Analiza Politico Doi împărați la marginea a două războaie

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a sosit duminică la Paris, iar vizita este întoarsă pe toate fețele.  Macron îl întâlnește pe Xi: Doi împărați la marginea a două războaie, a titrat Politico.eu duminică.

Pe fondul unor certuri pe tema mașinilor electrice, coniac și Ucraina, cina președintelui francez cu Xi Jinping poate să nu fie prea distractivă, a apreciat publicația.

Când Xi Jinping se așază luni la un banchet de stat cu Emmanuel Macron, șampania curgătoare și candelabrele strălucitoare de la Palatul Elysée nu vor putea să eclipseze un adevăr flagrant: acești doi împărați se pregătesc să lupte.

În primul rând, Xi – cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong – este acuzat de guvernele occidentale că l-a ajutat pe Vladimir Putin să ducă război în Ucraina, furnizând tehnologie și echipamente pentru armata rusă.

În al doilea rând, Uniunea Europeană și Beijingul sunt în pragul unui război comercial în toată regula. Macron a împins Bruxelles-ul să devină dur cu China din cauza inundației pieței cu vehicule electrice ieftine. În schimb, Xi amenință că va aplica taxe la coniac, un gest dureros care i-a lăsat pe președintele francez și pe industria sa de băuturi alcoolice din țară cu o durere de cap urâtă.

Chiar și fastul obișnuit și ceremonia care însoțește o astfel de vizită de stat sunt oarecum atenuate de această dată. În loc să-l găzduiască pe Xi la Palatul Versailles, cu sala sa ornamentată de oglinzi, fântâni și grădini întinse, la 12 mile vest de Paris, Macron l-a invitat la Elysée, reședința sa din centrul orașului, pentru un summit mai asemănător muncii.

Chinezii sunt maeștri în arta snubului diplomatic. Este greu să ratezi mesajul către Europa în decizia lui Xi de a merge mai târziu de la Paris în Serbia, mai târziu în cursul săptămânii, iar apoi în Ungaria pentru a se întâlni cu premierul Viktor Orbán. Ambele țări din Europa centrală simpatizează cu Moscova și sunt surse de iritare pentru Occident, în special Bruxelles.

Totul pare mult mai sumbru decât vizita de stat a lui Macron în China, cu puțin peste un an în urmă. Pe atunci, studenții chinezi strigau „Te iubesc Macron”, iar cei doi lideri păreau pregătiți de o prietenie în devenire. Macron chiar s-a distanțat public – într-un interviu POLITICO – de a urma conducerea Americii în Taiwan.

Între timp, China lui Xi a salutat apelul lui Macron la „autonomie strategică” europeană, alegând să o citească ca pe o expresie  anti-SUA.

Dar vremurile s-au schimbat. Macron nu numai că a acceptat mai deschis nevoia de a fi asertiv în fața amenințării comerciale a Chinei la adresa industriei europene, dar acum este un convertit ferm la lupta Ucrainei împotriva Rusiei – și una dintre vocile UE cu privire la războiul lui Putin.

„Autoritățile chineze înțeleg doar echilibrul de putere”, a spus Anne Genetet, deputată a partidului Renașterii al lui Macron.

„Încearcă să ne pună împotriva Statelor Unite și împotriva altor membri ai UE… Ei reprezintă 30% din producția mondială, dar acesta nu este un motiv să ne treacă peste tot.”

Mașini vs coniac
În ultimele luni, Franța a împins Comisia Europeană într-o poziție mai agresivă împotriva dominației Beijingului asupra tehnologiei ecologice a viitorului, inclusiv a mașinilor electrice. Și Xi știe că Macron este în spatele tuturor.

După ce Comisia Europeană a lansat în octombrie o anchetă antisubvenție împotriva vehiculelor electrice fabricate în China, Beijingul a optat să nu ținteasca producătorii germani de mașini care au o amprentă masivă de corporații în China, ci să adopte măsuri pentru a lovi coniacul francez.

În ianuarie, Beijingul a început o anchetă antidumping asupra producătorilor europeni de băuturi alcoolice. Mărcile de brandy și coniac de lux ale Franței reprezintă 99% din toate importurile din China ale acestor băuturi alcoolice.

„Problema coniacului este într-adevăr în centrul atenției celei mai mari din partea autorităților franceze, în primul rând a președintelui”, a declarat un oficial de la Elysée jurnaliştilor înaintea vizitei. „Această problemă va fi abordată în timpul discuțiilor, pentru a se asigura că interesele franceze sunt păstrate în timpul și la sfârșitul procedurii lansate de autoritățile chineze”.

Unele conversații vor fi și mai grele.

Xi l-a numit în repetate rânduri pe Putin cel mai bun prieten al său. De asemenea, el a refuzat în mod repetat să facă ceva pentru a opri invazia pe scară largă de către Rusia a Ucrainei și a furnizat Rusiei tehnologii militare cu dublă utilizare, componente de construire a armelor și imagini prin satelit, avertizează SUA.

Într-un interviu recent acordat POLITICO, ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a subliniat sprijinul Beijingului pentru Moscova, spunând că China nu mai poate proclama a fi neutră în conflict. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a descris, de asemenea, asistența chineză drept „[ajutând] Moscova să provoace mai multe morți și distrugeri Ucrainei”.

Vorbesc, nu vorbesc
La Paris, Macron îi va oferi lui Xi „analiza sa a evoluțiilor conflictului și [va] transmite pozițiile ucrainene”, a spus același oficial de la Elysée. Președintele francez „va exprima, de asemenea, îngrijorări cu privire la activitățile anumitor companii chineze care ar putea fi direct implicate sau contribuie semnificativ la efortul de război al Rusiei”.

Există destul loc pentru cei doi lideri să vorbească unul peste altul.

„Va fi o nepotrivire a așteptărilor”, a spus Abigaël Vasselier, șeful de relații externe la MERICS, un think tank și fost diplomat al UE. „Chinezii merg în Franța pentru a încerca să vadă cum pot submina intenția europeană de a merge mai departe cu investigațiile [vehiculelor electrice]. [Dar] pentru Franța va ajunge pe locul al doilea, după războiul din Ucraina.”

În timpul vizitei sale în China de anul trecut, Xi l-a invitat pe Macron la casa tatălui său din provincia Guangdong. Săptămâna aceasta, Macron va încerca să dezvolte farmecul, ducându-l pe Xi în locul său de vacanță din copilărie din Pirinei.

Potrivit Julianei Bouchaud, un expert UE-China la firma de consultanță corporativă Rhodium Group, Macron joacă un joc „dublu” cu Beijingul.

El face lobby la Bruxelles pentru a mânui arme comerciale pentru a apăra industria UE și încearcă să mențină o relație cu Xi. „Din punct de vedere diplomatic, dacă te uiți la relația bilaterală, este destul de drăgălaș”, a spus Bouchaud.

De data aceasta, s-ar putea să se simtă mai încordate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

33 de Comentarii

 1. Dintre cele două personaje, doar unul este împărat. Celălalt este doar o zdreanță $$$oroșistă, care se crede Macroleon!

 2. „Atlanticii” inca i-si fac iluzii legate de o posibila decuplare a Chinei de Rusia. Trebuie sa fi idiot sa crezi asta. Sholtz a ajuns in China acum 3 saptamani si la aeroport l-a primit vice-primarul orasului satelit al Beijing’ului. Curand Tsar’ul Putin zboara la Beijing- veti vedea primire still COVOR ROSU. Vor stabili niste treburi MILITARE de data asta , dar si…..moneda BRICS.

 3. Adica i-l vedeti imparat pe soricelul Micron ? Sa fim seriosi.
  3 Imparati sunt in Lume : Xi, tsar’ul Putin si un bizon tampit in America de Nord.

 4. doi socialisti fanatici…nu vad imparati. daca voi ii vedeti, sunt goi. carcase. papushelele stapanilor lor.

 5. ‘Hai sa ne dam cu presupusul, ca tot ardem gazul degeaba’zise politico.eu
  Parerologie, gargara jurnalistica e numele tau!

 6. Macron I, L’Empereur de la Republique.
  Vive le nom
  de Macron!

 7. Pentru urmasul lui Mao , Macrou , doar la gratar.

 8. Nu merita poporul francez un asa diletant , sper sa-l puna cu botul pe labe , Xi !

 9. Macron e un tembel scăpat de la balamuc.. Acu, după ce germania , locomotiva europei, a deraiat, s-a autosabotat de dragul licuriciului.. franțuzul tembel se vrea șerif, doar are focoase nucleare și dă curent germaniei, deci se crede dominant,..”european”. Recent a afirmat că e semn de slăbiciune să iți trasezi linii roșii și să le respecți.. Iar cu ”rusul care nu trebuie lăsat să cîștige” și-a făcut deja o placă de patefon uzată,..Așa arată noua mutră a occidentalului civilizat,.. Ce să-ți mai povestesc..Promițător,..

 10. Xi este liderul unei tari Suverane…Xi nu are stapan cum zice un pitifelnic mai sus….Macron e liderul unui foste puteri Suverane, azi o Colonie americana mai spalata…Putin i – a dat peste bot lui Macron in chestia cu Sampania. Sper sa ii dea peste bot si Xi in chestia Coniacului….In rest, Franta a facut mult rau Romaniei. Franta a indemnat Romania sa intre cu Armata in Rusia la 1918, desi diplomatia Frantei stia ca o provincie poate fi autonoma, dar niciodata independenta si lipita de alta tara fara acordul partilor…Vezi cazul scoala al Cataluniei…

 11. Și ăsta vorbește în numele europei, exact ca Mutul nostru!…
  Ce aveti bă?…S-a uscat tărâța în voi.?…
  Vorbește în numele franței bronzate, nu în numele locuitorilor din europa!…

 12. politico.eu vrea sa il gonfleze pe micron. Poate sa ii sufle si in fund, de unde nu este, nici politico.eu nu poate obtine nimica.

 13. Macron este un papagal.

  Dacia Spring este fabricata integral in China. Macron se da imparat. In UE nu se mai fabrica mare lucru. Sau nimic relevant in plan mondial. Europenii se imbata nu cu coniac frantuzesc, se imbata cu apa rece.

 14. Macrou se crede mare lider mondial si va incerca sa-l „indulceasca” pe Xi! Cititi interviul din Economist si va lamuriti cine este si ce vrea Macrou( peste in putrefactie)!!

 15. Se intalneste un imparat din ce un ce mai mare, care vorbeste putin si doar cand trebuie cu altul, din ce in ce mai mic si nerelevant, ca trancane continuu si fara sa fie luat in seama de nimeni …
  Iar povestea cu Slava e deja istorie … vezi raspunsul dat deja de unul din imparati lui Blinken saptamana trecuta …

 16. Micronapoleonu’ se da balena in lighean. Toata Africa rade de el cu gura pana la urechi dupa ce l-au trimis rusii si chinezii dupa tigari.

 17. Unul poate fi numit imparat. Celalalt este doar un biet micron.

 18. SUA au crezut că încă în 2022 puteau să se răfuială cu rușii prin regimul nazist de la Kiev ca apoi să se apuce de China.. Le-a chicat bucuria în scârbă..

 19. Intox-ul, de „model” nazist (Hitler fiind un manipulator de geniu al mass-media, prin Goebels, ministrul „adevarului”, pardon, al propagandei, ori Lenny Riefenstahl, celebra, de altminteri, asa-ncând „exemplu” pâna si pentru SUA, tara mirajelor, a studiourilor de la Hollywood), intoxul, de „model” nazist, cu „dictatura comunista” nu mai merge, @I.R., aiurea (în Europa) sau în China, care fusese sute de ani prima putere economica mondiala, pâna la a-i cade victima, în secolul al XIX lea, Japoniei devenite stapâna Manciuriei în care si comite genocide -între care, la Nankin, unde omorurile au luat luni întregi. Macron: e-a doua oara-n care-l întâlneste pe Xi. Prima data, la Pekin, i se agatase de coada UrSSula, oama/agenta diabolica oficiala a americanilor, care sa-l supravegheze (Comisia Europeana fiind, de altfel, înfiintata de-un nazist „reconvertit” dupa WW2 în SUA, Walter Hallstein). „Doi împarati”, pe dracu’! Unul (Xi) si-un pitic duplicitar si incapabil si de-altceva decât de violenta si intoxicari. Un tradator al propriei tari: Franta (la vremea respectiva, imperiu colonial) a reusit performanta unei paci demne în WW2 datorita lui de Gaulle, aliat al URSS. Tembelul de azi de la Elysée fiind un anti-de Gaulle, groparul propriei tari (si-al continentului, numai ca-n privinta asta nu-i singurul: mai sunt si UrSSula cu Comisia ei cu tot, între care, Thierry Breton si Borrell, si comandantul NATO ajuns presedinte al Cehiei, si Charles Michel, si anglo-saxonii de peste Canalul Mânecii, si agentura americana din Germania, între care Scholz si Baerbock, si Barroso – rasplatit, de altfel, pentru servicii, c-un post bancar în SUA -, si Hollande, si Merkel …). Macron, care si-a ruinat tara, vrea razboi (ca sa-si ascunda falimentele, la fel Casei Albe), Xi, a carui tara-i prospera, nu.

 20. Xi și Emmanuel sînt de fapt singurii diplomați rămași în această lume de nebuni cu acte în regulă. Amindoi se străduiesc să tempereze eforturile belicoase ale rușilor și americanilor, care nu știu decît să dea cu bîta!
  Nu e de mirare că fosta Chină înapoiată a ajuns azi una din principalele superputeri militare și economice planetare: în ciuda urieșeniei sale,a știut să pună accentul pe economie, nu.pe militarizare, ca Rusia. Putem spune chiar că China este azi a doua Americă , mult mai omogenă cultural și.mult mai activă politic. Iar ticălosul de Jinping este într-adevăr un al doilea Reagan.
  Deși pare slab și nehotărît, în realitate Macron este unul.dintre cei mai puternici lideri pe care Franța i-a avut în ultimii cincizeci de ani, mult peste Chirac sau Mitterand. Deciziile pe care le ia sînt mai calculate decît s-ar crede, și știe să lupte pentru interesele Franței și Europei, făcînd chiar și concesii dureroase, dar pregătind victoria de mai tîrziu. A fost singurul lider planetar care a încercat să împiedice invadarea Ucrainei, încercînd să-l facă pe nerodul de Putin să renunțe la planurile lui nebunești, și azi îi poartă pica Marelui Ratat pentru țeapa pe care acesta i-a tras-o!
  Și a reușit să pună în aplicare și reforma sistemului de pensii, cu toate glorioasele proteste ale Vestelor Galbene, ceea ce demonstrează determinare din partea lui.
  Deci, chiar a avut loc o întâlnire dintre doi.lideri mondiali veritabili. Dacă s-ar întîlni Biden și Putin, acesta ar fi doar un spectacol ridicol al întîlnirii dintre doi elefanți bătrîni și decrepiți, ce impresionează doar copiii, la circ!

 21. @Dan Doran: Prostia ta idolatra n-are granite, amice! Macron = groparul propriei tari. De ce bati câmpii cu „reforma pensiilor” ceruta de UrSSula, si al carei model e american?!!! Se vede ca habar n-ai ca-n SUA e vorba de asa-zise „fonduri de pensii” fara bani, care, ca sa supravietuiasca sistemul, îsi joaca fondurile în BURSA, si ca Fanny Mae si Freddy Mc au si dat faliment, la criza de prin 2008. Lauda-l pe Macron, individ prost ca noaptea ce esti, daca vrei sa devii cersetor, pe strada, fara casa si masa, confiscate, dupa ce pierdute la Bursa/ masa de joc de individ! Când, în Franta, sistemul de pensii fusese realist, pâna la Macron-UrSSula, si fondul de pensii, real, nu ipotetic! Tipul si-a distrus, si definitiv, tara, care nu mai are nici resurse economico-umane, fiindca nu mai e imperiu si populatia ei musulmana va deveni, în câtiva ani, si data fiind politica migratorie a UE, dupa ce SUA au distrus tari prospere, de la Irak, la Siria, Libia, Ucraina … – ale caror populatii au emigrat în UE -, majoritara. Ma enervezi si-ngrozesti în acelasi timp, si de multa vreme. Abtine-te sa mai debitezi ineptii. Fii decent. Nu-ti mai expune tâmpeniile.

 22. Ce conducători nulități și slugi NATO are țara noastră de 20 de ani și ce insignifiantă a ajuns România la masa celor puternici. De la vizita presedintelui Chinei, Hu Jintao și lui Li Peng, premierul chinez, fostul coleg de facultate al domnului Iliescu prin anul 2004 nu ne-a mai vizitat nimeni. Doar doziția 3, 4 din Secretariatul de stat USA sau guverne UE vin cu ordine de închis obiective cu producție concurentă sau cumparat armament învechit. Mai mare jalea, rușinea și disperarea.

 23. flutura narativul nou in pădure la Băneasa, cum ca Rusia s-a dezvoltat numai militar (deși topicul era altul). Ce sa-i faci, evidențele pe teren te obliga sa recunosti adevarul, dar tu tot minți pt. o portie in plus la popotă. Păi, mey, frajere, ca sa ai arme moderne cum are Rusia, iti trebuie economie puternica, cercetare, specialisti, scoala superioara, dar daca asta e ordinul pe unitate, sclavule te supui sau mori.

 24. @ Ileana Rollason 12:38
  Îți pierzi timpul cu Doranul.
  Ăsta ne spunea că Rusia intră în faliment înainte de 1 mai.
  Și câte altele, măR🤣g…

 25. Poporul Chinez bea shampanie fină
  prin reprezentantul său,
  Xi shi Poporul!

  Antihristul va fi votat!

 26. Madama Rollcarton e îngrozită că îl.pot lăuda pe teribilul Micron, cel care a devenit inamicul public numărul unu după ce a îndrăznit sa spună că NATO trebuie să se implice direct în Ucraina!
  Nu știu ce este în SUA, dar la Bursă joacă FONDURILE PRIVATE DE PENSII,nu cele de stat! Deci biată cucoană e doar nițeluș prostuță , și trebuie sa o iertăm! Dacă aveți impresia că eu sînt vreun fan Macron sînteți duși cu dibla. Stau de cinci ani în Franța, și anul trecut am participat la protestele Vestelor Galbene contra masurilor lui de rahat, la Toulon, cu o pancartă pe care scria mare: MACRON AU TOMBERON!
  Dar trebuie să recunosc că are dreptate cu creșterea virstei de pensionare, căci în restul Europei e de 65-68 de ani! Dar macroul a fost foarte șiret și cînd a retras trupele din Mali și Niger: idioții aia de africani au acum o.inflație uriașă, de aproape 50%, deși au bogății naturale cu duiumul, și sînt mai independenți ca înainte! Dar au dat cu copita în principala lor piață pentru uraniu și petrol, și au luat arme de căcat de la ruși, iar acum vor să atace Mauritania!
  Macron i-a lăsat pe prostovanii de africani să se descurce, căci știe că foarte curînd vor reveni, cu coada între picioare, să cerșească hrană de la Europa, nu de la Rusia! Deci, e o lovitură de maestru! Căci bravii rusnaci au venit sa le fure africanilor aurul, nu să îi ajute să se dezvolte!
  Și încă ceva, ce nu ați observat: Macron este singurul lider occidental cu care s-a întîlnit Jinping, deci nu.mai vorbiți despre rolul.pierdut al Franței pe scena mondială!

 27. Micron este doar un veleitar dar da, titlul se potrivește și-si are originea într-un dialog al lui nixon cu Mao în Zedong în care nixon spunea ceva gen „iată-ne față în față, doi împărați ai Răului, nu există motive să nu ne înțelegem”, propoziție întâmpinată de Mao cu un zâmbet cordial.Macron este unul dintre „băieții” lui schwab, fără urmași, deci fără interes în viitor, gen merkelita, Iohanzi samd și este, cel mult, împăratul nevesti-sii.

 28. Corector de rahat, mao zedong cu literă mică, așa cum merită toate gunoaiele, inclusiv macron.

 29. Ave, imperator Micron, murăturili bruksălleze te salută!
  https://www.youtube.com/watch?v=M6YWJfO9CQs
  În decembrie 2024 Micronul „va mai fi dăcît” o amintire $$oroșizdă, o fanfaronadă ridicolă…
  Titlu’ dîn „Poolitiko”, „Doi împărați, la marginea a două războaie”, încearcă să mascheze realitatea, și să-l umfle (la nivelu’ Președintelui chinez Xi) pă piticotu’ gérontophile $$oroșizd franțuz trădător dă Țară, pă care nu-l-ia-în-serios nime’! …mîndru că e piticot $$oroșizd… Uite-l, în realitate:
  https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=mH712PaHlg8
  Ca în bancu’ ăla cu purecele mîndru că tropăie empre$$ionant, ca elephantu’ dă lîngă el……[Rroumbourraque]

 30. Rombourraque, alias Mishteaux: păpușa aia ești chiar tu, care îți dai o.mult prea mare importanță decit ai on realitate!
  Dar revenind la oile noastre, oricit ar părea de curios, Macron este șeful unui imperiu mult mai puternic decît cel al chinezului. Și de ce:
  Franța nu depinde de piețe străine pentru a se dezvolta economic, în vreme ce China depinde strict de piețele străine, atit pentru resurse, cît și pentru vînzări. Dacă economia mondială se prăbușește, Franța are suficiente resurse pentru a rezista. China nu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.