Iohannis: „Diaspora a devenit mai puternică”. Ciolacu a plâns pe umărul ei

Ce mai spun politicienii de Ziua Românilor de Pretutindeni?

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, în care afirmă că „diaspora a devenit mai puternică şi a căpătat o voce care se face mai bine auzită atât la Bucureşti, cât şi în alte capitale ale lumii”.

Iohannis susține că a promovat constant alcătuirea de comunități profesionale între românii din țară și cei din străinătate, croind astfel o legătură mai strânsă între oamenii de afaceri, cercetătorii științifici, medicii, profesorii și artiștii români de pretutindeni, de “aici” și de “acolo”, care, lucrând împreună, au construit multe proiecte de succes.

„Începând din 2015, celebrăm în fiecare an Ziua Românilor de Pretutindeni în ultima duminică din luna mai ca pe o zi dedicată tuturor românilor, dar mai ales celor care trăiesc în afara granițelor.

Oriunde ne-am afla, sărbătorim această zi împreună, evaluând ce s-a făcut, dar mai ales ce rămâne de înfăptuit, astfel încât să ne simțim mai bine protejați și să fim mai încrezători într-o Românie care ne apără drepturile și ne servește interesele.

Împreună am schimbat felul în care instituțiile statului îi privesc pe cei aflați departe de țară. Acum, autoritățile înțeleg mai bine cum poate fi transformată plecarea la muncă sau la studii în străinătate dintr-o pierdere pentru România, într-o oportunitate care nu trebuie irosită. Experiența cu care concetățenii noștri se reîntorc în țară și implicarea românilor în comunitățile în care trăiesc sunt astăzi puse în valoare prin politici publice dedicate cum ar fi: măsuri menite să îi ajute pe copiii rămași în țară, să apere drepturile lucrătorilor sezonieri în țările gazdă, să echivaleze cu celeritate diplomele pentru studenți sau să îi reîncadreze pe piața muncii pe cei care doresc să revină în țară.

De asemenea, am promovat constant alcătuirea de comunități profesionale între românii din țară și cei din străinătate, croind astfel o legătură mai strânsă între oamenii de afaceri, cercetătorii științifici, medicii, profesorii și artiștii români de pretutindeni, de “aici” și de “acolo”, care, lucrând împreună, au construit multe proiecte de succes.

Prin instituționalizarea multor astfel de inițiative, diaspora a devenit mai puternică și a căpătat o voce care se face mai bine auzită atât la București, cât și în alte capitale ale lumii.

Ziua Românilor de Pretutindeni este, totodată, un prilej de a ne reafirma angajamentul față de unitate și solidaritate. Într-o lume în continuă schimbare, valori precum libertate, demnitate și respect rămân pilonii pe care se bazează comunitatea democratică globală. Să nu uităm nicio clipă că am putut depăși provocările dificile ale ultimilor ani prin capacitatea noastră de a rămâne uniți. Cu un război la granițe, am arătat o emoționantă empatie refugiaților ucraineni, cărora am știut să le demonstrăm remarcabila solidaritate a românilor față de vecinii lor atât de încercați.

Tradițiile și cultura noastră reprezintă o sursă de mândrie și de inspirație pentru toți cei care poartă în suflet spiritul românesc. Indiferent de continentul pe care ne aflăm, celebrăm, astăzi, cu toții moștenirea noastră comună și identitatea care ne definește ca popor.

Oriunde s-ar afla, românii aduc o contribuție valoroasă la diversitatea și bogăția culturală a societăților în care trăiesc. Este, așadar, important să ne păstrăm identitatea, limba și tradițiile și să le transmitem generațiilor viitoare.

La mulți ani, dragi români de pretutindeni!”, a transmis Iohannis.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a afirmat, duminică, la un evenimdent organizat de Ziua Românilor de Pretutindeni, că ”fiecare trecere definitivă peste granită a unui român este un eşec pentru această ţară, nu o sărbătoare”.

”Mi-am amintit de fratele meu care, imediat după Revoluţie, a plecat în Germania, ca mulţi alţi români, în căutarea unei vieţi mai bune. Simt acum, aşa cum am simţit şi atunci, că nu a fost nicio sărbătoare la noi în familie. Ne-a fost tuturor greu şi mamei, cred, aproape imposibil. Văzând plecarea unui băiat cu singura nepoată pe care o avea şi urma să-i vedem doar în fotografii sau să-i auzim doar la telefon. Cu adevărat a fost sărbătoare doar când s-au întors acasă. Adevărul este că de 30 de ani ne-am obişnuit să sărbătorim eşecul. Organizăm evenimente, spunem discursuri, facem poze şi apoi fiecare îşi vede de viaţa lui, noi aici şi dumneavoastră, dincolo, în alte ţări”, şi-a început Marcel Ciolacu discursul, duminică seară.

Ciolacu a spus că ”fiecare trecere definitivă peste graniţă a unui român este un eşec pentru această ţară, nu o sărbătoare”.

”Fiecare mamă, fiecare frate, fiecare soră sau nepot care pleacă lasă un gol imens, atât în familia care rămâne să sufere, cât şi în comunităţile din care fac parte. Iar gol cu gol, cu gol, ajung să formeze un imens abis în sufletele şi în sufletul acestei naţiuni. Iar asta nu poate fi deloc o sărbătoare”, a adăugat premierul.

Potrivit acestuia, ”acesta este principalul eşec al clasei politice româneşti de după Revoluţie”.

”Vă rog să-mi permiteţi să vă cer scuze pentru că n-am putut mai mult şi mai bine. Vă cer iertare că n-am fost în stare să vă ţinem acasă”, a mai spus Ciolacu.

Premierul s-a referit şi la demersurile făcute pentru a îmbunătăţi viaţa romînilor din străinătate, dar şi la aderarea la Schengen.

”Însă, cu siguranţă, cea mai mare realizare va fi în acest an, când România va adera complet la Spaţiul Schengen. Ştiţi foarte bine calvarul pe care trebuie să-l înduraţi an de an la graniţă, când vreţi să vă întoarceţi acasă de sărbători. Eu consider aceasta este o umilinţă, iar românii nu au niciun motiv pentru care să fie umiliţi şi să nu primească ce li se cuvine (…) Anul acesta trebuie să facem dreptate până la capăt şi să intrăm şi cu graniţele terestre”, a mai declarat prim-ministrul.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

39 de Comentarii

 1. MISHTEAUX : „19 IAN. 2024 LA 17:26
  „Vom vedea in 4 luni 😉 ! Stiu ce spun …ochii pe ambasada licuriciului : „esalonul 2” canibalizat de „esalonul 1” ante-stiut dinainte , desi evident ne-„rasuflat” planul 😉”

  Se stia de-atunci de atacul la COLDEA&alia si SPIONUL de la „FERMA DACILOR”

  cine esti (sunteti de stiti „din senin” periculos de maondial multe ! „GENOCIDUL” evreu la arabi fu planificat in vreama avertismenteleor tale STARNII la „POGROAME” si cerita ta ca partial evreu ca NULAND sa fie demisa ?

  Esti mega-mega-grande insa …trebuia sa distrusi atatea si sa distrugeti si mai multe in putinul timp ramas
  pentru ca dintr.un simplu PARIU intre GENII sa-l RE-puneti pe TRUMP POTUS cum surprinzator ati facuto (3301) in 2016
  mass.psihologic ( saptamana lui Comey a fost vitala reusitei de-atunci ! PUP !)

  SHALOM ! (DA! e adevarat ca geniile gandesc „altfel” decat gloata ! ❤️🤫❤️)

  Unele adanci adevaruri par prostilor-dresati naluci conspirative ! ADEVARUL e mai complex decat conspiratia ! 😐
  -> ar fi straniu daca J.R. Biden isi va termina la termen … mandatul ! MAGA !

  IQ=?
  😉

 2. AM INTELES IN PANDEMIE,,Nu meritati Nici unul votul considerația și legitimarea noastră,,faceți doar interesele și executați ordine dinafară în defavoarea noastră.Cine plătește pentru morții uciși in Spitale ,ajutați să intre în saci negri ?????Cine plătește pentru morți și handicapații de la VAXIN ,acum că Casele Farmaceutice au RECUNOSCUT că a fost o terapie genică experimentală și ca multe persoane au rămas infirme datorata injectarii.CINE RASPUNDE MA,PENTRU ACEST TRATAMENT SI TIATE CRIMELE ,SANTEM IN DEMOCRATIE
  IN SECOLUL XXI???????😡😡😡😡😡😡😡

 3. ADEVARUL e ca
  „din senin”
  n-ai cum nicimacar barfii ce straniu punctual „ghiceste” misteriosulo MISHTEAUX !

  mai multe nu spun …oricuine mediteaua pe „barfele” misteriosului stie ca stie !
  NU MUSCATI MOAMEALA …. daca va vreti PATROT-i ! 🙂
  Iohannis se pare ca s-a dat pe brazda ( a fost un timp pe mirishte!) = in timpul lui TRUMP care sigur vine
  i se vor ierta multe ! (zilele yankeilor la putere3 acum sunt numarate si gasit-putine!)

  ALTORA NU ! 🙁

 4. Diaspora la scos presedinte si acum tot diaspora îl trimite de unde a iesit,…… evident la „Sibiu”. Ce inseamna sa eșuezi odata cu tara!

 5. Babaetz, diaspora inseamna romanii care sunt stabiliti in strainatate si se identifica ca grup etnic distinct. Restul, badantele si spalatorii de ciururi, ocazional aflati prin strainezia nu sunt diaspora. Poate doar masa de manevra. Atentie la nuante. Ca dulapul nu le are cu limba romana e o chestie, da’ macar ziaristii…

 6. Johanis care a girat „Campul tactic” pe Justitie, a protejat imensele fraude comise de capii SRI platiti gras din banii publici, deci, Johanis si-a taiat craca de sub sefia NATO, Comisia Europeana, orice alta functie de decizie internationala, deoarece, nici UE, nici SUA, nu sunt tampiti sa-si bage in casa un tradator jegos de interese majore, adica un spion. Johanis, ramai la pensia de Romania, esti terminat – roata fie si patrata tot s-entoarce ea odata !

 7. Diaspora e creată de slugi și tradători ca tine! Acțiunile voastre îi alungă pe români din țară. I-ai mai și prostit să te voteze masiv și să vină la tentativa aia de lovitură de stat din 10 August, acțiune la care au participat cei mai cretini români în viață.

 8. Joha a iesit presedinte cu 670.000 de voturi ale otevistilor aduse la urne de catre avocatul Fenechiu.Editat

 9. Cine se mai uită in gura lui Johannis! Au luat țeapă de la Petrov și de la Johannis! De data asta diasporenii voteaza AUR! S-au cam lămurit cine sunt trădătorii de neam și țară! Daca se introduce servitul militar obligatoriu în vest, diasporenii se întorc acasă!

 10. As Fugii si eu in America sami dea Pensie Marita ca la noi pensia este de 1100 de lei ca nu ai bani nici de un bilet de Avion Dus !

 11. Cui datorează că e mai ”puternică ? Ai ghiftuit-o/ săturat-o de sparanghel și căpșuni ? Asta e coana diasporeza sau coana emigranta ? Crezi că românii care prin rapturi teritoriale ca cei din Basarabia și Bucovina au nevoie de alte ”zile decât de Ziua națională a României ? Despre romănii timoceni , cei din Maramureșul istoric , aromânii din Balcani care din vicisitudini istorice n-au fost niciodată în PATRIE ( ASTA E ”DIASPORA) ai scos vreo silabă ? Înțelegem de bucovineni , moroșeni , basarabeni – ”E RĂZBEL LA GRANIȚĂ ” și nu ”trebă , dar pt. cei din Balcani cum vă ”strofocați ? Vă pozați cu HAGI că e ”machidon ? Parcă Semeon era cu galeria , voi erați cu ”Știința -AVÂNTUL Prăbușirea ! D-aia ați desființat ”Pro BASARABIA și BUCOVINA ? acum îi ziceți ” Românii de pretutindeni , pt. că e ”razbel la graniță ? Împrăștiați-i bă , în 4 zări să fie ”pretutindeni .

 12. Cu ocazia Zilei romanilor de pretutindeni,in aceasta calitate pe care o am va rod dle Wiermerescu sa ma pupati direct in partea dorsala cu tot neamul vostru de fascisti,alaturi de pesedei si bratienii basisti.Ai terminat tot de distrus in Romania si acum vrei sa-i distrugi si pe cei care s-au acomodat bine in tarile de adoptie incercand si sfatuindu-i sa se adune in mici comunitati romanesti,lucru care daca se va intampla va irita la maximum pe bastinasi.Care sunt satui de satrele tiganesti ce traiesc ,cum doresti tu sa se intample,in ….comunitati inchise.De fapt recomandarea este a SIE ca sunt mai usor de urmarit si manipulat.

 13. Ha, ha! ‘I gruasă pintru Plavan! În Țară șansăle-s ZERO! O-nceput a linje p’in diaspora, dac’ nij’ de-acolo dicăt funia ș’ sacâzu’…

 14. Nu este Ziua Romanilor de Pretutindeni ci este Ziua Diasporei adica Ziua celor Plecati din Romania ! Romanii de Pretutindeni sunt Romanii care au Rămas in Strainatate innainte de 1944 ! Si care nu au mai fost in stare sa plece din Strainatate pentru nu li s-a mai dat Voie !

 15. Băi talan nesimțit de lux, nu mai minți cetățenii din Romania! Categoria Diaspora, la modul real, sunt cetățenii care muncesc, au domiciliul stabil, au familie întemeiată de ani buni în străinătate, ba ‘boule’ mincinos! Diaspora nu sunt cei care lucrează 3-6 luni pe an în străinătate, cetățeni cu acte de care vă folosiți la alegeri permanent! Categoria Diaspora reală, nu participă la alegerile din Romania pentru că, nu trăiesc în interiorul României, bai mincinoșilor! De ce s-ar implica in alegerile din Romania daca nu au legătură directă cu Romania? De ce s-ar implica în alegeri daca legislația țării e împotriva drepturilor reale ale cetățenilor și minorilor români fin afara țării? Cum sa se implice cetățenii români din străinătate în alegeri daca recunoașterea și înscrierea unui act pentru cetățean minor, pentru drepturile legale minor, durează peste 3 ani? Te gândești că un sclav cu ce nu îți aparține, cu ceea ce au alții mințind conaționalii din Romania! Doar un infractor folosește orice metoda sa ajungă șef sau sa se mențină cap al clanului infracțional organizat în cazul tau, organizat politic!

 16. Completare:
  Da, era și înainte puternica, va scuipa direct in ochi diaspora reală! Va scuipa cu neprezenta la alegeri cum și când voiau și vor pentru că, nu au legătură cu Romania! Cetățenii din Romania, cetățenii care trăiesc în interiorul României trebuie sa voteze din NU diaspora care vine in Romania odata la 3-5-7-10 ani!

 17. Omenirea e formată din turme manipulate, mânate de niște prădători fără rațiune, creiere foarte mici,dar suficiente să acapareze puterea și resursele acesteia, cu vorbe goale despre credință și democrație, la noi ca la nimeni.

 18. Ce ar fi sa iti iei coruptii psd-pdl-USR si hashtagistii tai si sa va carati toti din tara mea?

 19. nici ungurii sau polonezii nu voteaza cu Editat asta a voastra: coada si circ ,in plus ii opriti pe romani sa voteze si acceptati votul doar celor cu rezidenta in tara respectiva.
  mai conteaza asta: „Diaspora a devenit mai puternică” ?!?!?!?!
  tot calici ati ramas: strazi jegoase,industria la pamant,nici in 100 ani nu reusiti sa faceti supermarketuri romanesti sa fiti o concurenta loiala…agitand diaspora si facand circ incurajati boschetareala si parasitul Romaniei Parasite (nu educata)

 20. ‘Vrem o tara ca afara! Voi l-ati votat pt ca nu ati vrut sa votati un patriot ca Vadim, Ceausecu, Sosoaca si multi altii ce isi iubesc tara si nu o vand altora. DAR VOI ATI VRUT O TARA CA AFARA, VANDUTA RUDELOR LUI IOHANIS, BA L-ATI SI INSCAUNAT! Acum nu va convine, nu? Si ce ati invatat din ce ati facut, popor Roman? Aveti nevoie de un Roman adevarat care sa vina si sa rastoarne TOT ce s-a legiferat impotriva acestui popor, altfel degeaba votati.

 21. Diasporei li se rupe, la fel cum li se rupe si celor din tara .Oamenii sint satui si scribiti de toti acesti sobolani care au facut si fac politica ,sint satui de mafia din justitie ,din institutiile statului roman ,asa ca tradatorul de tara de la Cotroceni ,vorbeste ca de obicei prostii.

 22. Toți românii indiferent de poziția sociala cu rezidenta in Străinătate ,formează Diaspora,exponenți ai statului român dgizdanesc, fufe inculte ,și lingai din consulate,grasi și galbeni la fata,care incearca sa paraziteze si sa.si dea aere de snobi desconsiderați si sa vândă pe sub mana o rezervare la pașaport ,căpșunari sparanghelarii ,maturatori la salubritate,pești ,prostituate,excroci,banditi,spărgători de bănci și magazine de lux,criminali plătiți, hoți,militari in Legiunea străină,traficanți de droguri, bodyguarzi,muncitori in fabrici,muncitori in șantiere, șomeri,intelectuali ,studenti ,consilieri prin primarii,primari,profesori,directori,It.isti,politai,doctori,agenți secreți ,patroni de firme,AFILIATI 8n grupări mafiote,MASONI CU GRAD 33.90 %au proprietăți,Audi,BMW.uri , MERCEDES.URI,familii și sânt pline restaurantele și statiunile de lux,de ei prin toată Europa.Asta.i Diaspora!😁

 23. Bai parvenituleee,Esuaaatulee,pai cu de-alde tine,MaCiucaaa,Rares Bogdan,Bode,Virgil Popescu,Grindeanu,Ciolacu,Busoi,Falcaaa,Iulian Dumitrescu,Buzatuu,Kovesi,Livia Stanciu,Basescu,Macovei,Coldea,Dumbrava,si toata haitaaa de parveniti,escroci,plagiatori,cocotati,imfiltrati peste tot,trupa de balet denumita si Tagma jefuitorilor,diaspora va deveni si ” mai puternica „.Ce dreacu’ nici atat nu te duce dibla ? Ca e la mintea cocosului.Sau iar faci pe desteptu’ ?

 24. Bai parvenituleee,Esuaaatulee,pai cu de-alde tine,MaCiucaaa,Rares Bogdan,Bode,Virgil Popescu,Grindeanu,Ciolacu,Busoi,Falcaaa,Iulian Dumitrescu,Buzatuu,Kovesi,Livia Stanciu,Basescu,Macovei,Coldea,Dumbrava,si toata haitaaa de parveniti,escroci,plagiatori,cocotati,imfiltrati peste tot,trupa de balet denumita si Tagma jefuitorilor,diaspora va deveni si ” mai puternica „.Ce dreacu’ nici atat nu te duce dibla ? Ca e la mintea cocosului.Sau iar faci pe desteptu’ ?

 25. „Diaspora a devenit mai puternica”? Din gura unui „presedinte” al tarii spusa asta e o josnicie suculenta. La josnicia asta stau lipiti toti „emanatii” din ’89, de la lovitura de stat botezata nerusinat „Revolutie”. Milioanele de romani bejeniti au fost siliti sa plece. „Emanatii” au daramat tara si au obtinut dezastrul dorit de UE. E preferata o „diaspora devenita mai puternica” unui neam care ar fi trebuit sa fie puternic la el acasa. Rusine Domnule Presedinte Iohannis! (si dispret)

 26. Are ” dreptate” Plavanoficusul cu DIASPORA. A devenit mai puternica deoarece au mai emigrat citeva sute de mii de ROMANI.Romani satui de el si de” comasati” . Satui de lipsa unui orizont si a unor perspective.Romani de care JohAnnuSS si ceilalti ” puliticieni” isi aduc aminte din 4 in 4 ani, sau din cinci in cinci cind se voteaza preshul. Presh dragi Romani nu PRESEDINTE!

 27. Iohăniță vodă , cu ambasadori ca Morar diaspora te scuipă în ochi , și pe tine și pe ei ! Îți spune unul din diasporă ! Specialiștii din diasporă nu pot lucra cu ”specialiștii tăi”, aia care semnează câte 200 pe un articol științific ! Ai făcut școala praf și ai umplut-o de nulități (unele asemenea ție – mare profesor de ”fizică”) !
  Trage o tură pe la Măgurele și vezi cum arată Facultatea de Fizică , acum la șfârșitul ”ne-guvernărilor tale”. Ești tabula rasa , un mediocru cocoțat acolo de ”mediocrii” securiști care au alungat tot ce este mai bun din această țară ! Continuați s-o faceți , noi cei care am făcut revoluția (nu ca Ciolacu la Buzău) și apoi Piața Universității știm cât de proști sunteți. Nu era suficient că sunteți proști , ați adus și nemernicia la rang de lege. Lăsati-o mai încet cu diaspora, sau pregătiși cumva ”valul” de voturi pentru ”noul” președinte — probabil Ciucă , cel de pe toate drumurile ! Noi cei din diaspora reală nu îl vom vota nici pe Ciucă și nici pe vreunul din lista de zece care se tot plimbă pe la TeVE-uri. Dar aveți BEC-ul și STS-ul ca să aranjați voi rezultatele , știm s-a mai făcut treaba asta , iar ”justiția” voastră știe ce are de făcut, o vedem la lucru zilnic !

 28. acasa, veniti sa va luam doua piei de pe voi. De pe varanul nu s-a putut!
  El a preluat tara, deh!

 29. Sti ceva despre ANACONDA si VOiCULESCU … ceva murdar ?
  TACI …stai la rand
  ca inca nu e vremea … ARHIVELOR SECRETE ! Cheliosul va cadea odata cu strainii ce-i erau partasi 😀 😀 😀 ! PUP !
  NEUTRALULE !

 30. Prima data a cazut o usa mare pe glezna mea.
  Am zis ca e semn ca tara ma leaga de ea, nu ma lasa sa plec.
  A doua oara este ca sunt peste tot furtuni si tornade. Nu pot sa abandonez.
  A fost ziua romanilor de pretutindeni – nu am stiut.
  Am stiut insa de migratia guvernului in Turcia – rusine mare!
  Da, mie sa-mi fie rusine ca nu am stiut cand am suferit de tradarea lor!
  Asa e in viata – toate merg inainte. Sal’tari!

 31. Ciolacu- în 1995 a terminat dreptul la Facultatea Ecologică București , care a primit autorizare provizorie în luna mai 1995 ???? A urmat cursurile la această ,,fabrica “ de diplome sau nu? Apoi după 9 ani și- a dat licența în 2004 ????? În discursurile lui nu da dovadă ca și- a însușit ceva din noțiunile de drept.In 2001 a intrat în PSD care prin politica lui Ilici-KGB de a se debarasa de valorile certe și care prin promovarea nulităților nu a putut asigura un nivel de trai european populației , astfel ca dealungul anilor 5 milioane de români au plecat din țară . Și atunci ce rost are sa mintă diaspora cerându-le iertare ca statul român nu a putut să asigure condiții civilizate de trai ? Valorile reale nu puteau accede la funcții de conducere. Numai foștii nomenclaturiști și copiii și rudele lor contau.Se știe ca numai comuniștii mint . Ciolacu a cunoscut adevărul trist din 2001 când a devenit membru PSD. Deși se aude ca a fost bișnițar a fost proiectat la șefia guvernului. El fără studii și o valoare recunoscută. România trăiește din împrumuturi cu dobânzi exorbitante , datoria publică depășind 50% din PIB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.