”Taina Învierii lui Hristos este ascunsă în Sfânta Cruce”

Taina Învierii lui Hristos este ascunsă în Sfânta Cruce, a spus Patriarhul României în predica rostită astăzi în Catedrala de pe Colina Bucuriei, cu prilejul sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci.

PF Daniel a oficiat în 14 septembrie 2017 Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci ne arată că de fapt Crucea lui Hristos este semnul iubirii care învinge păcatul și moartea, a subliniat Părintele Patriarh.

Prima parte a omiliei rostite de Preafericirea Sa a evocat istoria aflării cinstitei Cruci, motivul și semnificația sărbătorii din 14 septembrie.

Sfânta Cruce a fost găsită în pământ de Sfânta Împărăteasă Elena, lângă Ierusalim în anul 328. Anterior acestei aflări, Împăratului Constantin i s-a descoperit Semnul Sfintei Cruci în plină zi, pe cer, deasupra soarelui, în ziua de 28 octombrie 312.

Sfântul Constantin cel Mare a văzut Crucea pe cer, iar Sfânta Elena a găsit-o în pământ, lângă Ierusalim. De aceea, Crucea pe care o țin ei în mijloc în icoanele ortodoxe leagă cerul cu pământul, arătând iubirea nesfârșită a Preasfintei Treimi în Iisus Hristos, care s-a răstignit pentru oameni și pentru mântuirea lor, a explicat Patriarhul Daniel.

Pentru aflarea crucii, împăratul Constantin a dat poruncă să fie dărâmat templul închinat zeilor Venus și Jupiter, construit înadins peste locul în care era îngropată Sfânta Cruce, de împăratul Adrian în 119. Ulterior, binecredinciosul Împărat Constantin a construit o Biserică peste locul mormântului Mântuitorului Iisus Hristos și locul răstignirii Sale.

Biserica a fost sfințită în 13 septembrie 335, iar în ziua următoare, 14 septembrie, Episcopul Macarie al Ierusalimului a înălțat Crucea pe amvon, cum se vede în icoana praznicului de azi, și a arătat-o credincioșilor în biserica nou sfințită.

Sfânta şi cinstita Cruce pe care o sărbătorim este de fapt lemnul Crucii pe care Domnul Hristos a fost răstignit pentru mântuirea noastră. Precum se ştie, cinstirea Sfintei Cruci începe din timpul Apostolilor.

Sfântul Apostol Pavel scria galatenilor, vorbind despre taina Crucii: „Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda decât numai în Crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine şi eu pentru lume” (Galateni 6, 14). Iar, în altă parte, tot el spune: „Cuvântul Crucii, pentru cei ce pier este nebunie, iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu” (1 Corinteni 1, 18).

Recomanda