Studenţii voluntari vor fi plătiţi ca să lucreze în spitale

Studenții la Medicină ar putea fi luați parteneri în combaterea pandemiei de COVID-19, potrivit unei ordonanțe de urgență, citite, joi, în primă lectură. Cei care acceptă să vină să lucreze în spitale vor primi 2.500 de lei lunar, masă și cazare, plus diurnă.

„Ordonanța care a fost în prima lectură prevede acordarea dreptului de liberă practică temporar medicilor absolvenți ai facultăților de Medicină, medicilor rezidenți, indiferent de anul de pregătire în rezidențiat pe durata a situației cu care ne confruntăm, a pandemiei cu SARS-CoV-2, astfel încât ei să poată să lucreze sub supraveghere în spitale și să asigure în secțiile în care sunt îngrijiți pacienții care suferă de COVID-19”, a spus secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

De asemenea, se dorește organizarea unui program de voluntariat, în care studenții la medicină, indiferent de anul de studiu, să poată participa la procesul de îngrijire a bolnavilor pe bază de voluntariat.

„Vor fi repartizați și vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situații de urgență din județele unde vor fi repartizați și vor lucra în județele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară. La fiecare lună se așteaptă o activitate de aproximativ 120 de ore”, mi spus Raed Arafat.

Potrivit ordonanței, la sfârșitul fiecărei luni studentul va primi un 2.500 de lei. Cei care vin din alte localități decât centrele universitare unde studiază vor primi diurnă, plus cazarea și masa gratuite din partea autorităților sau a unității sanitare unde vor activa.

„Cred că acestea sunt măsuri extrem de importante pentru noi, astfel încât să creștem capacitatea sistemului. Studenții vor ajuta ca personal mediu, vor lucra alături de asistenți, alături de medici”, precizat Arafat.

În primă fază se țintește recrutarea aproximativ 3.000 de voluntari din totalul de 20.000.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Principala problema acum in Romania este transmisia. Iar cea mai mare transmisie este la serviciu unde oamenii stau 8 ore unul cu altul, cresele si afterschoolurile ramase deschise unde de asemenea copiii stau unii cu altii. Asta trebuie oprit in principal. Apoi vin salile de sport, coafoare, malluri, magazine. Visusul se transmite in spatii inchise cu multi oameni care stau mult timp impreuna. Masca ajuta dar nu e infailibila (70% protectie). Deci daca in Romania se vrea taierea transmisiei carantina si trimis oamenii acasa cu compensatii. Redeschidere peste 4-6 saptamani cu reguli stricte. Altfel totul e o prosteala. Nu poti sa pui studenti sa trateze covid trebuie trimisa armata si medicii militari asa se face in Germania si SUA.

  2. Instanta de judecata a hotărât că spitalul trebuie să-i plătească destituirea din funcție de șef de secție a Dr. Beuran. Felicitari DNA!

  3. @ ochi ager.
    Ar trebui să te numești „minte ageră”,tu la ora două noaptea,cănd ai postat comentariul acesta aiuristic,sigur erai fumat bine sau cine știe ce refulări psihice aveai….
    Fii activ ziua și,noaptea dormi,este mai sănătos și ai mintea mai „ageră”

  4. ‘ Intenție lăudabilă, dar …’ pot compensa experiența cadrelor cu state vechi în sistem, vom asista la un alt val de îmbolnăviri al acestor învățăcei într-ale mediului spitalicesc ?!

  5. Arahat nu stie ca voluntariatul nu e o munca platita?! Deci dk studentii sunt platiti nu fac voluntariat ci o practica platita! Voluntariatul se face benevol si nu e platit! Dar la studiile lui Arahat sau poate in tara lui voluntariatul se face pe bani! Asa cum si el e platit gras ca spune ” voluntar” nerozii!

  6. @ochi ager- te-ai supraevaluat in denumire: masca nu protejeaza de virusii microscopici care trec prin ea, si dk se carantineaza tot nu se obtine o imunizare, la redeschidere virusii vor zburda iar cu mai mult spor la cei care au stat inchisi scazandu-le imunitatea! Asa ca mai ai cale lunga de batut pt a merita numele pompos pe care ti l-ai pus!

  7. Asta cu ,,luati parteneri,,si ,,stimulul de 25,000 de lei,cazare si masa,,e de fraiereala,greii spitalelor si pilele lor frecatoare de menta scapa astfel de covoarda muncii si teama de infectare.Sunt pline spitalele de cocarle care se sarpina in fund de plictiseala si stau la barfe.Numai fraierii care n-au spate sunt trimisi ,,in linia intai,,cu amenintari ca le se desfac contractele de munca daca se impotrivesc.Azi in Barlad un doftor de 45 de ani a dat coltul dupa ce a vericat singur cateva sute de bolnavi …Rau,rau,a lesinat si a murit pe loc.In spitalele romanesti nu te ,,colinda,,neaparat covidutul,poti crapa de suprasolicitare fizica si psihica in timp ce ,,descurcaretii,, se fofileaza de la sarcinile de serviciu.Ghinion.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.