
”Zămislim un nou feudalism? Răspunsul este DA. Marii creditori imprumutați de stat vor ajunge să obțină proprietățile datornicilor care nu sunt împrumutați de stat și care sunt scufundați și mai mult în datorii de facturi si penalități pentru datoriile neachitate. Avem scutiri pentru cei Unu la Sută și mai multă îndatorare pentru restul”, scrie Paul Craig Roberts, fost adjunct al secretarului Trezoreriei SUA în timpul președintelui Ronald Reagan.
”Gândiți-vă la economie. SUA au o forță de muncă de 164 de milioae de oameni. Estimarea ratei șomajului ca urmare a închiderii afacerilor este de 30%. Asta înseamnă că 49 de milioane de oameni sunt potențiali protestatari (acum suntem la jumătatea drumului, cu 16% șomaj, cu 22 de milioane de oameni fără loc de muncă). Mulți dintre acești oameni trăiau deja de pe o zi pe alta, iar datoriile nu le mai lăsau loc de agoniseală. Cum abia își puteau plăti datoriile când aveau un loc de muncă, cum să și le poată plăti acum când sunt șomeri și când micile lor afaceri sunt închise, generează costuri în continuare, însă niciun venit? Împrumuturile îi îndatorează și mai mult. Ajutoarele pentru șomaj le pot acoperi necesarul pentru hrană și utilități, însă nu și plata datoriilor.
Francizele fast food și magazinele din mall-uri spun că nu își vor plăti chiriile vreme de trei luni. În acest fel, proprietarii mall-urilor nu-și vor mai putea plăti creditorii. Iar ajutoarele nu funcționează pentru nimeni, în afara de cei care au generat problema. Când primesc ajutorul, ei vor avea bani pentru a cumpăra sau a executa silit afacerile falite. În acest fel, se va concentra și mai multă proprietate în aceleași mâini.
Schema de ajutor concepută de băncile din New York și de secretarul Trezoreriei din administrația Trump, care și-a câștigat numele de ”regele executărilor silite” în timpul carierei sale pe Wall Street, îi lasă pe creditori neatinși, iar pe datornici scufundați în și mai multe datorii.
Cu cât aceste datorii se concentrează în mai puține mâini și cu cât datorinicii se înglodează și mai mult, cu atât puterea de cumpărare a consumatorilor devine mai slabă și nu poate împinge economia. Activele executate silit își pierd tot mai mult din valoare și profitabilitatea lor scade odată cu puterea de cumpărare a consumatorilor.
Economia SUA a început să fie distrusă din momentul în care corporațiile globale și-au mutat peste hotare slujbele pentru clasa de mijloc. Distrugerea aceasta a început când sectorul financiar a direcționat o mare parte din veniturile consumatorilor către plata datoriilor. Distrugerea economiei a început când corporațiile și-au investit profiturile pentru a-și răscumpara acțiunile, în loc să-și extindă capacitățile de producție. Distrugerea a început odată cu relaxarea cantitativă și creșterea acțiunilor peste valoarea lor reală. Distrugerea economiei a început când au fost ignorate regulile care separau activitatea bancară comercială de cea de investiții. Distrugerea aceasta a început odată cu războaiele fără sfârșit ce au redus investițiile în infrastructură și în protecția socială.
Este un complot sau e prostie? Indiferent de răspuns, economia se distruge.
Problema este că datoria sectorului privat, atât persoanală cât și corporatistă, este prea mare pentru a fi plătită. Problema aceasta este anterioară închiderii economiei și izolării. Închiderea înseamnă doar că vor fi și mai puține venituri pentru plata unei datorii și așa prea mari. Asta nu este o problemă care să se rezolve printr-o îndatorare și mai mare.
Problema este că băncile împrumută bani pentru a cumpăra activele existente, nu pentru a extinde potențialul productiv al economiei. Problema este că corporațiile își folosesc profiturile și împrumută bani pentru a-și răscumpăra acțiunile, nu pentru a investi în afacerea lor. Directorii îndatoreazîă corporațiile decapitalizându-le, iar pentru asta sunt recompensați cu ”bonusuri pentru performanță”.
Problema este că corporațiile globale au gândit pe termen scurt și și-au mutat slujbele cele mai productive și cu cea mai multă valoare adăugată în Asia, reducând și mai mult veniturile din SUA, subminând baza impozabilă la nivel local și de stat și făcând ca Federal Reserve să compenseze creșterea datoriilor.
Oamenii care trebuie să rezolve aceste probleme o fac doar gândindu-se la ei și într-un mod miop. Există un singur mod de a repara lucrurile – reducând datoria sectorului privat la un nivel la care poate fi gestionată. Câtă vreme creditorii sunt mereu împrumutați de stat, pierderile pe care le-ar suferi astfel nu mai contează.
Împrumuturile pentru bănci și corporații sunt o ocazie pentru a repara economia din alte puncte de vedere. De fapt, aceste împrumuturi de stat pot fi considerate naționalizări. Guvernul ar trebui să accepte că ce face este să cumpere dreptul de proprietate asupra băncilor si corporațiilor. Apoi, guvernul poate împărți băncile „too big to fail” în bănci comerciale și bănci de investiții, asta fără să mai treacă o noua lege în acest sens și fără să se mai lupte pentru lobby în Congres. Odată împărțite astfel, băncile ar putea fi vândute. Asta ar elimina o mare vulnerabilitate din sistemul financiar și ar reface competiția economică. Apoi, câtă vreme corporațiile ar fi în mâinile guvernului, ar putea fi aduse din nou acasă locurile de muncă delocalizate. Asta ar reface clasa de mijloc.
Aceste măsuri, împreună cu o reducere a datoriilor, ar putea reface puterea de cumpărare a consumatorilor. Cererea crescută ar împinge economia, așa cum s-a întâmplat după Al Doilea Război Mondial.
Este o soluție reală la o problemă reală. Însă, câtă vreme cei Unu la Sută care se ocupă de rezolvarea problemei, nu vom avea o soluție reală. Vom folosi și mai mulți bani pentru a umfla valoarea activelor și vom folosi o bursa gonflată artificial pentru a ascunde niște datorii nesustenabile și o economie muribundă”.
Domnul cel vehement e chiar unul din constructorii sistemului actual: a fost în administrația Reagan, aceea care a lansat neoliberalismul global demascat aici.
E ca și cum Ceașcă ar învia ca să acuze crimele comunismului 🙂
Acesta este capitalismul pe care l-au dorit romanii in 1989. Capitalismul este un feudalism mai perfid, din cauza ca omului i se da impresia ca el are puterea in mana. Total fals!
Capitalismul nu poate sa fie o societate dreapta prin discrepantele colosale intre bogati si saraci, fapt extrem de izbitor mai ales in societatea romaneasca actuala…..[Leo]
La a 50-a aniversare a „Zilei Pamantului”, Michael Moore lanseaza un nou documentar – „Planet of the Humans” – cu o trimitere directa la alt film pe care il stiti cu totii.
Stiu ca sunt destui care nu pot sa-l sufera pe MM. Repet, nu dispretuiti mesajul odata cu mesagerul. Poate e important pentru unii sa stie ca intr-un sens filmul sau confirma unele dintre concluziile conservatorilor privind revolutia energiilor verzi privita ca solutie de salvare de catre progresisti.
Dar asta nu e o consolare, dimpotriva, specia umana si planeta sunt la o rascruce, iar viitorul e cam intunecat… Quo vadis?
https://m.youtube.com/watch?v=Zk11vI-7czE
SUA are nevoie de vreo 20-30 de ani de comunism,dupa care, in baza unei Revolutii Obligatoriu in Decembrie,se pot intoarce in feudalism!Succesul e garantat!
Miliardari devin „săraci” în comparație cu Gates sau Bezos de la Amazon. Nu mai e mult ca unui să dețină trilioane de dolari. Mai trag banu și din vaccinări care se vor a fi obligatorii. Să tot fie pandemii, gripe ca are cine profita.
Limitarea în interiorul granițelor naționale s-a dovedit, cea mai sigură formă de protejare și a economiei și a sănătătii publice.
Multumiri pt articol! Un autor care e de urmarit.
Un lucru care poate s-a uitat in aceasta analiza, odata cu offshoring-ul/relocarea in masa a industriei reale, producatoare de bunuri pe principiul „investitii minime pt castiguri maxime”, progresiv s-a pierdut si mana de lucru calificata. Drept urmare, cand s-au incercat politici de incurajare a relocarii unor industii in statele de origine, s-au trezit cu un grav impediment – lipsa de personal calificat, un miriad de specializari nu mai exista loco, unele industrii fiind nevoite din nou sa atraga strainii, in particular in meserii de inalta calificare, dar nu numai.
Cireasa pe tort o pun acum robotizarea si digitalizarea cu care se spera sa mai salveze ceva din plata deficitului prin inlocuirea si reducerea drastica a fortei de munca umane cu diverse automatizari, AI/artificial intelligence. Asa s-a lansat si ideea „salariului de baza/minim universal” ca leucoplast pt somajul cronic de masa care inevitabil va urma. Iar ideea rarefierii populatiei la un numar gestionabil nu e de azi, de ieri. Un prim pas, eugenia varstnicilor si „sinuciderea asistata” la cerere sau la persuasiune medicala a bolnavilor terminali este deja un fapt in unele state, se stie. Vor deveni o „datorie cetateneasca” probabil.
Actuala pandemie, accidentala ori intentionata, este umbrela perfecta sub care testarea si implementarea unui nou model societal si de productie este posibila. Un slogan mult iubit in lumea capitalului, il stiti, „Orice criza nu trebuie risipita, ci dimpotriva, exploatate toate opurtunitatile pe care le deschide”….
Ce nou feudalism ? Dimpotriva trebuie sa observam analogia dintre perioada actuala si perioada decaderii feudalismului. Taranii liberi au fost deposedati de terenuri si transformati in serbi sau colonisti pentru teritoriile descoperite si ocupate, peste oceane. Seniorii feudali si-au pierdut feudele in favoarea unei noi ” aristocratii ” alcatuita din negustori, camatari si speculatori financiari( ex ” banca” Low in Franta lui Ludovic al XV lea )Au fost tentati cu mirodenii si alte marfuri de lux aduse din Extremu Orient si din plantatii din ” Lumea Noua” Social politic:religia traditionala a fost atacata si subminata prin reforma iar pasul urmator prin iluminismul ateu. Unde n-au functionat reforma si iluminismul ( Rusia tarista ) s-a folosit marxismul. Dinastiile de ” drept divin” au fost inlocuite cu dinastii decorative care reprezentau noua aristocratie negustoreasca si camatareasca ( Anglia) sau cu repulici . S-a dat populatiei iluzia puterii in cadrul statelor nationale prin alegeri periodice. Acuma sunt atacate statele nationale pentru a fi inlocuite formal cu structuri regionale iar ulterior un guvern global,dar puterea reala rmanand intr-o sfera oculta . Metodele folosite in distrugerea natiunilor si a statelor nationale sunt aceleasi ca cele folosite la distrugerea puterii economice si politice a seniorilor feudali dar bineinteles adaptate la noile vremuri. Piperul si matasea sunt inlocuite cu telefoane mobile si televizoare care ” trebuie” inlocuite des datorita uzurii morale dar de fapt presteaza acelasi serviciu. Ratele la banca te ” leaga de glie” ori mirajul castigurilor mai mari te fac sa migrezi spre vest, nu mai e nevoie sa alegi intre spanzuratoare pentru vagabondaj sau plecarea in America. Perioadele de criza folosesc la transferul mai rapid a proprietatii de la mici proprietari sau antreprenori locali la societati anonime multinationale.
Nu este nici complot, nici prostie, este urmarea fireasca a sistemului capitalist, trebuia doar un varf de ac (se vede la microscopul electronic ), sa sparga balonul urias de indobitocire, suferinta si ticalosie lacoma.
Cred ca in urmatoarele luni ne pregatim de „spectacol”, prin toamna va incepe! Putini vor fi cei neafectati, cei care nu depind de bani, triburi ramase prin jungla, eschimosi, nomazi mongoli, …
O sa il puna romanii in rama pe Ceausescu si in biserici peste 20 de ani cand pensiile o sa dispara tara in totatilate a strainiilor iar romanii o sa ajunga la lumanare opinci si mersul cu trasura.La spitale nici gand ca din parti bani o sa mearga la vraci romanii
Faptul ca cineva e bine adaptat unei societati profund bolnave nu inseamna ca persoana respectiva e sanatoasa.
„Este un complot sau e prostie? Indiferent de răspuns, economia se distruge.” Personal inclin sa cred mai mult in prima varianta, cea a complotului, ca sa-i spunem asa, desi termenul a devenit peiorativ. Si economia e departe de a „se distruge”, este vorba despre un simplu transfer de proprietate, desi facut la dimensiuni colosale. Si asta reiese practic din fiecare paragraf si rind al articolului de fata, daca pina cum aveam o minoritate care detinea deja majoritatea bunurilor mobile si imobile de pe planeta, probabil ca vom asista in anii urmatori la un dezechilibru major al „fortelor”, aceasta minoritate crescind nesemnificativ ca numar dar enorm din punct de vedere al bogatiilor detinute, in schimb o parte importanta a asa-zisei clase de mijloc basculind in saracie si in patura de jos a societatii (paradoxal oarecum, desi omenirea avanseaza continuu din punct de vedere al tehnologiilor si al nivelului de viata (potential), cu atit mai mult in acelasi timp exista un regres social si o orientare mai degraba spre organizarea si relatiile sociale ale secolelor trecute, sub o poleiala de „modernism” !) Cum una din principalele preocupari ale primei categorii o constituie de ani buni de zile intarirea fortelor si masurilor de represiune, probabil ca si reactiile celei de-a doua categorii ori vor fi marginale ori, daca vor fi punctuale si violente, vor fi reprimate intr-un mod feroce.
cel putin in Sua americanii au dreptul la arma si au dreptul sa se protejeze inclusiv de atacurile guvernamentale prin care se incearca incalcarea liberatii ceea ce noi nu ave. Ei cel putin se pot apara impotriva abuzurilor directe.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=bsiZnzD4kaU&feature=emb_title
„Avem scutiri pentru cei Unu la Sută și mai multă îndatorare pentru restul”.
„Însă, câtă vreme cei Unu la Sută care se ocupă de rezolvarea problemei, nu vom avea o soluție reală”.
Desi exista parlamente, congrese in care chipurile voteaza „majoritatea”,puterea reala o detin minoritatile.
Democratia si cea mai democrata tara din lume, simbolul libertatii a devenit goala pe dinauntru,o fantosa de adormit prostii.
Este atat de usor si logic ca Majoritatea sa expropieze, nationalizeze FED si ale sale banci ale familiilor europene si cateva americane.
La noi deasemenea o minoritate politica, bancara,monetara isi face de cap.
Isarescu trebuia destituit acum 30 de ani, si sistemul bancar reglementat nu de minoritatea lui ci de majoritatea parlamentara.
Foarte interesant ce fac Masoneriile si Initiatii ,unde vor sa ajunga, si stim, de ce statele,popoarele, tarile ii lasa, in frunte cu fanionul „democratiei”SUA ? Pentru ca au devenit turme sub magismul sarlatanilor.-