Sondaj. Românii se așteaptă la o criză economică

Românii sunt de părere că țara noastră s-ar putea confrunta, în 2024, cu o criză financiară, una din potențialele cauze fiind inflația, urmată de conflictele internaționale și de modificările legislative, arată rezultatele unui sondaj realizat de compania Reveal Maketing Research, la solicitarea XTB România, companie de tranzacționare pe bursele internaționale.

Peste jumătate dintre respondenții chestionarului (57%) sunt de părere că este foarte probabil ca, în anul 2024, țara noastră să se confrunte cu o criză economică. De remarcat este faptul că mare parte dintre tinerii care au participat la cercetare (18-24 de ani) cred că anul acesta România va fi afectată de o criză economică (84%).

În ce privește sursa unei potențiale crize economice, cei mai mulți dintre românii incluși în studiu consideră că inflația este principala cauză (76%), urmată de conflictele internaționale (56%), modificările legislative (40%), alegerile electorale (39%), șomajul (23%) sau evenimentele personale inopinate (23%).

Peste jumătate (66%) dintre participanții la studiu sunt de părere că „banii puși deoparte” reprezintă o metodă sigură de a economisi, iar 60% dintre aceștia mizează pe depozitele de economii din bancă.

În paralel, 42 dintre respondenți au încredere în investițiile în obligațiuni, iar 26% dintre aceștia preferă investițiile la bursă prin platforme de brokeraj autorizate (26%). Totodată, 17% dintre respondenți spun că investițiile în criptomonede reprezintă o metodă sigură de a obține profit.

„Este firesc ca, în vremuri incerte, să ne dorim să economisim pentru un viitor mai stabil. În acest context, este mai prudent să nu «punem toate ouăle în același coș» și să fim deschiși la diversificarea metodelor de investiții. În contextul în care inflația este văzută de mare parte dintre români drept o posibilă cauză a unei eventuale crize economice, datele arată că, în fața acestui fenomen, banii puși deoparte «la saltea» sau în depozite bancare nu reprezintă o metodă de a economisi. În acest caz, pot fi avute în vedere investițiile pasive, însă astfel de decizii trebuie să aibă în spate o documentare amănunțită, deoarece vin la pachet cu un grad de risc”, explică Irina Cristescu, manager general al XTB România.

În ce privește strategia de a face față eventualelor dificultăți financiare, 48% dintre respondenți spun că plănuiesc să-și continue planul de economisire pe care îl au în prezent, 27% dintre aceștia intenționează să crească investițiile, în vreme ce 13% au în plan să reducă sumele de bani alocate pentru acest lucru.

„Indiferent de strategia adoptată, este important ca, dacă alegem să investim diversificat, să identificăm acel furnizor care ne oferă sprijinul necesar, în special în ce privește managementul riscului”, adaugă Irina Cristescu.

Sondajul, realizat de Reveal Marketing Research în luna mai 2024, a inclus un eșantion de 1.004 respondenți (bărbați și femei, peste 18 ani) din mediul urban și utilizatori ai internetului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4692 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Bre, lumea este in criza economica din decembrie 2007, cea care vine fiind cel de-al doilea val, cel mai cumplit. De altfel, Al Treilea Razboi Mondial a inceput cu aceasta criza economica, dar voi habar nu aveti pe ce lume traiti! Asa cum WW2 a inceput cu un razboi economic declarat, asa a inceput si WW3, cel de acum avand in plus si un razboi religios, purtat impotriva crestinilor.

  2. Minciuni crase! Criza e din cauza politicienilor români care practica orice să distrugă tot ce e in tara! Țara săracă e un uriaș potențial de infractionalitate.

  3. Na, că n-am știut de ”visurile” mărețe ale romînilor..Am deja certitudinea, nu doar impresia, că presa romînă, radio, televiziune, mizează puternic pe inteligența neglijabilă a romînului..

  4. din 2020, dar a parut ca nu-i pt ca atentia a fost pe Covitelului, apoi s-a vrut iesire prin conflictul din est, nu a rezolvat nimic, ba unii chiar cred ca ”vaninge pe FED”…cum totul este o sinusoida care urca si coboara din zece in zece ani, vine vremea sa iesim din „groapa” unii mai greu altii mai usor…

  5. MUNCA PRODUCTIVĂ ÎL ȚINEA PE OM! DAR ACUM CINE MAI MUNCEȘTE-?AȘA CĂ LAS-SĂ MĂNÂNCE TEHNOLOGIILE -PENSIONARII AUT! ȘI CHIAR MAI CITIȚI CE I SE POATE ÎNTÂMPLA OMENIRII UMPLUTE DE LENE ȘI PĂCATE ÎNFIORĂTOARE :DEUTERONOM:27-(15-25);28 (1-68).. EVREII ȘI-AU LUAT PORȚIA – URMĂM NOI POPOARELE !

  6. Bai nea autorule,spunei-o si bolovanului de la trei coceni,aluia cu scoli multe de la Buzau,juvetelui de Valcea, plagiatorul cu cizme de jeneral, astia care dau moca armament la piticania de la Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.