Sud-coreenii au pus ochii pe Centrala de la Cernavodă

Compania Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), o firmă controlată de statul sud-coreean, a anunţat luni că a semnat un acord cu grupul canadian Candu Energy Inc. pentru a accelera pregătirile în vederea depunerii unei oferte la licitaţia care va fi organizată pentru modernizarea reactorului 1 de la Cernavodă, informează agenţia Yonhap.

KHNP a precizat că a semnat un contract de servicii de inginerie cu Candu, în conformitate cu obiectivul lor de a participa la modernizarea reactorului 1 a centralei nucleare de la Cernavodă (România).

Proiectul vizează înlocuirea unor componente cheie şi construirea infrastructurii necesare care vor permite reactorului 1 de la Cernavodă să mai funcţioneze timp de încă 30 de ani.

Conform parteneriatului cu Candu, KHNP va elabora un plan pentru construcţia infrastructurii.

„Prin acest proiect, ne aşteptăm la o consolidare a cooperării între Coreea de Sud şi România în domeniul energiei nucleare”, a declarat directorul general de la KHNP, Whang Joo-ho, care a adăugat că firma îşi va concentra eforturile pe câştigarea contractului care va fi scos la licitaţie în acest an.

Pentru acelaşi proiect, KHNP a semnat anul trecut un acord de consorţiu tripartit cu grupul canadian Candu Energy şi cel italian Ansaldo Nucleare S.p.A.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcţiune în 1996 şi a livrat, până în prezent, 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul naţional, pe o perioadă de 26 de ani. De asemenea, Unitatea 1 a împiedicat eliberarea în atmosferă a 130 de milioane de tone de CO2.

Proiectul de retehnologizare a Unităţii 1, iniţiat în 2017, este implementat în trei etape, în conformitate cu experienţa şi practica internaţională în domeniu. Faza I a Proiectului de retehnologizare s-a derulat în perioada 2017-2022 şi a constat în demonstrarea capacităţii componentelor actuale ale reactorului Unităţii 1 de a funcţiona mai mult de 210.000 de ore la puterea nominală, cel puţin până la sfârşitul anului 2026, finalizarea scopului lucrărilor din cadrul Proiectului de retehnologizare, precum şi demonstrarea fezabilităţii Proiectului de retehnologizare, etapă care s-a finalizat în februarie 2022, odată cu aprobarea de către Adunarea Generală a Acţionarilor a Studiului de Fezabilitate şi a deciziei de investiţie. Costul estimat al investiţiei este de 1,85 miliarde de euro.

Faza a II-a, începută în februarie 2022, se va desfăşura până în 2026 şi are în vedere următoarele activităţi principale: asigurarea resurselor financiare pentru realizarea Proiectului de retehnologizare a Unităţii 1; negocierea şi acordarea contractelor de inginerie, achiziţie şi construcţie (EPC); achiziţionarea de echipamente cu ciclu lung de fabricaţie; evaluarea, pregătirea şi programarea activităţilor ce urmează a fi desfăşurate; obţinerea avizului Comisiei Europene – articolul 41 din Tratatul Euratom; obţinerea tuturor autorizaţiilor şi aprobărilor necesare pentru demararea proiectului etc.

Faza a III-a, care se va desfăşura în perioada 2027-2029, începe cu oprirea Unităţii 1 şi constă în realizarea efectivă a lucrărilor din cadrul Proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 în cadrul instalaţiilor unităţii, precum şi repunerea în funcţiune a acesteia, în vederea exploatării comerciale pentru un nou ciclu de viaţă de 30 de ani, după anul 2029.

Compania Naţională „Nuclearelectrica” SA, producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear, funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în anul 2013. Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

15 Comentarii

  1. sa puna ochii pe serialu de la tembeliziunea de Stat
    in ultimii 18 ani au fost multe episoade
    pe care trebuie sa le revada.

  2. Și eu care mă gândeam că au pus ochii pe grupurile 3 și 4….Dar în condițiile scăderii dramatice a consumului energetic în RO,azi mâine și grupurile 1 și doi vor fi inutile.România PSD-PNL înapoi la opait și lumânări pentru cine are bani,la gaz să nu vă gândiți,e al austriecilor …

  3. Titlul corect este-Wiermerescu a vandut Nuclearelectrica unor americani cu o firma pirat in Coreea de sud.Pretul vanzarii,ca doar nu e centrala mutterului ,adica spaga este avionul cu care se trage prin lume.O sa aflati mai multe doar cand acest bolnav psihic va pleca definitiv in USA.

  4. Abia acum! Ani de zile care s-au pierdut.Studiu de fezabilitate! Ati înnebunit!

  5. cred ca 3-4 au fost ”date” la francezi, dar de atunci nici o miscare…

  6. hahhahahaaha, deci noi dam bani pe re-esapare in loc sa construim si restul de unitati…

  7. Veniți şi luați tot ce doriți din România! Doar voi i-ați primit cu onoruri de top, pe Klaus și Georgeta, doi profesori din Sibiu, preocupați foarte mult de turism, dar absolut indiferenți la soarta României!

  8. AM AUZIT CĂ-COREENII BAT TOBA TEHNOLOGIEI SUPRAMODERNE! EI AU FĂCUT TEHNOLOGIE ȘI CERCETARE ! SUNT SIGUR CĂ AU ȘI „CUFERE” CU CARE SĂ CARE ENERGIA ! noi am dormit pe coadă !

  9. Energia electrica se vinde si aduce bani buni la buget, plateste datoria externa, plateste pensiile speciale…numai creier daca-ar fi la prostii care ne conduc! Toata povestea cu pretul mic la gaz si la electricitate este o manipulare pentru prosti ca sa dam pe nimic la ruptii in c… de germani sau de austrieci….

  10. România este țară nimănui, toată lumea a pus ochii pe resursele ei,cu un șatrap impostor că werner și un guvern alogen și trădător ,ce așteptări să avem ,forza SOS ,da ne luăm țară înapoi de la aceste cozi de topor slugi ai Ong-ului Gyuri

  11. unde e ala care vrea armata obligatorie pentru ca tarisoara TREBUIE aparata????? clasa politica care a vindut tot trebuie aparata? valorile care au vrut Auschwitz planetar trebuie aparate? strainii care cumpara si construiesc in ro trebuie aparati?

  12. Pramatia tradatoare, iohannis își face datoria…fata de stapani. Sictir jigodie inepta!

  13. „Sud-coreenii au pus ochii”

    -discriminare,
    ne-a incitat si ne-am gandit la Boc!

  14. Ești ok! Ai.,”intuit ” perfect!. Comisionul lui El presidente a fost investit în campania electorala „democrata” versus Șefia Otan :)!

  15. Aprilie 22, 2024

    Iohannis și-a început vizita în Coreea de Sud, după ce ar fi zburat din Sibiu cu un avion de lux. Surse: Tîlvăr a plecat cu un alt zbor
    https://www.digi24.ro/amphtml/stiri/actualitate/politica/iohannis-si-a-inceput-vizita-in-coreea-de-sud-dupa-ce-ar-fi-zburat-din-sibiu-cu-un-avion-lux-surse-tilvar-a-plecat-cu-un-alt-zbor-2768087

    ======

    6 mai 2024

    Sud-coreenii au pus ochii pe Centrala de la Cernavodă
    https://www.cotidianul.ro/sud-coreenii-au-pus-ochii-pe-centrala-de-la-cernavoda/

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.