Tot mai mulți tineri mor din cauza cancerului de colon

cancer-colorectal-colon

Tot mai multe persoane până în 50 de ani mor din cauza cancerului de colon și a celui rectal, o vârstă la care abia ar trebui începute controalele periodice, se arată într-un studiu al American Cancer Society.

De vreme ce screeningurile nu sunt recomandate în general pentru majoritatea adulților sub 50 de ani, cancerele descoperite la adulții tineri sunt deseori în stadii avansate și chiar letale, spune dr. James Church, chirurg colorectal la Cleveland Clinic în Ohio. Church, care nu a fost implicat în noul studiu, spune că situația este exact precum cea prezentată. Anul trecut, în diferite ocazii, Church a întâlnit două persoane de câte 36 de ani cu cancer de colon în stadiul IV. În ambele cazuri, cancerul se răspândise la ficat, astfel încât nu au mai putut fi operate. Amândouă au decedat. „Amândoi aveau familii tinere, două fetițe mici. Unul își pierduse tatăl din cauza acestei boli, iar celălalt – mama, la fel“, spune Church. „A avut un impact mare asupra mea și sunt foarte interesat să încerc să rezolv această situație. Mulți chirurgi au observat că a scăzut vârsta celor care fac această boală“, spune el.

Noul studiu, publicat ieri în revista JAMA, este o completare a celui care a descoperit că rata mortalității în cazul cancerelor de colon și rectal a crescut la adulții americani sub 50 de ani, vârsta la care se recomandă screeningurile. Potrivit studiului precedent, adulții născuți în 1990 au risc dublu de a face cancer de colon și un risc de patru ori mai mare de a face cancer rectal la aceeași vârstă a celor care s-au născut în 1950. Motivul acestei creșteri rămâne neclar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Ei, este neclar! Toate mizeriile care le ajung pe mese pe post de alimente. Nu degeaba e vorba de generația de după 90. Bătrânii au alte obiceiuri culinare, ei mai mănâncă și mâncare adevărată.

  2. …cine are „zile” …scapă ! selecția naturală !- nu ne mai „omoară” cu glonțul ci cu porcăriile pe care le mâncăm…nu avem banii necesari pt. a putea mânca „curat”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.