Ștefan cel Mare, la Louvre

Nu știu ce sentimente ar putea trai un francez sau un american care ar intra intr-o zi de marți în Muzeul Louvre! Am doar o vagă idee ce ar simți un român. Sigur, cei din emigrația românească anticomunistă‎ ar trăi o stare vecină cu sublimul.
În capitala Franței. În inima istoriei sale, în Pavilionul Richelieu ar intra într-o sală dominată de numele lui Ștefan cel Mare și al Mariei de Mangop. Să intri în sala cu broderii românești de tradiție bizantină este ca și cum ai intra într-un vis al lui Nicolae Iorga. Marele nostru istoric a visat mereu la o expoziție românească în Louvre. Și acest fapt s-a împlinit marți 16 aprile 2019.
Nu știu ‎ce sentimente ar avea cei tineri în fața unei asemenea surprize. Sigur, steagul de luptă al lui Ștefan cel Mare ar mișca puternic sufletele românilor. În fapt, Etienne le Grand, dupa cinci secole, în sala vecină în care se află coroana și sabia lui Carol cel Mare, și sceptrul încoronarii lui Napoleon însemna un eveniment muzeal, cultural aș zice ca și politic de mare importanță. Nu sunt eu cronicarul potrivit care să întocmească lista celor care, au muncit la pregătirea acestui eveniment. Este vorba despre strădaniile autorităților române și franceze, de minister și alte instituții publice, de Ambasada României la Paris, de Ministerul Apărării Naționale (cel care a asigurat transportul cu un avion special al întregului material expozițional).
Și de conducerea muzeului Louvre. Dar inima acestei expoziții eveniment se află fără îndoială la Janic Durând (comisar al expoziției din partea franceza) și doamnele Emanuela Cernea și Iuliana Damian, din partea română).
„Citeva capodopere reunite astăzi în Louvre jurul lui Ștefan cel Mare se înscriu intr-o deja lunga istorie a schimburilor intre Franța și Romania‎” scrie Jannic Durand ‎în Introducerea catalogului acestei expoziții eveniment. Chiar în ilustrarea acestui text aparținând pasionatului istoric francez este o fotografie din 1925, de la o altă  reunire a broderiilor reprezentând vălul de înmormântare al lui Ieremia Movila și al lui Simion Movila precum și portretele lui Ioan, fiul lui Vasile Lupu și al Tudoscăi, logodnica aceluiași Vasile Lupu. Sunt broderii în fir de argint care te impresionează și în fotografiile alb negru iar în mărime naturală, expuse pe pereții Muzeului Louvru te pot șoca în cel mai pur sens al cuvintului. Nu sunt multe veșminte regale care să reunească atîta bun gust și atîta măiestrie artistică. Nu sunt multe piesele cusute în fir de argint care să izbutească asemenea portrete ca acestea. Pare de necrezut că asemenea capodopere au putut fi lucrate cu cinci secole în urma pe teritoriul Moldovei.
La expoziția de la Louvre am remarcat,‎ printre somități și invitați, o doamnă cu o ie românească de mare bun gust. Era doamna Carmen Marian,  experta română în restaurarea textilelor, cea care a făcut o ultima revizie a pieselor de tezaur expuse la Louvru, înainte ca acestea să fie împachetate și urcate în avionul militar care avea sa le transporte la Paris.
Nu pot trece peste rolul unui cercetător român de mare valoare, implicat pînă peste cap în pregătirea acestei expoziții istorice. Este vorba de,Manuela Cernea, șef de secție la Artă medievală din cadrul Muzeului Național de Artă al României. Ea a tremurart pentru toate, ea le-a descurcat cînd nepricepuți și-au băgat nasul. Și tot ea, alături de curatorul francez Jannic Durand, se poate mîndri de această expoziție, deschisa chiar deaupra intrării în Louvre.
Nu știu cîți ați putut încerca sentimentul‎ ciudat știrbit de o plimbare printr-un Louvre pustiu, închis pentru public  întîlnind foarte rar cîte un supraveghetor.  Și cînd treci de steagul lui Ștefan cel Mare și în sala următoare dai peste coroana și sabia lui Carol cel Mare și peste sceptrul lui Napoleon atunci n-ai cum sa nu  tresară în tine un pic de mîndrie.
În timp ce acasă ne certăm ca orbii și împrăștiem numai venin și ocară, pomenind mereu varianta emigrației‎, la Paris o expoziție ca acesta te face sa te simți mîndru că ești român și îți stîrnește dorul de casă.
De departe, România este mai frumoasă și mai dulce decît acasă!
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

11 Comentarii

  1. aş fi vrut, ca măcar 100 de ani România să fi schimbat locurile cu Franţa, Italia,Germania şi Ţările de jos, în perioada valurilor de asalturi otomane , să ştie şi trufaşul vest ce a însemnat cu adevărat „poarta furtunilor”…în mod sigur, nu le mai ardea de Renaştere…nu o spun cu ură sau invidie, mă refer doar la ignoranţă şi nerecunoştinţă…Atletul lui Christos a fost doar unul, pe numele lui Ştefan Voievod, Papa dixit, ştiind el ce ştia… Dar după cum se ştie, Dumnezeu nu doarme şi Vestul e deja o mare provincie islamică…

  2. Il doare pe Klaun Kaizer kiolhanis in kur de Stefan cel Mare si arta medievala romaneasca! Pe el si sustinatorii lui ii intereseaza puterea, necastigata in alegeri! Ii intereseaza defaimarea tarii la UE si PE, trimiterea la subsol a decentei in politica! Sa vedeti acum circ cu remanierea!

  3. VIZITEZI AMERICA , FRANTA , PARISUL …VEZI LUMEA C. NISTORESCU ! DUCI VIATA DE LUX ! DAR DE UNDE AI BANII NECESARI , C. NISTORESCU ? P. S. …Nu este despre invidie …este despre pretul banilor ! Si despre mindria de sine !

  4. O mică respirație din aerul normalității, bine venită în atmosfera sufocantă în care trăim.

  5. „D-aste vremi se-nvrednicira cronicarii si rapsozii, Vremea noastra o umplura saltimbancii si irozii!” cat adevar inca valabil-Dumnezeu sa ne ajute!!!

  6. Da, „În timp ce acasă ne certăm ca orbii și împrăștiem numai venin și ocară, pomenind mereu varianta emigrației”‎, Louvre ne dă „medicamentul” cel mai eficient contra paraziților, „fonfilor, flecarilor, găgăuților și gușaților, bâlbâiților cu gura strâmbă”, ce se vor „stăpânii astei Nații”: SABIA necruțătoare a celor trei strategi geniali și conducători de oști: Ștefan, Ludovic sau Napoleon! Numai un caracter de platină ca al lor ne mai poate salva! De aceea, eu continui să cred într-o mare personalitate providențială! CAUT UN OM! Teoria că istoria este făcută de mase, de capul lor, este o utopie vicleană a ocultei!

  7. @Darius O intrebare mai idioata nu ai gasit ,dar ce pretentii pot sa am de la o mite bolnava de frustrare si ura viscerala.

  8. Trebuie remarcat ca ocuparea Ungariei si a unei parti din Austria timp de 150 de ani (1540-1690)de catre Imperiul Otoman a umplut Budapesta si alte orase de moschei,inclusiv Viena,in timp ce Tarile Romane, profunt antiotomane, au refuzat aceast gest de slugarnicie!Trebuie sa nu uitam istoria si in respectul stramosilor sa refuzam constructia oricarei moschei sau alt lacas de cult strain in Romania crestina

  9. @ caut un om- ,,O CIVILIZATIE PRESUPUNE REGULI FIXE, O ANUMITA DISCIPLINA ,TRECEREA DE LA INSTINTE LA RATIUNE PREVIZIUNEA VIITORULUI
    ,UN GRAD INALT DE CULTURA„ asa cum ati remarcat CONDITII COMPLECT INACCESIBILE MULTILOR LASATE IN VOIA LOR.
    Am scris prea de multe ori ca EXODUL a peste 5 milioane de romani este o pierdere = GENOCID national.
    O zi buna va doresc !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.