Soții Constanda – un nou tun imobiliar

După 18 ani de procese, Primăria Capitalei a emis anul acesta un certificat de urbanism prin care afaceristul Costică Constanda va putea construi imobile pe cei 5.000 de mp care i-au mai rămas în Parcul Bordei. El are dreptul în acest moment să ceară Primăriei Capitalei un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ) asemănător celui din 2007, când a vrut să înalțe un turn cu 11 etaje.

Certificatul de urbanism emis de Primăria Municipiului București și semnat de primarul general, Gabriela Firea, la data de 8 martie 2017 atestă că pe terenul din strada Turgheniev nr. 11-15 se pot construi imobile pe baza PUZ-ului din 2007. Indicatorii urbanistici aprobați în urmă cu 10 ani: Procent de Ocupare a Terenului (POT) – 32% și Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) – 3,8; soții Constanda au dreptul să construiască imobile P+11 etaje. Gabriela Firea i-a eliberat omului de afaceri Costică Constanda certificatul de urbanism nr. 214, emis în scop de informare, care atestă că pe terenul din Parcul Bordei (strada Sergheevici Turgheniev nr. 11-15) pot fi construite blocuri-turn cu 11 etaje. „Până la data prezentei, din actele prezentate în dosar nu rezultă că s-a încheiat procedura de expropriere a terenului de 1.605,8 mp al soților Constanda prin plata despăgubirilor aferente, (…) fiind repuși în situația anterioară exproprierii din punct de vedere al exercitării nestingherite a tuturor atributelor dreptului de proprietate, inclusiv PUZ aprobat cu HCGMB 269/03.10.2007, cu POT=32%, CUT=3,8, conform legii 350/2001“. Juriștii susțin că PUZ-ul din 2007 este valabil și acum, el fiind doar „suspendat“ în momentul în care terenul pe care se află Parcul Bordei a fost declarat de inutilitate publică. Juriștii invocă Legea 350/2001, modificată în 2013, care spune că „în cazul imobilelor declarate ca fiind de utilitate publică (…), documentaţiile de amenajare a teritoriului şi urbanism, aflate în vigoare la data declarării utilităţii publice, sunt repuse de drept în vigoare pentru o perioadă egală cu cea pentru care au fost emise iniţial, începând cu data la care utilitatea publică încetează din orice cauză.

Primarul general neagă evidența

Gabriela Firea susține public că „actul (certificatul de urbanism – n.r.) are doar caracter de informare“ și că nu-i dă dreptul lui Constanda să construiască. „Este vorba de un certificat de urbanism informativ, nu eliberat în vederea executării lucrărilor de construire. Certificatul conține reglementările din documentația de urbanism aplicabilă terenului conform PUZ aprobat ca urmare a unei hotărâri judecătorești. După cum știți, CGMB a fost obligat, prin hotărâre judecătorească, să emită PUZ pentru strada Turgheniev 11-15“, a declarat primarul general pentru Cetățeanul.net. Juriștii spun că, în cazul în care Constanda va solicita autorizația de construire, Primăria Capitalei va fi obligată să o emită, desigur, cu toate avizele necesare. Alți urbaniști opinează că se va ajunge la un schimb de terenuri.

Pe rolul instanțelor

În urma contractului de schimb cu sultă, soții Constanda au primit în contrapartidă de la Municipalitate teren în Satul Francez, dar au rămas cu un „rest“ de 5.000 de metri pătrați din Parc, pe strada Turgheniev și pe Bulevardul Aviatorilor. Reglementările legislative ulterioare i-au pus în situația de a fi expropriați, dar nu au primit despăgubirile. Constanda a încercat chiar o împăcare cu Municipalitatea, care avea să-i dea despăgubiri de circa 200.000 de euro plus dobânzi și penalități, bani ce dorea să fie incluși în bugetul local. Soţii Constanda au încercat să vândă Municipalităţii 24.000 de mp din Satul Francez, inclusiv 23 de vile, o creşă şi o sală de sport, pentru suma de 120,8 milioane de euro. Primăria Capitalei a refuzat să dea curs solicitării. Anterior acestei decizii, Primăria Capitalei a anunțat că i-a acţionat în judecată pe consilierii generali din mandatele 2004-2008 şi 2008-2012, cerându-le daune pentru că nu i-au dat avizul de construire a unor blocuri în Satul Francez lui Costică Constanda, aşa cum fusese înţelegerea iniţială. „Sorin Oprescu a gestionat problema foarte prost, iar anumiţi consilieri au făcut balet şi nu şi-au respectat promisiunea, acum toată lumea trebuie să plătească“, comenta în mandatul trecut fostul consilier PNL Silviu Văduva.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.