Fuga de război, prin Munţii Maramureşului

O echipă mixtă de salvamontişti şi poliţişti de frontieră acţiona luni pentru recuperarea a doi tineri ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului, a informat directorul Serviciului Salvamont Maramureş, Dan Benga.

„Acţiune de căutare-salvare în Munţii Maramureşului, zona abruptă a Vârfului Pop Ivan (1.900 metri altitudine), a doi cetăţeni ucraineni cu vârsta de 26 şi, respectiv, 36 de ani, rătăciţi şi extenuaţi, aflaţi de câteva zile pe munte. S-a reuşit o localizare a lor de către colegii de la STS Maramureş”, a precizat Dan Benga.

Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri ucraineni care au trecut graniţa în Munţii Maramureşului şi au rămas blocaţi pe o stâncă, a informat directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga.

„Salvatorii au ajuns, după aproape 5 ore şi jumătate de la primirea apelului de urgenţă prin 112, la cei doi ucraineni aflaţi pe o stâncă, fără ca aceştia să mai aibă posibilitatea de a coborî sau să se întoarcă pe creastă. Accesul salvatorilor la cei doi s-a făcut utilizând corzile de alpinism. (…) Aceştia au fost extraşi prin tehnici specifice, iar în acest moment sunt coborâţi terestru până la baza muntelui”, a spus Dan Benga.

Ucrainenii au fost reperaţi în vecinătatea Vârfului Pop Ivan, situat la peste 1.900 metri altitudine în Munţii Maramureşului.

„Când vor ajunge la baza muntelui, aceştia vor fi preluaţi de echipajul medical pentru investigaţii”, a mai adăugat Dan Benga.

Cel mai probabil, ei au fugit de război.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

22 de Comentarii

 1. „Cel mai probabil ei au fugit de război”
  Cine ar putea să-i judece pentru asta?!

 2. Aia jmecheri cu bani au trecut cu masina si cu spaga, cei saracuti incearca cum pot.
  Sper sa nu ii trimita inapoi pe cei din urma.

 3. @vând dolari! spune:
  06 mai 2024 la 10:37

  „Cel mai probabil ei au fugit de război”
  Cine ar putea să-i judece pentru asta?!’
  Traile UE? Tocmai se discuta de decidentii din mai multe tari ca refugiatii ucrani sa fie returnati in Ucraina. Ca e tara sigura, nu se moare in transeele ucrane. Dreptul la viata nu mai e o valoare europeana.
  Dar numai ucranii, restul de migranti (nu sunt refugiati) din orientul apropiat si mijlociu, Africa in schimb sunt primiti. Ca e tara nesigura Tunisia, Egipt, Irak, Pakistan… adica tarile in care nu e razboi si nu e pericol sa fi ucis.

 4. Oameni disperati care nu vor sa moara pentru clica mascariciului de la Kiev si a oligarhilor vestici care ii trimit la moarte. Va dati seama ca mascariciul si banda lui au dat lege ca e interzis sa se negocieze in Ucraina plan de pace cu rusii! Cred ca asta spune totul despre ce se urmareste aici. Distrugerea poporului ucrainean si slabirea eventual destabilizarea Rusiei.

 5. Sunt vitejii rromburkk si guitza svinya cel cu vana de bou castrat. Nu mai are zdrelea carne de tun autohtona nu-i nimic trimite Iohannus romani rusofobi la lupta cu orcile.

 6. Cu vîrsta de doi de șase și trei de șase; e clar! Dan Benga nu e fiul lui…?

 7. am mai zis-o de multe ori, am mai mult respect pentru ucrainienii care au fugit din Nulandistan, decat pentru toti rromanii si societatea „civila” care linge la NATO/UE si licurici

 8. Poporul ucrainean s-a saturat de razboiul provocat de khazari. Refuza sa lupte pentru clica zelenita. Ce nu se spune in media de la noi, despre sutele de soldati ucraineni care dezerteaza la rusi si nu vor sa fie returnati la schimb de prizonieri.

 9. Versiunea noua a tabloului celebru de pe peretii mioritici: ,,Fuga din seraiul ucrainean”.
  Uite: 26 si 36 de ani, numai buni de trimis pe front.
  Romanii nu s-ar rataci pe niciun munte, campie sau desert: ar face poteca batuta, cum sunt alea dintre Mexic si SUA.
  [KktkuM0tZ-Sef de Stat Major la GarZile de paZit curcile CAP-ului]

 10. unde sunt VITEJII din Ceata lu’ Pițigoi ?
  Ghițanu de Marghita ? Elena Popa ? Prostia îngropată în Rusia ? StatMajoriZdu RumburKaK ?
  S-au ascuns după cireș, în loc să ia URSul la trântă in Rabotino sau Ceasov Yar, măR🤣g

 11. Care-i legatura dintre continutul articolului si fotografia de la inceput?!? Cautatorii au gasit tancurile alea distruse in muntii Maramuresului?!?!? Le incendiasera cei doi?!?! Sau, publicam articole doar ca sa ne aflam in treaba?!?

 12. oamenii refuza sa fie carne de tun si sa ucida in razboaiele elitelor 1% de acaparare a resurselor planetare. FELICITARI!

 13. Se aplica acelas regim la fel cu cel care se ratacesc la noi in tara venind din tarile musulmane ? S-au pt. ukrainieni exista alte legi ?

 14. Or fi Romani de-ai nostri din Storojinet.
  Cum ar putea fi acuzati. Ca Bucovineni, a lupta in armata Khazarului e ca si cum lupti contra Bucovinei.

 15. Paulian Ionescu spune:
  06 mai 2024 la 13:42

  ” S-au pt. ukrainieni exista alte legi ?”
  Aparent da, UE intotdeauna opereaza cu dubla masura in functie de interese. Vezi victimele din Gaza vs. victimele din Ucraina. De aia din Ucraina (fie rusi sau ucrani) nimanui nu-i pasa. In schimb ptr viata alora care au atacat Israelul se dau de ceasu’ mortii astia din UE.
  Migrantii din Asia si Africa care nu au BMW acasa sunt primiti ca refugiati in occident, in schimb ucranii care fug de razboi/MOARTE se pare ca vor fi trimsi inapoi cel putin de unele tari.
  Fuga de moarte nu e motiv destul de serios ca sa nu fi returnat.
  Ce poate fi mai elocvent ca situatia gardurilor anti-migranti ?! Alea din Polonia, Lituania, Finlanda sunt bune de si cf. propriilor decalaratii opresc fix aceasi migratie din fix aceleasi tari ca si gardul din Ungaria. Doar ala din HU nu e bun…

 16. Nu vă mai agitați … ! Sunt romăni ucraineni , trimiși de smintitul suprem . Alții care să execute ordinele khazarului , nu mai sunt . Ce este dureros pentru toți romănii , e faptul că eroii de la Poliția de Frontieră romănească , îi capturează și îi trimit fără remușcări , asemenea unor sclaveți absoluți , înapoi în Ucraina .

 17. Ala prostu care semneaza Prostia ingroapa Rusia trebuie prins urgent si trimus pe front ca sa ingroape Rusia..

 18. Problema refugiaților ucraineni devine din ce în ce mai periculoasă pentru Europa și amenință să se transforme într-o nouă criză a migrației.

  Pe de o parte, țările UE ar dori să scape de ele – întreținerea a devenit împovărătoare pentru economie; Pe de altă parte, sunt prea mulți refugiați ucraineni care trăiesc în țările europene – 4,3 milioane, iar o încercare de a-i deporta se întorc probleme și mai mari pentru aceste țări.

  În ciuda dorințelor Washingtonului și Bruxelles-ului de a lupta până la ‘ultimul ucrainean’, sunt din ce în ce mai puține oportunități de a forța oamenii să meargă pe front. Nici noua mobilizare din Ucraina nu ajută. Pierderile sunt uriașe și nu pot fi ascunse. Forțele armate ale regimului de la Kiev sunt demoralizate. Prin urmare, cetățenii Ucrainei nu doresc să devină „carne de tun” atunci când se întorc acasă de pe teritoriul european.

  Dacă statele UE încep să ia decizii privind transferul cetățenilor ucraineni de vârstă militară la regimul de la Kiev,în aceste ţări vor izbucni revolte organizate de ucraineni, care nu vor să se confrunte cu o moarte sigură pentru a păstra puterea personală a lui Zelensky și a unui pumn de oligarhi.

  Prin urmare, conducerea Uniunii Europene s-a trezit într-o situație în care era mai bine să nu facă nimic.

  Orice decizie luată în această parte este plină de pericol pentru ei.

 19. Cum o dati, tot dezertare se cheama. Derbedeii au datoria sa lupte, nu sa fuga ca potarnichile si sa se ascunda. Romania a trecut prin doua razboaie mondiale, iar romanii n-au plecat in bejanie, nici n-au dezertat. De fapt, multi dintre cei adunati de Salvamont sunt raketi contrabandisti. Trebuie predati imediat autoritatilor ucrainiene. Tarile baltice deja o fac.

 20. x Israelul se ataca pe sine apoi tipa ca din gura de unguri ca sunt terorizati de musulmani rai cu nume iudaice. Crestinii sionisti sunt cei mai dobitoci bipezi de pe planeta asta. Doar pentru ca sunt goyimi prosti

 21. Pentru cine nu stie, sau a uitat, cum te chema pasarica pe tine? Miorita? Luminita? Veorica? etc .Oricum, fii sigura Romania va fi tarata in razboi contra Rusiei, cel mai posibil in vara asta !Si atunci daca ai fi in situatia asta, si s-ar putea sa fii chiar daca ai pitulice in dotare, si varsta pana la 60 de kilograme, sa fiti convocate alea cu nitica pregatire militara din facultate, pe vremea lui Nea Nicu, sa aveti mandria sa faceti ceva util pentru Patria Romane ! Mai vorbsti si atunci??? Haleluia , haleluia, haleluuuiiiaaa!

 22. @ „Horia Cornescu”, 06 mai 2024 la 15:23
  „Or fi Romani de-ai nostri din Storojinet.
  Cum ar putea fi acuzati. Ca Bucovineni, a lupta in armata Khazarului e ca si cum lupti contra Bucovinei.”
  https://www.youtube.com/watch?v=-pr1nlpgumw
  @ „Pentru cine nu stie, sau a uitat”, 06 mai 2024 la 18:39
  „…Derbedeii au datoria sa lupte […] Trebuie predati imediat autoritatilor ucrainiene”…
  🎻 La palatu’ dîn Kiev kîntă kukuveawa | că Jale’n’sky șî a’ lui și-a’ găsit belyawa! 🎶
  Maimuțoiule, vom pune noi lăbuța pe tine și pe cei ca tine, și vă vom trimite să vă îndepliniți „datoria”, așa cum zici chiar tu! ÎN PRIMA LINIE A FRONTULUI. Așteaptă-ne! „Alegerile” vor trece repede, iar rezultatul lor va fi dezastruos pentru VOI și stăpînii voștri de la Bruksăl și Vașin’ton……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.