Teatrul ca investigație urbană

Centrul Replika (Str. Lânăriei 93-95) din Capitală găzduiește astăzi reprezentația spectacolului de teatru documentar „Jurnal de România. Sfântu Gheorghe“, al regizoarei Carmen Lidia Vidu. „Am fost invitată la Sfântu Gheorghe și le-am spus că am un singur proiect în cap: «Jurnal de România», povestește regizoarea.

Pentru montarea care a avut premiera în luna septembrie, interviurile cu actorii din spectacol au început în luna august. Carmen Lidia Vidu, regizorul și scenaristul spectacolului, își descrie astfel proiectul: „«Jurnal de România» este spațiul de dialog pe care l-am deschis din nevoia de a-mi cunoaște generația și, prin ea, România mai puțin turistică și mai puțin televizată. Este vorba de un proiect complex care va cuprinde mai multe spectacole de teatru în diferite orașe ale țării. Sfântu Gheorghe a fost primul episod al acestui serial teatral, iar al doilea episod a avut loc la Constanța“.

Tabloul intimităților

Încercând să identifice mărcile vieții din spatele scenei și din cartiere, dar și legăturile create între actori și comunitatea din care fac parte, spectacolul intră în intimitatea artiștilor, în poveștile personale. „Cum trăiește un actor?“ și „Cum simt ei (artiștii) Orașul astăzi, unde trăiesc, din ce se hrănesc?“ sunt câteva dintre întrebările formulate în proiect.

Una dintre actrițele care urcă pe scenă își punctează biografia: „Am scris și am recitat poezii închinate Elenei Ceaușescu. Am mers la practica agricolă unde am cules sfeclă de zahăr și cartofi. Iar pe 23 august eram prezentă pe stadion, în insolație, ore în șir, cu plăcuța colorată în mână: sus plăcuța, jos plăcuța. Când a picat Ceaușescu eram în clasa a 6-a. Am 38 de ani, sunt capricorn cu ascendent în berbec. Mă numesc Elena Popa și sunt născută în Piatra Neamț“.

Elena Popa, Alexandrina Ioana Costea, Ion Fiscuteanu Jr., Sebastian Marina, Daniel Rizea, Costi Apostol sunt cei şase actori care îşi aduc pe scenă vieţile, gândurile şi intimităţile lor pentru a crea un tablou realist al orașului Sfântu Gheorghe şi al oamenilor săi.

O viață normală

„Spectacolul de teatru «Jurnal de România. Sfântu Gheorghe» se dorește a fi un vehicul de comunicare. Proiectul va lua pulsul actorului în mediul său – oraș, teatru, cartier, bloc, parc, cafenea – și va investiga subtil, antropologic, relația dintre artist și comunitate.

Îmi propun să cercetez emoția orașului Sfântu Gheorghe. Prin actorii Teatrului «Andrei Mureșanu» redescopăr orașul Sfântu Gheorghe“, explica regizoarea în momentul lansării proiectului.

„Jurnal de România“ este gândit ca un proiect de lungă durată, spune Carmen Lidia Vidu: „Îmi doresc să cuprind prin fotografie, teatru și film cât mai multe din orașele țării. «Jurnal de România» este un proiect multidisciplinar care reunește filmul experimental, artele vizuale și teatrul. Toate materialele sunt documentate jurnalistic din perspectiva antropologico-vizuală a comunităților privite din unghiul actorilor care locuiesc și activează acolo. Vreau să văd cum arată România mai puțin turistică și mai puțin televizată, mă interesează o viață normală, dar a unor oameni mai puțin simpli, adică a unor oameni de cultură“.

Poveștile actorilor se întind în direcții neașteptate: „Nu mi-am dorit să fiu actor. Când aveam 3 ani, m-am împrietenit la săniuș cu Lucian, vecinul meu. Era cu un an mai mare decât mine și l-am urmat în multe decizii: el a vrut să dea la engleză, am dat și eu, el a vrut să plece în America, am vrut și eu. Nu știu nici acum ce m-a determinat să nu plec în America. Lucian a plecat și a lucrat o vreme pentru Dustin Hoffman. Mă numesc Sebastian și sunt din Cluj“, nota Sebastian Marina.

Diseară, spectacolul de teatru documentar „Jurnal de România. Sfântu Gheorghe“ se joacă în București, de la ora 19.00, la Centrul de Teatru Educațional Replika.

Spațiu de dialog

Prezentarea oficială a proiectului arată că „Jurnal de România“ este spaţiul de dialog pe care artista Carmen Lidia Vidu l-a deschis din nevoia de a-şi cunoaşte generaţia şi, prin ea, România mai puţin turistică şi mai puţin televizată. Este vorba de un proiect complex şi de durată, care va cuprinde spectacole de teatru, scurtmetraje şi expoziţii. Sfântu Gheorghe a fost primul episod al acestui inedit serial, urmează Constanţa (teatru), apoi Bucureşti (film).

„Cum simt ei (artiștii) Orașul astăzi, unde trăiesc, din ce se hrănesc? Cum arată Sfântu Gheorghe trăit/văzut prin ei?“ Carmen Lidia Vidu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.