SUA trimit GNL în Ucraina inclusiv prin România

Grupul polonez Orlen a semnat un contract de furnizare de gaze naturale lichefiate (GNL) cu compania energetică de stat Naftogaz din Ucraina. Gazele provin din America, care a început să trimită GNL și pe altă direcție, din decembrie, anume pe la terminalele grecești de la Mediterana, anunță OffshoreEnergy

Potrivit Naftogaz, o cantitate suplimentară de 100 de milioane de metri cubi (mc) va proveni dintr-o încărcătură de GNL din SUA, ca parte a celei de-a doua tranzacții din cadrul memorandumului de înțelegere (MoU) pe care cele două companii l-au semnat la începutul acestei luni.
Prima tranzacție a implicat, de asemenea, gaze naturale provenind dintr-o încărcătură care urma să fie livrată terminalului LNG Klaipėda din Lituania. Gazul urma să fie transportat prin conducta GIPL care leagă Lituania de Polonia până la interconectorul de la granița cu Ucraina din Drozdowicze, pentru a fi recepționat de Naftogaz.
„Aprovizionarea stabilă cu gaze rămâne prioritatea noastră principală. Cooperarea cu ORLEN extinde capacitatea de import de GNL a Ucrainei și sporește securitatea energetică. Diversificăm sursele de aprovizionare pentru a asigura o aprovizionare fiabilă și accesibilă cu gaze, în special în contextul atacurilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii noastre”, a declarat Roman Chumak, președinte interimar al Consiliului de administrație al Naftogaz.
GNL este programat să fie transportat în Ucraina în aprilie, după regazeificare și transport până la granița polono-ucraineană. Acesta va fi utilizat pentru a crea rezerve strategice de gaze, despre care jucătorul ucrainean spune că sunt cruciale pentru securitatea și stabilitatea energetică în următorul sezon de încălzire.
„Încă un contract pentru furnizarea de gaze către Naftogaz evidențiază competitivitatea ofertei ORLEN. Continuăm să ne dezvoltăm expertiza comercială și să ne valorificăm experiența pe piața americană, ceea ce ne permite să oferim condiții comerciale atractive partenerilor noștri. În același timp, suntem mândri să contribuim la diversificarea energetică a Ucrainei, consolidând securitatea energetică a vecinului nostru”, a remarcat Ireneusz Fąfara, CEO și președinte al Consiliului de administrație al ORLEN.
Grupul ucrainean DTEK a primit primul său transport de GNL din SUA în decembrie 2024, când aproximativ 100 de milioane de metri cubi de gaz au ajuns la terminalul GNL Revithoussa din Grecia. În colaborare cu partenerii greci și cu alți parteneri, operatorul ucrainean intenționează să regazifice GNL-ul și să îl trimită prin rețelele de gaze ale Uniunii Europene și Ucrainei. Pentru România, acest lucru este foarte important, pentru că ruta de aprovizionare sudică a Ucrainei trece prin Bulgaria și România, respectiv gazoductele Isaccea – Negru Vodă din Dobrogea.
Recomanda
Mihai Soare 1272 Articole
Author

8 Comentarii

  1. E vraiște cu atacurile masive în jumătate din ukraina. Răvășesc și distrug totul încât, jumătate din pământul ukrainei va fi nivelat total. Se întâmplă chiar acum orele 16,55. Trimit americanii dar rusnacii distrug totul fara nicio problemă.

  2. În mod sigur gazul american este mai bun decât gazul rusesc. Gazul american e ,,de firmă” față de cel rusesc care e ,,putinist”. Afacerea asta pentru ucrainieni face parte din categoria ,,decât mult și ieftin, mai bine puțin și scump”. Slava!

  3. Clona Kindly a uitat ce spunea recent, ca „amerlocu il fraiereste pe ukran” de prin 2014…Asa se intampla cand unicu neu Ron din dotare e lichefiat…

  4. A venit timpul ca ukranu sa fie fraierit! Prostovanul are conducta ce vine din Rusia și el cumpara cu galeata gaz! Felicitări lui Trump.

    • Sa fure gaze din conducta? Sa le plateasca rusilor, ca sa aiba aia motiv sa le bombardeze statiile de distributie a gazelor?
      Conducta aia are niste vane/robineti in Rusia, care acum fii sigur ca sunt inchisi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.