.INTRE NOI!!!😉😁😁

 39. – E-he, unul e marele urSulache!
  Mai dă-mi tu mie unul ca ăsta, ca ics și alte panarame ca mai sus, care o ard pe regifedelarevedelizare și nu-mi trebuie mai mult, până mâine seară îți fac regionalizare!
  S-a săturat poporul care o freacă fiecare cum îi convine de tiranie! Așa nu mai merge, trebuie regionalizare!
  – Adică zi bobocule, eu mintea mea ca de participant la sondaje de opinie, deși nu m-a întrebat nimeni nimic, pardon, să te întreb: ce procopseală o fi și cu regionalizarea asta?
  Că văd că unul nu zice că, dacă aleșii și-ar fi făcut treaba cinstit fară să mai fure, țara ar fi arătat că o floare, indiferent de organizarea administrativă.
  Să-și fi epuizat deja capacitățile cleptomane la nivel de județ, ori mai degrabă, ca slugi hoațe ce sunt, umblă cu directivele stăpânilor, sanki europeni, în bot?

 40. Bun, deci un anume Dinu mă consideră ” infantil „. Când am prezentat participanților” România în Mileniul III ” la masa rotundă cu guvernul României , organizată de revista Economist in 1995, britanicii nu au considerat propunerea mea de federalizare deloc infantilă. Dimpotrivă, se pare că aceasta a răspuns unor preocupări pe care le aveau și elitele britanice în legătură cu reorganizarea administrativ- teritorială a Marii Britanii. Așa că în 1997 s-a creat o structură cvasi-federală,pe care englezii au numit-o ” devolution of powers „. Până la acea dată,statul britanic a fost poate cel mai centralizat stat din vestul Europei, Londra exercitând un control foarte strict al regiunilor Marii Britanii.

  Iată de ce nu mă deranjează faptul că cineva din așa numitul ” Micul Paris ” ( ce manipulare grosolană chestia asta !) mă crede infantil. Eu știu că până când românii,dar mai ales bucureștenii,nu își depășesc prejudecățile,nu abandonează gogorița asta cu imitarea capitalei franceze și a formei de stat a Franței pe malurile Dâmboviței, statul român nu își va atinge niciodată potențialul de dezvoltare sperat.

 41. vorbesc despre un neam vechi ca românii fara respect aratand mari lacune de caracter, dar si habarnism istoric. Ei traiesc intr-o bulă catolico-calvinista, sunt izolati, respinsi si respingatori, cu o limba ca nechezatul cailor, unicat in Europa (ăilalti mai din Nord nu se inteleg cu ei) si fuduli – nevoie mare. Sunt de compatimit pt. fanatismul lor (cei ca alde ursake harghiteanul).

 42. Cum poti sa numesti o natiune care sarbatoreste o asa zisa nedreptate istorica cu chiraieli ca alea din cobiltir si isi arata buba imaginara la toti, cand ei sunt hoti ? Ce fac hotii ? striga : hotii !!

 43. @ultimele vinituri ale Europei:

  De parca nu erau de ajuns alde ics, axon, qwe, Marele Urs, a mai aparut un cutreietor de cimpi: Akornion.

 44. Oameni buni, nu mai încercați să îi treziți pe români din somn, fac urât, înjură,dar nu încep să își folosească materia cenușie decât în ceasul al 12-lea sau când le ajunge cuțitul la os ! ( adică prea târziu ) Așa că haideți să lăsăm reforma administrativă deoparte și să ne concentrăm pe schimbarea imnului,” Deșteaptă te române” 😊

 45. Haideți totuși să vedem cum văd MAJORITATEA francezilor problema centralizării excesive a statului lor, model pentru românii fără cap pe umeri : ” Franța a fost întotdeauna foarte și neobișnuit de centralizată. Parisul nu este doar sediul guvernului. Este centrul cultural al națiunii și centrul său de afaceri; orașul și regiunea înconjurătoare reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul țării. Furia și revolta împotriva capitalei aparent nepăsătoare sunt la fel de vechi ca Revoluția Franceză.” ( Sursa : Politico )
  Păi nu seamănă dpdv economic,cultural și politic situația ” Micului Paris ” și a județului Ilfov cu aceea din Paris descrisă mai sus ? Eu zic că da !

 46. Din același articol din Politico de astăzi : ” Mulți oameni își urăsc capitalele politice și birocratice. Gândiți-vă la „bula Beltway ” din Statele Unite, la „birocratii de la Bruxelles” din Europa și la „elita Islington” din Londra. Dar atitudinea franceză față de Paris poate fi de neîntrecut în virulența sa. O concentrare de neegalat de capital politic, economic și cultural, metropola planează asupra restului țării, locuitorii ei fiind văzuți ca distanți, insensibili și prosperi, indiferenți însă față de obiceiurile și nevoile oamenilor obișnuiți din provincii.”

 47. @Akornion:

  Nu Franta si UK sint exemple de centralizare excesiva, care te pune pe tine pe jar. Exemplele tipice sint in alta parte, de unde se pare ca esti tras de sfori. Oricum, separatismul este o prajitura care s-a servit exclusiv celor din Est, cu tapajul de rigoare, pe care acum il faci si tu.

 48. Anonim ești,anonim vei rămâne, cu teoria trasului de sfori și nu știu ce separatismul . Ai merita totuși să fii tras de urechi,dar probabil că este prea târziu ! 😊
  Eu sunt cetățeanul unui stat federal prosper ( Australia ), am trăit câțiva ani și în Paris, și în provincie, am studii de masterat din Franța, deci cred că știu ce vorbesc. Ultra-centralizatea administrativă din Franța și Marea Britanie sunt proverbiale, comparativ cu Germania, de exemplu. ( nu vorbim aici de state dinafară UE !)

 49. Discuțiile privind regionalizarea sunt inutile fără vre-un proiect sau analiză privind efectele acesteia
  Sigur, teama ca regionalizarea va crea premizele unor mișcări segregaționiste în Har-COV este persistentă în mintea culegătorilor de informații și nu fără temei.
  Dar 90% din problema administrării statului este dată de:
  Mulțimea de instituții ce încalcă teritoriul de responsabilitate al altora , generând haos și blocaj.
  Acestea, toate, trebuiesc analizate și restructurate din temelii.
  Administrațiile locale înființate de clasa politică în multe din satele mici, depopulate și fără economie, grevează bugetul guvernului dar și umfla aparatul județean ce trebuie să se ocupe de gestionarea acelor administrații locale inutile.
  Măcar atât să se facă într-un interval de așteptare de doi ani și vom vedea rezultate pozitive.
  Regionalizarea este proiectul Bruxellului , nu al României

 50. Unii dintre comentatori traiesc cu 100 de ani în urma și nu in prezent sau viitor. Acelor deștepți le spun ca nu va trebui sa te deplasezi nicăieri. IA iti va oferi mai multe facilitati decat a te deplasa cu mașina, care acum 100 de ani era un vis. Trăiți în viitor, oameni buni!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.