Stocul de securitate pentru iarnă al Moldovei: 10 zile de consum

Republica Moldova își va constitui un stoc de securitate de iarnă de 47 milioane metri cubi, echivalentul a 10 zile de consum, potrivit unui proiect de HG al Guvernului de la Chișinău, relatează newsmaker.md.
Cantitatea a fost modificată, înainte stocul de securitate era de 8 zile de consum. Cele 47 de milioane de mc reprezintă o treime din totalul stocurilor de iarnă și 15% din totalul consumului anual al vecinilor. Pentru că RM nu are capacități proprii de stocare, aceste rezerve vor fi constituite în depozite din România și/sau Ucraina.
 „La determinarea cantității de gaze naturale care face obiectul obligației de stocare, din cantitatea totală de gaze naturale de 149,5 milioane de m3 se deduce cantitatea de gaze naturale de 47,1 milioane de m3 ce urmează a fi stocată în calitate de stocuri de securitate începând cu 1 octombrie 2024″, se arată în proiectul de HG.
Guvernul a precizat că cele aproximativ 47 de milioane mc, stocuri de securitate, constituie echivalentul a 10 zile de consum de iarnă. „Anterior, stocurile de securitate acopereau opt zile de consum intern”, au precizat reprezentanții Guvernului. Acestea se vor utiliza, total sau parțial, în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în cazul constatării situației de alertă sau de urgență.
Consumul anual al RM este de circa 1,1 mld. mc. Spre comparație, consumul României este de circa 10 miliarde mc. Sistemul de trasnport gaze al vecinilor este operat de Transgazul românesc.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1120 Articole
Author

5 Comentarii

  1. nu stiu ce dramatizeaza unii chestia ca vine iarna : nu ai vazut ca au fost 7-8 grade si nu -30 ???
    e cald fra’ nu mai ingheata nimic .. incalzirea globala ,salvati planeta.. ghiata se totpeste asa cum am mai spus si se vor intampla multe .. inundatii, incendii prin auto-aprindere , incendii de la spioni/drone , cutremure prin rebalansarea pamantului prin pierderea de greutate datorata topirii ghetarilor … etc ,etc,etc… nimic nu va face nica ca Moldova nici ca Romani sa consumam gaz exagerat!
    mai vedeti si voi vremea pe net! e de la sateliti direct , la tv mai spun si prostii

  2. Dramoleta de peste Prut, nu are depozite in țara lor dar folosesc depozitele țărilor vecine fara sa plătească chitie sau prețul corect pentru gazul consumat! Și mie mi-ar conveni sa nu am salariu sau pensie lunar și să cheltuiesc din salariul unui politician din oricare guvern sau parlament român, dar sa am resursă din spălat bani despre care nu știe nimeni. Așa procedează republica moldova!

  3. Daca n-au destula securitate, le dam noi. Taman bine ca scapam de Coldea, Dumbrava si generalutul ala abia pensionat. Gaze sa le dam numai dupa ce mancam fasole.

  4. Și ce dacă? Are Ronânia pentru Moldova ce nu are pentru proprii cetățeni. Care nu merita nimic mai bun dacă nu-i vor zdrobi pe trădători cu ștampila de vot la alegerile din acest an. La anul probabil că nu vor nai putea s-o facă!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.