„Stradă din Vitré”, de Petraşcu, la licitaţie

O nouă operă din celebra Colecţie Romaşcu, căreia îi aparţine şi Cuminţenia Pământului de Brâncuşi, este propusă în Licitaţia de Toamnă – Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti, care readuce în prim-plan numele unui important colecţionar român şi proprietarul celei mai importante opere de Constantin Brâncuşi aflate încă în România (Cuminţenia Pământului) – unul dintre ctitorii Bucureştiului modern, inginerul constructor Gheorghe Romaşcu.

De data aceasta, numele său este legat de cel al maestrului Gheorghe Petraşcu, prieten al lui Romaşcu, alături de Brâncuşi, prin opera Stradă din Vitré, temă a peisajului impresionist care ocupă un loc special în universul creaţiei artistului, opera ce are un preţ de pornire de doar 4.000 de euro.

Colecţia Romaşcu ajunge la valori considerabile, dacă ar fi să luăm în considerare numai faimoasa sculptură Cuminţenia Pământului, ce a fost oferită spre vânzare pentru un preţ de pornire de 20 milioane de euro, capodoperă esenţială pentru care Statul Român întârzie luarea unei decizii: plata preempţiunii exercitate de Guvern cu un an în urmă ori revenirea asupra preempţiunii exercitate şi eliberarea acestei celebre sculpturi înspre libera vânzare în piaţa privată. Destinul tergiversat al capodoperei Cuminţenia Pământului nu umbreşte importanţa colecţiei Romaşcu, dimpotrivă, o transformă într-o poveste care deja depăşeşte graniţele României, atrăgând colecţionari din străinătate şi sporindu-i valoarea. Astfel, preţul de pornire al operei Stradă din Vitré este mai mult decât încurajator pentru tinerii colecţionari.

Vedetele Licitaţiei de Toamnă – Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti vor fi scoase la licitaţie joi, 29 octombrie, la Athénée Palace Hilton.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.