Hora reciclării de tip Returo sau hora șmecheriei?

Inundarea României de ambalaje din plastic și din tablă a stîrnit nenumărate reacții. Unii s-au revoltat, alții s-au gîndit să facă ordine și să le strîngă, iar alții să facă bani. Mai clar, guvernul și primăriile s-au gîndit să reglementeze și să purceadă la curățenie, preluînd norme și sisteme din experiența altora. În 2021, guvernul Florin Vasile Cîțu s-a chinuit să reglementeze colectarea ambalajelor. Cu puțin înainte de a-și da duhul, la 4 octombrie 2021, Guvernul Cîțu a adoptat Hotărîrea de guvern 1.074. Ce zice Hotărîrea lui Cîțu?

La capitolul Dispoziții generale se spune:

Articolul 1: Domeniul de aplicare(1) Prezenta hotărâre are ca obiect stabilirea cadrului legal pentru implementarea pe întreg teritoriul României a sistemului de garanție-returnare, denumit în continuare SGR, aplicabil pentru ambalaje primare nereutilizabile prevăzute la art. 10 alin. (5) din Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, cu modificările și completările ulterioare.(2) SGR reprezintă o modalitate prin care operatorii economici prevăzuți la art. 16 alin. (1) din Legea nr. 249/2015, cu modificările și completările ulterioare, denumiți în continuare producători, îndeplinesc responsabilitatea pentru preluarea, transportul și reciclarea ambalajelor SGR, în condițiile prezentei hotărâri”.

Şi ce-a ieșit? Sistemul Garanție Returnare (prescurtat SGR) a fost conceput pentru a reglementa un flux eficient de returnare și valorificare a ambalajelor. La redactarea procedurilor, guvernul Cîțu s-a bazat pe o consultanță GS1 România (membră a GS1 International). La consultare, GS1 România a fost reprezentată de Ciprian Josef, președinte, fiul președintei GS1 România, Marcela Josef, activă și în cadrul EAN Romania pînă la unirea cu GS1 Global Standard One, din 2005. Cele două împreună devenind GS1 International România. La așa mămici și tătici cu experiență internațională ar fi trebuit să rezulte un document rotund, fără breșe și încurcături. Numai că rezultatul colaborării guvernului Cîțu cu GS1 România a fost departe de cel așteptat.

În loc să adopte un sistem funcțional, colaborarea a produs o reglementare care adună la grămadă tot felul de prevederi, obligații și practici din mai multe sisteme din Europa și din lume. Şi a ieșit un ghiveci românesc greu de aplicat. Destul de repede, a fost introdusă o taxare pe fiecare ambalaj. Fiecare vînzător este obligat să încaseze de la cumpărător cîte 0,50 lei de fiecare ambalaj. Ce va face cu banii? Veți afla mai tîrziu pentru că și circuitul acestor bani are o altă poveste complicată.

Cel mai mare necaz a fost că s-a instituit procedura de recodificare cu coduri de bare a tuturor ambalajelor destinate returnării cu coduri noi, obținute numai de la GS1 România.

Știți ce presupune asta? Că nu poți vinde ceva într-un ambalaj necodificat după noua Lege (adică necodificat cu un cod de bare obținut de la GS1 România). Și nici nu l-ai putea restitui pentru încasarea garanției de returnare pentru că nu prea ai unde. Nu vei fi în sistem cu noul cod de bare, nu intri în magazin. Adică nu poți preda pentru vînzare. Iar dacă ai ambalaje cu un cod de bare mai vechi, nu unul actualizat (cel prevăzut de proceduri) nu poți să le restitui. Eventual, le dai noaptea pe gîrlă. Legea scoasă din burtica celor care au conceput-o elimină codul de bare al producătorilor externi.

Nu mai este bun la nimic. În România, trebuie să iei sticlă după sticlă și doză după doză și să lipești peste codul producătorilor din Franța sau Germania noul codul Returo. Dacă ești membru GS1 cu cotizația la zi, nu mai trebuie să lipești un cod autohton. Este suficient să lipești un autocolant pentru proști. Ce spune acesta? Că respectivul ambalaj este unul returnabil. Nu mai sunt bune codurile de bare pe produsele importate, iar cele din România, musai să fie codificate după o nouă lege. Cum să codifici o sticlă de apă minerală sau de bere? Ar trebui să fie simplu. Imprimi pe etichetă o codare. Nu este! Și de aici începe afacerea. Trebuie să te duci la GS1 România și să te înscrii ca membru. Plătești o taxă de minimum 150 euro, taxă de înscriere și minimum 150 de euro cotizație anuală, minim însemnînd că în cazul unei cifre de afaceri mai mari ajungi să plătești și mai mult, chiar mii de euro pe an. Dacă ai plătit cotizația și ai ajuns membru GS1 România, mai ai un beneficiu. Nu trebuie să mai schimbi codurile. Cei care aduc produse din străinătate trebuie să devină membri și să aplice peste codurile de origine o etichetă cu coduri noi. La fel și cei care nu sunt membri GS1 România. Una peste alta, dacă vrei să respecți Legea SGR trebuie să te faci membru GS1 și să cotizezi la asociația condusă de Ciprian Josef.

Ce se întîmplă cu cei 50 de bani adăugați deja pe fiecare ambalaj? Comerciantul îi încasează și așteaptă returnarea ambalajului. Din păcate, Returo nu a deschis centre sau containere de recuperare decît în puține locuri. Face mai mult reclamă. S-a spălat pe mîini și a plasat preluarea ambalajelor la comercianți. Pe comercianți a picat complicata măgăreață a recuperării. Numai că ei n-au bani să investească. Cel mai adesea, ambalajele nu se mai întorc. Banii pentru cele nerestituite sunt virați în conturile Returo. Consecința: Returo face bani din ambalajele nepredate. Ca să nu zic din cele aruncate pe marginea drumului.

Returo este un mecanism sofisticat, profitabil pentru unii, complicat pentru alții, care învîrte bani și adună ambalaje. Și eliberează pentru fiecare un bon de hîrtie. La doi saci de pet-uri diferite primești doi cîrnați de chitanțe egale cu minimum o cracă dintr-un copac.

Faimoasa Hotărîre a guvernului nr. 1.074/2021 devenită Legea recuperării a declanșat o sumedenie de nemulțumiri încheiate cu procese. Unii producători aveau stocuri de milioane de etichete cu coduri vechi. Cele originale ale produselor de la importatori nu mai sunt valabile. Produsele trebuie re-etichetate. Vă dați seama ce nebunie. Sticlă de apă cu sticlă de apă, doză de bere cu doză de bere, sticlă de vin cu sticlă de vin, pe fiecare cu o nouă etichetă. Haosul este total! Ca să mai îndulcească situația, guvernul Ciolacu este în situația de a prelungi valabilitatea stocurilor cu etichete vechi pînă la sfîrșitul anului. N-au nevoie de bîlci în perioadă de alegeri.

Ce se întîmplă cu ambalajele recuperate? La unele puncte de colectare nu sunt mașini de tocat. Așa că pet-urile sunt introduse în saci și urcate într-un camion care le transportă la Bonțida, aproape de Cluj. De acolo, epopeea ambalajelor continuă după mintea lui Florin Vasilică Cîțu și a lui Nicolae Ciucă (modificări în lege), cu posibilități de reinterpretare după cea a lui Marcel Ciolacu.

În multe locuri, pentru ambalaje Returo seamănă cu o adevărată cursă enduro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 36

57 de Comentarii

 1. hotie tip Romania smecherilor.
  Daca fabrica de bere, de ex, cumpara sticla, eu dau banii pe continut si sticla, nu este normal sa-mi recuperez banii pe sticla?
  Ca pe vremuri, duceai borcane si sticle si primeai banii dati.
  Acum, banii aia ii pierzi, eventual iti recuperezi cei 50 de bani. Spun eventual, pentru ca nu toata lumea prefera sa stea 30 min la cozi pe langa puradeii cu saci si saltele de peturi.
  Sii, inca o intrebare, ale cui sunt automatele si unde ajung sticlele recuperate?

 2. Sistemul adoptat este inca un caz de romanism. Returo are ca principal dezavantaj faptul ca daca cetateanul se decide sa il doara in pantof de cei 50 de bani, atunci nu se mai recicleaza deseurile. Sistemul belgian, care e pe locul 1 in UE, te obliga sa reciclezi totul. Am trait in Belgia si m-am adaptat foarte bine. Oprescu a efectuat doua vizite in Belgia ca sa vada sistemul la fata locului si a decis ca nu ni se potriveste. Eronat, ni se potriveste. In plus Retruro umple orasul de dispozitive de reciclare si obliga cetateanul sa care deseuri si sa stea la coafda sa le recicleze, ceea ce inseamna disconfort si timp pierdut. Sistemul belgian nu este asa, nu solicita nimic deosebit din partea cetateanului. Deci, romanism.

 3. Cu acest sistem complet inutil care produce costuri suplimentare, dezordine , disconfort pentru cetateni si unitatile comerciale si nu in ultimul rand aspect urat prin cozile cu sacii de peturi si mizeria in jurul punctelor de colectare !!! Se tot face propaganda ca asa se colecteaza peturile si dozele, dar acestea se colectau si inainte cu sacii galbeni fara aceasta nebunie !! Sper sa se renunte LA ACEASTA PROCEDURA DE COLECTARE, fara sens.

 4. Miroase de departe a potlogarie legislativa creata in beneficiul unor smenari de ong-isti. Altfel, de ce ne miram ca ni se duc banii de buzunar si fondurile europene pe tot felul de fantasmagorii verzi? Iar Parchetele tac de nu se mai opresc. Oare nu pot circula penal pe verde?

 5. Am folosit și eu odată. Am umplut balconul de sticle…pentru ce ? 15 lei…sistem prost gândit. Eventual pentru Editat pomanagii e bun în rest e vai de el.

 6. Cine citeste cu atentie textul se vede ca este o afacere de familie GS1. Banii se duc in buzunarele acestei firme care are monopol de etichetare. Toate ambalajele ar trebui reciclate fara etichete dar curate. Adica Ceausescu era mai inteligent decat astia cu facultati straine si cu fabrici de diplome absolvite ?!!! Nimic nu este corect in Romania decat hotia la toate nivelele!!!!

 7. Clanuri, clanuri au invadat definitiv Romania. Știți ce se practica in Italia prin cascarabetele comerciale de pe străzi? Îți toarnă lichidul comandat in pahar de plastic și sticla rămâne la ei, tu arunci paharul la containerul de gunoi, la fel și bidoanele din plastia, e obligația ta sa le pui in containerul destinat.

 8. Sticle Goale in Valoare de 9 lei le-am aruncat in Coshul de Gunoi de la Strada ! Penru ca Niciodată nu găsesc Coshul Gol de la Returo de la Market ! Mereu este Coshul Plin de la Returo de la Market ! Ca foarte multi Oameni se duc cu sticle goale la Returo la Market ! Si in 5 minute umplu coshul de la Returo de la Market ! Si se duc oamenii la Teturo la Market de Dimineatza pana Seara !

 9. Pentru doar cinzeci de bani pe ambalaj recuperați prin reciclare, mai bine îl arunci la gunoi.

 10. „…un flux eficient de returnare și valorificare a ambalajelor”?
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
  Sunt cerute „ne-deformate, golite, curate”, pentru a fi FĂCUTE-GHEM și ARSE! Ca și înainte de SeGeReaua asta de țirkus, cu cele adunate din gunoaie.
  Iar asta se numește la Bukale „RECICLARE”! …ca atîtea altele „rezolvate” identic de sudiști, în 105 ani…
  https://ziarultimisoara.ro/special/3028-memorandumul-lui-maniu-mai-actual-decat-oricand

 11. Sistemul este doar un mecanism de furat, legal. Nimic altceva. De cand s-a implementat nu am predat niciun ambalaj, probabil vreo 150 de lei pe luna au zburat din buzunarul meu, dar asta nu inseamna ca sunt nesimtit sau ca nu le-am reciclat. Pur si simplu nu am cum, fara sa imi produca un deranj si fara a pierde timp. Acasa, platesc ridicarea gunoiului selectiv, marginea orasului Iasi (aici e un alt sistem creat la nivel de tara de oamenii de casa ai primariilor, tot prin OUG sa se atinga cifra de adunare a gunoaielor selectiv, cu promisiunea ca daca se va colecta selectiv, vom plati mai putin pentru ridicarea gunoiului. N-ai vazut-o. S-a tot scumpit.), dar sa revin. 90% din ambalaje le arunc de acasa, ca stau la casa, in saci separati de plastic metal. 10% ajung in tomberoane la servici sau in magazine, tot in recipientul pentru plastic. Sa le duc la magazin e imposibil, cele mici din zona nu preiau ca nu au cum, cele mari sunt la supermagazine, nu am masina, deci nu le pot transporta cu zecile la magazin, unde clar, dar clar nu pot fi colectate toate ambalajele care ies din magazin. Concluzia, pierd cetatenii banii, castiga cei din spatele SGR toate aceste sume. Magazinele sunt marionetele lor in tot acest lant, fara voie, dar obligati legal.

 12. Ăștia, nenorocirii din alianță toxica,după ce au crescut preturile la maxim, de ajutam ucraina, mai iau încă 50 de bani pe bucata, noi stand la cozi rușinoase cu toți Editat!

 13. Ex: daca eu am 2,5 lei in buzunar, acesti bani ar costa exact cat scrie pe produsul de la raft, pret care reprezinta ambalajul + continutul + munca pentru a produce acel bun + adaosul comercial + TVA-ul, vine statul si da unor ONG-uri dreptul sa mai puna inca 50 de bani, aceasta diferenta face ca eu poate sa nu pot cumpara acel bun, cu toate ca eu am acei bani in buzunar, dar imi trebui 3 lei ca sa il iau sa bag in buzunar SGR-ului inca 50 de bani. Doamen cata hotie, le mai ajunge vreodata acestor ticalosi sa se opreasca din a ne fura? Ma intreb.

 14. Ai vezi pe Oameni cum se duc cu sticlele goale la Returo si dau 20 de lei pe Tzigari ! Din Bani castigati la Returo ! Sau isi cumpără 1 Bere !

 15. nu crezi esti cam indiscret? Ce te intereseaza ce face omul cu banii lui, adica din ambalajele pe care le-a platit de cate ori i-a fost sete si a luat un suc sau o apa de 0.5 pt ca nu poti umbla cu doi litri pe strada…? Nu-s fumator, dar daca omul e e treaba lui doar tu care te vaiti toata ziua cu pensia mica ai dreptul sa faci ce vrei cu banii tai? Faci CA CREtuleasca atunci cand unii primeau ajutoare si cumparau un chips la copii care-i mai scump decat o ciocolata, dar si copiii saraci au dreptul sa-si doreasca un suc sau chips, nu numai voi aia pe care banii va scot din casa.

 16. M-am enervat de numai cu sistemul asta destept, si pina la urma am renuntat la cele citeva produse lichide si mi-am rezolvat setea cu un filtru de apa care da rezultate cu apa prefiltrata de la robinet, adica elimina mirosul de clor si mil, metale grele si o trece peste granule de argint, iar apa ce rezulta juri ca e plata de izvor. Toata chestia ma mai costa cca. 10 bani/litru si gata. Containere de reciclare sunt putine si departe, foarte departe de cartierul meu, iar bonul se poate incasa fix la concurenta micului ABC din cartier unde ei te trimit de voie de nevoie…asta nu-i fair play. Ce 50 de banuti adunati la nivel de tara fac o suma care zace prin conrurile cuiva si produc dobinzi over night grase 😉…Totul este o escrocherie bine gandita.

 17. Multă scriitură dar lipseşte şpilul: CINE ESTE ÎN SPATELE AFACERII? Să cred că tata Nisto se face că nu ştie sau chiar nu ştie?

 18. Ambalajele sunt Plătite si Aruncate la Gunoi ! Si alti Negustori le Recicleaza ! Si-si cumpără o Bere sau Tzigarii din Banii gasiti la Gunoi din Recicleanu !

 19. „ȘI CE-I DE FĂCUT?” DIN GUVERN ȘI PARLAMENT NU VEDE NIMENI? DAR PREȘEDINTELE?DAR UE CU AEI CIURDĂ DE COMISĂROI ȚI COMISĂROAIE?” MAI ALES CĂ E VIZIBILĂ HOȚO-LEGALĂ ȘI DEMASCATĂ?

 20. În sfârșit nu mai e vorba de PSD,de Ciolacu,FiiRea etc.E vorba Florin Vasile Câțu.
  Aici nu mă bag,nu mă pricep,eu mă pricep la Belfer!

 21. In DK,cu 3 PET-uri goale de 2L imi luam un PET plin de 2 L. La noi,tipic satului criminal roman: laurii conteaza.Restul …

 22. Daca 1 Energizant costa 4 lei si 50 de Bani iti da 50 de bani pentru o Doza de Aluminiu dar ei mai castiga 50 de bani in Plus !

 23. „Daca 1 Energizant costa 4 lei si 50 de Bani iti da 50 de bani”

  N-are rost sa intrebi, reciclabilele se vand doar pe carD, inversul de la Drac, iar banii se returo decat in contul bancar din care s-a platit marfa. (Pamflet)

 24. S-a umplut România de gunoaie !
  De jos, până sus ! 😎
  Și din păcate, nu mai pot fi reciclate …
  Cel mult aruncate : primele la gunoi, celelalte- înapoi , de unde-au venit ! 😎

 25. Dracu sa ii ia. Poate se trezeste clasa politica, ca stim Catzu a reusit sa cheltuie in 2 ani 40 de miliarde de euro si nimeni nu da socoteala. A mai dat si bascalia asta de OUG sa ne mai traga cate 50 de bani pe orice. Zilnic pierd 3-4 lei. Calculati la un an. Ca eu sa ma duc, sa stau 5-10 minute sa imi iau bonulet nu stau. E bataie de joc legala. Unde era urgenta? De ce OUG? Nu ziceaau leprele din PNL ca nu se conduce o tara prin OUG-uri? Lehamite si scarba. Tara asta chiar nu are viitor. Nu se intrevede nimic de niciunde. Nici macar faptul ca suntem in UE nu ne mai ajuta. Bancile cu sprijinul BNR ne fura mai abitir ca in toata europa. La un salar de 5000 de lei brut ramanem cu 2800 de lei in mana, in UE unii raman cu 4200. La sanatate dam bani garla si nu primimi NIMIC, da chiar nimic, la pensie nu stiu cum sa duca varsta mai sus sa nu mai apucam, la benzina peste 50% ia statul, la tigari, la sucuri si prajituri, la pungi la ce vreti voi ia statul bani, la mort, la viu, la orice pierdem bani. Certificate verzi, de carbon, de sistem, de retea si la energie pierdem bani… Serios, cat se mai lasa aceasta tara prostita si calcata in picioare?

 26. Energizantul Costa 3 lei si 50 de Bani si la Scumpit la 4 lei si 50 de Bani si-ti da doar 50 de Bani pe Doza ! Si ei sunt in Castig cu 50 de Bani pe Doza de Aluminiu !

 27. Si din Banii castigati din Energizant ai Investesc in Publicitate si Castiga si mai multi Bani !

 28. e ca in plandemie,
  nu au refuzat mascarea
  dobitocii nu refuza nimic,
  „reciclarea” asta e varful aisbergului
  e reciclarea in stil maoist a dobitocilor!

  -cum refuzi reciclarea?
  -simplu,rupi eticheta si te debarasezi de ambalaj CA INAINTE!

 29. pro-tv-acuzata-ca-a-contribuit-masiv-la-manelizarea-romaniei

  -las fierbinti si restu:DEZNATIONALIZARE,
  intrebati la khazara mona segall.

 30. BUNĂ!
  „Dacă ești membru GS1 cu cotizația la zi…”, poate cu ȘPAGA la zi
  Deci imi reține 50 bani si apoi sa duc ambalajul sa-mi iau banii mei?
  STATUL, de fapt niste derbedei corupti isi bat joc de noi pe banii nostri! Asta e un soi de magarie-golanie! Deci batranul/ bătrâna este deposedata de niste bani si apoi sa mearga cum o putea sa duca ambalajul
  ca sa-si recupereze banii !!!
  Ce este asta? Golanie?
  Daca STATUL chiar vrea sa strângă toate ambalajele cu si fara cod ar trebui sa le plateasca ,sa zicem 50 de bani un pet sau la kilogram,sa zicem 4 lei kg de plastic si va garantez ca in doua luni de zile dispare tot plasticul aruncst in ape,rapi,etc.
  Brand de țară; ca la noi la nimeni sau „treaba romaneasca”

 31. UP Hai că am mai scăpat de 2,5 lei și azi. Nu și cei de la RETURO / SGR. Ei au încasat. Așa se fac banii, nu cu munca. Ce proști suntem că muncim, când poți face bani fără.

 32. Concluzia, daca nu te duci sa iti iei cei 50 de banuti inapoi, petul / doza tot la gunoi ajunge si ar trebui sa ajunga reciclata, numa ca banutii tai iau calea pribegiei. Merg la buzunarele pregatite. Nu stiu daca sa cred ca SGR-ul ia banii sau statul. Nu pot crede ca statul lasa sa ii curga printre degete asa mina de aur. Imaginati-va ca la o sticla de apa statul ia TVA + taxa pe profit de la firme + ceva si de la cei cu ambalaje. la una de suc ia tot ce am scris mai sus + acciza zahar. Cum dracu s-ar numi asta? Stat sau hoț? UE doarme. Cica sunt niste prosi in est, poti sa-i si f…t…i ca nu zic nimic, ba da nimic. Asta e modelul perfect de cetatean european. „Sunt cetatean european si am drepturi” … de a fi furat mai rau ca toti ceilalti, poate.

 33. (5) grija de a nu deteriora ambalajul și eticheta este în sine o insultă la adresa consumatorului (în condițiile în care deșeurile vor fi oricum compactate); (6) ca să obții garanția în numerar trebuie să treci pe la casă și, deci, să intri în magazin și să stai la rând, ori să te umilești la ceilalți cumpărători ca să te lase în față; (7) consumul de electricitate al aparatelor de retur și risipa de hârtie termosensibilă sunt uluitoare, ceea ce desfide scopul reciclării; (8) complexitatea acestor aparate e demnă de o cauză mai bună (cântărire de precizie, scanare), în condițiile în care există cabinete medicale fără asemenea facilități; (9) existența aparatelor devine o problemă de sănătate publică, riscul epidemiologic crescând cu numărul de utilizatori și lipsa de igienizare.

 34. „Astia suntem, atata putem” ! Oamenii nu se uita la reclame si nici la caricaturi, le este frica sa nu fie vorba despre ei.

 35. Da 50 de Bani pe 1 Sticla de Plastic dar dupa Aceea probabil ca Plasticul Curat Merge la EXPORT ! Si se întoarce IMPORT si dai 100 de lei pe o Pereche de Pantofi din Plastic ! Ghisheft ! Pentru cine importa Plastic din Romania ! Si vinde in Romania Produse cu 100 de lei ! Si Baga in Sticle doar 10 lei la Retuo !

 36. Și ea și fii-su români get-beget, Josef, mai de la tel aviv.

 37. Din Sticlele Goale din Plastic si Dozele de Aluminiu la Returo . Romania este Furnizoare de Materie Prima la Export la Pretzuri Scazute ! Si Romania Importa Mărfuri la Pretzuri Ridicate ! Realizate din Materia Prima Exportata de Romania !

 38. @sfidarea sfidarii sau infrangerea infran ” Oamenii nu se uita la reclame si nici la caricaturi, le este frica sa nu fie vorba despre ei.”

  -reclamele sint alt ATAC AXIOLOGIC:
  toate femeile au probleme cu „incontinentza”
  si barbatzii sint impotentzi pa motiv de prostata…unde mai pui si pedofilia corporatista,
  nu prea mai exista reclame fara copii.

 39. (5) grija de a nu deteriora ambalajul și eticheta este în sine o insultă la adresa consumatorului (în condițiile în care deșeurile vor fi oricum compactate); (6) ca să obții garanția în numerar trebuie să treci pe la casă și, deci, să intri în magazin și să stai la rând, ori să te umilești la ceilalți cumpărători ca să te lase în față; (7) consumul de electricitate al aparatelor de retur și risipa de hârtie termosensibilă sunt uluitoare, ceea ce desfide scopul reciclării; (8) complexitatea acestor aparate e demnă de o cauză mai bună (cântărire de precizie, scanare), în condițiile în care există cabinete medicale fără asemenea facilități; (9) existența aparatelor devine o problemă de sănătate publică, riscul epidemiologic crescând cu numărul de utilizatori și lipsa de igienizare.

 40. Pina la aceasta OUG am cumpărat aceste produse cu ambalaj cu tot(doza, Pet, sticla) la prețul afișat. Deci, ambalajul era al meu și îl puteam recicla, uneori contra unei sume modice.
  Acuma îl mai plătesc odată cu 50 bani și nu am garanția că-i recuperez. Totuși firma SRG ia cei 50 bani/buc. de la comerciant.
  Totul este hoție pentru cumpărător care nu are nicio posibilitate sa se opună fiind acțiunea Guvernului.

 41. Pai, dragilor , stim toti ca in Romania jaful si minciuna sunt etatizate ! Prea cinstitul stat roman ne punem sa mai platim odata lucruri pe care le-am platit din start: ambalajele reciclabile ! Pai, daca asta nu este jaf atunci ce este? Vai de mama noastra, cum ne sunt furati bani din buzunar , vrei nu vrei! Eu, ca noi toti , am invatat sa-mi sortez ambalajele reciclabile si sa le duc la punctul de colectare a gunoiului menajer si sa le las in tomberoanele specifice pentru fiecare fel de deseu ! Eu ,cu sacii de ambalaje in spate, nu o sa ma duc sa le duc la magazine ca sa-mi iau inapoi banii , care orisicum erau ai mei : in schimb , drept protest, nu mai sortez gunoiul menajer pe care il arunc ! De ce sa mai face asta , ce rost mai are ?Oricum, banii furati , furati raman!

 42. Supărare, văicăreala și trăncăneala la greu pe net despre acest SGR, dar de ieșit în strada…se poate și mai greu și ne descurcam noi. Sictir, la supărați/guralivii pe sistem!

 43. Pe cand te iei de Antonel Mugurash ROGulescu ? Te sustin !

 44. A propos de șmecherii…

  Avioanele Airbus și Boeing au devenit și mai periculoase din cauza titanului contrafăcut în designul lor, scrie ‘New York Times’, citând compania care a produs piesele.

  După ce au refuzat să cumpere titan în Rusia, companiile aeriene au trecut la metal de origine necunoscută și de calitate scăzută cu certificate false.

  Interlocutorii publicației susțin că acest metal a fost deja folosit pentru ușile de pasageri, ușile de marfă, carene, scuturi termice ale motoarelor și alte elemente ale mai multor avioane.

 45. Hora Hoției peste întreaga țară. Prețul de raft e cu ambalajul inclus. Doar ne mai fura 50 de bani pe orice ambalaj. Așteptăm cu ardoare majorarea la 1 leu sau 2. Am auzit asta sigur din gura celor care duc din greu frâiele RETURO. Pastele mami lor cu Catzu și guvern cu tot. Noi nu l-am votat, dar el ne-a tras-o de tot și nici măcar nu e la Bulai. Mai știți ceva de el? E prin țările calde in CO pe viață.

 46. Tara fierbe de interes legat de Coldea si maestrul redactiei scrie articole de reciclarea ambalajelor! Nici un cuvint despre ce stie cel mai bine – ca doar traieste in RRomania!
  Dupa motto-ul : ” nu ma amestec, nu ma bag, ca nu stiu ce pot sa trag!”
  Asta spune mult!

 47. Inca o data statul paseaza o sarcina ce ar trebui sa i revina, catre firmele private. Mai da o bataie de cap firmelor, ca nu au destule treburi. Spatiu de depozitare, om dedicat care sa se ocupe de toata porcaria asta si evident resursa financiara care trebuie alocata pentru a face functionala ,, hora,, vietii. Statul, inca o data, isi dovedeste incompetenta. Vrem o tara curata, nu un stat smecher, incompetent care tot pe batranica cu patrunjelu’ o amendeaza.

 48. Asta Nu este Hora Reciclarii ! Ci este Hora Miliardarilor ! Împreună cu Uniunea Europeana care a văzut ca este de Muls niste Materie Prima de Plastic si Aluminiu din Romania ! Din Plastic se Fabrica Îmbrăcăminte iar din Aluminiu pentru Industria Electronica Industria Sportiva si Constructii !

 49. „Inca o data statul paseaza o sarcina ce ar trebui sa i revina”

  La vremurile acestea, statul n-are nicio sarcina, le-a avut pe toate statul ceausist si ati vazut ce a iesit: crime impotriva umanitatii ! Statul sa finanteze infrastructura si sa asigure libertatile si democratia. Taxati gunoiul si premiati colectarea lui (ca la magari, cu batul si cu morcovul), doar asa se face educatie, asa s-a facut si afara. La noi au venit PROFII si au scris cursuri, la noi ingunoierea se face stiintific !

 50. Dar pentru Horeca, parca nu era obligatori,in special daca nu depasesti 200m²,in cazul meu 75m². Saptamana aceasta a venit un fomn de la returo pe tern sa ne ajute pe noi comercianti cu procedura de contractare pe site ,pe care personal am semnat.,dar inca nu am comandat acel kiy de saci,sigilii si suportl lor….pentru ca legea spune ca nu este nevoie/obligat sa comand acest kit. Surpriza, vom fi si noi Horeca obligati chiar daca nu depasim suprafata in m² ,sa colectam si sa comandam acest kit. Problema nu ar fi aceasta si multe alte…problema cea mai mare este ,kitul comandat ulterior are costuri exagerate ,undeva la peste 200 lei….cred ca sunt 3 tipuri de saci a cate 10 ,plus sigiliile. Facand un calcul rapid si babesc.
  – platesc fact. furnizorului cu tot cu acesti 50/ambalaj ,
  – nu il recuperez de la client acesta consuma in locatie
  – returnez in sistemul returo dupa o solicitare scrisa pe mail ,vine gigel si imi verifica saci
  – emite returo factura si bani in cont dupa 2 luni, intre timp eu sunt nevoit sa bag mana in buzunar sa scot peste 200 lei pentru alt kit
  Rezultat= eu companie pe pierdere ,stres, spati de depozitare si multe altele…pentru ce….pentru ca ceva baieti destepti plimba ceva milioane de lei a caror urma se pierde ,plus bani scosi din reciclare pe bursa in domeniu….care nu sunt putini.
  Lasa ca romanasul e prost si ascultator ,el poate ,el nu se rasvrateste ,el ……
  Sa ne fie cum ne-am asternut.

 51. Hora escrocheriilor, furaciunilor și înșelătoriei, nu hora reciclabilelor!

 52. platesc 5o de ron pe lună ptr ridicarea peturilor și ambalajelor de plastic.

 53. Eu sunt un cetățean corect care își achită taxele la primărie, dar mai sunt specimene care adună peturi și le aruncă în sobe iarna.

  E greu să le face educație unora, n-ai cu cine, n-au bun simț!
  Deunăzi am văzut pe Calea Giulești doi asiatici care căutau prin coșurile de gunoi și alegeau de-acolo sticle de plastic și cutii de bere.
  M-am oripilat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.