Șeful ANRE: „România a ţinut lumina aprinsă în R. Moldova”

România a ţinut lumina aprinsă, la propriu, în Republica Moldova pentru două ierni şi a reuşit să facă asta pentru că a avut un sistem energetic pregătit, a declarat, joi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, la cea de-a 8-a ediţie a evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum”.

„Din punctul meu de vedere, cu cât ne proiectăm investiţii în sistemul energetic care să ne asigure un mix echilibrat de producţie de energie electrică, rezolvăm şi problema de security of supply, precum şi problema de suportabilitate a costului energiei în factura consumatorilor casnici şi non-casnici pe partea de energie electrică. Din punctul acesta de vedere, România a dat dovadă de consecvenţă în ultimii ani, prin sursele de finanţare şi programele guvernamentale cu un nivel foarte mare de finanţare. Am văzut şi în perioada crizei energetice că România, la propriu, a ţinut lumina aprinsă în Republica Moldova pentru două ierni, adică ajutorul dat vecinilor a fost unul consistent. Am reuşit să facem lucrul acesta tocmai pentru că am avut un sistem energetic pregătit să facă asta, pregătit să asigure nevoia de energie la nivelul consumului de energie din România şi atunci am putut să întindem o mână de ajutor şi Republicii Moldova. De ce să nu extindem acest ajutor şi către alte ţări, când este nevoie şi de ce să nu ne consolidăm poziţia de lider regional în ceea ce priveşte domeniul energiei?”, a menţionat Niculescu.

Şeful ANRE a susţinut că România este prima ţară din regiune în domeniul „off shore wind”, odată cu promulgarea unui proiect de lege în acest sens de către preşedintele Kuals Iohannis.

„Am dat dovadă de lider şi din acest punct de vedere o să reamintesc pe scurt proiectul promulgat de către preşedintele României în ceea ce priveşte producţia de energie „off shore wind”, sector care este pentru prima dată reglementat de o ţară riverană Mării Negre, fapt care ne poziţionează pe primul loc în regiune în acest domeniu. Repet, cred că soluţia la această problemă o reprezintă investiţiile pe tot lanţul: în producţia de energie electrică, în dezvoltarea reţelelor de transport – pentru că degeaba producem energie în sud-estul României, cum producem acum, dacă nu suntem capabili să o transportăm în zona de consum nord-vest, mai ales, investiţii în reţele de distribuţie care trebuie să facă faţă tuturor provocărilor din această perioadă, de la prosumator până la proiecte care trebuie racordate în reţelele de distribuţie, digitalizare etc.”, a subliniat preşedintele ANRE.

Ediţia cu numărul 8 a evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum”, dedicat problemelor de apărare, securitate şi relaţii internaţionale privind regiunea extinsă a Mării Negre şi a Balcanilor, are loc la Bucureşti, în perioada 23-24 mai.

Temele centrale ale acestei ediţii abordează securitatea în regiunea Mării Negre, ameninţările de tip hibrid care se manifestă pe multiple planuri, aspecte ce ţin de securitatea energetică, securitatea alimentară, combaterea dezinformării, rezilienţa cibernetică, securitatea Balcanilor de Vest şi alte subiecte prioritare pe agenda publică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

22 de Comentarii

  1. Ăștia și cînd zic adevărul mint!
    „Minciuni și fraze-i totul ce statele susține” (Mihai Eminescu)

  2. Romania tine in picioare R.Moldova pentru a putea fi donata Ukrainei, in compensatie pentru Crimeea. Asa se realizeaza visul de aur, unificarea Basarabiilor sub acelasi steag (albastru+galben).

  3. Bei gunoaie,la români le luați și pielea de pe ei cu gazul curentul și motorină(benzina). Iar la alții moca. Că așa va dictează licuriciul khazar. Sa vă ia draq pe toți,gunoaie de cetățeni ai României ce sunteți. Căci români nu sunteți. Meritați un ștreang la arcul de triumf.

  4. curent dat gratis.
    de unde sa plateasca saraciile alea.
    au datorii de sute de milioane. d-aia ii ameninta rusii.
    au gasit gusteri la bucuresti.

  5. Avertisment : dacă nu le dăm cât mai repede multe miliarde de dolari pe fiare ruginite americanilor, cică vin rușii peste noi și nu oricum ci cu Putân în frunte !

  6. ce armament se da nulandistanului, cati bani se pompeaza in moldova, nu sunt informatii publice… nu trebuie sa stie iobagii ce fac elitele, sunt chestii de „siguranta nationala”… ca mandatele de interceptare. ma intreb cate din alea mai da ICCJ-ul pe banda anii astia… de cand au scapat de MCV, nu mai rasufla nimic nici din „justitie”

  7. „Romania tine in picioare Moldova ca sa o doneze Ucrainei”

    Nu Romania o doneaza, Romania doar plateste. Basarabia a fost donata catre Stalin de catre Hitler (Germania) prin pactul Ribbentrop-Molotov in 1939. Romania era „asociata” cu Germania. Azi avem alt „partener extern” care sa faca donatii cu teritoriile Romaniei. Intrebat la tv, in direct, ambasadorul american a declarat ca R.Moldova (Basarabia de Nord) este in responsabilitate Rusiei. Deci, partenerul nostru poate negocia schimbul Crimeea contra R.Moldova cu Rusia si cu Ukraina. Partenerul s-a pregatit din timp, numind presedintele Moldovei instruit la Lengley-Virginia, SUA, care va fi numit guvernator peste Basarabia intregita ca regiune autonoma. Toata povestea aceasta este perfect plauzibila atata timp cat romanii ragaie bere la PET si canta manele. Partenerul american va primi de la Ukraina doua locuri in sudul Basarabiei pentru o baza navala la Marea Neagra si una la gurile Dunarii. Romanii vor fi fericiti ca cele doua baze americane care ii vor apara de Putin Navalitorul. Toate pregatirile sunt facute, mai trebuie convins Zele … sau indepartat, „ca un erou”.

  8. @x – Pretul este zero, evident. Sau exista un pret scriptic care nu se va plati niciodata, ceea ce e acelasi lucru.

    Problema e ca noi dam gratis aceasta energie unei tari neprietene (Ucraina), si Moldovei care are un parcurs catre UE separat de Romania, in conditiile in care noi dam bani ca sa producem sau si mai multi ca sa importam acea energie.

  9. Normal, românii din tara pot sa stea și pe întuneric și frig. Ce japițe netrebnice conduc această țară? Pentru români, că producători de energie și gaz, preturile ar trebui sa fie la sfert, dar ghici ce. Pentru căței e lux. In 1990 plăteam pt 100 de kw 40 de lei, cam vreo 2 dolari. Acum pt 200kw plătești 250 de lei, 50 de euro. Superb.

  10. De asta plătim curentul mai mult ca orice tara europeana! Bravo burduja cu slugile tale lipitori de afișe!!!!!!

  11. Este vrajeala in favoarea useristilor aflati la guvernare in Moldova. Dar pana in ultimii doi ani cine a tinut lumina aprinsa acolo? Si inca pe grastis comparativ cu banii ceruti de guvernele MELE.

  12. „România a ţinut lumina aprinsă în R. Moldova”

    -d-aia e maya sandeberger cheauna de somn…..

  13. Asa flacai, pe romani ii beliti cu preturile ca sa va umflati voi in pene ca dati curent moldovenilor? Ce pui de catele!!!

  14. Nu mai băgați bățul prin gard! Chiar dacă l-ar da gratis fraților, românilor, de peste Prut, tot n-ar avea treabă cu faptul că aici așa zisa parte română ne fură de ne-ndoaie cu prețuri nesimțite scoase din burtă. Curentul, să-l faci, nu costă mai nimic! Zic că s-a scumpit viața că s-a scumpit curentul. Treacă meargă, energie e nevoie la orice. Dar cum poți zice, fără să-ți pice limba, că s-a scumpit curentul că s-a scumpit curentul?

  15. Curentul s-a scumpit pentru ca asa a vrut statul german (EON), statul francez (Engie) si statul italian (Enel), distribuitorii de energie in Romania si statul roman n-a reactionat sa bage la puscarie directorii acestora. Nici poporul roman n-a reactionat sa protesteze cumva.

  16. Si te mai si lauzi, slugoiule?! Le dam nespalatilor si curent si gaze moca, iar ei se uita tot spre Rasarit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.