Suspecţii de terorism au fost aduşi de CIA în România, confirmă un proces din SUA

Documente depuse într-un proces din Statele Unite, între doi subcontractori ai Guvernului american, scot la iveală amploarea şi costurile programului secret de detenţie a suspecţilor de terorism şi confirmă faptul că presupuşi „combatanţi inamici” au fost aduşi de CIA pe teritoriul României.

Procesul, ce durează de patru ani, include o companie de curse charter din New York, Richmor Aviation, care asigură avioane şi echipaje Guvernului, şi un broker privat de zboruri, SportsFlight Air. Ambele părţi au citat programul secret american de detenţie a suspecţilor de terorism în mărturii, dovezi prezentate şi pledoarii. Miza procesului o reprezintă 874.000 de dolari pe care Richmor îi cere pentru acoperirea costurilor zborurilor secrete.

Documentele dezvăluie atât destinaţiile către care au fost transportaţi suspecţii de terorism, avioanele folosite şi mecanismele programului, cât şi aspectele logistice şi financiare ale acestuia.

Acestea arată că, în mai 2002, contractori angajaţi de Guvernul american au cerut să folosească un avion Gulfstream privat pentru misiuni guvernamentale. Compania Richmor Aviation a pus la dispoziţie aparatul N85VM cu condiţia ca acesta să fie pregătit de zbor la 12 ore după ce compania era anunţată, relatează The Guardian.

În următorii trei ani, avionul a făcut cel puţin 55 de curse pentru Guvernul SUA, adesea la Guantanamo Bay, dar şi în alte destinaţii din lume, precum România, Thailanda sau Maroc.Documentele depuse în instanţă includ contracte, chitanţe, facturi, desfăşurătoare telefonice şi corespondenţă. Printre dezvăluirile făcute se numără faptul că avioanele făceau până la 10 aterizări în cursul unei singure misiuni, iar guvernul plătea până la 300.000 de dolari pe zbor.

De asemenea, cursele primeau scrisori de tranzit din partea Departamentului de Stat, care le ofereau acoperire diplomatică. Dosarele nu precizează cine se afla la bordul avioanele, limitându-se să spună numărul membrilor echipajului şi al pasagerilor.

Programul secret de detenţie al CIA a fost suspendat în 2009.

Guvernul român a negat în mod constant prezenţa pe teritoriul său a unui centru de detenţie secretă încă de la apariţia primelor acuzaţii din 2005 şi în ciuda intensificării relatărilor pe această temă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.