Sunetul muzicii în oraşul Sibiu

gabriel-croitoru
Gabriel Croitoru

Vioara lui George Enescu răsună în medievalul Hermannstadt

Filarmonica de Stat Sibiu a pregătit pentru publicul sibian un eveniment de excepție: întâlnirea cu vioara marelui compozitor român George Enescu. Totul se întâmplă joi, 19 aprilie, în cadrul concertului simfonic programat la Sala Thalia cu începere de la ora 19.00.

Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de la pupitrul dirijoral de Constantin Grigore, în programul concertului fiind incluse Rapsodia Română nr.1, în La major, op. 11 de George Enescu, Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski și Simfonia a 9-a ”Din lumea nouă” de Antonín Dvořák. Același program va fi prezentat de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu în cadrul celei de-a 35-a ediții a celui mai important festival muzical din Turcia, Ankara International Music Festival, joi 26 aprilie 2018.

Concertul pentru vioară de P. I. Ceaikovski va fi interpretat de Gabriel Croitoru pe vioara care a aparținut marelui compozitor român George Enescu. Cunoscută și sub numele de „Catedrala„, pentru acordurile sale impunătoare – vioara datează din 1731 și poartă semnătura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai notorii lutieri cremonezi. Vioara a fost cumpărată de George Enescu, din fonduri proprii, marele compozitor și violonist român preferând instrumentul Guarnieri, unui Stradivarius. În urma concursului organizat în 2008, vioara Guarnieri a fost redată circuitului concertistic după mai mult de 50 de ani, dat fiind că de la moartea lui George Enescu, în 1955, niciun alt violonist nu a mai cântat pe acest instrument.

Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai valoroşi violonişti români, s-a format sub îndrumarea prestigioşilor profesori Mihai Constantinescu, Modest Iftinchi şi Ştefan Gheorghiu, absolvind Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. S-a perfecţionat la cursuri de măiestrie cu maeştrii Salvattore Accardo (1982) şi Zino Francescatti (1988). Profesor universitar, doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti Gabriel Croitoru este, totodată, solist concertist al Orchestrelor Radio şi al Filarmonicii „Paul Constantinescu”.

Două evenimente de excepție, săptămâna viitoare la Filarmonica de Stat Sibiu

Pianistul Won Kim

Publicul meloman din Sibiu va avea parte săptămâna viitoare de două evenimente muzicale excepționale. Primul dintre acestea îl reprezintă concertul sustinut de Orchestra de cameră a Filarmonicii de Stat Sibiu, joi 26 aprilie, la Sala Thalia, cu începere de la ora 19.00. La pupitrul dirijoral se va afla Daniel Manasi, iar programul evenimentului cuprinde lucrări semnate de Johann Sebastian Bach, Arcangelo Corelli, Wolfgang Amadeus Mozart, Edward Elgar, George Enescu și Béla Bartók.

Muzician multilateral, remarcându-se atât în calitate de dirijor cât şi de interpret, Daniel Manasi ocupă funcţia de concert maestru al Orchestrei de Cameră a Radiodifuziunii Române, Bucureşti. A absolvit Academia de Muzică „George Enescu” din Iaşi (secţia vioară), perfecţionându-se la Nyirbator – Ungaria (unde şi-a luat Diploma de Concert maestru al Orchestrei Internaţionale, în 1984).

Filarmonica de Stat Sibiu

Vineri, 27 aprilie, tot la Sala Thalia, la ora 19.00, pianistul coreean Won Kim, va susține un recital extraordinar, primul dintr-o serie de trei evenimente programate în România, în această perioadă. Numit de publicația New York Newsday „un temperament de foc și oțel” și apreciat de Washington Times pentru performanța muzicală „palpitantă și fără cusur”, Won Kim este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai notorii pianiști coreeni din generația sa. După succesul său de debut la Londra, în Wigmore Hall, Won Kim a fost invitat să devină Artist Sony. Această nominalizare a avut ca rezultat lansarea primei sale înregistrări la Sony Classical. A urmat un turneu de concerte remarcabil în Coreea și mai multe turnee în Europa, concertele sale fiind înregistrate și difuzate în Coreea, Europa și America de Nord. La Sibiu Won Kim va interpreta compoziții semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, Frederic Chopin, Franz Liszt și Franz Schubert.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Sibiul trebuie sa intre in cartea recordurilor! E singurul oras din lume unde un profesor de fizica isi cumpara 6 (sase) case din meditatii. Peste cativa ani fizicienii sibieni vor revolutiona lumea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.