
Ministerul Finanţelor a publicat vineri o propunere de act normativ pentru a se asigura că investiţiile în Neptun Deep se vor desfăşura fără probleme, în prezent existând riscul să apară dificultăţi de aplicare a TVA şi a accizelor, a anunţat ministrul Marcel Boloş.
„Ne asigurăm că investițiile în Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, se vor desfășura fără probleme.
Pentru că exista riscul să apară dificultăți de aplicare a TVA și a accizelor, cu consecințe negative asupra activităților de exploatare, am publicat astăzi (vineri – ) o propunere de act normativ prin care să ne asigurăm că se va aplica un tratament unitar, atât din punct de vedere vamal cât și fiscal.
Așadar, Neptun Deep va avea certitudine din punct de vedere al regimului fiscal aplicabil și nu se va lovi de obstacole birocratice„, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
„OMV Petrom și Romgaz vor investi aici aproximativ 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Producția ar trebui să înceapă din 2027.
Rezervele din perimetrul Neptun Deep sunt estimate la circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cât tot consumul României pentru o perioadă de aproximativ 8-9 ani.
Este o nouă măsură prin care Ministerul Finanţelor susține această investiție, după ce în luna martie am creat cadrul pentru scutirea Romgaz de la plata dividendelor către stat, pentru a putea astfel să investească profiturile realizate în faza de dezvoltare a proiectului”, a mai notat Boloş.
Conform Notei de Fundamentare, Ministerul Finanţelor a propus proiectul OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal având în vedere necesitatea clarificării teritoriului fiscal din perspectiva taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor, în contextul aplicării unui tratament unitar, din punct de vedere vamal şi fiscal, operaţiunilor legate de activităţile de explorare şi exploatare a zăcămintelor minerale naturale din zona contiguă sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, întrucât lipsa acestor clarificări ar conduce la dificultăţi de aplicare şi la posibile interpretări diferite, cu consecinţe negative asupra activităţilor de explorare şi exploatare a zăcămintelor minerale naturale din zona contiguă sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră.
Astfel, proiectul propune, pentru eliminarea oricăror neclarităţi sau confuzii cu privire la teritoriul României „în sensul art. 267 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, şi în contextul eliminării prevederilor pct. 2 alin. (3) din norme cu privire la exercitarea de către România a jurisdicţiei fiscale pentru operaţiunile legate de explorare şi exploatare efectuate în zona contiguă şi zona economică exclusivă ale României”, introducerea unui nou alineat, prin care să se clarifice că teritoriul României reprezintă teritoriul delimitat de frontiera de stat a României, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 352 din 30 iunie 2001, cu modificările şi completările ulterioare.
Foto Arhiva
taxele si impozitele sunt de neatins doar ca modifica din condei , explicitand si modificand alt document care defineste la ce teritoriu se aplica codul fiscal in Romania …inteligenti in tradarea de tara cat cuprinde ! minti diabolice !
OUG e neconstitutional,
guvernu nu are dreptul sa aduca atingere taxelor si impozitelor.
Parcă Saddam a luat Kuweitul deoarece de acolo se fora oblic și se scotea țiței din subsolul irakian. De ce nu bortesc/forează din Dobrogea?
(R: ca să zică că de-aia e scump că_costurile de exploatare…)
Din gura lupului, Grupul OMV Petrom: rezultatelei pentru ianuarie – martie 2024:
Costul de productie a crescut cu 10%, la 15,9 USD/baril, in principal din cauza costurilor mai mari cu personalul si cu serviciile, precum si a scaderii productiei disponibile pentru vanzare. gata
Îl vînd, după prețul impus prin minciuna bursa, la 80 USD/baril
100 miliarde de metri cubi de gaze naturale?
-acum catziva ani numai SUPLIMENTAREA catre germania a productiei din Russia
era de 60 miliarde de metri cubi ANUAL!
1.nu sint gaze in m.neagra,nu in perimetru romanesc
2.oug.ul e neconstitutional:priveste taxe si impozite,
e doar treaba Parliamentului.
Sst, gazele pleaca la Viena si daca suntem cuminti si progresisti, o sa ne dea voie sa cumparam si noi din gazele noastre la cat vrea muschiu’ lu’ Licuricii mari si mici. Deci, de ce ziceati ca l-ati omorat pe Ceausescu?
Asadar dl Bolos si spuma,crema finantista de la MF au uitat sa arate care este zona romineasca aplicabila exclusiv Romaniei ci care nu este alta decit aceea din interiorul granitelor,frontierelor de stat !
Omisiunea denota capetele seci in capacitate juridica clara ,pline cu aer si spalate cu apele Neptun Deep,de unde tot marii rechini OMV Petrom și Romgaz vor inghiti prada ,despre care Poporul Roman, cu exceptia „investitorilor”nu vor sti nimic :in ce consta,cine o invirte,cum o imparte-oricum colcaie de ciorchinii de care sunt agatati si impart strainii ,multe firme si firmulete care mai de care mai exotice sau chiar clasice prin „abonamente” pe gaze si petrol la Romania.
Deci Bolos,respira usurat ca apus la punct,fiscul si fiscalul intre fronierele de stat,bravissimo , dle Bolos,om de stat „muncit” te numesti!
jaful „investitotilor” straini continua cu complicitatea „alesilor ” „nostri „