Statul de drepţi, culcat, salt înainte!

Statul de drepţi lansează în forţă o acţiune de formare de noi cadre de nădejde, pentru că poliţiştii şi jandarmii ies la pensie de tinerei, iar prin instituţiile dotate cu baston a început să bată vântul, zburând caschetele şi uniformele care stau nefolosite pe cuiere. Pentru a rezolva problema lipsei de personal, Ministerul de Interne va organiza în premieră naţională o sesiune de admitere în şcolile de subofiţeri şi de agenţi în luna ianuarie a anului viitor. Pentru ca lucrurile să fie grăbite, astfel încât fabricile de întocmit dosare penale, de dat amenzi şi de bătut manifestanţii să fie în formulă completă, s-a luat decizia ca perioada de şcolarizare să nu mai fie de doi ani, ci de doar un an. Măsura este una cât de poate de justificată şi din altă perspectivă: dacă perioada de instruire ar fi durat în continuare doi ani, atunci unii dintre proaspeţii absolvenţi ar fi putut solicita ieşirea directă la pensie. Aşa, măcar un an de zile tot se vor speti muncind pentru statul de drepţi.

Dacă o auzi pe Laura Codruţa Kovesi cum se plânge că sunt prea puţini procurori, şi aceia sufocaţi de dosare, îţi vine să ieşi în stradă, să aprinzi lanterna telefonului mobil şi să ceri statului de drepţi să organizeze imediat o sesiune de admitere şi pentru o nouă promoţie de procurori. Sesiunea de admitere s-ar bucura de un succes nebun, pentru că cine nu şi-ar dori să lucreze într-un sistem care, pe lângă salariul uriaş, îţi acordă imunitate absolută. Numai câteva luni i-ar fi suficiente statul de drepţi să şcolească o nouă promoţie de procurori, fiindcă nu-ţi ia mult să înveţi să strângi cu uşa, să transcrii conţinutul unor convorbiri telefonice şi să pui nişte cătuşe.

Cât priveşte celelalte specializări, la acestea trebuie să se renunţe, pentru ca statul drepţi să aibă din ce plăti salariile angajaţilor instituţiilor de forţă şi să aibă bani pentru şcolarizarea noilor procurori, poliţişti şi jandarmi. Şi oricum, doctorii cum termină şcoala cum pleacă, de ingineri nu mai este nevoie, fiindcă nu mai există şantiere, fabrici şi uzine, iar instalatori, sudori şi frezori mai sunt vreo doi. E adevărat că destul de bătrâni, dar încă apţi de muncă. În schimb e nevoie de poliţişti, jandarmi şi procurori. Cât mai mulţi, cât mai bine plătiţi şi cu cât mai multe privilegii, astfel încât să lucreze cu drag şi spor la consolidarea statului de drepţi, culcat, salt înainte!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Eu m-as baga la amindoua sa le fac in paralel. Cu bulanu n-ar fi greu iar cu porcurorul portocala pe post de profesor in maxim doua betii invat totul!

  2. Desi n-ati spus-o, nu cred ca sunteti strain de ideea ca o asemenea structurare a” fortei de munca ” este absolut caracteristica statelor colonizate. Ministerele de forta au fost supradimensionate si in anii ’50 ( la pachet cu ceea ce vedem azi : consilieri straini, dosare politice sub eticheta de drept comun, ” interpretarea ” kafkiana a legii, institutiile statului lucrand in case conspirative in propria tara etc ), dar au luat sfarsit dupa 15 ani.Acum iau avant.Explicabil insa, data fiind situatia speciala a acestei tari.

  3. Sorine tata, esti un tip imprevizibil…
    As fi tentat sa iti dau dreptate…dar nu (mai) am incredere in onestitatea ta…

  4. Nu mai vorbiti prostii, e nevoie de politisti la sate, unde la politie se inchide la 15! De fapt, si in Bucuresti si in alte orase s-au inmultit talhariile – nu mai sare nimeni sa te apere, nici in plina zi! Asa ca nu numai pentru „statul de drepti” e nevoie de politisti, amice!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.