Exportul de gaze către Ungaria prin gazoductul Arad –Szeged se face azi într-un flux de 6,8 milioane de metri cubi zilnic, adică 100% din capacitatea conductei. Zielele trecute a fost la fel. Sunt atât gaze românești cât și din alte surse. Ungurii cumpără gaze de la noi, vânzător fiind Petrom, dar și de la Gazprom, via Turcia și Bulgaria, Transgaz România doar asigurând tranzitul prin țara noastră.
Se mai exportă 4 milioane de metri cubi către Ucraina, acesta fiind un tranzit faăcut pentru Republica Moldova care stochează gaze la vecini. Ministrul Energiei din RM Victor Pârlicov a spus recent că preferă să stocheze în Ucraina decât în România, pentru că ar fi mai ieftin. Totuși Moldova are și în depozitele de la noi 25 de milioane metri cubi. Spre comparație, într-un an întreg ea consumă circa 1 miliard de metri cubi.
Ce bazaconii!
Ce scărpinături la ureche pe după ceafă!
Nimeni ce n-are nimic de ascuns nu face asemenea încîlceli.
Se prea poate că gazele trec la fel de multe și, mai ales, în aceiași direcție prin conducte. Mai precis, gazele din Rusia vin tot prin Ucraina, intră pe la Isaccea și ies pe la Negru Vodă.
Gazul il iau, laptele direct din curtea producatorului roman cu budanele il iau, apa in parte deja o iau, padurile pe din doua cu austria, le iau, proprietati din Romania cumpara, prin tara fac ce vor, deh, Romania e suverana cu absolut toate drepturile unui stat suvetan respectat si onorat de tarile straine! Da, candva se intampla asta.
Ungurii au si petrochimie, noi, yok..