Ar putea fi câinii cheia tratării cancerului?

Câinii sunt cele mai vechi animale domesticite de om și lucrează alături de oameni de mii de ani, astfel încât nu mai este o surpriză pentru nimeni că cei doi fac o echipă bună. Și cu cât învățăm mai multe despre companionii noștri, cu atât mai mult oamenii de știință realizează că ne asemănăm mai mult decât știam. „Diferența genetică dintre oameni și câini este chiar foarte mică“, spune dr. Rodney Page, profesor și director al Flint Animal Cancer Center. „Oamenii și animalele sunt 95% identici din punct de vedere genetic – iar bolile care afectează oamenii, inclusiv cancerul de sân, cancerul de prostată sau melanomul, se manifestă la fel la ambele specii.“

Oncologia comparativă este o nouă ramură a medicinii care permite o analiză bazată pe similitudini ale bolilor la câini și oameni, în speranța că similitudinile genetice pot oferi indicii pentru a trata mai eficient cancerul.

Medicii estimează că sunt între 400 și 500 de boli care sunt identice la oameni și câini. „În ultimii cinci ani a fost o mare creștere a conștientizării oncologiei comparative, care a determinat unele instituții să folosească fonduri importante pentru a studia în ce fel un câine poate îmbunătăți starea de sănătate a oamenilor“, spune Page. Ceea ce au învățat oamenii de știință de la câini, a ajutat la salvarea viții lui Emily Brown, de 31 de ani, care avea 11 ani când medicii i-au spus că mai are trei luni de viață. Cancerul osos i se răspândise de la coloana vertebrală la plămâni. „Mi-era greu să mă duc noaptea la culcare, pentru că nu se știe niciodată ce se poate întâmpla. Nu știam dacă o să mă trezesc dimineața“, spune Brown, care trăiește în Monument, Colorado. Medicii i-au spus că ultima sa șansă era un medicament experimental, dar care nu era creat pentru oameni – era un medicament pentru câinii bolnavi de cancer. Tratamentul său imunoterapeutic a fost unul din cele patru de testate pe oameni după ce au avut succes pe câini.

Oamenii de știință studiază de asemenea 3.000 de câini din rasa Golden Retriever, rasa la care rata de cancer este foarte ridicată. Câinii au fost urmăriți de la naștere până la moarte. „Vom avea 3.000 de povești despre fiecare câine în parte, ce au mâncat, unde au mers, unde au dormit, cum au interacționat cu stăpânii lor“, spune Page. „Este o mare oportunitate nu numai pentru a studia modul în care le putem îmbunătăți starea de sănătate și starea de bine, dar și toate practicile, sub aspecte diverse, pentru sănătatea oamenilor.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Cainii sint mai destepti si manifesta compasiune mai multa ca oamenii . In unele tari exista caini terapeuti care ajuta la recuperarea celor care sufera de depresie . Dar mai dureaza pina se trezeste valahul abrutizat .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.