Statul plătește factura la energie a multinaționalelor

Marii consumatori de energie electrică vor beneficia de o schemă de ajutor de stat de circa 330 de milioane de euro pentru a plăti o electricitate mai ieftină, fondurile provenind din comercializarea certificatelor de emisie C02, potrivit unei OUG adoptate la sfârșitul săptămânii trecute.
Motivul a fost scumpire abrutală a electricității, pe parcursul acestui an. Menționăm că marii consumatori de energie beneficiază deja de o scutire la achiziția de Certificate Verzi, sumă pe care cetățenii și micii consumatori o plătesc în factură, unde această componentă ste menționată distinct. Ajutorul de stat va fi acordat beneficiarilor sub forma de granturi din sumele virate conform art. 10 alin. 1) din OUG nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituțional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de a scoate la licitație certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, cu modificările și completările ulterioare, se arată în nota de fundamentare a actului normativ. Intensitatea ajutorului de stat acordat va fi 80% pentru costurile suportate in anul 2018 și 75% pentru costurile suportate în anii 2019 și 2020.

„Eu cred că este un lucru bun, riscam relocarea industriilor din aceste sectoare, cred că reuşim să venim în sprijinul industriilor respective şi reuşim să menţinem locurile de muncă în România, ceea ce este foarte important, şi să creştem competitivitatea industriei româneşti”, a spus Virgil Popescu, ministrul Economiei.

Sunt circa 170 de companii din 15 sectoare industriale, printre care producția de aluminiu, oțel, materiale plastice, cauciuc, sticlă, în subsidiar, producția de textile și extracția minereurilor feroase. În mare, sunt aceleași sectoare și aceleași companii energointensive care sunt deja într-o schemă de ajutor de stat, pe care, de această dată o suportăm cu toții(aproximativ 500 de milioane de euro anual), prin care sunt scutiți de la plata în factura la energie a certificatelor verzi. Nume cunoscute, în general companii cu acționariat străin, precum Alro, Saint Gobain, Mittal Galați(cumpărată între timp de un alt indian), Continental , Michelin și alții. Se încadrează, în general, puține companii românești, și acelea fiind beneficiari marginali, pentru că marele consum energetic este la multinaționale. Bineînțeles, se detașează Alro Slatina, care singură asigură 7% din consumul național. Industria îngrășămintelor, în mare parte deținută de oameni de afaceri românia, este și ea pe listă, dar degeaba, pentru că energointensivitatea este minimă în acest sector. În schimb, chimia este mare consumatoare de gaze – 75% din costurile de producție reprezintă achiziția gazului. Din acest motiv, patronatul industriei, Nitrofosfor, a făcut apel către Guvern să se instituie o schemă de ajutor de stat și pentru marii procesatori de gaze, pentru că și ei au înregistrat costuri în creștere cu achiziția materiei prime și și gazul este tot energie. În fapt, chimia este mult mai intensivă în energia gaz decât sunt industriile mai sus menționate în electricitate.

 Beneficiarii

 Companiile industriale care au următoarele domenii de activitate:

1. Producția de aluminiu (Cod CAEN 2742);

2. Extracția mineralelor pentru industria chimică și a îngrășămintelor naturale (Cod CAEN 1430);

3. Fabricarea altor produse chimice anorganice (Cod CAEN 2413);

4. Producția de plumb, zinc și cositor (Cod CAEN 2743);

5. Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din piele (Cod CAEN 1810);

6. Producția de metale feroase sub forme primare și de feroaliaje, inclusiv țevi de oțel fără sudură (Cod CAEN 2710);

7. Fabricarea hârtiei și a cartonului (Cod CAEN 2112);

8. Fabricarea îngrășămintelor și a produselor azotoase (Cod CAEN 2415);

9. Producția de cupru (Cod CAEN 2744);

10. Fabricarea altor produse chimice organice de bază (Cod CAEN 2414);

11. Filarea fibrelor tip bumbac (Cod CAEN 1711);

12. Fabricarea fibrelor sintetice și artificiale (Cod CAEN 2470);

13. Extracția minereurilor feroase (Cod CAEN 1310);

14. Următoarele subsectoare din cadrul sectorului Fabricarea materialelor plastice în forme primare (Cod CAEN 2416):

– Polietilena de joasă densitate (LDPE);

– Polietilena lineară de joasă densitate (LLDPE);

– Polietilena de înaltă densitate (HDPE);

– Polipropilenă (PP);

– Clorură de polivinil (PVC);

– Policarbonat (PC);

15. Următorul subsector din cadrul sectorului fabricării celulozei (Cod CAEN 2111):

– Pastă mecanică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Mihai Soare 1067 Articole
Author

16 Comentarii

  1. ce drac, parca am omorat industria ceausista ca e energofaga si acum sponsorizam industria energofaga multinationala. pai nu ziceam ca ne rstructuram insustria sa nu consumam energie????? in fapt nici nu o utilizam ci exportam pe gratis energie electrica pura……are dreptate cel cu gazul , gazul nu e energie???

  2. Helloooo! Citez din articol:”…fondurile provenind din comercializarea certificatelor de emisie C02, potrivit unei OUG adoptate la sfârșitul săptămânii trecute.” Dar,CINE PLATESTE PRIN COMPENSARE ACESTE MANEVRE?
    Nu cumva TOT CONSUMATORII?

  3. Românii să piară……dar îsi merită soarta, doar au vrut un Führer la Cotroceni care are si guwernerul lui….

  4. Pai cine l-a bagat pe Dragnea la puscarie ca sa fie posibil acest lucru, nu multinationalele?

  5. Blondul Ludovic Orban a primit un Biletel Roz de la Marele Cirmaci in care se Stipula clar ca Multinationalele din Principate sint Falite si n-au Bani de Curent electric. Camerista PNL Raluca Turcana a venit cu solutii moldovinesti dar totalmente inacceptabile asa ca cetatenii din Principate vor plati factura la curent.

  6. Sa mai zica cineva ca n-a venit Mos Craciun, si inca ceva mai devreme, pentru multinationale ! Cu daruri de milioane de euro pentru baieteii si fetitele care au fost cuminti si care au cotizat si ei, atunci cind a trebuit, acolo unde trebuie … E adevarat ca si pentru romanul care zilnic isi rupe spatele muncind la greu la stapini straini, pe nimica toata, a venit acum citeva zile Mos Nicolae … pentru unii cu o nuielusa bagata in cizme, pentru ca au indraznit sa bombane impotriva guvernului si a Kaiserului (tot un fel de salam, si tot de pe la Sibiu …), altora furindu-le pur si simplu ghetele lasate in fata usii …

  7. NU STATUL PLATESTE FACTURA! CI GUWERNERU orban,guvernu mieu…De ce a fost dat jos guvernu PSD,și Drgania bagat la pușcărie? Multinaționalele nu trebuie sa platească nici un bănuț,ci noi poporu rumân!

  8. Super ! Sunt fan. Ma bucura cand Guwernerul Lui ia astfel de masuri. La cat de babalau si manipulat e poporul asta ignorant, merita din plin sa ii se inatmple toate nasoalele si sa fie jupuit de tot ce are si sa sclavageasca. PDL ati vrut ? PDL aveti !
    PS # Prostiaseplateste
    # Totulptmultinationale

  9. In aceste conditii poate ca ar trebui ca atunci cand factura la gaze si la curent va creste cu 15%-20% pentru muritorii de rand , fiecare roman SA DEA STATUL IN JUDECATA daca nu aplica aceleasi reguli ca si marilor consumatori care oricum mare parte isi externalizeaza profitul.Putem spune ca in acest caz GUVERNUL DISCRIMINEAZA POPULATIA ROMANIEI in avantajul FIRMELOR STRAINE.

  10. Transnationale,multinationale,…dar ceea cereprezinta firme romanesti cine le ajuta sa razbeasca prin jungla celor puternici dinafara?

  11. Totul pewntru straini. Nimic pentru romani. Traiasca iohannis si gasca pedelista.

  12. Imi si imaginez Lili, golum, tarani… corect, e o masura de dreapta 🙂 O fi de dreapta da nu e dreapta. Acum de dreapta vor castiga bancile, multinationalele, serviciile, PDL-isti, guvernul meu si KJW. Peostimea, oamenii, care au fost foarte frumos manipulati, nu au decat sa sufere. Platiti fermierilor certificate verzi pana va veti inberzi, ca trebuie sa ajutam industriile smecherilor. (Nu e vina omului de rand. Cartile au fost facute sa fie in turul 1 2 candidati f slabi, restul a fost joc de glezne. Daca Dulapul ar fi avut Barna, Diacon sau paleologu, mergea la pascut. Dar nuva fostvsa fie, GHINION)

  13. Romanii își merita soarta.Probabil electoratul din diaspora ,sunt toti actionari la multinationalele aste.Pentru asta cred ca au votata cu atâta înverșunare,?????.Ii asteptam acasa sa plateasca ei taxele marite si facilitatiile pe care o sa le aiba de acum încolo multinaționalele.
    PNL =PDL

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.