Studiu: O treime din europeni suferă de probleme sau boli neurologice

Peste o treime (38,2%) dintre locuitorii Uniunii Europene suferă de probleme sau boli neurologice, pornind de la insomnie şi ajungând la demenţă, potrivit unui studiu publicat luni de Colegiul European de Neuropsihofarmacologie (ECNP).

Studiul, publicat în European Neuropsychopharmacology, acoperă 30 de ţări, cele din UE plus Elveţia, Islanda şi Norvegia, reprezentând 514 milioane de locuitori şi ia în considerare întreaga gamă de boli mentale şi neurologice la toate grupele de vârstă.

Studiul arată că 38,2% din populaţie suferă de probleme afectând creierul. Cele mai frecvente boli sunt tulburările de anxietate (14%), insomnia (7%), depresia majoră (6,9%), tulburările somatoforme (când coincid cu simptome fizice şi psihologice) (6,3 %), dependenţa de alcool sau de droguri (4%), deficitul de atenţie cu hiperactivitate (5% din tineri), demenţa (30% pentru cei peste 85 de ani).

În plus, „milioane de pacienţi suferă de boli neurologice cum ar fi ictusul apoplectic (apoplexia n.r.), traumatismele cerebrale, boala Parkinson şi scleroza multiplă”, potrivit comunicatului ECNP, citat de AFP şi preluat de Agerpres.

ECNP remarcă în continuare că numai o treime din pacienţi primesc tratament şi că bolile creierului reprezintă 26,6% din maladii în aceste ţări europene.

ECNP, care îşi ţine în prezent congresul la Paris, este o asociaţie ştiinţifică paneuropeană fondată în 1987 pentru a promova cercetarea în neuroştiinţe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.