Întronarea împăratului Naruhito

Statele europene reprezentate la nivel modest, Iohannis cel cu moț

Cum manifestările oficiale prilejuite de întronarea împăratului Naruhito au durat două zile – 22 și 23 octombrie – cred că se cuvine insistat asupra acestui eveniment  important din istoria Japoniei, cât și din viața politică internațională. Din acest ultim punct de vedere, trebuie spus că la ceremonii au asistat peste 2.500 de invitați, cât și reprezentanții a 194 de state, amănunt la care voi reveni ulterior.

Înainte de orice este de remarcat că, potrivit cutumei, Naruhito s-a întronat el însuși, devenind de facto, la 59 de ani, al 126-lea împărat al Japoniei, ceremoniile solemne fiind încărcate de tradiții și simboluri, pe care le-a onorat alături de soția sa, împărăteasa Masako. Evenimentul a avut loc la peste cinci luni după ce tatăl său, împăratul Akihito, a abdicat din motive de sănătate, el domnind aproape 30 de ani.

Principalele festivități ce marchează întronarea unui nou împărat nipon au loc în mod normal în mai puțin de 12 luni după ce el s-a urcat pe tron, pentru a respecta anul de doliu ce urmează decesului predecesorului său. De data aceasta, întrucât fostul împărat a abdicat, la 1 mai, ele au avut loc mai repede, fiind marcate printr-o ceremonie națională, data de 22 octombrie, în acest caz, fiind decretată zi de sărbătoare.

Este doar a doua oară când întronarea împăratului s-a desfășurat la Tokyo. În 1928, chiar dacă domnea în capitala politică a țării, ceremoniile de acces pe tronul Crizantemei pentru Hirohito, bunicul actualului suveran, au avut loc la Kyoto.

Ritualul s-a desfășurat în Matsu-no-ma (Sala pimilor), locul cel mai important din Palatul imperial, mărturie a epocii Heian (794-1185). Ca și în 1990, când s-a întronat tatăl său, împăratul Akihito, noul împărat Naruhito purta sokutai, un veșmânt din epoca Heian.

Așezat pe tronul Takamikura, tronul Crizantemei, el a prestat jurământul. Utilizarea tronului datează din epoca Heian, cel de azi, realizat în 1915, pentru întronarea împăratului Taisho, are 6,5 metri înălțime și cântărește opt tone. I se spune tron, dar, de fapt, este mai curând ”o casă într-o altă casă”. Se termină cu un ornament în formă de Phenix, pasărea fabuloasă care se regăsește în Orient, cât și în Occident.

Împărăteasa, purtând un kimono juni-hitoe, a luat loc alături, pe un tron mai mic, de  5,70 m, numit Michodai.Cele două tronuri au structuri impozante și sunt păstrate în Palatul imperial din fosta capitală Kyoto. Ele au fost demontate și mutate la Tokyo pentru prima oară în 1990, cu prilejul întronării împăratului Akihito, la 22 de luni după moartea lui Hirohito. Pentru demontarea și transportul lor s-au plătit 300 milioane de yeni, adică 3 milioane de euro.

Fratele monarhului, prințul moștenitor Fumihito d`Akishimo, soția lui, prințesa Kiko, și cele două fiice ale lor, prințesele Mako și Kako, purtau superbe veșminte tradiționale. Și ceilalți membri importanți ai familiei imperiale au asistat la ceremonie și ei având veșminte somptuoase tradiționale, specifice epocii Heian.

Împăratul emerit Akihito și soția sa împărăteasa emerită Michiko ( titlurile de joko –  emerit- fiind atribuite după ce primul a abdicat) au absentat de la ceremonie. La fel fiica lui Naruhito, prințesa Aiko, 18 ani la 1 decembrie, și prințul Hisahito, 13 ani, al 2-lea în ordinea succesiunii la tron, ambii fiind minori.

Invitații, mai mulți decât data trecută, cu 30 de țări în plus reprezentate, în total 194 , circa 2.500 de invitați, față de 2.200 în 1990,  japonezi și străini, au asistat la ceremoni, dar din mai multe săli ale Palatului imperial. Din epoca Meiji, premierul asistă la această ceremonie, drept pentru care, după ce împăratul a prestat jurământul și a rostit alocuțiunea tradițională, premierul Shinzo Abe a citit un mesaj de felicitare, apoi a invitat asistența să strige de trei ori ”banzai” în onoarea suveranului. Cuvântul ”banzai” se traduce exact 10.000 de ani ( adică ”viață lungă împăratului” ) – ”ban” însemnând  zece mii, iar ”zai” – an.

”Banzai” este și cuvântul pe care-l strigau celebrii kamikaze înainte de a-și îndrepta avioanele lor spre cele inamice. După ce, afară, s-au tras mai multe salve de tun de către ”forțele de autoapărare”, pentru că, după ultima conflagrație mondială, Japonia nu are oficial armată, în încăpere s-au coborât jaluzelele și ceremonia s-a încheiat.

Ea fusese precedată de o alta foarte scurtă, în ceremonialul shinto, desfășurată cu ușile închise, în cadrul căreia Naruhito ”și-a informat” înaintașii despre întronarea sa. Ea  a durat circa 30 de minute și ar fi trebuit urmată de o paradă în cadrul căreia cuplul imperial trebuia să parcurgă într-un automobil decapotabil traseul de la Palatul imperial până la reședința Akasaka, astfel încât mulțimea aflată pe traseu să-l vadă în direct, eveniment rarisim, și să-l aclame.

Din cauza pagubelor uriașe provocate de taifunul Hagibis, la 12 și 13 octombrie, cât și din respect pentru victimele catastrofei, dar și pentru că parada impunea mobilizarea a numeroase efective angajate acum în operațiunile de ajutorare și de reconstrucție a zonelor sinistrate, guvernul a decis ca această procesiune să fie amânată pentru duminică, 10 noiembrie. Cu acest prilej noul suveran va celebra un ritual unic în fiecare domnie: marea rsărbătoare a recoltelor, o tradiție shintoistă veche.

Un amănunt ce subliniază importanța acordată respectării ultimelor norme antipoluante, casa imperială niponă a decis că automobilul Toyota Century să înlocuiască mașina Rolls Royce Corniche decapotabilă, folosită la întronarea împăratului Akihito, în 1990.

Seara a avut loc un banchet la Palatul imperial cu circa 400 de invitați (reprezentanți ai guvernului nipon și demnitarii străini), prilej cu care aceștia au putut vedea cele două tronuri și au ascultat muzică specifică. Cum era de așteptat, la masă s-au servit îndeosebi specialități japoneze.

A doua zi, miercuri, 23 octombrie, a avut loc o ceremonie a ceaiului la care au luat parte fostul cuplu imperial Akihito –Michico. La rândul lui, premierul Shinzo Abe i-a primit pe oaspeții străini la un dineu festiv organizat într-un mare hotel din capitală.

Deși, cu timpul, în Japonia, shintoismul a înlocuit puțin câte puțin budhismul, devenind religie de stat la mijlocul secolului al XIX, iar împăratul prezida slujbele religioase, păstrându-și și azi această calitate, azi  țara este una laică, fără religie de stat, iar sluijbele care le prezidează el nu au loc decât într-un cadru privat și familial.

Finalul actualelor ceremonii are loc peste o lună, la 23 noiembrie, la sanctuarul Ise, cel mai important sanctuar shitoist din Japonia. Este templul zeiției-mamă Amaterasu, care a creat lumea, deci și Japonia, și doar împăratul poate intra înăuntru, unde sunt păstrate simbolurile zeiței, între care oglinda ei magică, Kagami. Acolo, el se reculege.

De notat că mesajul acestei oglinzi coincide cu cel al sfârșitului recoltării orezului – o perioadă în care, în mod tradițional, țara, care și-a refăcut proviziile, este fericită, zeii la fel, și, prin urmare și împăratul, care reprezintă zeii, este la fel !

Noua eră imperială care a debutat în Japonia prin domnia lui Naruhito se numește ”Reiwa”, asociere de două ideograme care onorează ”armonia”, dar și ”ordinea”, iar mesajul poate fi rezumat astfel : ”Fiți înțelepți!”

După capitulare și finele celui de Al Doilea Război Mondial, Japonia este o democrație reprezentativă, împăratul neavând decât prerogative simbolice. Cu toate acestea este vorba de o dinastie dublu milenară. Al 126-lea împărat, Naruhito, descinde direct dintr-o familie imperială care a început să guverneze țara în anul 660 î.H. Este o istorie foarte respectată și o moștenire uriașă.

Cum spuneam la început, la aceste ceremonii au asistat oaspeți din multe țări ale lumii, cel mai bine fiind reprezentate, firesc, statele având monarhi în fruntea lor. A fost vorba de șefi de stat și de guvern și principi din 194 de țări.

 

Takamikura și  Michodai, tronul  Crizantemei și  cel al împărătesei, fotografiate la  22 octobre

 

Astfel, au fost prezenți Maxima și Willem-Alexander, regele și regina Țărilor de Jos, regele Felipe și regina Letizia din Spania, regele Carl Gustav și regina Silvia din Suedia, Marele duce de Luxemburg, Henri,  regele Buthanului, Jigone Khesar Nangyel Wangehuck, însoțit de regina Jetsun,  regele Philippe și regina Mathide  a Belgiei, prințul Charles, fără soția sa, Camilla Parker Bowles, rămasă la Londra, ” cu treabă”, regele Frederik  și  regina Mery a Danemarcei, prințul moștenitor Haakon al Norvegiei, și Albert de Monaco. Cum se constată ușor este vorba de suverani care au puteri simbolice, protocolare în țările lor.

În schimb, marile state occidentale, ca și din alte zone ale lumii, au fost reprezentate la nivel scăzut. De pildă, din SUA a fost Elaine Chao, ministrul Transporturilor, nici măcar secretarul de Stat Mike Pompeo! Din Franța a fost ex-președintele Nicolas Sarkozy, ca emisar special al președintelui Emmanuel Macron, și nu premierul sau ministrul de Exrterne, șeful de la Ellysee aflându-se într-o vizită ”foarte importantă” în Mayotte din aripelagul Comore! Dintre mahării UE a fost Federica Mogherini, ministra de Externe a Uniunii.

Marea Chină a fost reprezentată de vicepreședintele Wang Qishan, o prezență insolită fiind președintele de extremă dreaptă din Brazilia, Jair Bolsorano. Camerunul, stat din Africa, a trimis un vicepremier! Nu am văzut nicăieri nicio știre despre reprezentare la cel mai înalt nivel din Germania, Italia, Grecia sau din state estice europene !

În schimb, credincios ideii ceaușiste potrivit căreia ”mai e state de vizitat”, Klaus Iohannis nu a scăpat ocazia să bifeze o călătorie în Țara Soarelui Răsare, alături, evident de consoarta lui. În alte împrejurări nu aș fi consemnat o atarte călătorie care nu aduce nimic Românei, economiei și culturii ei, dar, dacă mă uit la celelate țări europene și văd cum abordează atare probleme, dacă mă uit la criza politică din țară și, deopotrivă, la campania electorală prezidențială și ce ar trebui să fie ea, nu pot să nu spun răspicat că actualei   persoane ce are birou la Cotroceni i se rupe în ”paișpe” de România și problemele ei.

De fapt consemnăm o nouă dovadă a celebrului, de acum, dezinteres cras față de țară și popor, fiind tot clar că pe Iohannis îl interesează doar imaginea lui, strângerile de mână cu alți  demnitari străini și toaletele consoartei. Din ultimul punct de vedere am rămas siderat văzând cum presa cotrocenistă prezintă rochia  pe care Carmen Iohannis a purtat-o la întronarea împăratului nipon.

Dacă gașperițele care semnează ar fi văzut ținutele de gală ale unora dintre persoalitățile feminine prezente la ceremoniile respective și ar fi cinsitite cu ele însele și ar respecta tot mai puținii cititori pe care îi au ar fi scris că a fost o rochie demnă de Balul bobocilor de la liceul din Sibiu unde predă cea care a îmbrăcat-o!

În rest: a bon entendeur, salut ! Ne vedem la data viitoare, la detronare!

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

49 de Comentarii

  1. johanis s-a dus sa vada daca nu e vreo casa ce ar putea fi umflata prin escrocherii specifice. Evident, platind-o cu banii din meditatii.

  2. Parvenitul e pretentios si-i place sa afiseze asta. Chiar, ce se poate spune ca formeaza baza comportamentului iohanist dincolo de impertinenta, gainarie, parvenitism? Ma strduiesc sa gasesc ceva uman in el precum empatie si altruism insa cu cit caut mai mult cu atit ma conving de contrariu.

  3. Si mie mi s-ar fi parut mai potrivita analfabeta Veorica, cu cocoul ei stil japonez de samurai tarzii!!!!
    Si infasurata intr-o perdea infoiata, de la Videle!!
    De acord?!

  4. @singur
    o fi pus ochii pe „casa dintr-o alta casa”… e tot ce-i lipseste.

  5. „În schimb, credincios ideii ceaușiste potrivit căreia ”mai e state de vizitat”, Klaus Iohannis nu a scăpat ocazia să bifeze o călătorie în Țara Soarelui Răsare, alături, evident de consoarta lui.” Mare adevar!! Rinjest nesimtitii astia doi, in total desinteres pentru poporul roman care plateste aceasta excursie, acest concediu! Nesomtitii astia nu sunt altceva decat o masina de tocat banii poporului! Imi este sila sa vad asemenea poze cand stiu in ce mizerie trebuie sa traiasca multi romani ca acest impostor sa se lafaie in bunastare nemeritata!

  6. Este o rusine pentru poporul nostru sa fie reprezentat de un alogen parazit fara nici o legatura cu poporul !!!
    Pana cand rabdam ???

  7. @lilisor, l-ai splat la fundulet pe iohannis aseara? facuse cacuta normal?

  8. Așteptăm ca Rochia Albastra Cu Umerii Goi sa apară în fotografii alături de prințesele Kako și Mako!

  9. cu siguranta nu e ultima situatie in care vom pricepe care sunt postura si atitudinea presedintelui nostru de acuma. dar cu certitudine, invers spus, functia asta nu e pentru dumnealui.

  10. Domne, sa nu ne suparam pe el si sa-l intelegem ! In Florida cam e „sezonul” uraganelor si partidele de tenis si stat cu burta la soare devin cam periculoase … sezonul de schi inca nu a inceput … pai ce sa faca individul ? Ca pina si el cred ca s-a pictisit de mecla lu’ Orban si-i vine s-o ia razna cind vede gasca din PNL ! Unde mai pui ca, la cit a bagat la „ghiozdan” in Japonia, la sushi, sashimi si alte delicateturi asiatice, a facut omu’ o colectie de betisoare de poate sa incinga niste partide de „marocco” pe cinste, cu „prima doamna a judetului Sibiu”, in lungile seri de iarna, din decembrie incolo …

  11. Dupa interesul acordat de barbatu-sau Romaniei si bunastarii romanilor, se pare ca noul nume nipon al „primei doamne a judetului Sibiu” va fi „Imparateasa Ciu Ciu San” …

  12. Se poate demonstra clar si fara echivoc diferenta uriasa de bunastare a acestui mimator al democratiei in prima functie a statului roman si majoritatea traitorilor din Romania! Cand cel mai important scaunar al tarii isi etaleaza bunastarea si mimoza nonstop inseamna ca doar el conteaza fie el chiar mediocru si majoritatea traitorilor din acea tara sunt supusi saraciei prin orice metoda fie si prin lege,exemplu clar si corect in Romania: salariu si pensia minime, anuland speranta zilei de maine a cetateanului! Si toti caposii urla:”de ce nu ies oamenii in strada”? Ar iesi daca:
    – ar avea suficiente venituri pentru deplasari la miting,
    – ar avea un nivel de trai cat de cat suficient,
    – ar mai avea incredere in institutiile statului,
    – ar mai avea picatura de speranta pentru binele ce va fi adus de ziua care urmeaza,
    – s-ar schimba ceva in favoarea majoritatii,
    Si pot continua!

  13. Sa speram cu totii ca, in seara alegerilor din noiembrie, vom vorbi mai degraba de „Imparatul Abelito” ! …

  14. ..DUMNEZEULE!CA PROSTI MULTI AI OPLOSIT SI PRASIT IN SATRA ASTA…IN BUDA ASTA GENERALIZATA…daca era in JAPONIA ponta,dancila,dracnea,nicolicea,ciordache,sau ORICARE ALT RAPAN, SI NU PRESEDINTELE IOHANIS CU DOAMNA SA,PREZENTI IN MANIERA DECENTA,MAI MULT DECAT DECENTA… VOI,pupatorii de dosuri antiliberale,antiiohanis, ati fi fost FERMECATI!!! LATRINELE NU AU FOST ,,INVITATE,,??? NICI KUR PAPIE URILE GEN COTIDIANUL !EVENIMENTUL…CE MICI SI SULFUROSI SUNTETI!!! stati in cocinele voastre….

  15. Ravasitoarea s-a crezut in mod sigur o curtezana de 18 ani la Curtea Regelui Soare si s-a imbracat ca atare. Imparatul Japoniei s-a spus in mintea lui ca-i caz de targa dar cutumele diplomatice l-au impiedicat sa reactioneze.

  16. ????????????????????? CARE POPOR???????? AL LUI ILIESCU??? AL LUI PARPANGEL??? AL LUI BRUCANCI???? AL LUI DRAKNOV???? AL LUI ALA FUGIT IN SUA???SAU MAZARE REVENITUL??? SAU NICOLICILOR OPRISANILOR COSMILOR???AL NASTASILOR AL BERCEAMONDIALILOR AL CARAcalenilor??????hahahaaaaaa….ETC

  17. Aceasta „normalitate” am semnalat-o la comentariul unui articol din primele zile ale „vizitei”! Iar laudele sclavilor din presa romana despre „tinutele” extraordinare al cuplului „roman”, sunt de rasul kurcilor!

  18. Japonezii au facut o mare imprudenta ca i-au dat viza Milogului! Ei nu stiu ca s-a dus cu un singur scop..sa tatoneze terenul pentru a le fura ” casa dintr-o casa” iar apoi sa le spuna „GHINION” …Ghinionul Meu!

  19. Nea Mitica,in nota obisnuita, anti-iohanista,pe placul parazitilor postaci pesedisti!Nu ti-a dat prin cap sau tuhas, ca Iohannis a vrut sa stearga impresia de tara africana a Romaniei cand cu vizita primului-ministru al Japoniei,care a gasit palatul Victoria pustiu?Nici o clipa?Nici la nivel de Kosovo nu mai suntem…

  20. Domnule Constantin,vad ca le stii pe toate,din Bulgaria cine a fost?dai o bere ,de pe wiki putem citi si noi,nu te mai deranja:
    1.Rumen Radev, President of Bulgaria
    2.Sauli Niinistö, President of Finland
    3.Frank-Walter Steinmeier, President of Germany
    4.Ram Nath Kovind, President of India
    5.Alexander Van der Bellen, President of Austria
    6.Andrzej Duda, President of Poland
    7.Aleksandar Vučić, President of Serbia
    8. Prokopis Pavlopoulos, President of Greece
    9.Volodymyr Zelensky, President of Ukraine…si tot asa
    Cititi si va cruciti ce poate arunca media din Romania cand e vorba sa bagatelizam…:..https://en.wikipedia.org/wiki/2019_Japanese_imperial_transition

  21. Noi am fost si ramanem obsedati de ceremonii si lucruri extravagante. Sa ne amintim ca in comunism , pe cand cetatenii simpli trebuiau sa construiasca comunismul si sa fie dusmani cu cetatenii simpli din tarile capitaliste , liderii comunisti din Romania erau prieteni la catarama cu liderii din tarile capitaliste, se vizitau reciproc, se intalneau cu mare alai si harmalaie si petreceau impreuna. Am vazut inmormantari facute de unele familii bogate din Romania tot cu mare alai si harmalaie , cu cai albi , cu fanfare … In ultimii ani se dezgroapa morti care au fost ingropati in afara tarii si apoi sunt reingropati in Romania , cu mult fast , alai si harmalaie. Este o discrepanta uluitoare intre saracia oamenilor modesti si aceste ceremonii extravagante.

  22. @Lili: Weta,se stie in Videle,e o informatie generalizata „Si in munca pe tractor/Folosea Christian Dihor”Sa zica merci Japonia,ca Weta schimba moda,mai ales daca isi punea brosa aia model”tarantula”!

  23. „…actualei persoane ce are birou la Cotroceni i se rupe în ”paișpe” de România și problemele ei”. Buna dimineata !

  24. Domnilor postaci de meserie , presedintele Romaniei a reprezentat tara cu cinste, reparand intr-un fel raceala relatiilor cu Japonia, dupa vizita primului ministru Abe la Bucuresti.Oare cine era prim minstru la noi?

  25. Comentariile rautacioase sunt nu pentru ce se spune, ci pentru ca intre corupti, la care se adauga sustinatorii lor si cei care depind financiar de ei, din cauza disconfortului produs de faptul ca nu au reusit sa obtina amnistia pe care coruptii contau ca sa se puna la adapost, exista consens. Orice metoda e buna daca le serveste scopului: pentru a modifica perceptia publica despre ei interpreteaza rolul de victime si ii blameaza pe cei pe care ii considera adversari, recurg la populisme( proiecteaza vina asupra altora), folosesc etichete( etichetele sunt pentru a-si face vizibili adversarii), la teorii de-ale conspiratiei, recurg excesiv la „argumentul legal” fara sa le pese de cele morale(Jurgen Habermas:”legislatia trebuie sa repecte principii morale „), simuleaza preocuparea pentru binele public.

  26. Acest individ vanzator de tara iohanis a primit misiunea de la fortele obscure antiromanesti SA MAREASCA LA 2% din PIB ( ce nu a acceptat nici o tara ) pentrru CHELTUIELI MILITARE , astfel Iohanis A FORTAT ROMANIA SA ALOCE 2 % DIN PIB pentru cheltuieli militare netinand cont de saracia cu care se confrunta tara si a dat pentru inceput peste 10 miliarde de euro pentru inarmare respectiv cumpararea de rachete si alte armamente (depasite) casate de stapanii lui SI CINE STIE CE MANARELI MAI FACE CU BANII TARII , MAI ALES CAND VA AVEA GUVERNUL LUI !!!!!!

  27. Ravasitoarea la varsta smochinelor uscate a fost singura care s-a prezentat in fata Imparatului Japoniei mai mult dezracata de la brau in sus decat imbracata. In mod sigur consortul Ravasitoarei a vrut sa-i faca publicitate pentru o eventuala profesie liberala vis-a-vis de senzatiile sexuase pe care diva vrea sa le ofere.

  28. @Filomela: Ma intreb, sa fie Cotidianul chiar asa de neinformat sau mai degraba tendentios?!
    Dle Nistorescu, cum sunt evaluati cei care posteaza in paginile Cotidianului?!
    Cine ii evalueaza, cumva PSDeii care platesc??!!!!!!!!!!!!

    Cotidianul, va rog sa dati postarea!!

  29. Dl Dumitru Constantin,candva iti citeam cu placere comentariile si articolele de politica externa,dar uite ca timpul le incurca pe toate!Sa nu faci dumneata legatura intre reprezentarea Franteila incoronare ,de mana a doua, si scandalul cu arestarea lui Carlos Ghosn,seful Renault,mare sustinator si mason de al lui Macron?Macar pentru tradatorii moldoveni de la Spuntik.md, care fac detergent la gura pe forum?Oy,vah,Rachela,asa o buba mare a fost pentru Macron arestarea lui Ghosn,ceva de neinchipuit…Mai trebuia sa ne spui ca Luxembourg l-a trimis pe Marele Duce in locul regelui si era clar,cineva scrie in locul dumnitale

  30. Cum naiba a ramas pe meleagurile noastre cel mai idiot neamt, si-l mai punem si președinte?

  31. Iohannis e-n toate. E-n cele ce sunt, Și-n cei care mâine vor plânge la soare. Atunci se putea duce la acest eveniment de la antipozi alcineva decât fericita familie de excursioniști prezidențiali? Putea să meargă doamna prim ministru Dăncilă, sau domnul Meleșcanu președintele Senatului? Nu! Pentru că România sunt EU Iohannis și dacă nu pot merge EU nu-i voie să meargă nimeni. Și atunci am comandat o rochie lungă albastru electric ca să se întrebe toată lumea de pe scări și din sală. “cine or fi și aceștia”?

  32. Ati uitat cand prim ministrul japoniei aștepta pe la ușile noastre, si dl.Dracnea avea alte preocupări? Daca cititi despre ceremonia din Japonia, veti regăsi foarte multi președinți de stat.

  33. lili – treci la colt ! cat iei din comenatriile tale CRETINE ? SICTIR !!!!!!!!!!!!!!!!

  34. A inteles autorul acestui articol ce a scris? Cum e posibil ca intr-un articol despre intronarea imparatului Naruhito al Japoniei sa incheie asa:

    „Ne vedem la data viitoare, la detronare!”

    E o gafa diplomatica si profesionala uriasa. Ce sa mai vorbim de stalcirea limbii romane: „”la data viitoare”?

  35. una cu manecute crete de casier si una in furou cu bretelute subtiri fara neglijeu…a confundat sala de receptie cu budoarul…

  36. @stroe vasilica, acest pres pe care il spalati zilnic nu are popor el are eu, nu are nimic sacru.are doar bugetul tarii din care trebuie sa infulece cat mai mult si cat mai des.nu vedeti cat de imbuibat arata si cata parsivenie in ochi.nu cunoaste modestia, nu il intereseaza amaratii, el si numai el conteaza.sarmanul de el ce marunt este.

  37. Cine naiba ii tot spune asteia sa se imbrace ca Bubulina? Penibil sa vrei sa treci drept adolescenta cand ai fi putut sa fii bunica.

  38. Ciolannis, ca ultimul mrom din Ferentari, și-a atârnat la recepție de gât un lanț gros din aur cu cea mai înaltă decorație a statului, decorație care nu i-a fost conferită, dar pe care are dreptul totuși să o poarte, fiind din păcate președintele țării. Ideea că participarea lui a fost menită să repare gafele legate de vizita prim-ministrului japonez la noi este de-a dreptul cretină. Individul Tudose demisionase atunci, dar japonezul a fost primit totuși la Cotroceni. Numai un președinte arogant, disprețuind profund România, putea pleca cu nevastă-sa într-un miniconcediu în îndepărtata Japonie, acum când țara este într-o situație aproape de colaps (el fiind principalul responsabil de asta). Noi cei din țară nu am fost de loc surprinși de apariția nevesti-sii la recepție, ținuta ei a demonstrat încă odată CĂ CUcoana e dusă rău de tot , nu e vorba aici de neștiința normelor protocolare ci de lipsa celui mai elementar bun-simț și de o tâmpenie crasă.

  39. Viitorul poate fi imprevizibil, deja sunt doua ramuri imperiale, a imparatului Naruhito si a fratelui sau Fumihito care din 1990 are propria ramra a familiei imperiale numita Akishino, iar fiul sau este al doilea in linie succesorala. In istorie nimic nu-i vesnic, nici chiar imperiile…

  40. @,,stroie vasilicã,nu stiu ce ai vrut sã scrii,dar nu te grãbi cînd scii.Asa,acuma la problema noastrã.,Românii ar cam trebui sã termine cu,acest,vacantar,de la JILT AL COTROCENIULUI.ACUMA AR TREBUI SÃ TERMINE CU ACEST.,,,HA HA HA,DE PLÃVÃNEALÃ.DACÃ ACUMĄ ,ROMÂNII,NU SÎNT ATENTI,VA MAI TREBUI ÎNCÃ 5 Ani,SÃ.,ÎL SUPORTÃM PE,ACEST,,,PLÃVAN,,,,ALEGETI RÃUL CEL MAI MIC.,…VOTATI UN ROMÂN.

  41. Cand vorbim de vizitele fostului presedinte Ceausescu trebuie sa ne reamintim ca el termina fiecare vizita cu semnarea unor contracte economice. Era vremea in care uzinele tarii duduiau si furnizau multor tari produse industriale. Sigur erau multe tari din Lumea a treia, dar si statelor europene si chiar SUA. Noile guvernari au crezut ca a face relatii comerciale cu tarile mai slab dezvoltate nu este important si astfel pe unele din pietele noastre din Orientul Mijlociu, din Africa si chiar Asia de Sud Est, ne-au luat locul tarile capitaliste dezvoltate. Oamenilor de afaceri din Vest, la care „banii n-au miros”, nu ocolesc tarile din Lumea a treia!

  42. Ravasitoarea a visat cu o luna inainte de acest eveniment cum ea, imbracata in acel semi-furou la Receptia Imperiala, sindrofia s-a transformat intr-o orgie sexuala, toate oficialitatile virile de sex masculin
    oferindu-i senzatii sublime de neuitat. De aceea Ravastoarea a aparut cu bustul aproape decapat de toale.

  43. DUPA PRIMIREA CATASTROFALA A PREMIERULUI NIPON DE CATRE GUVERNUL ROMAN CONDUS DE DE TANTALAUL TUDOSE , PREZENTA PRESEDINTELUI IOHANIS A DEVENIT APROAPE OBLIGATORIE , PENTRU A MAI ATENUA CUMVA SITUATIA SI A INCERCA O RELUARE NORMALA A RELATIILOR DIPLOMATICE. JAPONIA RAMANE TOTUSI UN STAT PE CARE TREBUIE SA-L RESPECTAM SI DE CARE TREBUIE TINUT CONT.

  44. Iohannis a reparat mizeria vizitei lui Shinzo Abe PM Japoniei iar Mitica Constantin scrie pesedisme la Cotidianul

  45. Normalitatea si „implicarea” johanista capata accelerat aerul (pute a) monarhiei regale de pe Cibin.

  46. Cand prostul moare de grijă altuia, scrie ce ii trece prin cap…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.