Marea împăcare dintre China şi Australia

Premierul Chinei Li Qiang vizitează duminică o importantă regiune viticolă din Australia afectată de sancţiuni chineze care au fost ridicate recent, simbol al reluării relaţiilor comerciale dintre cele două ţări, transmite AFP.

Aflat în Australia de sâmbătă, Li Qiang urma să viziteze şi o mină de litiu din Perth, în Australia de Vest, înainte de a se discuta luni cu omologul său australian, Anthony Albanese, mai multe subiecte spinoase: drepturile omului, influenţa Chinei în Pacific şi comportamentul considerat „periculos” al armatei chineze în regiune.

„Respectul reciproc, căutarea unui teren comun, în timp ce lăsăm deoparte diferenţele, şi cooperarea (…) constituie un pas important pentru dezvoltarea relaţiilor dintre China şi Australia”, a afirmat Li Qiang sâmbătă într-un comunicat.

O nouă ilustrare a „diplomaţiei panda” a Beijingului, care îşi trimite urşii pe tot globul pentru a pecetlui îmbunătăţirea relaţiilor sale diplomatice, Li Qiang a marcat o primă etapă duminică la Grădina Zoologică din Adelaide, în sudul ţării. El a întrebat despre starea de sănătate a celor doi panda uriaşi împrumutaţi din China în 2009.

„Panda au jucat un rol important în viaţa multor familii din Adelaide şi sperăm că acest lucru va continua”, a declarat ministrul australian de externe, Penny Wong, într-un interviu la televiziune difuzat în aceeaşi zi.

 

Între China şi Australia relaţiile au fost tensionate în ultimii ani, în special după o solicitare australiană, în 2020, pentru o anchetă cu privire la originea pandemiei de COVID-19, pe care Beijingul a considerat-o politică, şi după decizia autorităţilor de la Canberra de a exclude producătorul de echipamente Huawei din reţeaua naţională 5G, scrie Agerpres.

China a majorat atunci taxele pe numeroase produse australiene, în special pe vin, carne de vită şi orz. De când laburiştii a ajuns la putere în 2022, majoritatea acestor suprataxe au fost eliminate pe fondul încălzirii relaţiilor dintre Beijing şi Canberra.

Li Qiang urmează să se întâlnească duminică mai târziu cu viticultori din statul Australia de Sud în apropiere de Adelaide. Vizita sa urmează ridicării de către Beijing a majorităţii barierelor comerciale din calea exporturilor australiene, în special la cărbune, cherestea, orz şi vin.

La rândul său, industria homarului australian speră că premierul Li va redeschide piaţa chineză pentru exporturile australiene, ridicând astfel una dintre ultimele sancţiuni comerciale rămase în vigoare.

China este de departe cel mai mare partener comercial al Australiei, absorbind aproape 30% din exporturile sale anul trecut. În 2023, comerţul bilateral a ajuns la 327 de miliarde de dolari, mai scrie AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

 1. Australia nu poate trai cu baloanele de sapun Americane si cu „digits”.Fara China , nu pot avea o crestere economica sustinuta. Iar, cat priveste PANDA pana si regina Spaniei a primit „oficial” un cuplu nou . Panda face furori in Lume . Zoo’s le cresc incasarile cu 30 %

 2. SLAVA CHINA ,SLAVA BRICS MULT SUCCES ECONOMIC SI MILITAR RESPECT pentru BRICS

 3. alianta AUKUS? Cam multe se aduna contra Americii in ultima saptamana, iar timpul trece in defavoarea lor.
  (Trolilor, voi intelegeti ceva din cele ce se petrec sau ramaneti sub ordine idi oate?)

 4. Până și Australia a înțeles că America este pe topogan și se reorientează și ei

 5. @mishteaux , barca SUA se scufunda , si treptat fiecare incearca sa se salveze cum poate .

 6. Deja pacea, cooperarea şi respectul între state ni se par stări anormale. Vă dați seama unde ne-au dus iudeo-masonii şi jandarmul mondial?

 7. Acum catzva ani am avut ocazia sa vad pe cei 2 panda, cumintzi shi linishtitzi, fara sa faca rau la cineva. A fost frumos, shi nu are importantza ca au fost imprumutatzi, important este ca a fost un gest de relatzie placuta intre oameni, ce iubesc chiar shi aceste animale.
  O zi buna.
  Con

 8. Pai,ar fi chiar culmea ca un pufos ca ala din poza sa plateasca pentru cretinismul oilor cu 2 copite.

 9. Incet incet China intelege ca nu poate pierde o piata de 1mld de oameni bogati SUA, UE, Japonia Australia Noua Zeelanda, pt 1,4 mil rusi prapaditi…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.