Tot înainte pentru apărarea pensiilor speciale

Mai multe asociații de magistrați condamnă modul „demagogic și manipulator” în care o serie de politicieni prezintă „abolirea” pensiilor de serviciu ale magistraților ca fiind o soluție necesară pentru buna administrare a bugetului de stat, conform unui comunicat de presă transmis luni.

Comunicatul este semnat de Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Asociația Procurorilor din România (APR) și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR).

Comunicatul, integral

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), Asociatia Procurorilor din Romania (APR) si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) condamna modul revansard, demagogic si manipulator in care o serie de politicieni prezinta “abolirea” pensiilor de serviciu ale magistratilor ca fiind o solutie necesara pentru buna administrare a bugetului si pentru prosperitatea economiei Romaniei.

In primul rand, asa cum am aratat de mai multe ori si in acord cu cerintele organismelor europene, pentru ca judecatorii si procurorii sa fie independenti si impartiali statul trebuie sa le garanteze venituri decente si previzibile, inclusiv o pensie de servicu corespunzatoare statutului lor, interdicitiilor si incompatibilitatilor pe care legea, pe parcursul carierei, le impun acestora. Diferit de alte categorii profesionale, judecatorii si procurorii pot doar sa predea in invatamantul superior, orice alta activitate fiindu-le interzisa in intreaga cariera.

Numai regimurile totalitare, de sorginte sovietica, i-au platit deliberat pe magistrati cu salarii de mizerie, conducarii partidelor comuniste fiind constienti ca unii magistrati vor face compromisuri pentru a putea supravietui, iar asta ii va face santajabili. In cazul Romaniei, printre atributiile Securitatii comuniste era si aceea de a supraveghea judecatorii si procurorii, iar cei santajabili erau adusi la cunostinta organelor de partid, chiar daca exista numai o slaba suspiciune ca s-ar incadra in standardele organului de represiune. In felul acesta s-a instituit controlul politic asupra judecatorilor si procurorilor, iar, prin ei, politia politica cu care regimuri tiranice au controlat societati intregi.

Revenind la situatia prezenta din Romania, intamplator sau nu, aceiasi politicieni, jurnalisti si magistrati care au aparat si sustinut nevoia existentei protocoalelor secrete intre servicii de informatii si autoritatea judecatoreasca, care s-au opus categoric tuturor modificarilor la Legile justitiei (solicitand retragerea proiectului in bloc, desi o serie de modificari au fost cerute chiar de magistrati) si scoaterii justitiei de sub controlul serviciilor, care s-au opus infiintarii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) si cer desfiintarea acestei structuri de parchet, sunt cei care acum sunt vocali si critici cu privire la existenta pensiilor de serviciu ale magistratilor.

In al doilea rand, sustinem in continuare ca drepturile salariale si pensia de serviciu de care beneficiaza judecatorii si procurorii trebuie sa vina la pachet cu raspunderea acestora, garantata prin mecanisme eficiente si functionale care sa fie, insa, apte de a nu da loc presiunii asupra lor.

Nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege, de aceea judecatorii si procurorii care au savarsit abuzuri, care nu si-au indeplinit atributiile de serviciu in mod corespunzator, trebuie sa raspunda in fata legii la fel ca orice alt cetatean. Intr-un asemenea context, subscrisele asociatii am fost de acord cu infiintarea SIIJ si ne opunem categoric desfiintarii acestei structuri de parchet, dupa cum ne opunem si luarii unor masuri care sa o indeparteze de la scopul legal pentru care a fost infiintata.

In al treilea rand, atragem atentia ca, periodic si recurent, justitia este prilej de propaganda electorala pentru unele partide in scopul de a-si creste popularitatea prin instigarea cetatenilor contra judecatorilor si procurorilor.

Totodata, aceiasi politicieni care ataca justitia in mod demagogic si ii prezinta in mod nedrept pe judecatori si procurori ca fiind niste imbuibati si profitori ai statului roman, nu au o problema sa suplimenteze sumele alocate serviciilor de informatii la fiecare nou buget sau rectificare bugetara. Asta in contextul in care serviciilor de informatii nu li se cunoaste numarul de angajati (obligatia de transparenta sub aspectul veniturilor neaplicandu-li-se lor, ci doar noua, celorlalti), desi acestor angajati, militari fiind, li se vor mentine pensiile.

Relevam, pentru comparatie, faptul ca 9.400 de fosti angajati ai SRI beneficiau de pensii de serviciu in 2016, fata de doar 3.800 pensionari judecatori si procurori in iulie 2019.

De asemenea, conform datelor publicate de presa, “pensiile speciale” ce greveaza in masura covarsitoare bugetul statului, adica in proportie de peste 90%, sunt pensiile militare, deci tocmai pensiile pe care politicieni demagogi au gasit de cuviinta sa le excluda de la eliminare!

Ministerul Finantelor a informat ca prin legea bugetului de stat s-au alocat pentru anul 2018 circa 9,096 miliarde de lei, din care circa 8,096 miliarde pentru pensiile militare de stat si 1 miliard pentru pensiile de serviciu (https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23263013-cate-pensii-speciale-sunt-romania-cat-platit-pentru-ele-anul-trecut.htm) .

In concluzie, conform datelor statistice, nu pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor impovareaza bugetul de stat, cifrele demonstrand deplin caracterul bombastic si neadevarat al discursurilor politicienilor ce ii incita iresponsabil pe romani contra magistratilor.

Independenta magistratilor, inclusiv cea financiara, este cea care are rolul de a le garanta romanilor ca, atunci cand vin in instanta, sunt egali cu statul si nu li se vor incalca drepturile si libertatile, iar balanta nu se va inclina in favoarea celor ce detin, vremelnic, puterea si controlul asupra resurselor statului. Politicienii care cred ca vor castiga capital electoral prin diabolizarea judecatorilor si procurorilor, prin manipularea cetatenilor contra lor, nu fac decat sa vulnerabilizeze statul de drept si democratia, atata cata exista in Romania.

In al patrulea rand, aniversam zilele acestea 30 de ani de la evenimentele din 1989 cand mii de oameni au murit si au fost raniti pentru ca au protestat pentru libertate si pentru o viata mai buna, dupa ce au cunoscut privatiunile si abuzurile regimului totalitar comunist. Ne inclinam in fata lor si le cinstim memoria!

Statul roman, politicienii, ar trebui sa fie preocupati de eradicarea saraciei din Romania, evidenta din toate statisticile Uniunii Europene, de asigurarea unor venituri decente fiecarei familii de romani, si nu de manipulari, de invrajbirea cetatenilor si de prezentarea unor categorii profesionale ca fiind paraziti ai bugetului public, insaracirea acestora aparand ca fiind solutia pentru echilibrarea bugetara – cu atat mai mult cu cat este vorba despre magistrati, cei care aplica legea. Fara puterea judecatoreasca nu poate exista stat de drept si democratie.

Mesajul magistratilor nu a fost si nu este unul de elitism social, ci de solidaritate cu ceilalti cetateni din perspectiva obligatiei statului, a guvernantilor, pe care o au fata de romani, de a nu-i tine la limita saraciei (a se vedea salariul minim, prin raportare la standardele UE), obligatie de care, insa, politicienii nu par a fi preocupati, de vreme ce, dupa 30 de ani de democratie, suntem aproape de pragul de jos al Uniunii. Pentru a masca aceasta realitate crunta, ni se servesc texte de invrajbire, in loc de masuri concrete de ridicare a conditiilor de viata ale romanilor.

In al cincilea rand, condamnam ferm afirmatiile unor politicieni, care sustin abrogarea pensiilor de serviciu cu texte de genul “Cui nu ii convine, sa plece din sistem”.

Astfel de declaratii, profund nedemocratice, sunt specifice regimurilor totalitare in care functioneaza principiul “cine nu este cu noi, este impotriva noastra”, iar cei care nu sunt obedienti fata de putere sunt impinsi sa plece.

Judecatorii si procurorii alcatuiesc autoritatea judecatoreasca, putere egala in stat cu cea legislativa si executiva. Conform Constitutiei, cele 3 puteri au obligatia de a conlucra loial in interesul general al societatii, fiind inadmisibil ca reprezentantii altor puteri sa se adreseze magistratilor poruncitor si ultimativ.

Subscrisele asociatii vom intreprinde toate actiunile necesare pentru apararea independentei justitiei, a independentei si impartialitatii judecatorilor si procurorilor, corelativ cu sustinerea consolidarii responsabilitatii lor, aceasta fiind abordarea conforma Constitutiei, drepturilor si liberatatilor fundamentale ale cetatenilor.

In fine, dar nu in ultimul rand, va dorim si ne dorim sarbatori cu pace in suflete si in tara, Craciun cu ganduri bune si LA MULTI ANI!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. OARE INTELEGETI CE ESTE SCRIS IN PROTEST SAU E TRUNCHIAT ARTICOLUL: 1. CA DE VINA SUNT PROTOCOALELE SECRETE 2. CA SA LE DEA SI RASPUNDERE CA NU POTI SA LE TAI PENSIA DACA NU EXISTA RASPUNDERE A MAGISTRATULUI 3. SA SE TAIE PENSIA SI LA SERVICII!!!! Daca nu este trunchiat articolul inseamna ca cineva sufera RAU de narcisism , si asta nu se vindeca…

  2. Umflati-i cu pensii speciale pe acesti „burta-verde” care nu se mai satura de privilegii!!!!! In timp ce Udrea, Videanu, Cocos, si majoritatea profitorilor tranzitiei umbla nearestati pe strazi.

    • atâta timp cât infractorii POLITICIENII ȘI acoliții lor trăiesc liberi înseamnă că nu v-ați îndeplinit dar omule la locul de muncă ,deci nu ați făcut nimic așa că NU meritați nici un SPOR .

  3. In aceasta tara lovita de saracie si nedreptati create de regimul comunist criminal de 72 de ani existenta si mentinerea pensiilor speciale este o alta nedreptate. Daca aceste categorii : servicii , armata, jandarmerie, politie , aviatori si mgistrati considera ca meseriile lor sunt asa de periculoase ca sa merite sa aiba niste bani in plus la pensie sa demisioneze si sa lase pe altii sau sa contribuie la fonduri speciale de pensii. Se vede clar ca 3 categorii sunt cele de forta caracteristice unor regimuri autoritare . Numai in comunism , dar suntem aici, existau aceste deosebiri, pentru a forta pe respectivii angajati ai statului sa – si exercite fara mila prestatiile lor de represiune asupra poporului. Pana cand romanii nu vor avea pensii egale , bazate pe contributivitate iar diferenta sa se faca prin contributii la pensii private, Romania va incremeni in comunism. Asta sa fie sarcina celor de specialitate, sa unifice cele 15- 20 de sisteme de legi prin care apar pensiile speciale si lipsa contributivitatii. Sa ai salarii mari si bonusuri cat timp muncesti , dar din care sa – ti achiti contributiile la pensiile private. Asa da .

  4. ” „numai regimurile totalitare, de sorginte sovietică, i-au plătit deliberat pe magistrați cu salarii de mizerie, conducătorii partidelor comuniste fiind conștienți că unii magistrați vor face compromisuri pentru a putea supraviețui”,”
    CHIAR nu aveti bun-simt sau nu va ajuta IQ-ul sa vedeti in ce situatie sunteti?
    Aveti salarii apropiate de cele ale magistratilor din Germania. Dar faceti un calcul simplu: PIB-ul pe cap de locuitor al Romaniei e de…de 5(cinci) ori mai mic decat PIB-ul pe cap de locuitor al Germaniei! Cosultati EUROSTAT!
    E evident ca aveti salarii si pensii exagerate,aberante .
    Obositi tare repede,caci puteti sa va pensionati pe la 45-46 de ani,varsta la care un profesionest are potential maxim. NU VA E RUSINE? Invatoarea care invata 30 de micuti sa citeasca si sa scrie printr-o munca enorma are un salariu de 10 (zece) ori mai mic decat al vostru! CHIAR SUNTETI LIPSITI DE UN MINIM DE BUN SIMT si DE OMENIE?
    Cu ce sunteti voi magistratii superiori ca stiinta de carte unui fizician,medic,matematician,cercetator?
    SUNTETI ZE-RO in raport cu cei de mai sus! Ati incalecat tara prin legi hoate,nedrepte pt.a fura banul public prin salarii si pensii aberante care nu au nicio legatura cu potentialul financiar si economic al Romaniei.
    PLECATI URGENT DACA NU VA CONVINE! CRED CA AVETI BANI SA STATI 10 ANI ACASA ! Dar pleaca cainele de la macelarie? NU.
    SUNTETI IMORALI si LACOMI. Inca odata plecati!

  5. Judecători nu sunt și nu au fost independenți și imparțiali, ci incolori, insipizi și de multe ori imorali, așa că lăsați pensiile speciale pentru alții!
    Eu va doresc sa va de-a Bunul Dumnezeu pensii cât mai lungi funcție de onestitate!

  6. Lacomilor ,ar trebui sa condamnati ,criminalii si infractorii,nu masurile democratice,care,s luate ,nu impotriva voastra,ci pentru indreptarea legii nedrepte ,pe care v,ati dat,o

  7. Cancerul si gunoiul romaniei…asa zisii magistrati si securistii…in fapt, adevarata mafie, statul subteran ce conduce Romania ilegal cel putin din ’89 incoace

  8. Toti discuta de pensiile „nesimtite” ale magistratilor ,parlamentarilor ,grefierilor etc dar nimeni nu sufla o vorba de pensiile necontributive date conform legii 8 /2006 .Aceasta lege acorda un plus de 50% din pensie : poetilor ,actorilor ,artistilor plastici ,cineastilor ,arhitectilor si ZIARISTILOR !!! La nivel de tara sunt cca 40.000 de beneficiari !!!

  9. Ce înduioșător….ce trist…ce dureros….să iei banii de la gura bogaților si să dai săracilor care muncesc si nu reușesc să pună pe masă copiilor hrana necesară….să le asugure o educație decentă ,haine,samd….!
    In ce țară trăim oameni buni ?….. unde-i Robin Hood de România ?
    Oare ne-am screlozat în așa fel încât le permitem ăstor oameni să ne calce in picioare ???

  10. Informati-va mai atent referitor la Legea 8/2006!Aflati de ce e in categoria legilor reparatorii. Aflati ce contributie – financiara – ce „cote” exorbitante li se sustragea artistilor, sportivilor de catre statul roman!Am donat serios in visteria statului, fara sa aflam vreodata ce s-a intamplat ulterior cu avutia ARIA.Si mai aflati si altele, de pilda cum ar fi sa se construiasca, sa se salveze, sa se transmita si sa se intretina nu oricum ci la cote inale reputatia de tara onorabila!Informati-va va rog, si apoi, decideti daca artistii (ai dumneavoastra!)trbuie – musai – blamati, pentru cca 1000 lei adaugati unei pensii „contributive” , va asigur, modesta.Gand bun va doresc,La multi ani!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.