Studiu: 13 la sută dintre români ar accepta să fie cărăuşi de bani

Deşi 9 din 10 români spun că nu sunt dispuşi să fie cărăuşi de bani şi 8 din 10 cred că această activitate se pedepseşte cu închisoarea, 4 din 10 ar accepta joburi care le impun folosirea contului lor şi efectuarea de transferuri, joburi care implică puțin efort şi câştiguri rapide, arată un studiu.

Studiul ING Bank România, intitulat Vulnerabilităţile românilor în ceea ce priveşte frauda datelor personale demonstrează cât de cunoscut este fenomenul money mule în rândul populaţiei.

Cei mai vulnerabili la schemele money mule sunt cei cu vârste între 18 şi 34 de ani, studenţi sau muncitori, care trăiesc în localităţi mici având niveluri de educaţie şi venituri medii sau scăzute. Potrivit studiului, femeile sunt mai vulnerabile să devină cărăuşi de bani printr-o decepţie care implică o ofertă de job, în timp ce bărbaţii sunt mai degrabă dispuşi să fie cărăuşi de bani în cunoştinţă de cauză. În plus, vulnerabilitatea de a deveni money mule este cea mai ridicată la persoanele care nu par să ia în serios securitatea informaţiilor lor bancare.

Şapte din 10 români sunt interesaţi de joburi online, iar cinci din 10 le preferă pe cele care implică un efort minim şi câştiguri rapide, demonstrează studiul. Deşi sunt familiarizaţi cu fenomenul, 39% sunt vulnerabili să devină cărăuşi de bani fără să îşi dea seama de asta, cu atât mai mult cu cât puţini asociază practica cu denumirea money mule. 96% spun că nu cunosc pe nimeni care să fie cărăuş de bani, iar 93% nu au fost niciodată abordaţi în scopul deschiderii unui cont sau efectuării unui transfer de bani. Totuşi, românii cu vârste între 18 şi 24 de ani nici nu cunosc consecinţele activităţii de cărăuş de bani. Tot aceştia sunt cei mai dispuşi să devină money mules. Per total, 13% dintre români sunt dispuşi să fie cărăuşi de bani în cunoştinţă de cauză, arată studiul.

Cât despre combaterea acestor scheme ce presupun utilizarea cărăuşilor de bani, românii se aşteaptă ca aceasta să fie responsabilitatea poliţiei (80%), urmată de cea a băncilor (66%).

Studiul relevă şi că românii îşi dau cu uşurinţă numărul de telefon (86%), adresa de e-mail (84%) şi numele complet (82%). La polul opus, 95% nu ar da informaţii care să permită accesarea online a contului lor bancar, 89% nu ar furniza user-ul şi parola niciunui cont online pe care îl deţin, iar 86% se opun fotografierii sau scanării cardului lor de debit sau credit.
Şapte din 10 români ar da date personale pentru crearea unui cont de utilizator pe un site, acesta fiind cel mai des întâlnit scenariu, iar şase din 10 le-ar oferi unui site sau via e-mail pentru a obţine un premiu pe care l-ar fi câştigat. Cei mai dispuşi să facă astfel de demersuri sunt cei cu vârste între 18 şi 24 de ani. Conform studiului, deşi declară că nu ar furniza date personale, în special unele legate de banking, românii cred că se pot dispensa de precauţii în anumite cazuri, cum ar fi crearea unui cont pe un site, răspunsul la un e-mail trimis de o companie faimoasă, adjudecarea unui premiu sau ajutorul acordat unui prieten.

Studiul Vulnerabilităţile românilor în ceea ce priveşte frauda datelor personale a fost realizat de Unlock Market Research pe un eşantion naţional, reprezentativ format din 800 de persoane cu vârste între 18 şi 55 de ani, care utilizează cel puţin un serviciu financiar. Jumătate din respondenţi au fost femei şi jumătate bărbaţi, iar 70% dintre intervievaţi au studii superioare. Metodologia folosită a fost CAWI (Computer Assisted Web Interviews).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Adica ar accepta sa participe la fraude de tot felul. Nu ne mai facem bine….

  2. Din moment ce semenii nostri habar n-au despre drepturile fundamentale, ce sa ne mai miram…? de ce ma mir de ceea ce vad in jurul meu? o pasivitate ingrozitoare chiar si in privinta propriilor copii…. CRED CA MERITAM TOT CE NI SE INTAMPLA SI NI SE VA INTAMPLA. Si din ce in ce mai mult imi dau seama cata dreptate a avut Petre Tutea…. Din pacate nu vom mai avea UNDE SA PLECAM SAU SA NE IZOLAM DE „NOUA VIATA” CE ESTE IN PLANUL OMS / GATES / SOROS.

  3. ING tu cite sute de milioane de euro profit trimiti anual in Cipru prin offshore???!!!

  4. Acelasi procent dintre romani, daca nu cumva chiar mai mare, ar fi dispusi sa fure, sa faca prostitutie sau cersetorie si in general orice fapta penala din care sa castige bani.
    Din cauza aceasta ne-am facut cunoscuti pe tot globul ca niste cai breji si ca niste specimene lipsite de caracter……[Leo]

  5. Fac pariu ca primii doi Tepesul si Marin sunt fac mai multe i fractiuni decat cei 86% si se dau mari corecti. Vai mama voastra!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.