Subminarea statului și a cetățenilor

Nu mai este de mult timp o noutate faptul că mulți dintre oamenii politici cu state vechi și noi sunt interpușii fostei și noii securități. Instituțional, pe linie de familie, prin rețelele care bântuie societatea românească. A cere responsabilizarea slujitorilor aparatului de stat și clasei politice, în aceste condiții, nu poate decât să trezească surâsul. Cu fiecare schimbare de guvern, viața românilor a primit tot ceea ce neimplicarea civică poate oferi. Aplicarea programului electoral, atât de ofertant în zona restabilirii normalității, nu poate fi decât în proiectul european. România nu și-a găsit încă acel ritm prin care economia internă să se elibereze de presiunile mafiote. De la obținerea unor avize la înseși deciziile justiției, în general, traseul proiectelor nu poate fi conexat predictibilității în raport cu legalitatea. Apar tot timpul blocaje, prăbușiri ale standardelor minime, pentru că legile actuale sunt un simulacru și o fantezie cu multiple trimiteri. Responsabilizarea magistraților, prin care s-ar determina limitarea abuzurilor din justiție și politică, dă fiori unui sistem clientelar. Astăzi, cine bate la porțile instituțiilor publice românești o face ca un emigrant aflat în căutarea unei identități de împrumut. Însuși sistemul este expus abuzului ierarhiilor, amânând iresponsabil cu anii aplicarea unor reforme. Dacă nu avem o cartelă pentru transportul public, valabilă pentru metrou și suprafață, utilă nu numai străinilor veniți din țări nu neapărat dezvoltate, mulți vor spune că nu este chiar o problemă. Însă, la această oră, nu avem nici ghișeul unic pentru a elimina birocrația absolut inutilă. Nu există nici afișajul sau bonurile de așteptare la poștă, policlinică, primării, administrație publică locală. Întâlnirea unui funcționar public cu responsabilități care te privesc direct, dacă se întâmplă să fii un om obișnuit și captivul unui program, este pură utopie. Obținerea celor mai elementare servicii sau informații, dacă prin hazard se întâmplă, te pot situa direct pe spirala fericirii.

Cum colaborează instituțiile actuale pentru interesul public ține de domeniul studiilor aprofundate ale statului totalitar. Aceste instituții sunt în marea lor parte paralizate. Petițiile nu primesc rezolvări, ci răspunsuri amprentate legislativ în negații, de parcă privesc alte subiecte. Foarte mulți români se plâng de situațiile în care, reclamând lucruri grave, se trezesc ei înșiși apostrofați. Toată această galerie aparține trecutului, când Securitatea avea sub directă observație petenții mai competenți sau dispuși să meargă până la capăt în obținerea drepturilor. Schimbarea paradigmei actuale prin transparență, responsabilizare și eficiență în timp real, nu cu delirul ideologizant, se poate întâmpla prin declararea falimentului instituțiilor de forță și a iluziilor totalitare pe care le mențin. Mutarea punctului de echilibru spre administrația locală și expunerea acesteia legalității poate aduce deschidere și cointeres în societate. Capitalismul construit de serviciile secrete a fost unul pentru clanurile care le compun. Viața politică va trebui separată total de aceste servicii, spre triumful legii și democrației. Acuzele reciproce între cele două domenii infestate de infracționalitate se apropie de conștientizarea generală că delimitarea este mai mult decât necesară. Coabitarea serviciilor cu mediul politic democratic, prin acoperiți, a ajuns o problemă de subminare a statului și a cetățenilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1333 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.