Sorin Chiriță, city manager al Capitalei

Primăria Municipiului București anunță că Sorin Chiriță este administrator public (city manager) al Capitalei. El a trecut și de proba orală a concursului cu 85,80 de puncte. Chiriță a fost singurul din cei patru candidați înscriși în cursa pentru ocuparea postului vacant de administrator public, care a fost declarat admis după proba scrisă.

Sorin Chiriță a intrat în Primăria Capitalei pe postul de consilier personal al primarului general Gabriela Firea, ca expert în atragerea de fonduri europene. În august 2016, el a fost numit președintele Consiliului de Administrație al RADET, iar în octombrie anul trecut, în funcția de administrator special, după intrarea în insolvență a regiei de termoficare.

Cine este primul city manager din istoria Bucureștiului

Potrivit informațiilor postate pe propriul site, Sorin Chiriță are 39 de ani și este din Constanța. Ee este licențiat în științe economice, psihologie și drept. Are un masterat în drept și este absolvent de studii postuniversitare în management. El a absolvit cursurile de management al infrastructurilor critice, dezvoltare regională durabilă, evaluarea proprietăților imobiliare, achiziții publice, managementul proiectelor, urbanism, evaluarea proiectelor, mediere și psihopedagogie.

Între 2003 și 2017 Chiriță a fost Economist și Director Eecutiv al Centrului pentru Formare Profesională și Dezvoltare Regională, Director General al Institutului pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, Coordonator al Polului Național de Creștere Constanța (ADR Sud-Est), Coordonator Dezvoltare Urbană * Regiunea de Dezvoltare Sud-Est (ADR Sud-Est

Activități relevante:

• Coordonarea integrată a proiectelor din Planul Integrat de Dezvoltare al Polului Național de Creștere Constanța – Zona Metropolitană Constanța;
• Coordonarea Grupului de Lucru pentru elaborarea Planului Integrat de Dezvoltare al Polului de Creștere Constanța;
• Membru în cadrul Grupului de Sprijin Local pentru elaborarea și implementarea Planului de Acțiune pentru Zona Peninsulară a Municipiului Constanța – activitate în cadrul proiectului URBAMECO finanțat prin Programul Operațional URBACT II 2007-2013;
• Coordonarea Grupului de Lucru Economic al Municipiului Constanța ”Agenda Locală 21” Planul Local de Dezvoltare Durabilă – proiect finanțat prin Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Atribuțiile unui city-manager

Hotărârea de înființare a funcției de administrator public a fost aprobată de Consiliul General al Municipiului București pe 28 februarie. El va face part6e din aparatul de specialitate al primarului general, fiind în subordinea directă a edilului.

”În funcție de numărul și importanța atribuțiilor delegate, administratorul public poate organiza, coordona și gestiona activitatea Primăriei Municipiului București, fiind un partener al managementului la vârf în procesul de adoptare a deciziilor strategice. Primarul general al Municipiului București poate delega către administratorul public, în condițiile legii, calitatea de ordonator principal de credite. Administratorul public îndeplineste orice alte atribuții specifice postului, încredințate de primarul general al Municipiului București prin act administrativ, notă internă sau care rezultă din modificările legislative care reglementează domeniul de competență”, se arată în hotărâre.

Conform expunerii de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, ”administratorul public reprezintă o funcție specifiăa administrației publice locale care s-a consolidat, de-a lungul timpului, în țări care dispun de o administrație modernă și eficientă, scopul introducerii acestei funcții fiind acela de a profesionaliza administrația locală prin îmbunătățirea și fluidizarea sistemului de furnizare a serviciilor către cetățeni”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.