Statul își lansează propria marcă de apă minerală: Aqua Dacica

Societatea Națională a Apelor Minerale va începe îmbutelierea unei mărci proprii de apă, care ar urma să se numească Aqua Dacica sau Dacica, a precizat directorul societății deținute de statul român, Alin Udriște. Potrivit informațiilor oferite de acesta în presă, transformarea SNAM dintr-un simplu vânzător de apă într-un îmbuteliator este impusă prin mandat al Adunării Generale a Acționarilor(actionar, cu 100%, este Ministerul Economiei) iar un studiu de prefezabilitate în acest sens este deja finalizat. Acest studiu a generat concluzii preliminare care arată că, pentru SNAM, mai avantajos finaciar și logistic ar fi să preia o fabrică deja existentă pentru a îmbutelia apa decât să pornească o investiție de la 0. Directorul SNAM nu a putut da detalii despre valoarea investiției, însă datele din piață arată că o fabrică de dimensiuni medii ar trebui să coste undeva între 3 și 4 milioane de euro.   ” Ne-am gândit să ne asociem cu imaginea dacului, fiind un brand al României  și o sursă de cultură și tradiție. În acest moment explorăm ideea de a se chema Aqua Dacica sau doar Dacica… Noi am efectuat deja un studiu de prefazabilitate, prin care s-a analizat oportunitatea alegerii între un proiect de tip greenfield (nr: de la zero) și achiziționarea unei fabrici de îmbuteliere deja existentă. Soluția reieșită în urma studiului arată că atât oportunitatea de timp, cât și cea economică, favorizează varianta a doua. Durează mai puțin și costă mai puțin să cumpărăm și să operaționalizăm o linie de producție deja funcțională, care deține și o oarecare piață de desfacere. Până în acest moment au fost discuții exploratorii, însă nu și negocieri concrete, instituționale, întrucât așteptăm încă studiul de fezabilitate.”, a explicat Udriște. Potrivit acestuia, distribuția se va concentra pe rețelele marilor distribuitori, dar, dacă Guvernul va avea disponibilitate și fonduri, Aqua Dacica ar putea intra in programul „Cornul și laptele”, pentru elevi, care ar putea fi extins așadar și o componentă de apă. Toată industria va participa la licitațiile Consiliilor Județene, nu doar SNAM, cu marca proprie.
 

Jucător în liga mare, nu doar furnizor

Societatea Națională de Ape Minerale (SNAM) este deținută integral de statul român, prin Ministerul Economiei. Societatea este singurul furnizor autorizat de apă minerală către îmbuteliatorii din România, dar controlează și o parte din resursele din zona apelor minerale din stațiunile balneoclimaterice. Pentru apa furnizată, SNAM percepe un tarif fix și plătește, mai departe, redevența percepută de stat. Din diferență, SNAM trebuie să întrețină izvoarele și să exploreze, atunci când e cazul, după noi surse. Tot SNAM realizează analizele fizico-chimice ale apei minerale. În prezent, societatea exploatează doar 40% din volumul izvoarelor disponibile în România.Țara noastră este, din acest punct de vedere, una dintre marile forțe mondiale, însă problema este că nu există suficienți clienți pentru capacitățile pe care le avem. Circa 20 de izvoare nu sunt exploatate deloc, în acest moment. Pentru acestea, SNAM încearcă să găsească clienți. În 2020, societatea de stat a realizat o cifră de afaceri de 40 de milioane lei și un profit de 3 milioane lei. Piata apelor minerale din România are o valoare de circa 1 miliard de euro. Cei mai mari jucători (ca brand) sunt Borsec, Dorna, Aqua Carpatica și Zizin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Mihai Soare 1057 Articole
Author

17 Comentarii

  1. este … afacerea … celui … din calarasi ???
    Mai bine … ramanea doar … apar cu saca si magar … in oraselul lui …

  2. De râsul curcilor,.”aqua dacica” pișatuboului.. Două minciuni.. Adică românu de azi nu are nimic in comun cu dacii. Doi,. De in zonele cu ape minerale nu ar locui maghiari, care sunt curați, gospodari și pot ințelege importanța apei, apoi azi ai avea degetu din mijloc bre,. Azi ai bea o mizerie după cum unii patrioți venituri flămânde au vrut să-și insușească și să distrugă izvoarele importante de ape minerale din secuime,. Noroc că nu le-a ieșit figura,căci azi ai bea o apă dacică de oltenia, care e deja praf nu mai e de calitate..

  3. Oare apa minerală Bodoc mai există? Sau Zizin, sau Biborțeni toate bazice, bune pentru cei cu aciditate la stomac sau șpriț din vinuri acrișoare? Dar apa minerală Hebe se mai găsește de vânzare? Domnilor acționari de la SNAM ce ape minerale erau în România anilor 50, 60, 70! Magazine specializate pentru ape minerale medicinale mai sunt. Problema nu esta denumirea Dacia sau Dacica, dacă vreți nume de succes alegeți nerozia Drakula, ci calitatea de atunci a apelor minerale și îmbutelierea în recipiente de sticlă care să fie returnabilă. Punga și petul de plastic sunt nenorocirea planetei.

  4. Unde e societatea mama cu contul afacerii si cati mult din afacere? E imposibil sa nu fie o legatura cat de mica cu un colos care exporta in egipt! Sa fim seriosi, am gasit si consumat apa potabila marca Romania tocmai in egipt.

  5. Marele Urs: a dat hungarismul in clocot! Statul roman nu are voie sa aiba productie, pentru ca „dacii nu mai este”.. Ba hortystule, teritoriul e romanesc, chiar daca acum e locuit de secui! Inaite era locuit de daci, inclusiv in Panonia! Marsh la buda!!

  6. Ce vorbesti mah? Muntii din HarCov raman populati, de-aia sunt pe 3-4 trepte stane, aia de jos „reutilizeaza” ce curge de sus. Turistii, inclusiv aia care vine din hUngary trebuie sa fie atenit de unde, de la ce „izvor” isi iau apa. Un izvor nu e chiar un izvor autentic.
    Si muntii care erau odata cu multe stane nu mai au ca nu prea mai exista ciobani.

  7. Unde a fost $tatul timp de 3 decenii în care s-au înstrăinat prin privatizare principalele izvoare de apa minerala? O avuție dăruită de natura cum nu găsești în alt loc din Europa!…
    Dacii au format în Timpurile vechi un popor creator,harnic, luptător, religios, ce trăia în armonie cu Natura. Dacia, ca Regat primordial, reprezintă un Arhetip, un Ideal de Voință,Libertate și Convietuire a strămoșilor. Sa nu ne limitam la a folosi numele originilor noastre mărețe doar ca niște proteze pt branduri goale aducătoare de profit unor acționari. Am rămâne în continuare în lumea formelor fără fond. E nevoie in afara de comerț și marketing de o reală Educație în spirit dacic, o respiritualizare a pământenilor , a tinerilor valoroși ai acestor locuri după exemplul strămoșilor și în armonie cu Mama Natura…Valurile de migratori și imperiile au adus pe teritoriile străbune numai nenorociri.
    Sau in limbaj de lemn contemporan: vulnerabilități. Priviți numai ce pretenții au odraslele de migratori și alte reziduuri ale imperiilor! Viața buna presupune un efort conștient, o lupta voluntară a comunităților istorice pentru conservarea patrimoniului natural,spiritual, o înțelegere a Unicității Naturii locale.

  8. Să vezi cultură! ”Aqua Dacica” Scris în latină. De ce nu ați scris în limba dacică, aia cultă? Archivele sunt pline cu scrierea lor despre facerea Lumii; cum s-au luptat dacii cu Dumnezeu, când Dumnezeu a separat lumina de întunerec, iar dacii nu au fost mulțumiți, și alte întâmplări.

  9. Ion:
    – Mă Loţi, ce stă mă Marele Urs al tău cu petu’ ăla în bot, i-ai cumpărat și lui apă Aqua Dacica?

    Loţi:
    – Nu mei Iòne, Mare Urs supărat pe Aqua Dacica și atunci făcut la el singur pet cu ape Ursula Mágyarului și acum stat cu é în botul toate ziua ca se protestează.

  10. un qwe:
    -Să vezi cultură, mei Iòne! ”Aqua Dacica” Scris în latină. De ce nu ați scris în limba dacică, aia cultă?
    Ion:
    – Ca să se mire proștii care întreabă, mă Loţi.

  11. @ Bey Mare Urs Balsoi,lasa vrajeala si du-te si adapa-ti vaca si gainile din cotetz cu apa voastra moghioreasca,aia curata ce curge printre gunoaiele pe care le aruncati pe toate paraiele,de puturosi ce sunteti voi.

  12. S-au suparat padurarii udemeristi. Adevarul este ca in padurile unde vietuiesc ei exista multe izvoare de
    ape minerale. Sperau probabil la o denumire ungureasca mai ales ca chestia cu dacia pare deja prea abuzata.

  13. are cele mai multe ape plate si minerale din Europa. Daca aveam la conducerea ministerelor persoane cu un minim de vointa si stiinta, exportul acestora se vedea serios in PIB.
    Mai stie cineva ce rezerve de ape plate se afla in subsolul Dobrogei?

  14. Cam târziu le-a venit mintea la cap dar mai bine mai târziu decât niciodată. Statul român ar trebui să fie un jucător de forță în domeniul apelor minerale, alături de agenții privați, „cohorta pretoriană”, și nu un stat absent așa cum este azi, c-așa scrie în doctrina neo-liberală, un imens sofism care ne-a fost băgat pe gât de afară, în mod deloc dezinteresat. Domnilor din Guvernul României, nu mai fiți, tată, proști, nu mai fiți tembeli, nu mai fiți imbecili. Curaj! Puneți mâna pe comenzi că este ȚARA NOASTRĂ. Trageți sabia din teacă!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.