Surpriza optimilor de la Campionatul Mondial

Selecţionata Marocului s-a calificat în premieră în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Spaniei cu 3-0 la loviturile de departajare, marţi seara, pe Education City Stadium din Doha, într-un meci din optimi încheiat cu 0-0 după prelungiri.

Campioana mondială din 2010 a părăsit Cupa Mondială la fel ca în urmă cu patru ani, când era eliminată în optimi de Rusia, tot la loviturile de departajare (3-4).

Spania a început turneul final din Qatar fulminant, 7-0 cu Costa Rica, dar l-a încheiat în genunchi, fiind eliminată de Maroc, după ce pierduse şi în faţa Japoniei (1-2), în ultimul meci din grupă.

Echipa antrenată de Luis Enrique a dezamăgit crunt, făcând unul dintre cele mai slabe meciuri din ultima vreme, fapt confirmat de statistica la finalul primei reprize: cu doar un şut la poartă, a fost cea mai slabă repriză pentru ”La Roja” la Cupa Mondială începând din 1966.

Ibericii au avut o posesie covârşitoare, însă nu au pus decât arareori în pericol poarta lui Bounou, portarul echipei Sevilla.

Marocanii, care au făcut un joc defensiv cvasiperfect, au avut prima ocazie a partidei, însă Hakimi a trimis peste poartă din
lovitură liberă de la 20 de metri (12).

La poarta cealaltă, Asensio (26) s-a demarcat bine în careu, dar a şutat în plasa laterală.

”Leii din Atlas” au mai avut două situaţii notabile în prima parte, dar şutul lui Mazraoui (33), de la 25 de metri, a fost prins de Unai Simon în doi timpi, iar Aguerd a reluat peste poartă la centrarea lui Boufal (42).

În repriza a doua, Bounou a respins şutul expediat din unghi de Olmo (54), goalkeeper-ul intervenind şi la lovitura liberă bătută cu efect de acelaşi Olmo la bara a doua (90+5).

În prelungiri, marocanii au avut câteva contre bune, cea mai periculoasă consumându-se în min. 104, când Cheddira a şutat slab, pe direcţia lui Unai Simon, după o pasă remarcabilă a lui Ounahi.

Spania putea câştiga la ultima fază, însă voleul lui Sarabia, abia intrat, a şters bara a doua (120+3).

Spaniolii au fost catastrofali la loviturile de departajare, unde Bounou a apărat şuturile lui Soler şi Busquets, iar Sarabia a trimis în bară. Marocanii au făcut diferenţa prin Abdelhamid Sabiri, Hakim Ziyech şi Achraf Hakimi, având şi o lovitură ratată (Badr Benoun).

Gavi, la 18 ani şi 123 de zile, a devenit cel mai tânăr jucător care evoluează într-un meci din faza eliminatorie a Cupei Mondiale de la Pele, în finala CM 1958 (17 ani şi 249 de zile).

Africanii au trecut de grupe la Cupa Mondială doar pentru a doua oară, prima oară fiind în 1986.

Marocul rămâne neînvinsă cu antrenorul Walid Regragui pe banca tehnică, tehnicianul fiind instalat în septembrie. Echipa a primit un singur gol de atunci, în ultimul meci din grupă, cu Canada (2-1).

În sferturile de finală, Marocul va juca împotriva învingătoarei dintre Portugalia şi Elveţia (marţi, Lusail Stadium – Al Daayen, 21:00), meciul fiind programat pe 10 decembrie.

Maroc – Spania 0-0, după prelungiri; 3-0, la loviturile de departajare

Au executat în ordine loviturile de departajare: Abdelhamid Sabiri 1-0 (gol), Pablo Sarabia 1-0 (ratare – bară), Hakim Ziyech 2-0 (gol), Carlos Soler 2-0 (ratare – apără Yassine Bounou), Badr Benoun 2-0 (ratare – apără Unai Simon), Sergio Busquets 2-0 (ratare – apără Yassine Bounou), Achraf Hakimi 3-0 (gol).

Pe de altă parte, selecţionata Portugaliei s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, după ce a surclasat echipa Elveţiei cu scorul de 6-1 (2-0), marţi seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în ultimul meci din optimile de finală.

Ceea ce era considerat cel mai echilibrat duel din optimile de finală a fost doar un galop de sănătate pentru lusitani, care au beneficiat de revelaţia Goncalo Ramos (21 ani), autorul primei triple de la Cupa Mondială din Qatar.

Pentru Seleccao au marcat Goncalo Ramos (17, 51, 67), Pepe (33), Raphael Guerreiro (55) şi Rafael Leao (90+2), în timp ce golul de onoare al elveţienilor a fost reuşit de Manuel Akanji (58).

Programul sferturilor de finală este următorul:

Vineri, 9 decembrie

Ora 17:00 Croaţia – Brazilia

Ora 21:00 Ţările de Jos – Argentina

Sâmbătă, 10 decembrie

Ora 17:00 Maroc – Portugalia

Ora 21:00 Anglia – Franţa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. Spania e o rusine pentru fotbalul european ,a fost infranta fara drept de apel, au in echipa incapabili sa traga la 11m si o conducere tehnica de doi bani
    Singura echipa care merita sa castige finala e Brazilia ,pana acum

  2. Surpriza e echipa spaniei; ce cauta la un CM nu stiu nici ei. Daca asta e echipa galactica, stelara, universala unde se exput barca si realul atunci intradevar asa-zis-ul sport cu balonul e un balon de sapun, o cloaca unde se spala bani si unde fraieri pierd vremea. Mai aveti?

  3. Sper ca trofeul să-i fie decernat ukrainei…așa au hotărît cei de la Bruxelles!,FIFA și Moș Gerilă!…

  4. Spaniolii se intrebau ce cauta Maroc la Doha? Uite asta cautau:sa le scoata fotbalul din cap la drogati,ca prea se credeau buricii pamintului la fotbal.

  5. Un sport urat, miorlaieli, tavaleala pe jos, teatru de doi bani, circ de zici ca-i omoara, fault-uri inexistente, gestica aiurea, offside-uri la ghici, timp irosit in proportie de 30%. Cum e posibil prelungire cu 7…10min? De ce nu se cronometreaza efectiv timpul de joc? Daca vreau sa fiu rau, hai sa cronometram cat alearga un „sportiv”? 10km?? in 90 de min? adica 7km intr-o ora, si se mai roteste si cateva minute pe gazon. Spuneam de 60% timp de joc deci total cam 5km/h. Hai sa spunem ca trage cateva sprinturi. Si atat. Fraierii platesc sa …ce??!! Mai plimbi mingea, mai ratezi un penalti, 3… Si mai dai si bani. D’aia nu ma uit la folbal.

  6. Surpriza a fost cand i-a batut Japonia pe spanioli. O echipa cu pretentii lupta in toate meciurile. Spania ramane insa o echipa cu firma mondiala. Alaturi de inca 3-4 echipe toata media internationala i-a acordat o atentie uriasa de la inceputul campionatului si pana acum.

  7. Eu am ținut cu ei încă de când au jucat cu Belgia. Am speranțe mici să-i văd mergând mai departe,dar îi felicit din tot sufletul și pe ei și pe brazilieni.
    Europa să-și vadă de genurile ei și de taxa pe soare. Tutele lumii, asta suntem.

  8. Cel mai infect Campionat Mondial de Fotbal se desfășoară , cum altfel decât, tenebros și mizerabil.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.