Sunetul muzicii

O seară de Jazz de neratat

Un cadou frumos de oferit de Ziua Îndrăgostiților? O invitație la o seară de jazz cu totul specială poate fi cea mai bună idee!

Joi, 21 februarie, la ora 19.00, la Sala Radio, Luiza Zan – una dintre cele mai apreciate voci ale momentului în jazz-ul românesc – va cânta alături de Big Band-ul Radio. Concertul extraordinar se va derula sub bagheta cunoscutului dirijor și compozitor român Ionel Tudor. Evenimentul va fi prezentat de Ștefan Naftanailă, realizator al postului Radio România Cultural.

În 2014, Luiza Zan a obținut premiul al II-lea la Shure Jazz Voice Competition, în cadrul festivalului de Jazz din Montreux, Elveţia, cel mai vechi festival din Europa şi unul dintre cele mai aclamate din lume. Anul 2004 i-a adus o altă recunoaștere importantă în cariera sa: premiul I la festivalul Cerbul de Aur, secţiunea interpretare, alături de trupa Slang.

A absolvit cursurile Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi și ulterior a experimentat ea însăși ipostaza de pedagog – între anii 2008-2010 a predat jazz vocal la Universitatea Națională de Muzică București și între anii 2010 – 2014 a susținut cursul de jazz vocal în cadrul taberei de muzică IconArts. A studiat  jazz cu saxofonistul american Rick Condit şi cu pianistul american Armen Donelian.

Muzica Luizei Zan este rezultatul unei combinații inedite de influențe: New jazz inspirat de Billie Holliday, Ella Fitzgerald, Kurt Elling, Dianne Reeves şi mai ales Nat King Cole, Soul & funk inspirat de Aretha Franklin, Chakka Khan, Erykah Badu, Hip hop & R&b, inspirat de D‘Angelo, Angie Stone, Bilal.

A cântat cu nume sonore din țară, ca Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Romeo Cosma, Ion Baciu Jr, Mihai Iordache, Alex Man, Abert Tajti, Liviu Butoi, Nicolas Simion, Arthur Balogh, Catalin Milea, Sebastian Burneci, Vlad Popescu, Emil Bâzgă, Big Band-ul Radio, precum și cu muzicieni străini: Rick Condit, Dave Stamps, Petras Geniusas, Corrine Chapelle, Gyarfas Istvan, Berkes Balazs, Peter Sarik, UNC Jazz Lab 1, McNeese State University Big Band.

Luiza Zan a compus și muzică de film, pentru producțiile Carambol, Circul Vesel (o producție HBO) și Maria (nominalizat la categoria „cel mai bun film documentar” la festivalul de la Lucarno, în martie 2013).

Muzica ei a fost apreciată și pe scenele de teatru din România: a compus muzica pentru spectacolul Năpasta – regia: Radu Afrim – care se joacă la Teatrul Național București și în care este și protagonistă și muzica spectacolului Trei Rupturi – tot în regia lui Radu Afrim – care se joacă la Teatrul Andrei Mureșanu și în care Luiza Zan are o apariție live pe durata întregului spectacol.

 

Dirijorul CRISTIAN MANDEAL și tânărul violoncelist ȘTEFAN CAZACU,  pe scena Sălii Radio

Cristian Mandeal Foto Romi Draghici

Unul dintre cei mai mari dirijori români, Cristian Mandeal – care se bucură de peste 45 de ani de activitate, în care a dirijat sute de concerte pe 4 continente, în 35 de ţări – și tânărul violoncelist român Ștefan Cazacu (25 de ani), care cântă pe un violoncel creat în urmă cu 101 ani, la Torino (Italia), de către lutierul Georg Ullman – își dau întâlnire pe scena Sălii Radio, într-un concert extraordinar prezentat vineri, 22 februarie la ora 19.00, alături de Orchestra Naţională Radio.

Programul extrem de atractiv al serii reunește 4 mari compozitori: SchubertUvertura italiană, Ceaikovski – Aria lui Lensky din opera Evgheni Oneghin (într-o inedită adaptare pentru violoncel şi  orchestră) și Nocturnă pentru violoncel şi orchestră semnată tot de marele compozitor rus; DvořakRondo pentru violoncel şi orchestră în sol minor și BrahmsSimfonia nr. 1.

 Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera Oedipe în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh, 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005).

Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009), Cristian Mandeal a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. A fost director artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi al Orchestrei Naţionale Basce – San Sebastian (2001 – 2008),  dirijor permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003);  dirijor invitat al Orchestrei Halle Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre,  al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013), al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007).

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Stefan Cazacu Foto Romica Zaharia

Născut în anul 1994, Ştefan Cazacu şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu. A urmat studiile de licență și de master la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa unui alt important violoncelist român : Răzvan Suma. Grație bursei Erasmus oferite de Uniunea Europeană, și-a completat studiile la Universitatea de Muzică din Viena.

Talentul său a fost răsplătit prin numeroasele premii I obţinute în diverse competiţii naţionale și internaționale, ca Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen – Austria (2008), Premiul al II-lea la Concursul Antonio Janigro – Croaţia (2008), Marele Premiu la Concursului Eurovision Young Musicians (2010 – Bucureşti) ș.a.

A susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar și cu Filarmonica din Chișinau, Orchestra Simfonică din Valencia, Orchestra Simfonică din Alicante ș.a. Printre dirijorii care l-au acompaniat se numără, pe lângă Cristian Mandeal și Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu, Theo Wolters.

 

Violonistul Liviu Prunaru, în dublă ipostază!

Liviu Prunaru, concert-maestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam, artistul care se bucură de dreptul de folosinţă asupra viorii de patrimoniu universal  Stradivarius „Pachoud” din 1694 – va putea fi aplaudat la Sala Radio, într-un concert extraordinar în care se va afla într-o dublă ipostază: de solist și… dirijor!

Liviu Prunaru Foto Constantin Barbu

Miercuri, 27 februarie, la ora 19.00, artistul român cu o extraordinară carieră internațională va evolua alături de Orchestra de Cameră Radio și de o altă invitată specială a evenimentului: pianista Lorena Țecu, colaboratoare la Boston University College of Fine Arts şi la Conservatorul de Muzică New England din Boston. A fost selectată de Yehudi Menuhin ca pianist al Academiei de Muzică Menuhin din Elveţia și a susţinut turnee în toată lumea alături de Orchestra Camerata Lysy, alături de care a prezentat un concert privat la Castelul Gandolfo (Italia), pentru Papa Ioan Paul al II-lea.

Programul serii de la Sala Radio reunește creații semnate de trei mari compozitori: trei sonate create de Mozart (Sonata da Chiesa în Mi bemol major, Sonata da Chiesa în Si bemol major, Sonata da Chiesa în Fa major), HaydnConcertul pentru vioară, pian şi orchestră de coarde în Fa major și două compoziții ce poartă semnătura lui MendelssohnCapriccio în mi minor și Concertul pentru vioară, pian şi orchestră de coarde în re minor.

 

Liviu Prunaru, câştigător a numeroase competiţii muzicale de mare valoare, şi-a construit o bogată carieră internaţională: apariţii solistice alături de orchestre renumite ca Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de cameră din Indianapolis.

Fie ca solist concertist, fie în recitaluri, Liviu Prunaru cântă frecvent în toate marile oraşe ale lumii şi este invitat în cadrul unor festivaluri prestigioase, precum cele din Bruxelles, Buenos Aires, Flandra, Evian, Atena şi Salzburg. În fiecare toamnă a ultimilor ani, artistul a fost aplaudat în multe oraşe ale ţării în cadrul turneului naţional « Duelul viorilor », susţinut alături de violonistul Gabriel Croitoru şi de pianistul Horia Mihail. Paralel cu activitatea artistică, Liviu Prunaru este implicat activ în domeniul pedagogic, fiind un valoros profesor de vioară al Academiei Menuhin.

Pianista Lorena Țecu a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti și și-a completat studiile la Universitatea din Boston.

Lorena Ţecu a fost invitată să participle la cele mai mari festivaluri de muzică clasică precum: Mozarteum Festival  în Salzburg-Austria, Menuhin Festival în Gstaad-Elveţia, Festivalul Lysy în Buenos Aires-Argentina, Festivalul Dinu Lipatti în Braşov-România, Festivalul de Muzică în Estoril – Portugalia, Festivalul de Muzică  în Johannesburg – Africa de Sud, Musicians for Europe în Sibiu-România, Festivalul Issola Classica-Italia.

Lorena Tecu

CD-ul ei, alături de violonistul Alberto Lysy, Romantic Pieces for violin and piano a fost realizat de Dinemec Geneva, Elveţia. Începând cu 2009, Lorena a fost pianist oficial al Concursului Internaţional George Enescu în Bucureşti, România. În timpul verii, între anii 2011 – 2017 a fost invitată să cânte la cursurile de măiestrie ale lui Maxim Vengerov, Rencontres Musicales în Coppet, Elveţia. Din 2013 este pianistă la Festivalul Menuhin, String Academy în Gstaad, Elveţia.

 

 

Sonorități jazzistice românești la Biblioteca Națională a României

La Biblioteca Națională a României,  continuă cel de-al treilea sezon al Stagiunii de colecție, partea a proiectului ambițios 100 de ani în 100 de concerte organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 București, prin Centrul Cultural Sector 1.

On the fly concerteaza la Biblioteca Nationala

Pentru prima dată în actuala stagiune, publicul va fi invitat să se bucure de lumea sonoră fascinantă a armoniilor și improvizațiilor jazzistice. Evenimentul va avea loc luni, 25 februarie 2019, de la ora 17,30, iar protagoniști sunt vocalista Marta Popovici și trupa On the Fly.

Dintre documentele propuse în cadrul expoziției adiacente de partituri cu semnificații istorice, se evidențiază: volumul  22 teme Jazz de Johnny Răducanu, apărut la Editura Muzicală, în 1984, care deţine un citat din Nichita Stănescu şi autograful acestuia.  Pot fi regăsite temele lucrărilor: Jocul ţambalelor, Cenad Blues sau La  Viziru.

Volumul Utwory Jazzowe na Fortepian (Melodii de jazz pentru pian), apărut în 1963 la Polskie Wydawnictwo Muzyczne (Editura Poloneză de Muzică), aduce în prim-plan  lucrările a patru interpreţi şi compozitori polonezi de jazz: saxofonistul şi pianistul Wojciech  Karolak, compozitorul şi pianistul Krzysztof Sadowski,  compozitorul şi muzicologul Andrzej Trzaskowski şi saxofonistul, pianistul şi compozitorul Jan „Ptaszyn” Wróblewski. Drepturile de autor aparţin SESAC (Society of European Stage Authors and Composers) New York.

Teme de Jazz – compozitori români,  este o culegere realizaţă de Alexandru Şipa, cu un cuvânt introductiv al acestuia. În acest volum s-au reunit 17 autori, nume mari în muzica de jazz autohtonă, printre care: Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Marius Popp, Capriel şi Garbis Dedeian, Radu Goldiş, George Natsis.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

Marta Popovici, o voce tânără pe scena românească de jazz, impresionează prin maturitatea interpretărilor, sinceritatea şi căldura cu care abordează repertoriul ales. Procesul de explorare joacă un rol important, sonoritățile prezentate publicului fiind expresia directă a transformărilor artistice şi personale experimentate.

On the Fly este o trupă de muzicieni care s-au cunoscut în cadrul Universității de Muzică București, unde sunt studenți ai secției de Jazz sub îndrumarea pianistului, profesorului și compozitorului Mircea Tiberian. Pasiunea pentru muzica improvizată și compoziție i-a determinat să abordeze repertoriul standardelor de jazz având ca scop final explorarea unor teritorii sonore cât mai diverse. Repertoriul cuprinde compoziții ale unor muzicieni precum Wayne Shorter, Horace Silver, Cole Porter. Abordarea lor implică interpretări originale, personale, ale unor foarte cunoscute teme americane, pe care le vor împărtăși cu o doză considerabilă de entuziasm.

Pasiunea pentru muzica improvizată și compoziție i-a adus împreună în vara anului 2018 în tabăra Icon Arts, unde i-au avut ca profesori pe Mircea Tiberian, Marta Hristea şi Michael Acker. Tot acolo a luat naștere ideea formării unui grup stabil, în cadrul căruia să poată explora și învăța împreună.

Cei 5 muzicieni: Marta Popovici – voce, Claudiu Antonesei – pian, Lucas Contreras – chitară, Alexandru Marin – contrabas, Gabi Matei – tobe, au cântat de atunci în diferite locații de jazz din București, abordând un repertoriu divers.  Proiectul On the Fly este o modalitate de a cunoaşte în profunzime dinamica de grup, pe care sunteți invitați să o surprindeţi în concertele lor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.