Stoltenberg: NATO nu dorește un nou Război Rece cu Rusia și nici o nouă cursă a înarmării

NATO nu dorește un nou Război Rece cu Rusia, a declarat marți, la Varșovia, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, care a pledat pentru relații „mai pozitive” cu Moscova, relatează agenția DPA, citată de AGERPRES.

După anexarea Crimeii de către Rusia și declanșarea conflictului armat din estul separatist al Ucrainei, relațiile NATO cu Moscova au ajuns la cel mai jos nivel de la terminarea Războiului Rece, iar la ora actuală ambele părți își afirmă interesul militar deosebit pentru estul Europei.

Totuși, Jens Stoltenberg a insistat, în timpul vizitei la Varșovia, că Alianța „nu caută o confruntare cu Rusia”. „Nu dorim un nou Război Rece. Nu dorim o nouă cursă a înarmării”, a subliniat el, într-un discurs susținut la Universitatea din Varșovia. ‘Obiectivul nostru este o relație mai pozitivă și mai cooperativă cu Rusia. Trebuie cel puțin să depunem eforturi în direcția unei relații mai predictibile’, a indicat secretarul general al NATO. ‘Canalele de comunicare și dialogul politic sunt în interesul nostru’, a adăugat el.

În prezent, Alianța are în vedere stabilirea unei noi întâlniri a Consiliului NATO-Rusia înaintea summitului NATO, care va avea loc la Varșovia pe 8 și 9 iulie. Reuniunile în cadrul acestui consiliu au fost suspendate de NATO după anexarea Crimeii, fiind reluate abia anul acesta în aprilie, dar întâlnirea de atunci s-a încheiat cu „grave dezacorduri” referitoare la Ucraina și alte subiecte.

În plus, summitul NATO ar putea aduce o amplificare a tensiunilor cu Moscova, dacă Alianța va decide desfășurarea prin rotație a patru batalioane în Polonia și statele baltice (Estonia, Letonia și Lituania). Ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, a declarat după întrevederea de marți cu Stoltenberg că decizia privind desfășurarea acestor batalioane este practic luată, acum fiind în discuție doar aspectele tehnice.

„Această prezență multinațională avansată arată determinarea noastră. Ea sporește capacitatea noastră de descurajare (…) Va avea un efect stabilizator la frontierele NATO”, a mai declarat Stoltenberg, la Varșovia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.