Tentative de fraudă la secțiile de vot

Secțiile de votare s-au deschis duminică dimineața în cele 49 de localități din 32 de județe din țară unde au loc alegeri locale parțiale pentru funcția de primar, după ce funcţiile au rămas vacante ca urmare a demisiilor unor titulari, situaţiilor de incompatibilitate, invalidării mandatelor sau a decesului.

Printre aspianţi se află ingineri, profesori, mecanici, dar şi un agent de pază.

Update: Potrivit Autorității Electorale Permanente, până la ora 21.00, la închiderea urnelor, au votat 207.458 persoane, reprezentând un procent de 33,04%.
Cea mai mare prezență la vot a fost în Salaj – 81,53%, Caraș-Severin – 78,27% și Alba – 77,32%.

La Craiova, prezența la vot a fost de doar 18,57%, în timp ce la Târgu Jiu au votat 29,92% din alegători.

În municipiul Roman au votat 31,03% din alegători, în orașul Bușteni – 45,36%, în Râșnov – 46,54%, în Lupeni – 35,01%, iar în Moinești – 46,49%.

Pe listele electorale din cele 49 de localități unde s-au organizat alegeri parțiale au fost înscrise 627.910 persoane. De asemenea, aproape 5.000 de persoane au votat pe liste suplimentare, iar urna mobilă a fost solicitată în 1.613 cazuri.

Votarea a început la ora 7.00 și se va încheia la ora 21.00.

Update: Până la ora 19,00, în județul Hunedoara s-a înregistrat o prezență medie la urne de 34,4%. În comuna Sălașu de Sus au votat 71,26% dintre alegători, iar în Lupeni — 31,27% dintre cetățeni.

Conform Biroului Electoral Județean Hunedoara, nu au fost semnalate incidente notabile în cele 28 de secții de votare organizate în județ.

Update: Până la ora 16.00, peste 131.000 de persoane, adică 20,92%, au votat, duminică, la alegerile locale parţiale.

Cel mai mare procent a fost înregistrat în judeţele Sălaj şi Alba, în timp ce în Craiova prezenţa la vot este de 10,23%, iar la Târgu Jiu – 16,71%.

Update: Deși avea interdicţie de a vota, un bărbat condamnat penal a vrut să voteze pentru funcţia de primar al oraşului Băicoi. Acesta a fost amendat cu 2 200 de lei, pe numele său fiind, de asemenea, întocmit un nou dosar penal.

Update 13:40 – Alba: Două dosare penale în cazul alegerilor parţiale din comuna Horea, fiind cercetate sesizări de corupere a votanţilor.

Update: Polițiștii prahoveni au întocmit un dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot după ce un cetățean care avea dreptul la vot suspendat a încercat să își exercite acest drept.

În cauză se efectuează cercetări pentru tentativă de fraudă la vot, potrivit Agerpres, care citează purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova.

De asemenea, persoana respectivă a fost amendată cu suma de 2.200 de lei după ce a refuzat să părăsească incinta la solicitarea președintelui de secție.

Până la ora 13.00, au fost înregistrate șapte semnalări de vot multiplu ale sistemului, șase dintre acestea nefiind confirmate, una fiind în curs de verificare, a mai spus Brezeanu.

Update: Potrivit Autorității Electorale Permanente, peste 11% dintre alegători s-au prezentat duminică, până la ora 12,00, la urne.

Cea mai mare prezență se înregistra în județele Constanța — 32,20 %, Sălaj — 32,14 % și Caraș Severin — 31,25%, mai scăzută fiind în județele Dolj — 5,80%, Harghita — 5,73% și Gorj — 9,37%.

Update: Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, fost primar al Craiovei, a declarat duminică, după ce și-a exercitat dreptul de vot la alegerile locale parțiale, că speră ca în următoarea perioadă ritmul de dezvoltare a orașului să rămână la fel de accelerat ca în ultimii 5 ani.

„În ultimii 5 ani, Craiova a avut cea mai spectaculoasă dezvoltare dintre orașele din România, în sensul că am avut cele mai multe investiții. Am fost pe primul loc în România la absorbția de fonduri europene, am reușit să construim un stadion nou, un spital nou, un teatru nou, un parc acvatic, să reabilităm spitalele, școlile, să introducem apă în absolut toate cartierele, să asfaltăm foarte mult în acest oraș — aproximativ 50% din Craiova are asfalt nou și am demarat foarte multe proiecte care în perioada următoare au nevoie de o persoană care să se zbată pentru ele și aș aminti aici proiect de apă Izvarna II care este cel mare contract din Europa de Este — 123 milioane de euro. (…) Sperăm că ritmul de dezvoltare a Craiovei va rămâne la fel de accelerat, pentru că ne dorim să fim primii”, a spus Olguța Vasilescu, potrivit Agerpres.

Fostul primar al Craiovei și-a exprimat convingerea că locuitorii orașului apreciază proiectele din ultimii ani și le-a mulțumit tuturor celor care vor ieși duminică la vot. „Sunt absolut convinsă că toți craiovenii apreciază ce s-a întâmplat în ultimii ani și vom vedea acest lucru în momentul în care se vor deschide urnele. Eu vreau să le mulțumesc tuturor craiovenilor care vor veni azi la vot indiferent cu cine vor vota pentru că este și un semnal pe care trebuie să ni-l dea”, a mai spus Olguța Vasilescu.

Conform Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz.

Alegătorii pot vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea și unde sunt înscriși în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară.

În cazul în care alegătorul nu figurează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară existentă în secția de votare respectivă, sistemul informatic semnalează dacă persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, și-a pierdut drepturile electorale, este arondată la altă secție de votare, este omisă din lista electorală permanentă și are domiciliul în raza teritorială a secției de votare, nu a formulat o solicitare de a fi înscrisă în Registrul electoral cu adresa de reședință sau și-a mai exercitat dreptul de vot la același scrutin.

Persoanele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau cele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale pot vota la alegerile locale prin intermediul urnei speciale, dacă au domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.