Tendinţă surprinzătoare privind Rusia în rândul electoratului SUA

Tendinţă surprinzătoare în rândul simpatizanţilor republicani din SUA remarcată de Financial Times: admiraţia americanilor pentru preşedintele Vladimir Putin a crescut la cote nebănuite. Este o îndepărtare clară de la poziţia istorică a Partidului Republican faţă de Rusia, scrie Financial Times, aducând aminte că în 2012, candidatul republican Mitt Romney a declarat că Rusia este “principalul inamic geostrategic” al Statelor Unite. Partidul Republican a fost mult mai dur în poziţiile faţă de Rusia decât Partidul Denmocrat, cel puţin începând cu preşedinţia lui Ronald Reagan.

Acest lucru pare să se schimbe acum începând de la firul ierbii. Financial Times vorbeşte cu un simpatizant republican din California şi află de la acesta că ştie despre “relele” făcute de Putin: “jurnaliştii care l-au criticat au fost găsiţi morţi, în parte a rămas comunist”. Numai că americanul simplu pare să fie îndrăgostit de Putin. “Cred că este singurul lider al unei mari puteri care se distinge în aceste zile. Acţionează în interesul ţării sale şi nu are scrupule când face asta”.

Un mic afacerist din Florida gândeşte la fel, admiră deciziile luate de Putin în Siria şi împotriva terorismului din Federaţia Rusa. Un susţinător al lui Donald Trump din California l-a lăudat pe Putin pentru modul în care a acţionat în Ucraina, susţinând dreptul Rusiei la “sfera de influenţă” în fosta URSS.

Un sondaj realizat de revista The Economist în luna august arată că doar 27% dintre alegătorii înregistraţi ai Partidului Republican aveau o opinie negativă despre Vladimir Putin, în comparaţie cu 66% dintre ei în urmă cu doi ani. Nu mai puţin de 85% dintre republicani spun că Putin este un lider puternic, în timp ce doar 18% dintre republicani îl văd pe Barack Obama drept un lider puternic.

Rata de popularitate a lui Putin este şi mai mare printre americanii care îl vor vota pe Donald Trump. Această tendinţă pro-Putin apare chiar în momentul în care relaţiile dintre SUA şi Rusia sunt extrem de încordate. Însă studiile sociologice arată că tocmai rivalitatea dintre cele două puteri în Ucraina sau în Siria a fost cea care a făcut diferenţa – americanii conservatori îl văd pe Putin ca fiind opusul unui preşedinte de care nu sunt mulţumiţi – Barack Obama.

În timp ce majoritatea politicienilor se simt constrânşi de rata popularităţii, încercând mereu sa vadă de unde bate vântul, lui Putin si Trump nu le-a fot frică de politicile controversate, fie că vorbim de Siria sau de gardul de la graniţa cu Mexicul, spune unul dintre americanii intervievaţi de Financial Times. “Vestul încearcă să-l facă pe Putin să pară un agresiv nenorocit, dar cred că el face ceea ce percepe ca este în interesul Rusiei”.

“Sunt oameni foarte frustraţi şi foarte furiosi pentru că au fost lăsaţi la o parte. Ei cauta pe cineva care să fie puternic, să aibă pe cineva nu ca Hitler sau Mussolini, dar pe cineva care să fie puternic”, spune un californian din Santa Barbara care votează pentru Trump.

Această tendiţă în rândul electoratului american şi mai cu seamă comentariile lui Trump despre declinul Americii vor încuraja Rusia să fie mai agresivă în relaţia cu Washingtonul. “Suntem într-o zonă periculoasă cu Rusia şi cu încrederea pe care le-o insufla Trump”, spune Andrew Weiss, analist la Carnegie Endowment for International Peace.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.