Tot mai aproape de un Brexit nesperat

Negociatorul UE Michel Barnier a declarat că este ”foarte posibil” să se ajungă la un acord pentru ieșirea Marii Britanii din UE, până la summitul european decisiv de joi, 17 octombrie. Aceasta în condițiile în care premierul britanic Boris Johnson susține că, ”indiferent de ce se va întâmpla”, Marea Britanie va părăsi UE pe 31 octombrie.

Cotidanul britanic The Guardian scrie că ”Boris Johnson este aproape de a încheia un acord pentru Brexit, după mai multe concesii privind frontierele”. ”Johnson este din ce în ce mai optimist în privința încheierii unui acord pentru Brexit până la finalul săptămânii”, scrie ți cotidianul conservator The Telegraph.

Negociatorii au discutat toată noaptea de marți spre miercuri, la Bruxelles. Dacă Londra va da undă verde, textul convenit ar putea fi publicat în cursul zilei de azi, scrie The Guardian. The Telegraph susține că premierul Johnson este gata să se deplaseze la Bruxelles pentru a obține un acord și că a anulat o ședință a guvernului britanic din această după-amiază în speranța că se va ajunge la un acord în capitala UE. Responsabili din guvernul britanic au făcut apel la prudență și au avertizat că nu ar trebui să existe un ”optimism excesiv”. Sursele acestea arată că ”sunt încă multe de făcut și trebuie convinși mulți oameni”.

Potrivit The Guardian, negociatorii au convenit, de principiu, să creeze o frontieră vamală în Marea Irlandei. ”Un aranjament similar a fost respins însă de fostul premier Theresa May”, amintește ziarul citat, considerând că ”niciun premier britanic nu poate accepta” un asemenea acord. ”Irlanda de Nord se află de jure pe teritoriul vamal al Regatului Unit, însă de facto se află pe cel al UE”, spune o sursă din mediul diplomatic pentru The Guardian.

Planul convenit la Bruxelles vizează evitarea unei frontiere fizice între cele două Irlande. Irlanda de Nord va fi menținută în zona vamală britanica, însă, scrie The Times, vor fi efectuate toate contralele si verificările prevăzute de legile UE pentru toate mărfurile care vin de pe continent spre teritorul britanic, traversând Marea Irlandei, scrie The Times.

Michel Barnier, negoiatorul șef pentru Brexit, a sugerat că este ”foarte posibil” să se ajungă la un acord până joi, atunci când va avea loc Consiliul European de Bruxelles, reuniune care se va încheia vineri. Consiliul va fi crucial, subliniază BBC, pentru că, în virtutea legislației adoptate luna trecută, premierul Johnson trebuie să treacă noul acord prin parlamentul britanic cel târziu până sâmbătă. În caz contrar, legea adoptată de parlament în septembrie îl va obliga pe Johnson să ceară o nouă amânare a Brexitului, dincolo de data de 31 octombrie. BBC arată că pentru sâmbătă este prevăzută o ședință de urgență a parlamentului, prima de acest fel după 37 de ani. Sarcina dificilă pentru Johnson va fi să-și convingă aliații nord-irlandezi, partidul unionist DUP, să voteze în favoarea acestui acord pentru Brexit.

The Times avertizează însă că, până și în cazul adoptării acestui acord, Brexitul nu va avea loc decât în 2020. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că va fi necesară prelungirea ”tehnică” a procesului, pentru a putea fi puse la punct detaliile funcționării noii zone vamale. ”Dacă nu va obține un acord în această săptămână, Regatul Unit va avea nevoie de o prelungire. Dacă va obține un acord, din nou Regatul Unit va avea nevoie de o prelungire”, rezumă situația un diplomat european, citat de The Times.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. In UK va fi revolutie dupa Brexit!Sper ca Rugina Angliei si Boris „Ciufult” Johnson sa supravietuiasca si in Republica!

  2. Nici nu va inchipuiti ce si cate se ascund de ochii naivilor! Zilele astea am dat peste un articol care spunea despre niste afaceri vechi cu valuta al unei tari bogate(neadmisa dedeintrun ani intrun club) desi pe buna dreptate puteau sa o accepte! Peste cativa ani o sa avem la dispozitie materiale cu aproape tot ce se intampla pe glob in aceasta perioada. Pana atunci,ramanem in asteptare!

  3. Brexitul este extrem de profitabil pentru un cerc restrans, pentru reztul, motiv de dezbinare si durere de cap. E prematur sa vezi cine sunt papusarii, interesant este ca britanicii au fost primii manipulati de facebook, in mod oficial. Rabdare si vom vedea cine a aruncat samanta discordiei in uk.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.