Statistică neagră pentru angajați: „A scăzut”

În România, doar unul din cinci lucrători beneficiază de prevederile unui contract colectiv de muncă, reclamă sindicaliștii de Cartel ALFA.

„Acoperirea prin contracte colective a scăzut în 22 din cele 27 de state membre ale UE din 2000, ca urmare a politicilor deliberate implementate de statele membre și avizate de Comisia Europeană, deseori din cauza unei idei greșite că nivelurile ridicate ale negocierii colective ar avea un impact negativ asupra economiei.

Datele arată că opusul este adevărat: sistemele puternice de negociere colectivă contribuie la salarii mai mari și la condiții de muncă mai bune, precum și la o societate mai echitabilă și la performanțe economice mai bune.

Cea mai mare scădere a procentului de lucrători acoperiți de prevederile unui contract colectiv a fost în România (100% – 23%), Grecia (100% – 25%) și Bulgaria (56% – 23%), potrivit datelor de la Universitatea din Amsterdam. Există acum o discrepanță uriașă în ceea ce privește acoperirea între țările din UE: doar 7% din lucrători beneficiind de negocieri colective în Lituania, comparativ cu 98% în Austria”, spun sindicaliștii într-un comunicat de presă.

Datele arată o scădere a acoperirii în următoarele țări:

 Stat membru % Acoperire 2000-2002 % Acoperire 2016-2018
Lituania 15% 7%
Letonia 18% 14%
Polonia 25% 17%
Grecia 100% 25%
Estonia 23% 19%
Ungaria 38% 21%
Bulgaria 56% 23%
România 100% 23%
Slovacia 51% 25%
Cehia 35% 30%
Irlanda 44% 34%
Cipru 65% 44%
Croatia 64% 45%
Malta 57% 50%
Germania 68% 54%
Luxemburg 60% 59%
Spania 75% 68%
Portugalia 78% 74%
Olanda 82% 78%

Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) evidențiază aceste date în cadrul consultării inițiate de Comisia Europeană cu privire la salariile minime juste.

Documentul care stă la baza primei etape de consultare a Comisiei afirmă: „negocierea colectivă este un element esențial al economiei sociale de piață promovat de UE și o bază solidă pentru stabilirea de salarii bune.”

Confederația Europeană a Sindicatelor consideră că inițiativa Comisiei pentru stabilirea de salarii minime juste este o ocazie care trebuie utilizată pentru a proteja negocierile colective în cazul în care acoperirea prin contracte colective este deja ridicată și să le extindă în țările unde negocierile colective sunt la un nivel scăzut, pentru a reduce inegalitățile, pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și a crește productivitatea.

Secretarul general adjunct al CES, Esther Lynch, a declarat:
„Creșterea salariilor minime naționale este minimul necesar pentru a menține oamenii deasupra pragului sărăciei, dar negocierea colectivă este cea mai bună metodă de a permite lucrătorilor să primească în mod real salarii echitabile, precum și de a oferi condiții bune pentru lucrătorii atipici.

„Eșecul statelor membre de a acționa pentru a promova dreptul lucrătorilor și capacitatea de negociere colectivă ține salariile jos. Negocierea colectivă scăzută înseamnă și salarii minime mai mici: salarii minime corecte pot fi create doar acolo unde piața muncii include sisteme de negociere colectivă eficiente și care asigură un proces adecvat de acoperire.

„Este pozitiv faptul că Comisia Europeană a recunoscut că negocierile colective sunt esențiale pentru o economie echitabilă. Acum este logic ca aceasta să promoveze negocierile colective, în special în cazul în care numărul de lucrători acoperit  de contracte colective este redus.

„Acest lucru poate începe cu cerința ca cele 2 trilioane de euro (14% din PIB) pe an care reprezintă cheltuielile publice pentru servicii, lucrări și achiziții să meargă către firme care au un contract de negociere colectivă.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8501 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Pai nu asta este visul capitalului? In timp ce patronatele se aduna in tot felul de confederatii fac tot ce pot ptr a sparge sindicatele. E mai usor sa-i calci in picioare pe angajati daca nu se pot organiza, nu-i asa?

  2. Cit timp poporenii se lasa Calcati in Picioare de Primatele Acefale conduse de Marele Normal de la Cotroceni pentru care Normalitate inseamna IOBAGIA, in Principate nu se poate vorbi decit despre Supravietuire si Exod in Masa.
    Noul trimis special al Papagalului Arogant Donald J Trump, Insarcinatul cu Afaceri Adrian Zuckerman a inceput deja cu Bullshitul Expirat „Justitie” fara ca nimeni, dar absolut nimeni din oficialii mioritici sa-l plesneasca peste Bot, ba din contra, Maidanezul plin de Purici Cacalin Predoiu se simte mindru plimbat in Lesa Limbricului Adrian.
    La Brussels Interesele Romaniei nu sint Reprezentate de Nimeni cu exceptia Dihorului Parfumat Rares Bogdan pe care-l evita toti. Vrei sa Scapi de Iobagie ? Pune-ti Mintea la Lucru si incepe a mica Afacere pe Circa Ta. Nu te incurca cu Rude si Prieteni pentru ca vei sfirsi Sclavul lor !

  3. Dupa cum s-a vazut la alegeri,romanii e de dreapta si n-are nevoie de contracte colective,ca are bani de nu este atatea banci cat sa-i cuprinda.Joaca angajatzii meleoane la bursa mai ceva ca la pacanele.Si apoi si sindicatiile tot pe dreapta sunt parcate si deschid ele ciocu mare doar cand vad fraieri de stanga la guvernare,ca de la altii nu primesc decat placutze suedeze ,sau cate un dosar ceva.

  4. nu mai avem lucrători acoperiţi, au emigrat până şi ăştia…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.