Summit mondial anticorupție sau lupul paznic la oi

12 mai, Londra – primul summit mondial împotriva corupției.În capitala britanică se vor întâlni lideri din întreaga lume pentru a se angaja să lupte împotriva corupției, iar circa 300 de economiști de renume le vor cere să înceapă și combaterea paradisurilor fiscale, scrie The Times, citat de Courrier International.

Entuziasmul legat de acest summit se sfârșește odată cu acest anunț.

The Times a intrat în posesia mai multor versiuni ale declarației finale a acestui prim summit anticorupție, iar concluzia este limpede – angajamentele au fost reduse succesiv de-a lungul ultimelor săptămâni. Pasajul care afirma că ”nu va exista impunitate pentru corupți” a fost eliminat. La fel s-a întâmplat și cu angajamentul de a susține ”jurnaliștii de investigație și reprezentanții societății civile” care se ocupă de scandalurile de corupție.

Până la urma, singurul merit al acestui summit este doar faptul că exista. Va fi prima reuniune a liderilor mondiali consacrată exclusiv luptei împotriva corupției. Vor fi prezenți președintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, al Afganistanului, Ashraf Ghani, al Columbiei, Juan Manuel Santos. Va lua parte si secretarul de Stat al SUA, John Kerry, iar Rusia va fi reprezentată la un nivel inferior, de către viceministrul de Externe Oleg Siromolotov.

Poate că un alt aspect pozitiv ține de o scrisoare adresată celor ce vor veni la Londra de un grup de 300 de economiști, care le cer șefilor de stat să ”profite de summitul anticorupție de la Londra pentru a adopta măsuri care să pună capat erei paradisurilor fiscale”. Semnează Olivier Blanchard (fost economist sef al FMI), Angus Deaton (laureat al Nobelului pentru Economie în 2015), Thomas Piketty (profesor la Ecole d’Economie din Paris) și Jeffery Sachs (de la Columbia University).

Dacă este să se lupte împotriva paradisurilor fiscale, atunci Londra nu este cea mai bună alegere pentru inițierea unei traditii a summiturilor anticorupție, susține Transparency International, care îl acuză pe premierul britanic David Cameron că este parte a problemei, ”oferind un sanctuar pentru activele corupte”, în țară dar și în teritoriile de peste mări.

Un alt aspect remarcat este că, la o luna de la publicarea Panama Papers, documentele care au scos la lumina un uriaș sistem de evaziune fiscală, niciun oficial din Panama nu a fost invitat la summit de către premierul britanic, el însuși obligat să recunoască că el și familia sa au beneficiat de pe urma procedeelor de „optimizare fiscală” prin firme offshore. The Times observă și că ”Insulele Virgine Britanice sunt legate direct de acest scandal și nu au dorit să participe la summit”.

Nu lipsesc nici intrigile între cei care de mâine vor dezbate la Londra problema corupției. Președintele Nigeriei s-a declarat ”profund jenat și socat” de afirmația premierului Cameron că Nigeria este o țară ”teribil de coruptă”. DavidCameron a fost surprins de camerele de luat vederi cand ii spunea acest lucru reginei Elisabeta a II-a, intr-un moment de neatenție la Palatul Buckingham.

Muhammadu Buhari nu a negat acest fapt. Altul este motivul iritării sale – refuzul marilor puteri de a acorda sprijin financiar și logistic pentru combaterea grupării Boko Haram, refuz ce are la baza tocmai corupția. Președintele Buhari a amintit de cazul unui guvernator nigerian care a sifonat peste 2 milioane de dolari și a spălat banii prin intermediul unor bănci britanice. Este un caz în care premierul Cameron a exprimat scuzele Marii Britanii. ”Ce să facem cu scuzele. Am nevoie de ceva mai tangibil”, a spus Buhari, care solicită autorităților britanice sprijin pentru recuperarea banilor. ”Corupția este o hidră cu o sută de capete” care amenință securitatea statelor și care ”nu face diferență între statele dezvoltate și cele in curs de dezvoltare”, a spus președintele Nigeriei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.