Țeava de export gaze către Ungaria, plină până la refuz

Exportul de gaze către Ungaria prin gazoductul Arad –Szeged se face azi într-un flux de 6,8 milioane de metri cubi zilnic, adică 100% din capacitatea conductei. Zielele trecute a fost la fel. Sunt atât gaze românești cât și din alte surse. Ungurii cumpără gaze de la noi, vânzător fiind Petrom, dar și de la Gazprom, via Turcia și Bulgaria, Transgaz România doar asigurând tranzitul prin țara noastră.

Se mai exportă 4 milioane de metri cubi către Ucraina, acesta fiind un tranzit faăcut pentru Republica Moldova care stochează gaze la vecini. Ministrul Energiei din RM Victor Pârlicov a spus recent că preferă să stocheze în Ucraina decât în România, pentru că ar fi mai ieftin. Totuși Moldova are și în depozitele de la noi 25 de milioane metri cubi. Spre comparație, într-un an întreg ea consumă circa 1 miliard de metri cubi.

Din Bulgaria, pe la Negru Vodă, intră în țară 10,2 milioane metri cubi din coridorul sudic al gazelor. Mare parte reprezintă tranzit către Ungaria și Ucraina, dar parte rămâne și în țară. Producția locală este de 23,3 milioane de metri cubi iar în depozite se stochează 8,8 milioane de metri cubi. Stocarea scade, de la un ritm de peste 10 milioane mc pe zi pentru că depozitele sunt aproape pline. 95% din capacitate este acoperită România fiind la același nivel cu restul țărilor UE. Comisia Europeană a cerut fiecărei țări membre să umple depozitele pentru la iarnă la minimum 90%.
România are peste 3 miliarde de mc în depozite, producție curentă și acces la sursele externe de gaze, în perspectiva iernii. Producția locală este asigurată de Petrom, Romgaz și BSOG, în Marea Neagră.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1147 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Ce bazaconii!
    Ce scărpinături la ureche pe după ceafă!
    Nimeni ce n-are nimic de ascuns nu face asemenea încîlceli.
    Se prea poate că gazele trec la fel de multe și, mai ales, în aceiași direcție prin conducte. Mai precis, gazele din Rusia vin tot prin Ucraina, intră pe la Isaccea și ies pe la Negru Vodă.

  2. Gazul il iau, laptele direct din curtea producatorului roman cu budanele il iau, apa in parte deja o iau, padurile pe din doua cu austria, le iau, proprietati din Romania cumpara, prin tara fac ce vor, deh, Romania e suverana cu absolut toate drepturile unui stat suvetan respectat si onorat de tarile straine! Da, candva se intampla asta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.