SUA: cele mai sângeroase atacuri armate din ultimii 25 de ani

În ultimul sfert de veac, în Statele Unite au avut loc numeroase atacuri armate soldate cu morţi şi răniţi, dar cel de duminică noapte, din Las Vegas (luni dimineaţă, în România), în care au fost împuşcate peste 50 de persoane, alte circa 400 fiind rănite, aşa cum informează CNN, este considerat cel mai grav din întreaga istorie americană.

La ora când trimitem aceste rânduri la tipar, poliţia susţine că nu ştie care este religia ucigaşului Stephen Paddok, 64 de ani, originar din „capitala jocurilor de noroc“, Las Vegas, şi dacă a acţionat de unul singur, iar bilanţul victimelor este provizoriu.

Prezentăm sinteza principalelor atacuri armate din ultimii 25 de ani, transmisă de agenţiile internaţionale de presă.

12 iunie 2016, la un club gay din Orlando (statul Florida), 49 de morţi. Un american de origine afgană, Omar Mateen, împuşcă 49 de persoane şi răneşte alte circa o sută într-un club de homosexuali din oraşul Orlando, comiţând cel mai grav atentat din SUA după 11 septembrie 2001. Evident, până la tragicul eveniment de duminică noapte din Las Vegas. După trei ore de negocieri cu teroristul, forţele de ordine au reacţionat, ucigându-l. Organizaţia Statul Islamic, căruia teroristul îi declarase supunere, a revendicat atacul armat.

16 aprilie 2007, Blacksburg (statul Virginia), 32 de morţi. Un student de 23 de ani, de origine coreeană, ucide 32 de persoane, după care se sinucide în campusul Universităţii Virginia Tech din Blacksburg.

14 decembrie 2012, Newtown (statul Connecticut), 26 de morţi. Un tânăr a împuşcat 26 de persoane, din care 20 de copii de la cursurile primare, în şcoala Sandy Hook din Newtown, după care s-a sinucis.

16 octombrie 1991, Killeen (statul Texas), 22 de morţi. Un individ omoară 22 de persoane într-un restaurant din Killeen şi răneşte alte 20, înainte de a se împuşca.

2 decembrie 2015, San Bernardino (statul California), 14 morţi, 22 de răniţi. Un cuplu de islamişti radicalizaţi de origine pakistaneză deschide focul în timpul unui dejun la San Bernardino, omorând 14 persoane şi rănind alte 22.

5 noiembrie 2009, Fort Hood (statul Texas), 13 morţi şi 32 de răniţi. Un psihiatru militar de origine pakistaneză declanşează cel mai grav incident armat la o bază militară americană, împuşcând 13 persoane şi rănind alte 32, la Fort Hood, statul Texas. Ulterior, el a fost rănit şi neutralizat.

3 aprilie 2009, Binghamton (statul New York), 13 morţi. Un ins de origine vietnameză împuşcă 13 persoane, într-un centru de primire a imigranţilor din Binghamton, statul New York.

16 septembrie 2013, Washington DC, 12 morţi. Un individ care lucra la Ministerul Apărării deschide focul în birourile Marinei americane din Washington DC, ucigând 12 persoane, el fiind apoi ucis de poliţie.

20 iulie 2012, Aurora (statul Colorado), 12 morţi, 70 de răniţi. Un tânăr înarmat până-n dinţi țâşneşte într-un multiplex din oraşul Aurora (statul Colorado) şi deschide focul asupra publicului ce asista la o proiecţie de noapte cu „Batman“, ucigând pe loc 12 persoane şi rănind alte 70. Autorul atacului, James Holmes, a fost condamnat, în august 2015, la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea eliberării condiţionate.

20 aprilie 1999, Littleton (statul Colorado), 12 persoane ucise şi 24 rănite. Doi elevi de la liceul Columbine din Littleton deschid focul, ucigând alţi 12 colegi şi rănind 24 de persoane. Cei doi s-au sinucis chiar la locul masacrului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.