Consumul de curent, la minime istorice

Consumul național de energie electrică din rețele a înregistrat o scădere spectaculoasă duminică după-amiază, în ziua de Paște, coborând sub pragul incredibil de 3.000 MW, conform datelor furnizate de Transelectrica. O noutate notabilă este că parcurile fotovoltaice au devenit principala sursă de energie a țării.

Duminică, la ora 13:56, consumul național instantaneu de energie electrică din rețele a fost de 2.896 MW. Totuși, este important de menționat că această cifră reflectă doar consumul măsurat din rețea, iar consumul efectiv este probabil mai mare cu sute de MW, având în vedere autoconsumul prosumatorilor care utilizează energia produsă de propriile instalații fotovoltaice. În prezent, există peste 1.500 MW de instalații fotovoltaice la prosumatori.

Acest nivel incredibil de scăzut al consumului, sub 2.900 MW, este cel mai mic înregistrat în ultimii opt ani cel puțin. Există voci care susțin că acesta ar putea fi cel mai mic consum de energie înregistrat în istoria modernă a țării. Este al patrulea record negativ consecutiv înregistrat începând cu finalul lunii martie. Recordul precedent a fost stabilit acum o săptămână, în duminica Floriilor, când consumul a coborât la 3.636 MW.

În ceea ce privește Sistemul Energetic Național la momentul acestui consum extrem de redus, datele arată că producția națională a scăzut la 3.053 MW, iar România a exportat energie electrică la o putere de 156 MW.

În premieră pentru România, parcurile fotovoltaice au devenit principala sursă de energie electrică la momentul cu cel mai mic consum, contribuind cu o putere de 933 MW la Sistemul Energetic Național. Acest lucru s-a întâmplat, probabil, și datorită condițiilor meteorologice și a prețurilor zero sau negative din piața spot. Alte surse de energie, precum centrala de la Cernavodă și hidroelectrica, au redus semnificativ producția, iar centralele pe cărbune au înregistrat de asemenea scăderi. Eolianul a avut o contribuție aproape neglijabilă, iar energia electrică produsă din gaze a fost la un nivel redus, dat fiind că cea mai mare centrală de acest tip, cea de la Petrom Brazi, a fost oprită.

În timpul a trei intervale orare de la jumătatea zilei, prețul energiei electrice în piața spot a fost negativ, o situație întâlnită frecvent în zilele de weekend de la încheierea iernii. În ora precedentă și următoare, prețul a fost zero.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

16 Comentarii

  1. A fost o vreme cînd măsurau o țară după cît de mult oțel face, cît de mult curent consumă.
    Minciuna cu oglinzile și moriștile a putut fi ținută-n viață cu planuri pe termen lung. S-au închis termocentrale știindu-se că prin prețuri scoase din burtă vor închide o parte a industriei (cel mai scump curent pt non-casnici din Europa!) iar oamenii sărăciți prin inflație nu vor putea plăti al treilea, medalia de bronz, cel mai scump current pt casnici din Europa. Mai pe șleau, curentul făcut de oglinzi și moriști nu e nici pe departe atîta cît zic ei, doar trec datele de la hidro de pildă la acestea și consumul e cel mai mic.

  2. Pai Burduja, avorton securist, e în campanie , mafia penelista securista din energie ne-au dus acolo unde plătim cele mai mari preturi la energie , iar industria e la pământ

  3. zilele astea s-a vorbit despre vreme:”Ne asteapta vremuri foarte calduroase. EXPLICATIA din emisiune In urma decarbonizarii din Europa odata cu scaderea CO2 a SCAZUT SI PROTECTIA IMPOTRIVA RADIATIILOR SOLARE”

    In concluzie:
    Va creste radiatia UV, care provoaca neo… si este toxica pt viata altor vietati. Deci Romania, prin Ghinea, Virgil Popescu, etc. a acceptat distrugerea biotopului din Romania ca sa facem pe plac unor vanzatori de m… Cand studiile arata ca acum milioane si sute de milioane de ani era o perioada bogata in vegetatie/viata, iar CO2 era de zeci de ori mai mult decat acum. Deci contribuim la distrugerea vietii, noi niste oameni ne consideram mai presus decat Dumnezeu. Este drept ca El ne poate ”lua” pt a putea salva Terra.

  4. „având în vedere autoconsumul prosumatorilor”
    -adica vecinu cu fotovoltaica
    si-a luat-o in gură!

    (in Capitalizm
    daca nu produci
    faci pierdere,oricum)

  5. În RO nu mai funcționează nimic ,mă mir că e și acest consum.Nu înțeleg mirarea dlui Cosmin !

  6. asta cu „fotovoltaica” e exact faza cu
    centralele de appartament…bravo băietzi,
    căldurică de la păsărică!

  7. Pt.Maxtor;
    Eu nu am fotovoltaice si ce am consumat am platit normal chiar daca in piata pretul a fost pe minus.
    ,,Vecinul” prosumator a consumat de la el si nu a mai platit ca mine si ca tine,asa ca nu stiu de ce te bucuri.

  8. La 20 de grade Celsius este bine ! Nu se mai consuma curent cu aerotermele de la fereastra sa dea răcoare in casa !

  9. @Gabi
    -ce fac aia cu centralele de apartament?
    -stau la 17 grade in casa….la 1 martie ii taie vecinului incalzirea centrala,
    ii mai dau drumu la 1 decembrie,
    e de bine in COMUNA PRIMITIVA PE VERTICALA!

  10. Au schimbat transformatoarele clasice cu răcire pe ulei cu transformatoare „made in Greece” mai mici, cu răcire pe aer, fără reglaj de tensiune.Ca urmare, în zilele însorite tensiunea de rețea depășește 250V fapt îmbucurător atât pentru furnizor care încasează cu 10% mai mult, cât și pentru importatorii de electrocasnice care-si sporesc vânzările că urmare a distrugerii surselor la electronice și a motoarelor la segmentul „bucătarie-madini de spălat” cât și la vânzarea de regulatoarele de tensiune care induc consum reactiv secundar.Eco la pătrat, ce să spun…

  11. Conform conducătorilor, economia duduie! Adicătelea e pe creștere, creștere negativă. Adio bani pentru măriri de pensii! Până nu vor reduce numărul de tăietori de frunze la câini de la stat degeaba( sărbători cat cuprinde), nu vor fi bani de pensii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.