Tele-patriotismul lui Rareş Bogdan

Campionii opiniei şi ai datului cu părerea au sărit în capul Elisabetei Lipă, ministru al guvernului Cioloş de la MTS. Revolta păreriştilor vine de la simplul fapt că MTS a distribuit o precizare legată de condiţiile în care imnul poate fi intonat la competiţii sportive. Pentru ”evitarea unor difuncţionalităţi” (formulare extrem de elegantă), imnul nu poate fi intonat în conformitate cu legea. Adică aşa cum precizează HG 1157/ 2001. Pe cale de logică şi în consecinţă, la competiţiile interne imnul nu poate fi intonat. Şi mai rău, nerespectarea dispoziţiilor hotărârii de guvern se sancţionează cu…

Şi de aici au început să se audă răcnetele patriotice.

– ”Ce gafă a făcut marea campioană mondială şi olimpică a României”.

Probabil că Elisbeta Lipă încă nu ştie că România este plină de oameni care intonează imnul şi când se trezesc din somn, şi când se culcă. Şi Rareş Bogdan, când intră şi când iese din Complexul Stejarii, cel construit de o firmă a lui Ion Ţiriac la Băneasa, cântă imnul în gând sau chiar îl fredonează. Şi la fel când începe sau când sfârşeşte emisiunea sa. Am glumit, desigur!

Patrioţii de defilare au luat foc ca de la o cisternă cu benzină. Unii au cerut chiar demisia Elisabetei Lipă, ca şi cum respectiva adresă a MTS le-ar îngrădi un drept sfânt.

Să privim lucrurile cu puţin calm, nu cu acest stil de becalo-vadimism, care trâmbiţează orice legat de credinţă şi de patrie, dar într-un fel aparte în care unii înţeleg şi credinţa, şi patria. (Mai nou, în cazul Becali, această înţelegere particular-comică este valabilă şi pentru lucrările ştiinţifice alcătuite din fotografii cu FCS Steaua Bucureşti!?).

Să revenim însă la acuzele aduse Elisabetei Lipă în urma respectivei circulare. Adresa a fost concepută pentru a reglementa situaţiile conflictuale cum a fost şi cea de la meciul de baschet din secuime. După mintea unora, nu mai rămâne decât să continuăm şi noi răspunsul cu un alt exces, identic celui cu imnul secuiesc. Adică la fiecare meci din Harghita şi Covasna, secuii să cânte imnul secuisc iar echipele care se deplasează în zonă din alte regiuni ale României să cînte imnul raţional al României. Refuz să-mi imaginez ce atmosferă va fi pe respectivele stadioane sau în acele săli de sport. Mai ceva ca în cazul unei întreceri naţionale. Exact aşa ceva visează şi cei din Harghita-Covasna! Aparenţele unui meci internaţional, cu două imnuri diferite în deschiderea unei întreceri între două echipe din România.

Probabil că patrioţilor de ocazie şi de defilare, indiferent ce monstruozităţi sau aiureli comit, când este vorba de drapel şi de imnul naţional se înghesuie să pară şi mai înflăcăraţi. Pe mine unul mă plictisesc şi nu mă conving. Nici Emil Hossu Longin, nici Rareş Bogdan! Ultimul, mai ales în fotografia în care apare învelit în tricolor, în loc să mă emoţioneze, mă face să râd. Fotografia aceasta mă trimite la celelalte exagerări ale jurnalistului clujean când vorbeşte despre milioanele de telespectatori care l-au urmărit cu o seară sau două în urmă. Să ne înţelegem! O asemenea exagerare ce poate fi socotită şi inducere în eroare a telespectatorilor sau chiar o minciună, dacă nu chiar o înşelătorie în văzul lumii, este foarte aproape de patriotismul său zelos. Zice una, se bate cu pumnii în piept şi când colo este cu totul altceva!

Rareş Bogdan se vrea sau se poartă ca un etalon, dacă nu chiar un mic simbol al patriotismului. Repetă mereu, la sfârşitul emisiunii sale, ”să nu uitaţi să iubiţi România”. Enunţul a devenit un soi de slogan, deşi o privire mai atentă poate duce formularea în zona unor semnificaţii peiorative. La Realitatea TV se poartă asemenea îndemnuri cu iubitul a ceva. O cucoană care se ocupă de salate şi lobode îndeamnă mereu puţinii ei telespectatori cu ”iubiţi viaţa” de parcă oamenii de prin aceste părţi ale lumii ar urî-o cu încăpăţânare. Aşa şi cu ”nu uitaţi să iubiţi România”. Are chiar şi probleme de logică iar câmpurile semantice ale acestui îndemn ne trimit la gândul că jurnalistul clujean, din experienţele sale de până acum, ar fi trăit numai în preajma celor care uită mereu să îşi iubească ţara. Spre deosebire de el, care face duş cu ea în gând şi o iubeşte inclusiv când sforăie.

De mult am tot evitat să scriu despre acest slogan şchiop, care scoate ochii telespectatorilor, ai celor care au mai rămas fideli Realităţii TV. Geaba ne ameţeşte Rareş Bogdan cu milioanele sale de telespecatori. El face arareori un rating de 1%, iar în situaţii cu totul excepţionale, 1 şi ceva. Ceea ce înseamnă undeva pe la 125.000, număraţi şi cu generozitatea cu care Pristanda număra steagurile de la primărie. Cu acest enunţ, Rareş Bogdan se doreşte a se prezenta ca un patriot de veghe, ca un patriot mai patriot decât ceilalţi care uită, ca un steag şi ca un far al iubirii de ţară. În fapt, cred că un asemenea discurs, oricât de direct legat de valoarea noastră cea mai importantă, prin insistenţă, prin trâmbiţarea cu care este rostit este mai aproape de fanfaronadă pariotică decât de un sentiment adevărat. Probabil că nimeni nu l-a avertizat pe năvalnicul moderator de la Realitatea TV despre asemenea eventuale contoaţii. Probabil că apropiaţii săi nici nu mai au curajul să-i spună. Mai nou, Rareş Bogdan vorbeşte în direct de pe micul ecran (în ciuda amenzilor primite de la CNA) cu guvernele României, cu Victor Ponta, cu partidele, cu miniştrii, exact aşa cum Mihai Gâdea strigă seara de pe micul ecran:

– Băsescule…

Sigur, sunt semne identice, adică simptome pe care cei doi ar trebui să le analizeze singuri.

În ce-l priveşte pe Rareş Bogdan, asemenea semnificaţii pot fi citite şi în coperta emisiunii ”Jocuri de putere”. Este vorba de trucajul în care Rareş Bogdan stă faţă în faţă cu Rareş Bogdan. Nici în acest caz Rareş Bogdan nu înţelege semnificaţia imaginii, inclusiv penibilul şi caracterul ilogic pe care îl conţine. Trucajul acesta ce se vrea inteligent ne arată pe ce pantă a luat-o jurnalistul. Ce legătură are Rareş Bogdan cu imaginea lui Rareş Bogdan? El face jocuri de putere cu el însuşi? A devenit atât de narcisist încât numai cu el însuşi mai poate sta faţă în faţă? Sau pur şi simplu crede că emisiunea lui este doar un dialog la nivel înalt între cele două feţe a lui Rareş Bogdan. Şi că el se întreabă şi tot el din adânca sa meditaţie răspunde celor care îi sorb cuvintele.

Încerc să citesc semnificaţia răbufnirii din emisiunea dedicată Imnului şi în care Elisabeta Lipă a fost tocată de nişte anti-campioni sau semi-campioni. Oricât s-ar împacheta Rareş Bogdan în tricolor şi oricât ar fluiera şi acasă imnul de României, el tot nu se apropie de gloria Elisabetei Lipă şi nici de rolul ei în promovarea României. Iar până când la o întrecere oficială internaţională cineva o ridica tricolorul pentru Rareş Bogdan, pentru Cozmin Guşă şi pentru Octavian Hoandră va mai curge multă apă pe Someş şi pe Dunăre. S-ar putea să se stingă sori!

După oboseala cronică a lui Gheorghe Funar şi după dispariţia lui Adrian Păunescu şi a lui Corneliu Vadim Tudor, patriotismul românesc de paradă a rămas fără trompeţi şi fără purtători de steag. Rareş Bogdan se vrea un soi de urmaş al acestora. Dar fără operă, fără cultura lor şi cu multe interpretări patriotice după ureche sau supte din deget. Şi Traian Băsescu se chinuie să ia în spinare pielea de mare patriot, deşi toţi râd şi înţeleg că fostul preşdinte pe dedesubt este un soi de lup flămând de putere.

Cât despre discursurile patriotice ale lui Gigi Becali, cam din aceeaşi familie, ele nu depăşesc anvergura celor ştiinţifice!

P.S.: Aflu că Rareș Bogdan preia conducerea redacției „România Liberă”. Mi se pare firesc, mai ales că el se înțelege de minune cu patronul ziarului. Nu este decât un Dan Adamescu mai mic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.